Ki is fizeti a tranzakciós illetéket?

Minden jel arra mutat, hogy a bankok nem fogják lenyelni a jövő évben bevezetendő, megemelt tranzakciós illetéket. Amelyből Matolcsy György összesen 230 milliárd forint pluszbevételt vár a pénzintézetektől. Vagyis közvetve, de tőlünk.

A készpénzfelvételre 3 ezrelékes lesz jövőre a tranzakciós illeték. És az előzetes ígéret ellenére is marad a bankadó. Azt viszont még nem foglalták törvénybe, hogy a banki műveleteket nem 1, hanem 2 ezrelékes illetékkel terhelnék.

Jönnek az új banki tarifák

A bankoknak lassan meg kell mondaniuk, hogy januártól változtatnak-e a díjaikon, és ha igen, hogyan. A döntésnél pedig nyilván mérlegelik a fizetendő sarcokat is, és hogy azokból mennyit hárítanak át a lakosságra és a vállalkozásokra. Ezt minden pénzintézet maga dönti el.

Valószínűsíthető, hogy a többség nem tételesen fogja felszámítani a tranzakciós illetéket, hanem inkább szétterítve. S jó esély van arra, hogy nemigen lesz olyan bank, amely ne hárítaná át az új terhet (részben vagy egészben) az ügyfelekre. Van, ahol egy héten belül elérhető lesz az új díjszabás, de az általunk megkérdezett bankok többsége még kivár.

Előzetesen annyit árultak el, hogy a lakossági és a kisvállalati ügyfeleket is érintő változtatásokat az ügyfélkör tranzakciós szokásainak vizsgálata után alakítják ki. Náluk differenciáltan változik majd a díjszabás. Céljuk az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank által is támogatott készpénzkímélő fizetési műveleteket (mint például az internetes banki tranzakciókat és a bankkártyás vásárlásokat) ösztönözzék az új árazással. S itt kiemelték, hogy a készpénzkímélő fizetési módok biztonságosak, kényelmesek, rugalmasak, és egyben költséghatékonyak mind az ügyfelek, mind pedig a bank számára.

Október végéig várjunk

A CIB Bank a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény elfogadása óta megvizsgálta, hogy az milyen hatással lesz az általa nyújtott szolgáltatásokra. A törvény alapján a tranzakciós illetéket a banknak kell megfizetnie az állam felé, az illeték összegét pedig a bankszámlakivonaton köteles feltüntetni.

A tranzakciós illeték pluszterhe nem teszi lehetővé, hogy bankjuk változatlanul hagyja a díjszabását. Így náluk az egyes banki díjak, jutalékok 2013. január 2-tól emelkednek. Részleteket ők sem közöltek, csak annyit, hogy a több ügyféltípust is érintő díjváltoztatásnál az arányosság elvét tartották szem előtt. Náluk a hatályos díjváltozásokról szóló hirdetmények a hónap végétől lesznek elérhetőek a bankfiókokban és a honlapon.

Sokan nem döntöttek

A többi, választ küldő bank még ennyit sem árult el arról, hogyan változhat náluk a díjszabás jövőre. Az UniCredit Bank azt közölte velünk, hogy a „rendkívül komplex lehetséges hatások értékelése, elemzése jelenleg is folyik”. A Takarékbank megvárja az új jogszabályt (ami Matolcsy György bejelentését szentesítve kimondhatja a 2 ezrelékes illetéket a banki műveletekre), s majd csak utána dönt.

Hasonlóan nyilatkozott a Budapest Bank is, mondván: amíg nem születik meg a tranzakciós adó emelésével kapcsolatos törvény, és az nem jelenik meg kormányrendeletben, addig nem nyilatkoznak. Az OTP nem is indokolta, miért nem nyilatkozik a kérdésről.

Az MKB-nál dolgoznak az új díjszabáson, és a Raiffeisen sem tud még konkrétumokat (ők a hónap végére ígértek érdemi választ). A K&H már korábban is jelezte, hogy a szabályozás önmagában nem vizsgálható, azt együtt tanulmányozzák az átfogó üzleti tervekkel. Az év vége előtt ők is döntenek.

Forrás: fn.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük