Gondolatok a befektetési alapok hozamairól

Hosszabb ideje figyelem a befektetési alapok hozamait, többször is megvizsgáltam az elért hozamokat a bamosz.hu oldal adatainak felhasználásával. Az eredmény több, mint elgondolkoztató.

Ismét írtam egy kis előzetest a Befektetői Iskola előadásairól, hogy felkeltsem az érdeklődést. Az előadásokra itt lehet jelentkezni: Befektetői Iskola előadások és időpontok

A befektetési alapok hozamait három időpontban is megvizsgáltam, akit érdekelnek a pontos számok, hozamok, az itt megtekintheti. Befektetési alapok hozama.

Most egy másik szempontból vizsgálom meg a befektetési alapok vásárlásában rejlő lehetőségeket. Aki a válság során rendelkezett vegyes vagy részvény alappal, az bizonyára egyetért velem abban, hogy az alábbi ábra mennyire csalóka képet vetít elénk.

Ezzel vagy hasonló ábrával minden „értékesítési ponton” találkozni fogunk:

befalap

 A fenti ábra a klasszikus befektetési mentalitást tükrözi: kezeljük a kockázatot a futamidő hosszabbításával. Én ezt nem tartom jó megoldásnak, a kockázatkezelésnek ennél jobb módszerei is vannak. Saját portfólió kialakítása sokkal hatékonyabb, mint pár alapot megvenni és azt gondolni, hogy az is portfólió. A kettő közötti különbséget szívesen elmondom egy személyes konzultáció keretében.

Attól, hogy egy kockázatos alapot hosszabb futamidőre vásárolok meg, még nem lehetek biztos abban, hogy a pénzemet megfelelően kezelik és a veszteségem nem lesz tartós vagy legrosszabb esetben nem fogja a tőke jelentős részét is elvinni. Erre a futamidő növelése nem jelent garanciát. :)

A lenti ábra szerepelt az egy évvel korábbi Befektetői Iskola anyagában is, de most találtam egy friss és hasonló ábrát, így nagyon érdekes a kettő összehasonlítása.

 befalap2

 Látható, hogy 2013.februárjában a befektetési alapok többsége a betéti kamatok alatt teljesített. A legtöbbnél hatalmas a szórás – ez pedig a kockázatra utal. A fő kérdés mindig az: mekkora kockázatot kell vállalnom egy adott hozam elérése érdekében?

A válasz: a legtöbb alapnál túl nagy a kockázat és alacsony a hozam, tehát ez csak az alapkezelőnek jó üzlet, nekünk nem!

Hatalmas pénz áramlott és még mindig áramlik a betétekből a befektetési alapok felé. A részvény alapok teljesítménye azért szerencsére a legtöbb befektetőt elijeszti, de a többi alap teljesítménye sem megfelelő.

 De lássuk a különböző alap kategóriák szerinti teljesítményt egy 2014.novemberi időpontban:

 befalap5

 

Látható, hogy a korábban is rosszul teljesítő de mégis oly közkedvelt abszolút hozamú alapok teljesítménye csak évi 6,6%, de a rövid lejáratú kötvényalapoké is alacsony.

Érdekes képet kapunk akkor is, amikor összehasonlítjuk két eltérő időpontban a legjobban teljesítő alapok listáját.

2014.januári állapot szerint a legjobb befektetési alapok:

 befalap3

 Nézzük a legjobb hozamokat (2015.01.12.) egy év múlva:

 befalap4

 Most nem is a hozamok általános csökkenésére szeretném a figyelmet felhívni, ennek az okai akár érthetőek is lennének. Ami ennél izgalmasabb, az az, hogy a mezőny teljesen megváltozott, sehol sincsenek az előző év kedvencei!!

A Befektetői Iskola előadásain hasonló részletességgel esik szó a többi befektetési termékről is (betét, állampapír, részvény, lakásvásárlás, stb.)

Az előadásokra itt lehet jelentkezni: Befektetői Iskola előadások és időpontok

dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük