2019-ben jöhet az azonnali utalás

2019. július 1- től jöhet Magyarországon az azonnali utalás. Ezt pedig minden banknak kötelező lesz bevezetni – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatója.

A fizetési műveletek teljesítésének további gyorsítása, valamint az elektronikus fizetési módok használati lehetőségeinek kiszélesítése érdekében az MNB 2015-ben megkezdte az azonnali fizetési infrastruktúra létrehozásának előkészítését.

Bartha Lajos most a FinTechRadar konferenciáján jelentette be, hogy az azonnal utalási rendszer hazánkban 2019. július elsején indulhat el. Bartha Lajos szerint ez még egy ambiciózus időpont. Hiszen az összes banknak, tehát még a legkisebb takarékszövetkezeteknek is alkalmazkodnia kell az új rendszerhez, miszerint minden utalásnak 5 másodpercen belül meg kell történnie.

Az átutalások azonnali teljesülése alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési rendszerek működését és mind a központi rendszerek, mind pedig a bankok részéről egy rendkívül komplex pénzforgalmi fejlesztést jelent.

Az új fizetési rendszerrel az év minden napján, a nap 24 órájában néhány másodperc alatt teljesíthetőek lesznek a fizetések, így számos olyan helyzetben is lehetővé válhat az elektronikus fizetés, amelyben jelenleg csak a készpénz jelent megoldást.

Magánszemélyek esetén a személyek közötti és a kiskereskedelmi fizetéseknél egyaránt használható, új fizetési megoldások jöhetnek létre, a gyors teljesítés pedig csökkentheti a vállalati szektorban megfigyelhető bizalomhiány készpénzhasználatot ösztönző hatását is. Emellett az új alapinfrastruktúra támogatja az innovatív fizetési megoldások létrehozását, amely egyrészt hosszú távon is növeli a hazai bankszektor versenyképességét, másrészt pedig egyszerűsíti az innovatív szolgáltatásokat nyújtó új szereplők piacra lépését – olvasható a fizetési rendszer 2016-os jelentésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük