Babaváró hitel

Összefoglaltuk a nagy érdeklődésre való tekintettel a legfontosabb tudnivalókat a 2024. évi támogatási változásokról.

A babaváró hitel egy államilag támogatott kölcsön, melyet az arra jogosult fiatal házaspárok vehetnek igénybe, ha gyermeket vállalnak. A legfeljebb 11 millió forintos, szabadon felhasználható hitelt az igénylés után kamatmentesen lehet törleszteni. A babaváró futamideje legfeljebb 20 év, a törlesztőrészlet pedig nem haladhatja meg az 51 ezer forintot. A második gyermek megszületésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes összegét elengedik támogatásként.

A Babaváró hitel legfontosabb feltételei:

  • Csak házaspárok vehetik igénybe, ahol a feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét. Mindkét házastársnak magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, és magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
  • .Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya kell, hogy legyen, valamint nem lehet NAV és más köztartozásuk 5000 forintnál nagyobb összegben és nem lehetnek büntetett előéletűek.
  • Nem szerepelhetnek az aktív, negatív KHR listán, a passzív tartozás a rendelet szerint nem kizáró ok, de a bankok döntése lesz a mérvadó, hiszen meg kell felelniük a bank saját hitelbírálatának.
  • Új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni.

A rendelet értelmében gyermeknek számít:

  • a magzat a várandósság 12. hetétől,
  • a közösen örökbefogadott gyermek,
  • az elhalálozott gyermek,
  • a 12 hetesnél idősebb korában elhalálozott magzat.

Fontos tudni

Amennyiben a gyermek megszületését követően a házastársak elválnak, akkor elveszítik a kamatmentességet, és a hitelt a továbbiakban piaci kamatokkal kell fizetnünk, sőt az eddig kapott támogatást is vissza kell fizetni. Ha a futamidő első 5 évében már született gyermekünk, akkor a korábbi támogatás visszafizetése alól mentesülhetnek, de a továbbiakban a hitel már nem lesz kamatmentes.

Ha elutasítják a kérelmet az egyik bankban, akkor nem adhatjuk azt be más bankhoz.
Tehát alaposan meg kell gondolnunk, hogy hol és mekkora összeget szeretnénk felvenni, jól elő kell készíteni a kérelem beadását!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük