Még vág az MNB

„Az alacsony inflációt és a támogató nemzetközi környezetet kihasználva még folytatódhat az MNB kamatcsökkentése, így júliusig két lépcsőben 1,5%-ra csökkenhet az alapkamat. A kamatcsökkentések hatására a forint árfolyama tovább gyengülhet, a rövid futamidejű kötvényhozamokat azonban stabilan tarthatja” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az alacsony inflációs környezet, a kedvező nemzetközi gazdasági folyamatok és az EKB támogató politikája miatt az MNB Monetáris Tanácsa jövő héten újabb 15 bázisponttal 1,65%-ra csökkentheti az alapkamatot. Mivel a jegybank előre láthatóan kihasználja az időt az amerikai jegybank kamatemelési ciklusának kezdetéig, így a kamatvágás várhatóan júliusig folytatódhat, az alapkamat 1,5%-os szintjéig. A további kamatcsökkentések újabb lendületet adhatnak a forint gyengülésének, így a második félévben 310 euró/forint feletti árfolyamra számítunk.

„Az MNB kamatcsökkentési ciklusának folytatása stabilan tartja a rövid futamidejű állampapírok hozamait. A hosszú távú kötvények esetében azonban az év végéhez közeledve a Fed szigorítás miatt hozamemelkedésre lehet számítani, mivel kérdéses, hogy a második félévben várhatóan élénkülő infláció mellett tolerálnák-e a befektetők a negatív reálkamat kialakulását” – hívta fel a befektetők figyelmét Horváth István.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük