Bank panasz

Egyre több a problémás hitelügylet, az elégedetlen ügyfél. Hol lehet és hogyan panaszt tenni a banki ügyintézés során felmerült gondjaink esetén?

Első körben a pénzügyi szolgáltatónál

Mindig akkor és ott érdemes panaszt tenni, ahol bennünket a sérelem ért. Panaszával mindenekelőtt forduljon ahhoz a pénzügyi szolgáltatóhoz (pénztár, biztosító, hitelintézet vagy tőkepiaci intézmény), amelynek szolgáltatását, eljárását kifogásolja. Akkor és ott, abban a fiókban, ahol éppen az ügyét intézi. Panaszának orvoslása így, az Önnel szerződött szolgáltatóval közvetlenül, gyorsan és egyszerűen megtörténhet.

Ideális esetben. Azonban gyakran nem kapunk választ a panaszunkra vagy azzal nem értünk egyet. Ebben az esetben a panaszt érdemes írásba foglalni (ha ez még nem történt meg) és az adott pénzügyi szervezet központi panaszkezeléséhez eljuttatni. Minden olyan érintett okiratot, dokumentumot és levelezést másolati példányban érdemes csatolni a panaszos levelünkhöz, amely az érdemi elbírálást elősegítheti.

A pénzügyi szervezet minden esetben köteles Önnek a panasz beérkezését követő 30 napon belül megválaszolni azt. A panasz elutasítása esetén a pénzügyi szervezet Önt írásban tájékoztatja arról, hogy panaszával – annak jellege szerint – mely hatóság vagy békéltető testület eljárását kezdeményezheti. Meg kell adnia továbbá az illetékes hatóság, illetve a pénzügyi szervezet székhelye szerinti békéltető testület levelezési címét.

Ha nem megy, akkor Bankfelügyelet

Amennyiben nem kapunk választ vagy azzal nem vagyunk elégedettek, akkor a “következő körben” fordulhatunk beadványunkkal az MNB pénzügyi felügyeleti ügyfélszolgálatához.

Célszerű minél pontosabban megjelölni azokat az iratokat, közléseket, információkat, amelyek a beadvány alapjául szolgálnak. Ezeket lehetőleg mellékelje panaszához. Jelölje meg a beadványban azt is, hogy milyen igényt támaszt a pénzügyi szervezettel szemben.

A Felügyeletre érkező beadvány tartalmazza a bejelentő és a bejelentett azonosításához szükséges adatokat, a feltételezett jogsértés megjelölését, a feltételezett jogsértést megvalósító konkrét magatartás leírását, a feltételezett jogsértéssel kapcsolatos állításokat alátámasztó tényeket és bizonyítékokat.  Amennyiben a beadvány alapján elindított eljárás során feltárnak valamilyen szabálysértést, akkor a felügyelet határozatot hoz és bírságol. A határozatát tájékoztatásul közli a bejelentővel is. Elmarasztaló határozat birtokában ugyanis az ügyfél a pénzügyi szervezettel szemben fennálló esetleges kártérítési (vagy egyéb) igényét hatékonyabban tudja érvényesíteni egy bírósági eljárás során.

A felügyelet eljárásának célja nem a fogyasztó egyéni (jog)sérelmének orvoslása. Felügyeleti hatáskörben ugyanis nincs lehetőség az egyedi szerződéses kapcsolatokból eredő jogviták államigazgatási úton történő eldöntésére, valamint a felügyelt intézménytől valamely egyedi intézkedés, kártérítés közvetlen kikényszerítésére, arra csak polgári peres úton van mód.

A kérelemre indult eljárás ügyintézési ideje 3 hónap, mely egyszeri alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. Az ügyintézési időbe nem számít bele a tényállás tisztázásához szükséges iratok beszerzése, illetve az azok hiánypótlására adott határidő.

Békéltető testület vagy bíróság

Annak érdekében, hogy a panaszolt intézmény és a panaszos közötti vitát a bíróságok igénybevétele nélkül sikerüljön megnyugtatóan rendezni, lehetősége van arra, hogy panaszával békéltető testülethez forduljon. A békéltető testületek a területi gazdasági kamarák mellett működő független testületek, melyek egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő eljárás keretében megkísérlik, hogy egyezséget hozzanak létre az ügyfél és a pénzügyi szervezet között, ennek eredménytelensége esetén pedig határoznak a vitában.

Az egyedi szerződéses kapcsolatokból eredő polgári jogviták államigazgatási úton történő elbírálására, valamint egyedi intézkedés, kártérítés közvetlen kikényszerítése csak a Felügyelet mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) eljárásában, illetve bírósági úton van mód.

A békéltető testület eljárása ingyenes, a fogyasztó kérésére bevont szakértő költségét azonban meg kell fizetni. Fontos tudni, hogy ez a fajta eljárás csak akkor kezdeményezhető, ha a fogyasztó megkísérelte közvetlenül is rendezni panaszügyét az érintett pénzügyi szervezettel.
A békéltető testület határozata ugyanakkor csak akkor kötelezi a pénzügyi szervezetet, ha annak előzetesen alávetette magát.

Fogyasztóvédelem

Szerencsére egyre nagyobb szerepet kap életünkben a fogyasztóvédelem, egyre több lehetőségünk van a panasztételre. Az alábbi szervezeteket ajánljuk szíves figyelmükbe:
– Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
– Fogyasztóvédő Alapítvány

A következő lépés már csak a bíróságra vezethet, nagyobb értékű veszteség, kár okozása esetén erre is érdemes sort keríteni, bár nem sok ilyen ügy indult és ritkán végződnek a panaszos ügyfél teljes győzelmével…

229 Hozzászólás: “Bank panasz
 1. Varga Andrásné és Varga András szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila Úr!

  Nekem a ….Bankra van panaszom, akiket már e-mailben 3-szor megkerestem, és továbbra sem hajlandóak eleget tenni a kötelességüknek, dacára, hogy válaszlevelükben ezt megígérték.
  Media Markt-ban szerettünk volna egy mosogatógépet vásárolni hitelre, ahol most a Bank adja a hiteleket, ha adja!
  Már nem az a gondunk, hogy megtagadták, hogy adják, bár az okként banktitkot jelöltek meg, holott “A” adósok vagyunk, 30 éve elmaradásunk nem volt, mindent mindig időben fizettünk vissza, sokszor előbb is. Nem voltunk sosem BAR listások, érthetetlen az elutasítás, de már nem is a panaszunk oka. Hanem az, hogy az ottani banki ügyintézéssel megbízott alkalmazott a Férjemről és Rólam is kitöltött vagy 10-10 nyomtatványt az összes személyi adatainkkal, amiket alá is íratott velünk, majd amikor kiderült, hogy mégsem a hitelt, nem engedélyezte, akkor hiába kértem, hogy tépje össze, vagy stornózza le a papírokat, vagy adja ide nekünk, mégis berakta a fiókjába, hogy ez a utasítása, hogy Neki be kell küldenie a papírokat. KÉrdezem, miért, amikor semmiféle hitelt nem adtak, tehát szerződés nem jött létre köztünk, mire akarják felhasználni az általunk ill. velünk aláíratott személyi adatainkkal ellátott nyomtatványokatf? HOgy merik azt magunknál tartani erőszakkal? Ehhez nincs joguk, vagy meg kellett volna semmisíteni ott rögtön, vagy legalább lestornózni, de szépen bekerült egy fiókba, milyen céllal? Amikor ezeket a tényeket számokkal dátummal alátámasztva megírtam a Bank Ügyfélszolgálatának panaszként, azt válaszolták levélben, hogy visszaküldik a kitöltött, általunk aláírt nyomtatványokat. Ennek már vagy 2-3 hete, de a mai napig nem kaptuk vissza, nem küldték ki a címünkre. Már amikor a válaszlevelüket küldték a lakcímünkre, abban a levélben egyúttal vissza lehetett volna küldeni, de azóta is ülnek rajta, és eszük ágában sincs visszaküldeni! Miféle jogon tartják maguknál az említett kitöltött és eredeti aláírásunkkal ellátott nyomtatványokat? Mire akarják felhasználni? Hol jelenthetem fel Őket, ahol utasítják is, hogy azonnal küldjék azokat vissza? Nyilván mindent csatolni fogok az összes e-mailes levelezésünket, valamint az Ő írásbeli válaszukat és ígéretüket is, amelynek a mai napig sem tettek eleget. Kérem segítsen, a Bankfelügyelet Panaszbejelentését hol találom, mert csak ezt hozta fel a rendszer. Köszönöm szépen! V Andrásné

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Hölgyem/Uram,

   A bank nevét nem írhatom ki, mert per lehet belőle.
   Azt tudom javasolni, hogy írjanak egy levelet, amelyben jelzik, hogy az adataik felhasználásához nem járultak hozzá és minden esetben fel fognak lépni, ha adatfelhasználást tapasztalnak.
   A Felügyeletet itt érik el:
   http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem

 2. N Csabáné szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila.2007-ben vállalkozói számlám volt az OTP bank -nál ,de nem ment rá semmilyen összeg ,csak a járulék utalás miatt volt, amit mindig akkor fizettem be az összeget. A vállalkozásom már meg szűnt,és nem is volt rá szükség mert csekken lett fizetve a járulék. A bank most azt állítja ennyi év után, hogy folyószámlahitellel tartozom. De nem is kaptam tőlük ilyet mert nem volt rajta pénz mozgás.Ők hitelt érdemlően nem bizonyítják az igazukat de én sem tudom az ellenkezőjét ! Mégis végrehajtási eljárás folyik ellenem ,úgy ,hogy senki nem szólított fel róla!Kérdésem a következő ,ha bank nekem nem bizonyította a tartozásomat ,akkor hogy, tudott végrehajtást kérni ellenem! És az önálló végrehajtó miért csak utólag keres meg ,amikor az egész, másik banknál lévő összeget zárolt.Egy forintot nem tudok felvenni.Mit tehetek ilyenkor? Válaszát köszönöm!

 3. Lné Orsolya szerint:

  Tisztelt Dr Tatár Attila!
  Abban szeretném segítségét kérni, hogy van egy jelenleg fennálló lakáshitelünk amivel sajnos január óta problémák vannak egy decemberi bank váltás miatt. Röviden annyi történt, hogy decemberben másik bankhoz vittük a bankszámlánkat, amire a csoportos beszedési megbízásokat engedélyeztük a pénzintézetnek ahol a hitelünk van, de az átfutási idő miatt sajnos nem sikerült nekik levonni a törlesztő részletet, amit mikor észre vettünk rögtön pótoltunk, rá 2 napra a pénzintézet csoportos beszedéssel is beszedte a havi törlesztő részletet.
  Ezt tudomásul vettük, gondoltuk akkor így a következő hónapra is rendezve vagyunk. Következő hónapban ismét terhelni akarták a számlán a teljes összeget késedelmi pótlékkal terhelve. Ekkor manuálisan visszautasítottam a beszedési engedélyt erre az egy tételre és a késedelmi pótlékot elutaltam külön. Ennek a tisztázására fel akartam hívni a pénzintézetet telefonon, ami sajnos többszöri kitartó próbálkozása sem sikerült (kb 30x próbáltam több nap több időpontban). Ekkor feladtam gondolván, hogy ha eddig nem jeleztek akkor rendben vagyunk.
  Pár nappal később megérkezett postán a felszólítás, hogy haladéktalanul rendezzem a tartozásom. Ekkor ismét telefont ragadtam szintén egy jó pár sikertelen próbálkozás után feladtam és emailban kértem magyarázatot, hogy hogy is fordulhat elő túlfizetés esetén hátralék.
  Erre az emailra egy pár napon belül kaptam választ miszerint ők lekönyvelték a beérkező túlfizetést, de a szerződéshez kapcsolódó megtakarítási számlára és ezért elvárják a aktuális havi befizetést, mivel náluk nincs lehetőség túlfizetésre. Erre a levélre válaszként kértem, hogy tegyék helyre a dolgot hiszen az összeg ki van fizetve ezért könyveljék a helyére. Erre semmilyen választ nem kaptam ezért pár nap elteltével gondoltam megpróbálok telefonon érdeklődni, hogy sikerült e a kérésemnek eleget tenni.
  Nagy nehezen (az egész délelőttöm ráment), elértem őket, amikor is arról tájékoztattak, hogy a tartozás már nem áll fent, de a hónapra késedelmi díjat kell fizetnem mivel nem lett kifizetve az összeg időben. (erre próbáltam magyarázatot kapni, hogy hogyan is történhet ez meg hiszen az ők könyvelési hibája volt és miért is rónak rám büntetést, erre igen durva hangnemben szinte lehülyézve magyarázta el ugyan azt amit már kb 10x elmondott a hölgy és persze semmi válasz nem volt a mondandójában a kérdésemre, és közölte még, hogy az ő rendszerük nem figyeli a befizetéseket) Mivel előrébb nem jutottam ezért ismét emailt írtam amiben kértem, hogy ennek az összegnek a terhét töröljék.
  kb 2 hétre rá felkerestek telefonon és megkérdezték, hogy mi is a problémám. Ekkor elmondtam újra ezeket a dolgokat és kértem a késedelmi díj törlését, amit panaszban ekkor rögzített a pénzintézet.
  Annak a tudatában, hogy nincs fennálló tartozás rendeztem a következő havi törlesztő részletemet.
  Erre most sms-ben értesítettek, hogy már azonnal fizessem ki a hátralékomat, amit persze nem tudok miből adódik.
  Kérhetik még mindig számon rajtam azt a havit amit elkönyveltek?
  Hogy könyvelhetnek valamit más helyre ha az utalások közleményében a hitelszámra hivatkozva van az utalás?
  Kérhetik tőlem azt a plusz befizetést annak ellenére, hogy az ki van fizetve?
  Nagyon köszönöm a segítségét.

 4. Sz Judit szerint:

  Dr Tatár Attila!
  Szeretném megkérdezni 1 év alatt az MKB Bankból 3x kérdeztem meg mi az az összeg,amit vissza kell fizetnem az ingatlanra a korábban felvett svájci frankból mivel szeretném 2 éve üresen álló ingatlant eladni.Egyetlen egyszer sem válaszoltak. Kérdésemet a saját bankból emailon küldtük el. Mi ebben az esetben a teendőm.
  Köszönöm előre is válaszát!
  Üdvözlöm:Sz Judit

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Judit,

   Tegyen írásban (levélben) panaszt. Személyesen nem próbált meg eljárni?

 5. Tibor szerint:

  Kedves Attila,

  Megteheti azt a bank, hogy egyik napról a másikra szó nélkül lenullázza a bankszámlát? Munkabér átutalás egyszázezer forint (csak ez érkezett a számlára) és eltűnt az egész. Úgy tudom, ha tartozás áll fenn, akkor sem nullázhatják le teljesen a számlát csak a fizetés 33 ill. max. 50%-ig. Ráadásul nem is egy jelentős összeg a folyószámlahitel, amiben megállapodás van, hogy hogyan törlesztem vissza, s annak rendje és módja szerint meg is tettem a következő részletet 8-án. Értetlenül állok ez előtt és mélységesen felháborít ez az eljárás. Panasszal fogok élni a banknál és visszakérem a fizetésem. Megtudná nekem mondani, hogy milyen jogszabályokra hivatkozhatok? Van arra esélyem, hogy visszakapjam a pénzem?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tibor,

   Tegyen panaszt a banknál írásban és várja meg a választ. Csak a hitelszerződésre hivatkozhatnak, nézze meg, hogy abban mi szerepel. A teljes fizetést nem terhelhetik meg, ezt jól tudja…

 6. V Szilvia szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila Úr!

  Jelzáloghitelemet végtörlesztettem a héten. Előtte kétszer is bementem a bankba megérdeklődni ennek a költségét. Mindkétszer ugyan ahhoz a hölgyhöz kerültem, aki tájékoztatott hogy a végtörlesztés díja 1 százalék, ami a szerződésemben is benne van. Ezek után 2 százalék kezelési díjat vontak le tőlem. Bementem ismét feldúlva, persze pont ugyan ahhoz az ügyintézőhöz kerültem, aki hosszas keresgélés után közölte, hogy rosszul tájékoztatott, valóban 2 százalék a díja, mert az van a hirdetményben. Kérdezném, ha a szerződésemben, amit 2013 szeptemberében írtam alá 1 százalék szerepel, akkor milyen jogon vonják tőle az aktuális hirdetményben szereplő kezelési költséget? Hogy lehet kétszer is rossz információval szolgálni? Hogyan szerezhetném vissza a jogtalanul levont 1 százalék kezelési költségemet?
  Köszönettel: SZilvia

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szilvia,

   Írjon egy panaszos levelet és vetesse át a fiókban. Ne a kolléganővel, lehetőleg a főnökével.

 7. H. Anna szerint:

  Kedves Dr Tatár Attila!

  Mit lehet tenni akkor, ha egy adott bank több esetben későn küldi a törlesztés kifizetésére szolgáló csekkeket?
  Írtam nekik, erre a válasz, a posta a hibás, ők nem tehetnek semmit és az én felelősségem, hogy a pénz a befizetési határidőre beérkezzen. Nem én tehetek róla. A bank 60 km-re van és nincsen bankszámlám sem. Mivel hitelkártyáról van szó, azt írták a hitelkártyáról vonják le, ha nem érkezik be a pénz időre, ami már kemény kamattal jár. Mit tehetünk? Miért van az, hogy mi járunk rosszul? Ha a posta késik, miért nem adják fel előbb vagy egyszerre az összes csekket a futamidőnek megfelelően. A vásárlás 0 THM-el történt.
  Köszönöm a választ.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anna,

   Sajnos ilyen esetben a megadott számlaszámra érdemes befizetni a pénzt, mert a banki késedelem nem lesz elfogadható ok, amikor a bank reklamál. Sajnos nem tudom, hogy mit lehet tenni, de a befizetést valóban érdemes időben megtenni, mert ez így drága dolog….

   • H. Anna szerint:

    Köszönöm szépen a gyors választ. Akkor Magyarországon ezek szerint nincs igazságszolgáltatás.
    Utolsó eset volt, hogy igénybe vettem ilyen szolgáltatást. Csak ezt ússzam meg. :)
    Nem tudom miért, de az az érzésem, hogy direkt csinálják, nehogy már 0 THM-es legyen a szolgáltatás.
    Ügyes leszek, kérek tőlük üres csekkeket. Ahányszor reklamálok, mindig kapok és így oldom meg. :)
    Szép napot kívánok!

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Anna,

     Ez is megoldás… Számlaszámukra befizetni nem lehet?

     • H. Anna szerint:

      Sajnos nem. A bank 60 km-re van.
      A másik banknál lehet, az helyben is van.
      Képzelje el, 15-e a befizetési határidő és a csekk még nem érkezett meg (12-e van). Már írtam nekik e-mailt ezzel kapcsolatban egyszer. Holnap bemegyek, befizetem az összeget és személyesen teszek panaszt. Feltételezem, van náluk valami lehetőség.
      Úgy néz ki, nincsen más megoldás, mint írnia felügyeleti szervüknek is. Két 0 THM-s tartozásom van, mind a két bank ugyanezt csinálja. Nem érkezik meg időben a csekk. Az egyiknél külön rá van nyomtatva, hogy a befizetési határidő a beérkezési határidő is. Szerintem nem csak engem szívatnak így.
      Nem értem, hogy lehet ezt megengedni. Ha hoznak egy törvényt vagy szabályt, a hátteret is biztosítani kéne, hogy az betartható legyen. Ha nem betartható, miért minket büntetnek, aki becsületesen fizetni akar?

 8. Sz János szerint:

  Tisztelt Tatár úr!

  Tanácstalan vagyok, ezért nagyon nagy segítség lenne, ha leírná véleményét.
  Feleségemmel közel egy éve külön élünk, 5 hónapja közjegyző előtt egy vagyonjogi szerződést írtunk alá. (A válást a fiam kérésére nem indítottam el.) Szeretnék egy lakást vásárolni, miután most a fiúnkkal albérletben élünk. A bank a hitelkérelem benyújtásakor azzal indokolta az elutasítást, hogy miután házasok vagyunk a feleségemnek kötelező adóstársnak lenni, a vagyonjogi szerződéssel nem tudnak mit kezdeni. De éppen ezért írtunk egy ilyen szerződést, hogy ne legyen közös vagyonunk, mindenki élhessen függetlenül. A jövedelmem többszöröse a havi törlesztésnek, igaz ezzel nem is volt gondjuk. A Pénzügyi Felügyelethez forduljak vagy ilyen esetben ki foglalkozik a problémámmal? Előre is köszönöm válaszát.
  Tisztelettel:
  Sz János

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves János,

   Nem vagyok jogász, de a vagyonmegosztás is sokféle lehet. A fennálló házastársi viszony továbbra is kizárja a támogatást….

 9. H Ilona szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila

  A volt férjem,anyósom,sógornőm,sógorom felvettek jelzálog hitelt kb 10 éve egy ingatlanra,melyben a volt anyósom,volt férjem és volt sógornőm tulajdonos volt.A volt sógorom és én, mint akkor házastársai a tulajdonosoknak kötelezően bevontak a hitelbe.Azóta már(kb 9 éve) elváltam.Szerettem volna hitelt felvenni,de kiderült,hogy a volt anyósom és volt férjem tartozása már az OTP faktoring kezelése alatt volt úgy,hogy én még mindig ,mint adóstárs benne voltam,viszont a volt sógornőm és sógorom kikerült ebből a szerződésből amit én a mostani “nyomozásommal ” tudtam meg. Kifizették a tartozást,de mivel megállapodás történt köztük és a faktoring között ezért én is még 5 évig passziv KHR listán leszek.

  A kérdéseim ,hogy ezek jog szerint rendben vannak:
  -Kilépnek a hitelből személyek,gondolom módosul a szerződés ,de engem nem értesítenek!?!
  -Megállapodnak nélkülem a bankkal ???!!!
  -Hova fordulhatok ?
  -Van lehetőségem töröltetni magam,mivel jogszerűtlennek tartom ,hogy még 5 évig “fekete listán ” legyek ??!!
  -Szeretnénk CSOK-ot igényelni,10+10 milliót,de sajnos nem adnak így !
  -Jogos az,hogy engem is olyan negatív státuszra tesznek,mint aki valóban felvette a pénzt és nem fizetett?
  -Egyetemleges felelősséget szajkózna,de kérdezem én,hogy amikor megállapodtak a bankkal akkor nem egyetemlegesen kellett volna megállapodnunk?

  Nagyon köszönöm a segítő választ!

  Üdvözlettel:H Ilona

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ilona,

   Jól látja, hogy a dolgok nem előírás szerint zajlottak. Önt, mint adóstársat mindenképpen értesíteni és bevonni kellett volna az ügyekbe. Nézzen utána, hogy a bank ezt esetleg meg is tette, de az általuk ismert címen Ön nem volt elérhető? (Ez gyakori gond szokott lenni…)
   Amit tehet, az egy panaszos levél írása a banknak, amelyben az Önt ért anyagi kárt is megpróbálhatja számszerűsíteni és perrel is “fenyegetőzhet” – jogosan.
   Várjuk meg a bank válaszát…..

 10. Cs. Dóra szerint:

  Kedves de. Tatár Attila!

  Csok-igényléssel kapcsolatban már három alkalommal jártunk a területileg illetékes OTP banknál. Nem megfelelő tájékoztatás mellett háromszor kellett kiváltanunk az igazolásokat, harmadszorra iratunk adásvételi szerződést, földhivatali dokumentumokat is harmadjára kérjük ki. Egy másik OTP fióknál szinte kinevettek minket, hogy milyen tájékoztatástlaptunk, ők mondtak el mindent, viszont már rengeteg megtakarításunkat, 160ezer forintot kidobtunk FELESLEGESEN az ablakon, az utiköltséggel együtt. Szeptember hó óta húzzák ztaz egészet, mert még ez kell, az kell, nem aktualis nyomtatvanyt kaptunk..
  Mai nap írtam panaszlevelet a Bankhoz. Volt értelme?
  Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Dóra,

   Mindenképpen volt és kérnie kell a kártalanítását. Az jó, ha a téves tájékoztatást valahogy igazolni is lehet….
   Sajnálom, sok hasonló levelet kapok. Az első jelre váltani kell a fiókon, akár a bankon, mert ilyen komoly kárt tudnak okozni.

   • Cs. Dóra szerint:

    Kedves dr.Tatár Attila!

    Igazolni maximum azzal tudom, hogy az elvileg kötelezően beadandó nyomtatványokról kaptunk egy listát, amelyen a kedves ügyintéző hölgy bejelölgette, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtanunk az igényléssel, azonban ezen a listán nem minden szerepel, mint utóbb kiderült. Remélem sikerül valamilyen módon kártalanítaniuk Bennünket, egy 3 hónapos kislány mellett nem szeretnék ennyi pénzt kidobni az ablakon.

    Köszönöm válaszát!

 11. László szerint:

  Tisztelt Doktor Úr!

  A bankomnál megszüntettem egy LTP-t, amiből a levonások után maradt befizetett összeget vissza kellene utalniuk, letelt a tv.-ben meghatározott 90+15 nap jan. 7-én, hova küldjem a panaszom a fizetési köt. elmulasztása miatt? Mi ilyenkor a teendő?

  Válaszát köszönöm!
  Üdv László!

 12. E Tamás szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Szeretnék Öntől tanácsot kérni. Külföldön dolgozom immár negyedik éve és az … Banknál nyitottam egy deviza számlát amire a kint cégem a fizetésemet utalja. Múlt év decemberében (2016.12.22) megkaptam a novemberi munkabéremet, amely meglehetősen nagy összegű dollár volt. Ugyanezen napon másik 50 kint velem dolgozó kollégám is megkapta a jogos járandóságát, ahogyan ezt eddig mindig is történt amióta ennél a cégnél dolgozunk. Ezt követően december 29.én váratlanul kaptam egy sms értesítést, hogy az összeget a bank levonta a számlámról.. Tájékoztatásként odabiggyesztettek az sms végére, egy szót: “fedezetlenség”. Én egy napig próbáltam elérni egy illetékest a banknál aki felvilágosítást tudna nekem adni h mi a fene történt. azt a választ kaptam, hogy ez az ügy a devizaosztályra tartozik, akit viszont én nem tudok felhívni, mivel csak belső számról hívhatóak. Azóta már több (az ügy megoldását illetően egyébként teljesen tanácstalan) ügyintézővel is beszéltem, akikek keresztül ÜZENTE a devizaosztály, hogy a cégem küldött részükre egy átutalási megbízást, amit ők azonnal jóváírtak a számlámon (egészen pontosan azt ÜZENTÉK, h megelőlegezték nekem….), majd később észrevették h fedezet nem érkezett és emiatt levonásra került a pénzem. A többi 50 kollégám, pénzét felvette, használja és semmilyen hasonló probléma nem érte őket. Felvettem a kapcsolatot a kinti cégemmel, akik azonnal kijelentették h ők a pénzt (ahogyan mindig is) elutalták nekem és erről küldtek egy hivatalos átutalási igazolást is. Ezt bevittem a bankba, rögzítették, de továbbra sem kaptam semmilyen információt a továbbiakról. Egy nap múlva érdeklődtem és azt ÜZENTE a devizaosztály, h igazam volt a cégem valóban utalt, ám most jöttek rá, hogy egy köztes bank ül a pénzemen és ezért nem írják nekem jóvá a jogos fizetésemet a számlámon (amit előzőleg már jóváírtak és egy hétig a számlámon, sőt használtam is pár utalás erejéig). Továbbra sem kaptam egy elérhetőséget, vagy egy kapcsolattartót akivel napi szinten tudok értekezni az ügyemről. A bank semmilyen információt nem ad, továbbá semmilyen hivatalos iratot, “bizonyítékot” vagy papírt nem adtak nekem arról, hogy a pénzemet miért szedték le, vagy hogy valóban nem érkezett fedezet, amit ők állítottak. A fogyasztóvédelemhez akarok fordulni, de tudom, hogy az is hónapokig, évekig elhúzódhat nekem pedig a jogos pénzem továbbra sincs nálam. Több banki szakemberrel beszéltem és mind azt mondta, hogy olyan nem létezik h a bank jóváír úgy pénzt, hogy arra tényleges fedezet nem érkezett. A bank egyszerűen meglopott és azóta kis túlzással szóba sem áll velem. Kíváncsi lennék a véleményére és a tanácsára!
  Tisztelettel, Tamás

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   Nem vagyok jogász, így a véleményem nem ilyen szempontból íródik.
   Én egy levélben tennék panaszt a banknál, amelyben kérném a kártalanítást és az ügy kivizsgálását.
   Van ez olyan jó ügy, hogy a válasz birtokában jó esélyekkel lehet perelni a bankot és sikerdíjas megállapodással ügyvédet is találhat ehhez….

 13. F Bernadett szerint:

  Tisztelt Dr Tatár Attila!
  Az …. banknál volt egy felmondott jelzáloghitelünk amit 2016 január hónapban sikerült kitisztázni, februárban pedig a végrehajtói dijat is kitisztáztuk. Szeretnénk töröltetni a jelzáloghitelt az ingatlanunkról de sajnos a mai napig nem kaptuk meg a banktól a törlési papirt. Többször jeleztük már hogy szeretnénk ha végre orvosolnák a problémát, mire 2016 decemberében közölték velünk hogy küldjük el a végrehajtói dij befizetését igazoló papirt,amit természetessen meg is tettünk bár közel egy évig senki nem szolt arrol hogy ezt tegyük meg, ugy gondolták nekem mint ügyfélnek ezt kötelező tudni. December 08-án emailben megkapta a hölgy a kért iratokat,azóta sem küldte ki a törlést és természetessen telefonon sem elérhető.Szeretném megkérdezni mit tehetnék azért hogy végre lezárodjon ez az ügy? Természetessen a folyószámlát sem tudjuk megszüntetni emiatt tehát költségeink is adodnak. Válaszát elöre is köszönöm:Fné Berni

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Bernadett,

   Írjon egy panaszos levelet a banknak. Ne a fiókba, hanem a központba küldje. Lehet kicsit keményebb hangvételű is. :)

 14. M Márton szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila! Feleségemmel házvásárlásra határoztuk el magunkat. Ehhez hitelre volt szükségünk. A bank megkapta az összes dokumentumot. Azt is, melyben a december 10. szerepel, mint a teljesítés végső határideje. Amennyiben telefonon, vagy szóban félreinformált, megnyugtatott, hogy minden rendben és utána még négy hétig húzta a történetet és mindig csak az újabb felkeresésre jelezte, hogy még kell egy ilyen nyilatkozat, kell egy olyan nyilatkozat, miközben már mindent rendben találtak, mit tehetünk. Már egy hónapja hitegetnek és 250 ezer forintos károm van belőle. Az eladó lassan szerződést bont, amivel további 4 millió forintom úszik és a feleségem 1 hónap múlva szülni fog. Rendkívüli módon aggódom az egészségükért, s miközben tájékoztatnom kell, próbálom óvni a háttérben zajló folyamatoktól. A bank azt állítja nem az ő hibája. Mit javasol? Még mindig előbb őket keressem fel hivatalos panasztétellel írásban? Üdvözlettel, Márton

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Márton,

   Nem tud mást tenni, írjon a banknak panaszos levelet, jelezze, hogy kártérítési igénnyel fog élni. (Ehhez azért megfelelő dokumentumokkal, indokkal kell rendelkeznie, de meglátjuk, hogy a bank mit válaszol.)
   Sajnos a hitel folyósítása nem kényszeríthető ki, a bank elállhat….

   • M Márton szerint:

    Kedves Attila

    Ezek szerint egy panaszos levelet jobb az utalás után megírni. Most folytatják a történetet. Dec 10. volt az adásvételin. Persze én nem írtam bele, hogy a bank teszetoszasága alól felmentetem magam. Most mivel határidőn túl vagyunk, kérték a nyilatkozatokat, hogy nem állunk el az üzlettől eladó/vevő. Brüsszelben él a magyar eladó. Küldött eredetit (mindenből az kell – tanulságos) erre a magyar posta jóvoltából dec 19. óta nem kapták meg a levelet…. nincs méltányosság, nem érdekli a bankot a határidő, pedig ők nekem szolgáltatnak… nincs információ, csak ha állandóan hívogatom őket… várják az eredetit és csendben “ülnek”. Most megyek beszélek a fiókvezetővel, vagyis csak Szerdán lesz bent. Az eladó még vár, de a héten eláll az eladástól és én itt maradok tehetetlenül egy újszülöttel egy értelmetlen banki semmittevés közepette. Hihetetlenül becsapottnak érzem magam. Már nem is tudom miben reménykedem. Minden spórolt pénzünk elúszik. A feleségemnek nem is tudom hogy mondom majd el. Kezdődjön az év másoknak szebben, mint az enyém.

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Márton,

     Sajnos a folyamat jelenlegi szakaszában már sokat nem lehet tenni, egyeztetni kell tovább az eladóval. Mivel külföldön él, talán neki sem érdeke új vevőt keresni….
     A banki ügyintézés tanulságos – ha az ember előre tudná! (DE ki szokta ezt előre látni…)

 15. r sándor szerint:

  Tisztelt.dr Tatár Attila.
  2008 as szocpol os építkezés.30% készültségi foknál meghiuslut.2012 MÁK terhel.határozattal 3420000ft+járulékai.nem léptünk.gondoltunk elszámolták majd kijavityák.nem igy történt.eltelt jonéhány év megjelent a NAV letiltással(jogtalan felhasználás cimén ők hajtják be adók moggyán a tartozást 2016 okt)nálluk panasz nincs a fent emlitett határozat jogerös.ok.MÁK hoz fordultun elutasit szintén fentiekre hivatkozva érdemi vizsgálat nélkül.nem vettük fel a fenti összeget mégis követelik holott a készültségi fokbol is igazolt hogy semmikép nem kaphattuk meg sajnos a meg nem történtet igazolni nem tuggyuk.jogtalan felhasználás?szocpol kedvezmény áfával terhelten ,jogosultség,3 adofizető nemzése-e,MÁK,ragsora a már hitel tekintetében a NAV mint önállo birosági végrehajtó,.Ó ezaz egész csak tévedés elszámolta a MÁK nem baj végig dobáljuk azért jonéhány végre hajto szerven mindenki rárak egy kis munkadijjat igy már 5.5 milioval tartozom jogtalanul felelös nincs.a lényeg JOGTALANUL HASZNÁLTAM FEL a meg se kapott pénzt.ügyvéd ???örülünk ha eszünk.(a magyar álammal szeben nincs ingyenes képviselet,ok van részlet fiz lehetöség.figy korábbi tapasztalat végrehajtásra került szocpolos ingatlan tehermentesen kerül végrehajtásra (kész lakás)birosági végrehajto utján (mivel a MÁK nak nincs behajtó szerve )elkel potom 600000ft örül a tulaj jol járt.az ados is (mivel az életét nem lehet elvenni )teljesitett a MÁK felé a többi végrehajtást kérő (rangsorban hátrányos hejzetben van igy nem jutott nekik.lényeg a szocpolos lerota hitelét a MÁK felé.tény nem a MÁK INDITTYA A VÉGRE HAJTÁST mégis ő húz VALAMIJEN JOGON.????erösebb kutya izél,vagy valami ijesmi.dicséretes hogy gipsz jakabnak még sikerül megusznia ily modon még az elöző kormány ciklusban de lakatos vietunak már nem ilyen egyszerű nem jo idöt választott az épitkezéshez vagy kituggya mért is vonatkozhatnak rá más jogszabályok ez van ezt esszük széllel szembe ne pisájjunk csa akkor ha euro bol van horgolva az esernyönk (na na még az is igényli a szocpolt,csok ot. KÖSZ a türelmet a zagyvaságokért.azéritett bankokat meg se emlitem ki mit csinált a rá bizott pénzel legtöbjüket megse tudnánk nevezni mert jo része nevet változtatott jogutodlások átláthatatlan folyamatában vagy ki tugya miben tevékenykednek természetesen legálisan. Magyarország megujjul stb stb stb.

 16. György szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Előző feleségemtől 3 éve elváltam. Ő adóstársam egy lakáshitelben, melynek én vagyok az adósa. Szeretnénk a volt feleségemet kivonni előle és az új feleségemet bevonni. Jól tudom-e, hogy az adós házastársa automatikusan adóstárssá válik? Emellett a bank ügyvéd által ellenjegyzett vagyonközösség megosztási szerződést kér. Mi két tanú által ellenjegyzett polgári jogi szerződést kötöttünk egymással. Kötelezhet-e a bank arra, hogy most elmenjünk ügyvédhez vagy el kell fogadnia ezt (ami a Ptk. szerint teljesen megfelelő és jogerős szerződés). Ezen felül kérik, hogy a lakásbiztosításra a bankot vezessük fel kedvezményezettként. Ehhez van-e joguk, illetve ekkor egy kártérítés során az kit illet: a bank vagy én jutok hozzá az összeghez, mondjuk egy ablaktörés esetén?

  Válaszát köszönettel: K. György

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves György,

   Az adóstárs csere a bank hatásköre, őket kell meggyőznie, hogy ezt támogassák és nemet is mondhatnak!
   Tehát a bank nem kötelezhető semminek az elfogadására…
   Nem egyedi eset, hogy a lakásbiztosításnál ilyesmit kérnek. Tudtommal összeghatárt szoktak megjelölni, hogy a kisebb károkat kifizethesse ön felé a biztosító.

 17. Gy Zoltán szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  2016.10.31 – ével megszűnt az AXA Bank.
  2016.09 – től folyamatosan kérem a bankot, hogy nem kívánok számlát nyitni az OTP-ben, kérem a pénzem postázását.
  Több hét után jött levél, hogy CSAK utalni tudnak, KELL BANKSZÁMLASZÁM !!!
  Több levélváltás volt, a bank hosszabb átfutással válaszolt.
  Végül az általuk küldött nyilatkozatot kitöltöttem, tanukkal, számlaszámmal és a határidő előtt 10.25-én reggel a főpostán feladtam a bank válaszborítékában.
  Vártam a választ.
  Megjött az utolsó számla kivonat és amin felháborodtam, tudatták, hogy adataimat, pénzemet átadták az OTP-nek, ott számlám keletkezett.
  Minden levelemben jeleztem, nem akarok bankszámlát nyitni!
  Ennek ellenére cselekedtek.
  Ma voltam az OTP-ben és 2350,- Ft költséggel megszűntették azt a számlát, amit nem kértem!
  Nem élhettem az ingyenes felmondás lehetőségével!
  Tőlem 60 km -re van a központi fiókjuk, az érdi évekkel ezelőtt bezárták.
  Az elmúlt hónapokban jelentős költségeim lettek a bank miatt (postai kiadások, gépkocsi használat, telefon, időráfordítás, idegi megterhelés, stb.) (Regisztráltan a weboldalukon semmit nem lehetett intézni, levelekre nem válaszoltak időben, nem segítették az ügyfelüket normálisan kiszolgálni.)
  Véleményem szerint az AXA felelőtlenül járt el, ügyfelét átverte, költségeket okozott neki, nekem.
  Hogy tudom érvényesíteni megsérült jogaimat?
  Üdvözlettel:
  Zoltán

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Szerintem egy panaszos levelet tud küldeni, aztán már csak a jogi út marad, ügyvédet kell fogadni.

 18. Lilla szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila,
  Szeretném a segítségét kérni. Az esetema következő:
  2010-ben sajnos volt egy hitelkártya ügyem,melyet nem fizettem ki és a végrahajtóhoz került 2011 év végén. 2012.augusztusában lezárult a végrehajtási ügyem, és a tartozás is megfizetésre került. Most eladtam lakásomat,és az új házhoz szerettem volna felvenni hitelt, mire a bank közölte,hogy ez a hitelkártya ügyem még mindíg aktív BÁR-osként mutat a KRH rendszerében. Azt tanácsolták forduljak a Végrehajtóhoz,hogy vegyen le onnan,hiszen ezt nekik kellett volna anno intézniük. Szeretném a tanácsát kérni, hogy ezt hogyan lehet a leggyorsabban intézni, hiszen az idő sajnos ellenem dolgozik pillanatnyilag, addig nem kapok hitelt, amíg a BAR listán aktívként szereplek. Valóban a Végrehajtóhoz kell fordulnom? Ők le tudnak venni azonnal a listáról? Ugyanis,ha átgondoljuk 2013 augusztusa körül teljesen le kellett volna kerülnöm, ugyanis a kifizetés után még 1 évig passzívként kellett volna szerepelnem, majd lekerülnöm. Várom megtisztelő tanácsát,köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Lilla,

   Szerintem azt a bankot kell megkeresnie, akinél a hitelkártyája volt. A végrehajtó nem tudja le venni.
   A KHR rendszert működtető cég itt érhető el: http://www.bisz.hu/khr
   Nekik is van ügyfélszolgálatuk, de a banknak kell törölnie.

 19. S Mónika szerint:

  Üdvözlöm!
  Februárban kezdtük intézni a CSOK-ot, még pozitív előbírálati papírunk is volt,jön a 3.gyermek,vettünk egy telket,elkezdtük az alapot ès még nincs semmilyen bírálat.Volt értékbecslő a telken de abban a fázisban amikor kezdték a vasat behelyezni az alapba és közölték ezután hogy nem célszerűen helyezték le a vasat,amire válaszolt a kőműves és el is fogadták az érvelését. Beöntötték a betont és ezután közli a bankos hogy ő most nem merné folytatni az építkezést.Egyszerűen nem értem.Most elvileg küldenek mégegy értékbecslőt de nem értem h minek.
  A másik hogy anno azért csúszott az egész hitel mert aki bírálta a papírokat,úgy döntött hogy sok a munka és jó néhány papírt félre dobott.Hónapokat vártunk ,kiderült hogy mit tett és kirugták az illetőt és mégsem történik semmi?Örülnünk kéne a picinek de egyszerűen összeroppantunk.Ugyanott tartunk mint 8 hónapja. Mit tudok tenni?A telek áfáját is vissza igényelhetnénk de ha nem történik semmi akkor decemberben azt is bukjuk.Rengeteget fizettünk már és már felhalmozódott a kölcsön kérés is.
  Kérem adjon tanácsot hogy mit tehetnénk mert kilátástalan az egész és a bankosra sem számíthatunk.
  Köszönettel:S.Móni

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mónika,

   Huh…. Nem könnyű ilyen helyzetben felelős tanácsot adni, de én megnézném annak a lehetőségét, hogy az egész támogatási kérelmet be lehet-e adni egy másik bankba. Itt olyan hibákat követtek el, ami később még nagyobb károkat okozhat….

 20. D Zsolt szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  Háromgyermekes család vagyunk. Az OTP-n keresztül igényeltük a CSOK-ot.
  Sehol nem írtuk alá azt, hogy az építkezésnél az önerőt használjuk fel először. A szerződésben nem szerepel önerő, csak a bank tud róla, hogy van 3,700,000 Ft megtakarításunk. Megvásároltunk egy telket, elkészült az alap 4,450,000 Ft-ért. Most a bank rá akar kényszeríteni arra, hogy ezt a megtakarításunkat mind az utolsó fillérig használjuk el az alapozási munka kifizetésére.
  Ez mi sehol nem írtuk alá, sőt, a feleségem is tanúsíthatja, hogy amikor még csak érdeklődtünk, sőt a szerződés aláírásakor is, minden megkérdezett ügyintéző azt mondta, hogy amikor egy építési szakasz lezárul, akkor helyszíni szemlét kell kérni és a bank utólag finanszírozza a költségeket. Most már áll az alap, a bank mégsem akar fizetni.
  Falazóanyagokat kellene vásárolnunk, hogy a fagyok beállta előtt folytathassuk az építkezést, de így a téglákra és egyebekre már nem marad pénz. A Tüzépek és a vállalkozók hajlandóak lennének megfinanszírozni havi 5-25%-os kamatért. Volt olyan vállalkozó, aki nem így fejezte ki magát, de 50% kamatot számolna egy hónapra. Persze a szerződésben nem így akarta szerepeltetni, hanem magasabb összegű munkadíjként.
  Kérdésem:
  1. Rákényszeríthet az OTP az önerő eltékozlására, ha a szerződésben az sehol nem szerepel?
  2. Mit tehetek annak érdekében, hogy uzsorások kezébe ne kényszerítsen a bank?
  Tisztelettel D Zsolt

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsolt,

   A papírok aláírásakor a támogatás összege lefedte a tervezett kivitelezési összeget?
   Az önerőről pedig kellett volna rendelkezni írásban…
   A jogszabály tartalmazza, hogy az önerőt kell előbb felhasználni.A kérdés az, hogy tervekben szerepelt-e önerő?

 21. E Annamária szerint:

  Kedves Dr. Tatár Attila! A kolléganőm válás után a volt férjét szeretné kifizetni. A bankhoz beadott CSOK igénylést a 8 nap helyett 47 nap késéssel küldték meg a Kormányhivatalnak. A banki ügyintéző össze-vissza beszélt zavarában, de a Kormányhivatal megküldte az adatokat, hogy valóban késve küldték meg a kérést. A CSOK-ot elutasították, ezért hitelt kell felvenni, de a bank nagyon megkésett adatszolgáltatása miatt az összes irat érvényessége lejárt. Most előről kell kezdeni mindent? Új adás-vételi szerződés, új ingatlanbecslés, új tulajdoni lap… ??? Ha panasszal fordul a bankhoz, akkor újabb 30 napjuk van, hogy válaszoljanak? Vagy van-e erre valamilyen egyszerűbb megoldás?
  Előre is köszönöm a választ!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Annamária,

   Sajnos nincs más megoldás, a törvény szerinti utat végig kell járni. A banki ügyintézésből származó veszteséget, kárt ügyvédi úton lehetne érvényesíteni….

 22. Mné Ibolya szerint:

  Kedves Ügyvéd úr!
  Én is több helyen próbáltam segítséget kérni.De soha nem válaszolt érdemlegesen senki.Ha megengedi önnél is megpróbálom. Röviden a problémám,hogy 2006-ban kifizettem a gyors kölcsönömet a kölcsön adó pénzintézetnek ami akkoriban házhoz járt és hetente kellett fizetni .2012-ben jött egy levél amiben értesítettek hogy Khr listára kerültem mert nem fizettem ki a kölcsönt.Telefonálgatások után azt mondták,hogy bizonyítsam be,hogy kifizettem.Itt kezdődnek a gondok mivel nem utaltam hanem házhoz jöttek mindig egy kis lapocskára írogatta a hölgy, hogy átvette a heti törlesztést.Nekem már nem volt illetve nincs is meg a lapocska .Türelmes voltam nem vettem fel kölcsönt azóta sem . Passzív státuszba kerültem azért leírt veszteségként . Becsülettel dolgoztunk három gyermeket felneveltünk.De ami gyomorforgató ,hogy jött egy levél megint ,miszerint átvette a tartozásomat az Instrum újabb 10 évre
  Mondja meg nekem 10 évente átveszi valaki a nem létező tartozásom?
  De ha jól olvastam a bevezetőt: írjam meg az Instrum -nak ,hogy milyen jogon vette át a 10 éve kifizetett tartozásom?A válaszával menjek a békéltetőhöz utána a fogyasztó védelemhez azután pedig a
  közjegyzőhöz,hogy lekerüljek a Khr listáról?És mivel tudom bizonyítani mert nincs lapocskám ? Nagyon megköszönöm a válaszát!
  Tisztelettel Ibolya

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ibolya,

   Álljon itt a története tanulságul, hogy mindig minden bizonylatot meg kell őrizni. A kolléganőt nem lehet elővenni, hogy az ő lapocskáit átnézzék?

 23. E A István szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Úr!

  Lakáslízing témakörben vagyok tanácstalan. Válás után lemondtam az általam lízingelt lakás tulajdonjogáról, viszont a bank nem hajlandó az ex feleségem (társlízingbevevő) nevére írni a lízinget. Minden dokumentum be lett adva, a lízinget tudná fizetni, a bank mégis mintha szándékosan húzná az időt. Így viszont én szerepelek a KHR rendszerben és nem tudok újra lízingelni, pedig lenne rá lehetőségem. (Honvédségi alkalmazott vagyok)
  Érdemes folytatnom valamilyen harcot? Mert kezdjük feladni…
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel!

  E A István

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Nem értem, hogy miért ilyen nehéz ez, de írásbeli panasszal kell élni, hátha az megmozgatja az ügyet.

 24. R László szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila Úr!

  A lentebb olvasható levelem több helyre is elküldött segítség kérésről szól. Az ügyemben a bank nemleges válaszát megkaptam, a fellebbezésemet fogadó járásbíróság is jelentkezett. Kerestem a kúriát, Fogyasztóvédelmi Egyesületet, de ezidáig használható érdemi válaszok nem voltak.
  Megkeresésem oka, hogy hová fordulhatnék a problémámmal kapcsolatban?

  Tárgy: végrehajtási fizetés letiltás

  Tisztelt Cím!

  Hivatkozom a birtokomban lévő bírósági végrehajtói levelekre, melyet egyenlőre név és adatok nélkül szeretnék közreadni, hogy az egyedi esetemmel hová fordulhatnék.

  Az előzményekről, röviden. Emlékezetem szerint, 2008-ban a még működő vállalkozásunk, a Kft. egy banktól kb. 250 millió Ft összeget vett föl, kötött le a napi likviditási feladatok elvégzésére. Az adós a Kft volt, a volt feleségem, kisebbik lányom és én kézfizető kezesek voltunk ebben a történetben.
  Következő évben a vállalkozás felszámolásra került, mondhatjuk azt is tőlünk független okból…
  …….
  Az igazi ok a panaszom előadására…
  Ez év márciusában a munkáltatóm pénzügyi osztálya keresett, hogy fizetési letiltás érkezett a nevemre. A nem mindennapi összegről szóló végrehajtói letiltás az első olyan dokumentum, mely 616.939.266.- Ft összegről szól.
  Az is furcsa, hogy ezen a dokumentumon lévő postacímem még a 2013 április 17 előtti címem volt. Jelenlegi címemre sem érkezett megkeresés. Végrehajtási kifogást adtam elő a 2016 március 30-i keltezésű, 15.000.- Ft illetékkel le rótt leveleimmel melyeket tértivevényes küldeménnyel postáztam, melyet 2016 április 02.-én átvették.
  Ezt követően, kb. három hét múlva újabb végrehajtói levél, ami egy díjjegyzék. Ebben az összeadott összegek már 814.651.868.- Ft –ról szólnak.
  Ezen levélben semmi utalás a korábbi végrehajtási kifogásomra, a Járásbíróságnak címzett levelemről. Ezen levél ismét a korábbi rossz címre lett postázva, noha már ismerté vált a jelenlegi címem. Külön szerencse, hogy a régi cím főbérlője éppen Magyarországon volt ebben az időben és jelezte a küldemény érkezését.
  Ezen díjjegyzék levél végén a dátum előtti bekezdés ismét a végrehajtási kifogás előterjesztésére utal, ismét leróttam az előírt illetéket. Majd tértivevényes feladás. A mai napig nem érkezett válasz.

  Egyre nyomasztóbbá válik ezen történet, nem hagy nyugodni, hogy mindez miért történik. Nem loptunk, nem csaltunk, bűntényt sem követtünk el, köztartozásunk és adó tartozásunk sem volt.
  A végrehajtást kérő bank jogi képviselőjét próbáltam megkeresni, semmi eredménnyel. Országos Ügyvédi Kamaránál ilyen nevű a megadott címen, nem található.
  Újabb ötlettől vezérelve próbáltam keresni a ……bank (végrehajtást kérő) jogi illetve behajtási osztályát. Mivel ezen cégnek csak a postacíme, ügyfélszolgálata és honlapja publikus, nincs osztályonkénti bontás, maradt a honlapukon történő panasz bejelentés.
  A fizetési letiltással kapcsolatos levelezésem ennyi volt, az elmúlt időszakban.
  A panaszom pedig az, hogy a 2008-ban fel vett banki összeg visszafizetése a felvevő Kft. által vállalható lett volna. Mint kézfizető kezesség ilyen esetben, bérből és fizetésből élő adósnál ilyen nagyságrendű összegnél a visszafizetés már vállalhatatlan. Nem beszélve arról, hogy az összeg felhasználása nem öncélú, hanem a vállalkozás egészé. A bankok többszörösen biztosítják magukat a minél kisebb kockázatvállalásuk miatt. Ezért van a kézfizetői kezesség fogalma, ezzel együtt a még behajtható összeg nagysága is valamilyen szinten. Magánemberként a kölcsönre szoruló ügyfeleknél kik bérből és fizetésből tudják a visszafizetést megoldani, maximum 15-20 millió Ft összeg ami vállalható egy kb. 30 éves embernél megfelelően dokumentált munkahellyel. Ezzel szemben az esetemben 2017-ben leszek nyugdíjas és a nyugdíjam 33 %-al megterhelve. Ezáltal megnyomorítva az életünk, életem a még hátralévő időszakban. Nem beszélve a kisebbik lányom életútja is így indul, hogy mínusz 33 % a fizetésének lekötése. Tervezhetetlen, embertelen talán még öngyilkosságba is kergethet ez a gyakorlat. Viszont ha a másik oldalát nézzük, kabaréba illő esetről van szó. Most 2016-ot írunk, akármelyik végrehajtói levél végösszegét is nézzük 850-1100 év kell a visszafizetéshez, mondjuk havi 60 ezer Ft-al számolva egy visszafizetőnél. Ha osztjuk ezen összegeket hárommal, az is szép megélhető kort érdemelne…
  Azt is nehezményezem, hogy a végrehajtást kérő bank csak kb. 8 év múlva juthat hozzá az első olyan összeghez ami őt illetné meg. Akkor mi az értelme az egésznek?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves László,

   Szerintem a végrehajtók adott bírósághoz tartoznak, ha ott elutasították, akkor vélhetően jogi út nem igazán járható.
   Sajnos nem tudom, hogy mit lehet tenni. Nem vagyok jogász, így nem tudok segíteni – mert szerintem egy ügyvéddel kellene konzultálnia. Hátha van valamilyen jogi megoldás. Banki, pénzügyi lehetőséget nem látok…

   • R László szerint:

    Kedves Tatár Úr! Köszönöm szépen, hogy elolvasta a hosszúra nyúlott levelemet. Ahogy Ön is tanácstalanul áll az esetemmel kapcsolatban, én sem tudok jobbat a jogi csűrés-csavarástól. Csak hát az ügy egyedisége nem szokványos téma. Olyan “tökös” ügyvédet keresnék aki sikerre vinné. Hasonló módon a deviza károsultak esetében. Ha ki tudnám vásárolni havi méltányos egyösszegű fizetéssel jobb esetben. Persze a megszüntetése lenne a fő cél…

    Köszönöm szépen a válaszát. További szép napot kívánok!
    R.László

 25. Sz Réka szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a bankom az általam meghatározott kártyalimitet messze meghaladóan terhelte meg a számlámat augusztusban (egy autóbérlő cég javára, ahol júliusban használtam a kártyámat), ráadásul úgy, hogy az első ilyen eset után azonnal panaszt nyújtottam be, majd egy hónap elteltével mindez újra megismétlődött KÉTSZER, akkor újabb panasztételen kívül mit tehetek? Illetve mit remélhetek? Jelenleg ott tartunk, hogy több mint 250 ezer forintot vettek le a számlámról. Van-e bármilyen esélye annak, hogy ezt a pénzt, amit jogtalanul utaltak el, visszakapjam?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Réka,

   Tegyen írásban panaszt a banknál, ha ez nem elég, akkor menni kell tovább a Felügyelethez.

 26. J Bernadett szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila! Volt egy személyi kölcsön igénylésem ami után felhívtak hogy elfogadták sőt magasabb összeget állitotak be közös megegyezés után,kétszer is azt a választ kaptam hogy utalják erre 1 napon belül azt a választ kapom hogy híba történt amiről nem kapok felvilágosítást mi volt az a hiba mégse kapok de 1 hétig pedig hitegettek hogy utalnak! Kihez forduljak segítségért?

 27. Cs János szerint:

  85 éves vagyok,szerettem volna a lakásomat korszerüsiteni fütési szempontbol.A bankok hirdetik a kölcsön felvételi lehetőséget de sorban indoklás nélkül a kérelmemet elutasitják.Hogy miért nem tudom és erre tőlük választ nem kapok.A nyugdijam összege megfelelő,tartozásom nincs s Bár listán nem vagyok,hova fordulhatok?
  Ezen pellet kazán ára közel 1 mil+ uj kémény épitése 300.000 ft.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves János,

   A törvényi előírások szerint nem lehet valakit a kora miatt kizárni a hitelezésből, de sajnos a bankok kockázatosnak érzik ezt és valamilyen más indokkal elutasítják a kérelmet. Ezt egyébként meg sem mondják, de ha valaha kiderült, hogy a kor volt az indok, akkor a bank pert vesztett már ilyen eset miatt. Fiatalabb családtagot kell bevonni a hitel ügyintézésébe.

 28. F Tiborné szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  Beszerertném nyújtani az OTP bankba akadálymentesítési igényemet. Kérdésem az lenne, hogy a bankban kérhetnek-e pénzt az ügyintézésért és max. mennyit?
  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Sajnos nem tudom a választ. Kérjen hirdetményt, pontos törvényi megjelölését annak, amire hivatkoznak, akkor könnyebb ellenőrizni őket.

 29. S nikoletta szerint:

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy mit tehetek abban az esetben hogy hiába irok levelet és telefonálok hogy külgyenek nekem csekket ők meg nem hajlandoak és emiatt hátralékom keletkezet és álandoan levelet kapok hogy felmondják a hitelemet ez a hátralék nem az én hibámbol keletkezett mit tehetek ilyenkor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Nikoletta,

   Ha nem kap csekket, akkor fizessen átutalással vagy a csekken szereplő számlára banki befizetéssel (pénztárban). De természetesen igaza van, kellene kapnia csekket, de ha nem kap, a hitelt akkor is fizetni kell, különben felmondják és senki sem fogadja el indoknak a csekk hiányát….

 30. P Erika szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  CSOK-ot szeretnénk igényelni az OTP-n keresztül. Belső tiltó listájukra hívatkozva – ahova tartozás miatt kerültünk, melyet már rendeztünk- nem nyújtható be náluk igény amíg nem bizonyítjuk hogy rendezve van a tartozás. Kérdésem, hogy elutasíthatja e a bank a CSOK igényünk beadását belső szabályzatukra hívatkozva? (hitelt nem igényelünk)
  Tisztelettel
  Erika

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erika,

   A régi szocpolnál nem utasíthatta el, de a csok más, itt tartozás mentességet ír elő a törvény. Mivel náluk volt a tartozás, így látniuk kell, hogy már rendezve van, ez nem elég nekik?

 31. Horváthné Illés Erzsébet szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!A …. Bank ügyfeleként ért sérelmemre kérném, szíveskedjen tanácsot adni. Nevezett banknál két hitelünk és két hitelkártyánk van. Pénzügyi nehézségeink miatt a két hitelkártya törlesztésünkön elmaradás keletkezett, azonban mindig ügyeltünk rá hogy az ne haladja meg a három hónapot, valamint,hogy az ügyintézővel megbeszélt ütem szerint fizessünk. Ez a legutóbbi alkalommal is így történt. Az ügyintéző azt kérte,hogy az egyik hitelkártyát amin kevesebb tartozás állt futassuk ki úgy hogy dupla összeget fizetünk,míg a másikat addig ne törlesszük, ezt követően pedig a másikat törlesszük ugyanúgy dupla havi összeggel. A csekkszelvényeket ki is küldte és mi a megbeszéltek szerint fizettünk, mindaddig amíg szembesültünk a ténnyel hogy BÁR listára kerültünk. Természetesen azonnal reklamáltunk a banknál, miszerint az ő utasításaikat követtük, de mindösszesen annyit ismertek el hogy nem tájékoztatott az ügyintéző teljes körűen,egyébként pedig nem áll módjukban törölni a BAR listáról. A nemleges válasz után írásban ismételten kértük a hanganyag kiadását a megállapodásról nyomatékosan közölve ,hogy a dupla összeg fizetését úgy is megtehettük volna hogy mindkettőre fizetünk egyet-egyet, azonban mi a megállapodásunk szerint jártunk el, így azt gondolom az ö hibájuk a BAR listára kerülés. A válasz ismét nemleges volt. Kérdésem, hogy van-e lehetőségünk polgári peres eljáráson kívül rendezni az ügyet és mi az Ön véleménye a kimenetellel kapcsolatban?

 32. K Tibor szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Kérném iránymutatását a következő témában:
  …. Bank-nál lévő folyószámlám (2004 év óta meglévő) mellé igényeltem és kaptam rendelkezési hitelt (455.000Ft)2006 évben, amelyet most szerettem volna megszüntetni banki felszólításra, mert jelenleg nincs ezen számlára rendszeres utalás! (szerencsére nem volt szükségem a keretre).
  206 június 01-én személyesen is bementem a bank fiókba és írásban is nyilatkoztam, amelyről dokumentum is rendelkezésemre áll.
  Mindezek ellenére azóta sem történt semmi (többször hívtak és közölték nem látják a rendszerükbe a lemondást)nem szüntették meg a keretet, sőt a mai napon megfenyegettek, ha és amennyiben nem szüntetem meg kényszer megszüntetést alkalmaznak büntető kamatot felszámolva.
  Számomra érthetetlen.

  köszönettel:
  K Tibor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tibor,

   Nem tudja a bajkéz, hogy mit csinál a jobb. Tegyen írásban a banknál panaszt, írja bele, hogy a költségeket nem fogja elfogadni és következő lépésben a Felügyelethez fordul.

 33. Marietta szerint:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Szeretném tanácsát kérni.
  Nekem olyan problémám lenne hogy Hétfőn azaz 2016.07.04-én a számlámra érkezett dupla családi pótlék és dupla GYES (77 ezer párszáz forint).A bankom (ERSTE Bank) rá nem sokkal később elutalt a a végrehajtónak 130000 ft-ott a számlámról úgy hogy a kártyámat -51 ezer x forint tette.Bementem másnap a bankba és közöltem hogy az itt fent írtakról problémám van.A hölgy mondta hogy ilyenkor teljes számla kiegyenlítést kell kérvényezni,akkor tudom meg hogy mennyit vehetek le róla.Meg is történt. 53 ezer ft-ot vettem le.De igen ám így -100 valahány ezer ft lett a kártyámon.
  Beszéltem a végrehajtónak a titkárnőjével.Elmondtam neki hogy ezt nem tehetik meg hogy elvegyék a családit és a gyest.Erre csak annyi volt a válasz hogy ők nem tudják hogy mi megy számlámra és hogy én mondhatok bármit pénzről hogy honnan érkezett.
  Mit tegyek??

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Marietta,

   Szerintem a bank hibázott, a végrehajtó pedig csak próbálkozik. A végrehajtóra az adott bíróságon tud panaszt tenni, de tapasztalatom szerint a fenyegetőzés is elég szokott lenni.
   Kérje a bankot, hogy rendezze a végrehajtóval a dolgot, mert jogszerűtlen volt a terhelés, nekik nem kellett volna teljesíteniük.

 34. M Judit szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A problémám a következő lenne! Édesapám 13 éve hunyt el! Szüleim már 23 éve elváltak! A temetést és egyéb dolgokat nem mi intéztünk!
  Majd 2016.06.01.-én kaptunk levelet a baktól, mely édesapám nevére szól, hogy fennálló tartozása van! Majd kaptuk még 2 levelet két héttel később, az egyikben már háromszoros díjat számolnak fel, a másikban meg is szüntetik a folyószámláját és átadják a Faktoring Követeléskezelőnek!
  A hagyatéki végzés megküldésre került a banknak, tehát nekik tisztában kellett lenniük azzal, hogy elhunyt!
  Akkor nem kellett volna küldeniük valami felszólítást, hogy szüntessük meg a folyószámlát?
  És ha nem szüntették meg, miért nem küldtek havonta számlalevelet?
  Még pénz is volt rajta, tehát azt szépen elfogyott róla a díjakra és ennyi??
  Mit lehet tenni ez ügyben?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:

  M Judit

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Judit,

   Sajnos sokat nem tud tenni. A tartozás az örökséggel átszáll.
   A bank inkorrekt volt, de ezért jogilag nehéz felelősségre vonni. Szerintem jobb ilyenkor a tartozástól megszabadulni….

 35. Gábor szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila
  Azon kérdéssel fordulok önhöz hogy magyarázatot találjak kilátástalan hitelemmel kapcsolatban. Ez éven jár le a deviza alapú hitelem amit 8 éve vettem fel. Mindent pontosan fizettem sose maradtam el egyetlen részlettel sem. Azonban nemrég érkezette egy levelem a banktól miszerint még mindig ugyan azzal az összeggel tartozom ami teljesen érthetetlen számomra. Hogyan lehetséges ez? Mit tegyek? Kihez forduljak?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   Sajnos ennyi információból nem tudok érdemi választ adni. A CHF hitelek forintosításuk után is tudnak ilyen kedvezőtlenek lenni….
   Kérjen részletes kimutatást a banktól és ebből kiderül, hogy mi az ok.
   Mit lehet tenni? Lehetőség szerint előtörleszteni, szabadulni a hiteltől. Esetleg egy kedvezőbb hitellel kiváltani…..

 36. Irén szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  Érdeklődni szeretnék,hogy az egyik ismerősöm nem fizette a kölcsönt,melyet központi fűtés szerelésére vett fel.
  Az OTP ,mint engedményező átengedte a kölcsönt mivel egy ideje nem volt törlesztés, egy engedményezett
  javára.Azt szeretnénk tudni,hogy az engedményezett tehet-e rá kamatot?vagy csak az átadott kölcsön összeg behajtására köteles. Válaszát előre is nagyon köszönjük.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Irén,

   Az engedményezés a teljes kölcsönszerződésre vonatkozik, tehát annak minden feltétele tovább él, így kamatot is felszámíthat.

 37. V.L. szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Reméltem, hogy a leveleket figyelmesen elolvassa. További jó szórakozást!

  VL

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves VL,

   Olvastam a hozzászólását, de nem is tudom, hogy mit írjak. Ha az nem volt kielégítő válasz, amit korábban írtam…..
   A CSOK szabályok ennyire nem részletesek, a banknak van mozgástere és a csok is csak adható, nem kötelezhető rá a bank.
   A további szórakozáshoz annyit jegyeznék meg, hogy egyáltalán nem szórakozom jól, rengeteg emberi tragédiát látok és bánt, hogy nem tehetek semmit…..

 38. V.L. szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Megteheti-e ill. jogszerűen jár-e el X bank, amikor az általam előzőleg Y bankkal megkötött lakáshitel szerződésem másolatát hiánypótlás címszó alatt tőlem bekérje, mint a CSOK ( hitel nélkül) folyósításának feltételét? Ez nem meríti-e ki egyúttal az üzleti titoktartás megszegésére való felszólítást.

  Válaszát előre köszönöm.
  Üdv VL

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves VL!

   Amennyiben hozzájárult az adatok felhasználásához, akkor nem történt semmi jogsértés….
   Ha nem járul hozzá, akkor megtehetik, hogy nem adnak hitelt, erre nem lehet a bankot kötelezni.

 39. P Jánosné szerint:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Az elmúlt évben “kártalanították” a svájci frank alapú hitelt felvevő lakosságot!Az …. banktól vissza is kaptunk a már lejárt hitelünk után 470 000 Ft-ot. Vártam,hogy a …. Bank is értesít,mert ott is volt a férjemnek (500 000 Ft) és nekem is (940 000 Ft) személyi kölcsönöm svájci frank alapú.Az én hitelem 2011-ben, a férjemé 2012-ben járt le.Mivel nem kaptam semmiféle tájékoztatást,hogy kapok e vissza és mennyit,bementem az esztergomi fiókba – ahol felvettük a hiteleket – vittem magammal a szerződéseket,kértem nézzék meg mi a helyzet .Az ügyintéző azt válaszolta,hogy ezeknek a hiteleknek nincs nyomuk a rendszerükben,hívjam fel a budapesti számot ott kérdezzem meg!Ott is azt mondták nem látják sehol ezeket a szerződésszámokat!Aztán hosszas gondolkodás után azt mondta az ügyintéző:”Talán az lehet,hogy volt fizetési elmaradásunk és eladták egy behajtó cégnek a hiteleinket….” A lényeg az,nem tudjuk kinek,de fizettük a havi törlesztőrészleteket,és mivel svájci frank alapú volt a hitelünk – gondolom – kellene visszakapnunk valamennyi pénzt!
  Köszönöm a segítségét!
  P Jánosné

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   A helyzetet mindenképpen tisztázni kell, tegyenek panaszt a banknál írásban, hogy kiderüljön átadták-e a hitelt behajtó cégnek.
   A visszatérítés személyi hiteleknél nem volt egyszerű, sok a hiba, így erre is kérjenek választ.

 40. Fné Judit szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Lakossági hiteligényléssel kapcsolatban szeretném panaszomat megosztani és segítséget kérni Öntől!

  Férjemmel több mint 10 éve .. Bank ügyfelei vagyunk, jelentős megtakarításokkal rendelkezünk 2 megtakarítási folyószámlán. Igényeltünk már tőlük lakáshitelt amelyet már visszafizettünk.
  Minden jövedelmünk a Banknál vezetett bankszámlára érkezik, onnan teljesítjük kifizetéseinket.
  A hűségünknek kijáró megbecsülést azonban sajnos nem érezzük!

  2016 februárjában adtuk be jelzáloghitel igénylésünket, egy 28M Ft vételárú ingatlanra, melyből 19M FT hitel mellé 2,2 MFt CSOK-ot igényeltünk 6,8M Ft önerő biztosítása mellett.
  Megtörtént az értékbecslés, az előzetes minősítés, ami pozitív eredménnyel zárult, és az ügyintéző szerint már csak a szerződéskötés volt hátra.
  1 hónap várakozás elteltével és ilyen előzmények után a Bíráló mégis adóstárs bevonását kérte, ezzel sarokba szorítva minket, mivel az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési határidő 1 hónapon belül volt, már nem volt lehetőségünk újraindítani a folyamatot, más banknál esetlegesen.
  Mivel adóstársat nem tudtunk és nem is akartunk bevonni, felajánlottunk 3, majd 5 havi törlesztő részletet extra biztosítékként. Ez nem bizonyult elégnek, hanem jelenlegi ingatlanunk bevonását is kérte a Bíráló fedezetként!
  Tehát 19M Ft hitelösszegre 38,5M Ft ingatlanfedezetet igényel a Bíráló, 500.000 Ft készpénz értékpapírokban történt lekötése mellett!
  Férjem/adóstársam nettó 290.000 Ft-os fizetése és az én maximális GYED-em (116.000 Ft) nem indokolja a 93.000 Ft-os törlesztő részlet ily módon történő túlbiztosítását, mivel jövedelmünk mindössze ¼-ét teszi ki!
  Ez közgazdász szemmel és józan paraszti ésszel is fokozott túlbiztosítása a hitelnek, és irreális követelmény!
  Ráadásul ez a hitelbírálat újabb elhúzódását eredményezte, újabb értékbecslés a mi költségünkre, stb.
  A második ingatlan értékbecslése után a bank kamatdrágítást kezdeményezett, 0,79%-ot, mivel ebben az ingatlanban van egy vályog válaszfal, ami miatt nem mehet sztenderd eljárásban fedezetnek. De NEM erre az ingatlanra kértük a hitelt, ez csak MÁSODLAGOS fedezet! Már a bevonás szükségességét is megkérdőjelezzük, s most a másodlagos fedezet miatt kell az eredetileg ígért kamatnál drágábban törlesztenünk a hitelt!
  Sarokba szorított helyzetünk miatt vállaltuk, mivel a Bíráló által felajánlott másik opció a hitel újraindítása volt, ami az adásvételi szerződésben megadott fizetési határidő vészes közelsége miatt (2 hét) lehetetlen, mivel így elbuknánk a 2,8M Ft-os foglalót.
  Ezért a hitelszerződés aláírására kényszerültünk a sorozatos méltánytalanságok után is.

  Hová fordulhatok ezzel a panasszal, és ön szerint van-e esélyem bármiféle kárpótlásra a banktól?

  Tisztelettel:
  Fné H Judit

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Judit,

   Panaszát közzé tudom tenni, hogy mások is lássák, de segíteni érdemben sajnos nem tudok.
   Nem az első eset, hogy visszaél egy bank az ügyfél bizalmával, szorult helyzetével. Érdemes megnézni, hogy kedvezőbb feltételű hitelre át lehetne- e cserélni.
   Továbbá tud panasszal élni a banknál, ezt követően pedig a Felügyeletnél.

 41. K. Zoltán szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila a következő problémámra remélem tud választ adni:
  Az …. banknál személyi forint alapú hitelemet felmondták 2012ben.A tartozásom 650 ezer forint volt.Befizettem egy összegben 500 forintot az ügyintéző arról tájékoztatott,hogy a bank a maradék összegről lemond.A bankfiók megszünt átkerültem egy másik fiókhoz ahol valami oknál fogva elkeveredtem de igérték felveszik velem a kapcsolatot.Külföldre kerültem egy kis időre a lényeg ki is ment a fejemből a dolog ami persze az én hibám.
  Ma kaptam egy behajtótól egy levelet hogy tartozásom van a bank felé amit ők kezelnek.4 és fél év alatt egy levelet sem elszámolást nem kaptam pedig úgy tudom 2014 óta kötelező lenne évente elszámolást küldeni a banknak.A kérdésem:a bank törvényesen jár el?A tájékoztatás nem kötelessége?0 tájékoztatás után egyből faktorál?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Sajnos a pénzügyek intézésénél ragaszkodni kell az írásbeliséghez és minden ügyet végig kell követni. Sajnos nem tud mást tenni, mint fizet, mert az igazát nem tudja mivel igazolni.Valóban több hibát is elkövetett….

 42. Dr. V Lehel szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Háromgyermekes család vagyunk, a CSOK feltételeinek megfelelünk ( munkahely, OEP, NAV). 2014-ben jogerős építési engedéllyel elkezdtük egy családi ház építését. ( CSOK által előírt m2 megfelelő) Építési hitelszerződést kötöttünk a …bankkal, mely hitelnek egy részletét igénybe is vettük. Sajnos ez a bank CSOK-kal nem foglalkozik, ezért az idén március 8-ÁN az … bankhoz nyújtottunk be CSOK + ÁFA igényt hitel nélkül.
  Az építkezést a CSOK-kal be tudnánk fejezni, a maradék hitelösszeg igénybevétele nélkül, ám az FHB bank arra hivatkozva, hogy a tőlük kiküldött Értékbecslő-állapotfelmérő által megállapított költségvetés számítás nem egyezik az általunk benyújtott költségvetéssel ( ezt már a …bank a hitelhez befogadta) (80% os készütségi fokot állapított meg) a mai napig nem kaptunk pozitív választ.
  Tudtommal a CSOK-ra vonatkozó törvény szerint költségvetéssel kapcsolatos előírások nincsenek, a bank 30 napon belül el kell bírálja a kérvényt.
  Hova fordulhatok panasszal.

  Válaszát előre köszönöm.
  Üdvözlettel Lehel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Lehel,

   A bank felelőssége, hogy a felmérés reális legyen, tehát ezt el kell fogadnia. Sajnos nem tehet mást, mint megpróbálja egy másik bankban, ha itt nincs esély az egyeztetésre.
   Sajnos nem szerencsés másik bankban intézni a hitelt és máshol a csok-ot, ez most is kiderült.

 43. K Judit szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Megtakarításunkat az OVB egyik kapcsolattartójának ajánlásával az Uniqa biztosítónál tartottuk. Szerettünk volna a pénzt kivenni, mert autót cseréltünk. Azt a választ kaptuk, hogy 10 napon belül a kért összeget megkapjuk. Sajnos a mai napig nem kaptuk meg a teljes összeget. A gond a kapcsolattartó hibájából kifolyólag történt. Ugyan is nem jelezte előre, hogy a kért összeget nem tudjuk levenni mert nincs rajta annyi pénz. Ebben az esetben 90 000 forinttal kaptunk kevesebbet. Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az esetben mi a teendő? Hová tudnánk fordulni? A kapcsolattartó elismerte, hogy ez az ő hibája. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Judit

 44. R Sándorné szerint:

  Tisztelt Uram!
  Már elkeseredettségemben fordulok Önhöz.
  Hitel kiváltás miatt kerestem fel egy bankot. Mivel jövedelmem alacsony, így adóstárs kellett. A fiamat vontam be az ügyletbe, akinek szerencsére – hozzám képest – magas jövedelme van (400 ezer ft), de alapbérből és napidíjból áll, de a munkabér átutalás folyamán ez egyben érkezik, ráadásul annál a banknál vezeti a folyószámláját ahol a hitelt igényeltük.
  2015. december óta nem bírálták el a hiteligényt. Oka igazából nem tudható. Az ingatlan értéke a hitelhez megfelelő. Nem adnak felvilágosítást, pedig hetente érdeklődöm. A folyamatos folyószámla kivonatokon kívűl semmilyen dokumentumot nem kérnek pótlólag.
  Kérem, hogy segítsen mit tehetnék, mert a türelem már elfogyott, a kiváltásra pedig szükség lenne a kevesebb részlet miatt.
  Köszönettel:
  Rné

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Valamit elszúrhattak az ügyintézők, de sajnos a bank hitelezésre nem kényszeríthető.
   Szerintem jobb lenne egy másik bankban újra kezdeni, mert egyébként hitelképesek.

 45. M Pál szerint:

  2015-ben eszközkezelő lakást megvette 2015-től bérlők vagyunk most 2016 márciusban a bank küld levelet nekünk követel 41 ezer forintot.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Pál,

   Forduljanak az Eszközkezelőhöz, majd segít. Tudtommal a banknak nem lehet utólagos követelése.

 46. Rèka szerint:

  Tisztelt Ügyvèdúr!
  Azzal a kèrdèssel fordulok önhöz hogy 2002-ben vettem fel a házra szocpolt ami 2012-ben lejárt. A ház eladásra került. Hogyan töröltethetnèm le minèl gyorsabban a szocpolt? Sajnos a szocpol szerződès nincs már meg. Az Otp bank nem adja ki se a Földhivatal. Ilyenkor mi a teendő?
  Válaszát előre is köszönöm!!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Réka,

   Az ügyintéző bankban vagy a minisztériumban kell törlési határozatot kérnie.

 47. Sz Krisztina szerint:

  Tisztelt Uram!

  Végső elkeseredésemben írok Önnek!A férjemnek van egy autóhitel szerződése.2006.04.06.-án vásároltunk egy új autót.
  2.160000 ft hitelt vettünk fel a banktól.Ezzel a hitellel ott tartunk,hogy nemhogy semmit sem kaptunk vissza a rengeteg “kamatkülönbözetnek vagy deviza-árfolyam különbözetnek “nevezett rengeteg befizetett kamatból ,hanem még a lejárati idő után is fizetnünk kell ,egy magasabb összeget mint maga az eredeti törlesztő részlet!Erre a 2.160000-ra ,már vissza fizettünk a banknak 4.02500 ft-ot!……..és még mindig tartozunk többel mint a szerződés megállapodott összeg!Most a forintosítást követően megemelkedett a havi törlesztő részletünk, kitolódott a határidő /elvileg az utolsó hónapokban/és küldtek egy 58.088 ft-os csekket hogy ezt még be kell fizetnünk a forintosítás utáni költség! Kérem válaszoljon mit tegyek!Köszönettel! Sz Krisztina

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   Sajnos a járműhitelekkel kapcsolatban csak hasonló történeteket hallok, ez a hitel az anyagi csőd biztos formája.
   Nem tudom, hogy mit lehet tenni, a legjobb megszabadulni e hitelektől, mert borzasztó sokba kerülnek.
   Talán a jármű eladása árán is.
   A banknak nem tudom, hogy igaza van-e, talán írjon egy panaszos levelet és meglátjuk, hogy mit válaszolnak, kérje, hogy tételesen írják le, hogy mit miért számítanak fel.

 48. T Mónika szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Válaszait olvasva, remélem nekünk is tud mondani valami biztatót.
  2007- ben a barátom eladta a házát, igazán nem tudtuk, hogy mi lesz a folytatás. Tehát a pénzt az … Bankba tettük – baráti tanácsra – rögtön Private banking ügyfél lett a barátom. És szintén ajánlottak egy nagyon, de nagyon jó brókert is – a legjobbat!

  Bementünk a bankba – külön iroda, kávé..stb – elmondtuk, hogy szívesen befektetnénk a pénzt, de nem vállalunk magas kockázatot. és az első gondolatunk az volt, hogy valutába helyezzük a pénzük egy részét. Erről azonnal lebeszélt a bróker, mondván, hogy alacsony a kamat, nincs jelentős árfolyam mozgás, sőt ha mégis pénzre lenne szükségünk, akkor még veszíthetünk a vételi és eladási árkülönbségen. A bróker megígérte, hogy összeállít egy csomagot. Ez 2007. októberben volt.

  Vártunk, vártunk….semmi jobb ötlete nem akadt, mint az Államkötvény, mivel a forint alapkamata emelkedik. Mást most nem tud ajánlani, mert kicsit nyugtalan a piac.

  Decemberben megtaláltuk álmaink telkét, megvettük és rendeltünk egy osztrák készházat.
  Az építkezéssel foglalkoztunk, a pénzügyekhez se a barátom, se én nem értek..nyugodtak voltunk, mert a legjobb szakértő kezeli a pénzünket.

  2008. március végén szintén bementünk a bankba és közöltük, hogy ha eddig nem talált számunkra megfelelő befektetést, akkor elköltjük a házra. Egy perc sem telt el és azt mondta: Igen, sajnos nehéz most megbízható befektetést javasolni, de egy kis türelemmel meg lesz a megfelelő. Vegyenek fel svájci frank alapú hitelt, amit a befektetésekből kényelmesen visszafizetik.

  Hitel? Eddig nem volt rossz tapasztalatunk, eddig mindent visszafizetünk. Most van elég pénzünk, kell nekünk egy hitel? Rágódtunk rajta, de a bróker bedobta, hogy: Nem kell aggódni, a piac kicsit nehezen éli meg az amerikai válságot, de helyreáll. A svájci frank alapú hitelt pont azért javasolom, amiért lebeszéltem a valutavásárlásról, azaz alacsony kamat és jelentéktelen az árfolyammozgás. Sőt a pénzük is megmarad, mivel a befektetéssel csak gyarapszik. Vagy elköltik az összes pénzüket és esetleg nem tudják befejezni az építkezést az előre nem látható kiadások miatt. Az alapkamat emelkedik és nem csökken az infláció.

  Felvettük, építkeztünk, fizetünk …és elszabadult a pokol a részletekkel rohamosan fogyott a pénzünk is. Újra bementünk, újabb javaslat, szerződésmódosítás és nyugodjunk meg. Ez 2010-2011.

  Mindig fizetünk valamennyit, természetesen a teljes összeget nem tudtuk teljesíten. Számtalan levelet írtam a banknak. Teljesen felesleges, mert a válaszlevél egy sablon: forduljon a bankfiókhoz, vagy telefonáljon.
  Telefon: írjon levelet, vagy érdeklődjön a bankfiókban.
  Bankfiók: ők nem tudnak mit tenni, se mondani írjunk levelet.
  Telefonon kerestük a brókert és a hitelügyintézőnket, de egyiket sem értük el. Kértem visszahívást a részükről, de semmi.

  Több levelet írtam, panaszlevélben megírtam, hogy mi nem hitelt kértünk, hanem befektetési tanácsot. – erre a válasz, hogy az akkori viszonyok mellett ez volt a legjobb megoldás!
  Kérelmet írtam, hogy bankon belül állapodjunk meg, keressünk megoldást. Semmi.

  2013-ban ügyvédet fogadtunk – baráti tanács – nekem nem tetszett, mert csak a szokásos szöveget mondta, írta és a kis történetünkre azt mondta, hogy majd utána egy másik perben kérünk kártérítést.
  2014- ben a bank felmondta a szerződést. A per nem haladt.
  Mindent elolvastam, meghallgattam és volt egy érdekes: Keressem meg a végrehajtót és ajánljak neki 50 %, ha nem lát a házban nagy lehetőséget, akkor belemegy!

  Nem értettem, míg egy ismerős, aki bankban is dolgozott – jogász,- közgazdász, de már dolgozik- első kérdése az volt, hogy a felmondta a bank a szerződést? Ha igen, akkor leírta veszteségnek, a teljes tartózásod 15%-val nullán van, amit az fölött ígérsz az már haszon. Aha, ezért lehet megegyezni a behajtóval!

  Közben végeztem egy kis kutatómunkát, begyűjtöttem a 2006- 2012-ig az összes pénzügyi jelentéseket. 2007-ben – évvége az Eu. jelentés, hogy a válságból való kiutat a devizahitelek kivonása jelenti – számos nyugati országban lefutottak a hitelek.
  Jegybank: alapkamatot emel és tartós infláció.
  Svájci jegybank: alapkamatot csökkent.

  2008. éveleje: jegybank : alapkamatot emel és tartós infláció.
  Svájci jegybank: alapkamatot csökkent.
  Ezek a jelentések nem támasztják alá, hogy a hitelfelvétel volt a legjobb ajánlat. De, miért kételkedtem kellett volna egy pénzügyi szakember szavaiban?

  Azzal tisztában voltunk, hogy a bank is szeretne „jól járni”, de mi arra gondoltunk, hogy mi is részesedünk a haszonból.

  Felkereset minket a bank ügyvédje, hogy tegyünk ajánlatot. Telefonos beszélgetésünk alkalmával elmondtam rövidtörténetünket és megírtam az ajánlatot rövid magyarázattal. Nem fogadták el.

  Nagyon bánt, hogy ennyire nem vesznek embernek, ennyire nem ismerik be, hogy átvertek. De nem is a beismerésükre lenne szükségem, hanem egy megállapodásra. Ami, még fontos, hogy az összes tanácsadáson, megbeszélésen jelen volt, de én nem szerepelek egy szerződésben sem.

  Ön szerint mit tehetünk, hogy megoldást találjunk.

  Köszönettel:
  Móni

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mónika,

   Huh…. Nem átlagos ügy, az biztos.
   Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy jobban kellett volna figyelniük, mert éveken keresztül vezették az orruknál fogva önöket, aminek számtalan jele kellett, hogy legyen – ezekre oda kell figyelni. (Bocsánat, ez más olvasók kedvéért írtam tanulságul.)

   A per is lehet megoldás, de idehaza ez elhúzódik, tervezhetetlen és drága.
   Kérjenek egy új banki kapcsolatot, kezdjék elölről az egyezséget és ami a legfontosabb, tételesen vezessék le a bekövetkezett kárt és szedjenek össze minden papírt, amit a banktól kaptak.
   Megegyezésre kellene jutni de úgy, hogy azért értelmes kártalanításban részesüljenek, mert komoly káruk keletkezhetett.
   Az ügyvéd biztosan elég dörzsölt lenne egy ilyen ügyhöz?

   • T Mónika szerint:

    Tisztelt Dr. Tatár Attila!

    Köszönöm válaszát, de pereskedi nem igazán szeretnénk, ismerve a rendszert elég hosszadalmas lenne.

    Naivitásunk a bizalomból adódott: pénzünket a „legjobb” brókerre bíztuk, és tanácsot is a „legjobb” brókertől kaptuk. Ha nem bízunk benne, ha nem hiszünk a szakértelmében, hozzáértésébe, akkor nem megyünk a bank közelébe sem! És most már biztos, hogy nem teszem a bankba a pénzem és egy bankárnak sem hiszek.

    A legborzasztóbb, hogy a bank nem hajlandó egy asztalhoz leülni, csak az ügyvédjén keresztül „tárgyal”, nem hajlandó figyelembe venni a hitelfelvétel körülményeit. A bank ezt megteheti, szerintem ez etikátlan.

    Hogyan tudom a bankot „rávenni”, hogy üljünk le egy asztalhoz, vagy vegye figyelembe a hitelfelvétel körülményeit?

    Móni

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Mónika,

     Sajnos ügyvédet kell fogadni. Nem baj, hogy ügyvéddel kell tárgyalni.
     Ki kell emelni bizonyos emberek személyes felelősségét (ettől félnek), így talán egyezségre lehet jutni.

 49. N. Andrea szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!

  A következő ügyről kérném véleményét: december 18-án kötöttünk adásvételi szerződést egy ingatlanra, melyen 2 jelzálog volt bejegyezve. A szerződés megkötésekor rögtön átutaltuk – önerő részeként – az …. Banknak a hátralévő végösszegeket, melyeket a bank igazoláson adott ki. Az összegeket a megadott technikai számlákra kerültek (szintén akkor utaltunk az eladónak is, aki aznap vissza is igazolta a pénz megérkezését számlájára), azonban a bank szerint csak december 23-án kerültek a végtörlesztéshez szükséges összegek a technikai számlákra. Hogy addig hol volt a pénz, arról nem tájékoztattak… Arról sem, hogy ennél a banknál csak hetente egyszer, csütörtökönként van végtörlesztés, ezért december 24-én nem történt semmi, hiszen ekkor munkaszüneti nap volt. A soron következő csütörtök december 31-e volt, amikor szintén nem intéződött semmi a törlesztés ügyében, erről már nem tájékoztattak, hogy miért (mert amúgy munkanap volt).
  Az egyik jelzálogot végül – többszöri reklamáció eredményeként – sikerült törölniük, és kiállítaniuk az erről szóló törlési engedélyt.
  A másik jelzálogtörlés nem ment ennyire egyszerűen: mivel egy hónapnyi tartózás volt ezen a számlán, ezért a végtörlesztésre szánt összegből levonták a tartózást, és a maradék pénzt elutalták (a technikai számláról!!) annak a személynek, aki felvette a hitelt. Többszöri nekifutás után sikerült rendezni ezt a félreértést, és az összeget lekönyvelték a megfelelő helyre, így már csak a törlési engedélyre vártunk.
  Ma ott tartunk, hogy a törlési engedélyt elvileg kiállították és elpostázták január 13-án az általunk megvásárolni kívánt ingatlan címére….. ahova a mai napig nem érkezett meg! Érdeklődésre azt az információt közölték, hogy nem tudnak pontosan utánanézni annak, hogy a törlési engedély ajánlottan lesz elpostázva, vagy csak sima küldeményként.
  Ma, 2016. január 22-én ott tartunk, hogy 2015. december 18-án átutaltuk a végtörlesztésre szánt összegeket, de több, mint 1 hónap után még nem jutottunk hozzá a törlési engedélyekhez! Sőt, érdemleges információt sem tudnak adni arról, hogy éppen hol van a hiányzó engedély és mikor juthatunk hozzá… felháborító, hogy ilyen esetben a bank használhatja az ügyfelek pénzét, mindenféle szankció nélkül, de amikor az ügyfél késik a törlesztőrészlet befizetésével, akkor rögtön intézkednek…

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Andrea,

   Be kell menni személyesen a törlési engedélyért, a posta – nem először látom – nem jó megoldás.
   Sok hibát követett el a bank, amennyiben kimutatható káruk keletkezett, akkor érdemes ezt egy panaszos levélben megírni és követelni.

   • N. Andrea szerint:

    Kedves Tatár Attila!

    Köszönöm gyors válaszát!
    A személyes átvételre törekedtünk volna mi is, de ezt mi (vevők) nem tehettük volna meg, az eladónak kellett volna bemennie érte. Neki viszont azt mondta a bank, hogy már feladták postán a dokumentumot, így bemenni nincs értelme, várjuk meg a postai kézbesítést (azóta is várjuk!). Újabb dokumentumot pedig nem akarnak kiállítani mondván, hogy ezt csakis a központban tudják megtenni, mert a vezetőség aláírása szükséges hozzá. Bankfiókban nincs aláíró… 😐

    • N. Andrea szerint:

     Egyébként a vevő már fordult panasszal a bank felé, a választ postai úton továbbították neki… gondolom ezt sem fogjuk túl gyorsan látni…

 50. jános szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila

  2015 október végén szeretett volna a férjem lakásvásárlásra jelzáloghitelt felvenni a … banktól.Foglaltattunk időpontot mi részletesen elmondtuk mit szeretnék hogy a feleségem és köztem házastársi vagyonjogi szerződés van amit közjegyző be is jegyzett.Mi szerint a feleségem semmiféle jogot nem támaszt a ingatlan felé kizárólag a én nevemen lesz a ingatlan nem mondták hogy nem lehetséges a ő bankjuknál. Egy másik bank jelezte egyből hogy náluk így nem lehetséges a hitel felvétel csak abban a esetben ha már vinnénk igazolást hogy a válás folyamatban van.Tehát a bank ezt nem jelezte hanem engem mint egyedülálló úgy vizsgáltak a előbirálatnál elmondtam hogy 118000 nettó fizetésem van erre szerettem volna 3000000ft-ot 20 évre kiszámolták hogy életbiztosítással 20000ft -ra jött ki a törlesztő részlet. 4700000ft-ért vásároltam volna a ingatlant . És a legelején elmondtam kihangsúlyozva hogy adóstársat nem tudok bevoni. Megírtuk a kérelmeket a kért papírokat hiánytalanul beadtam kijött a értékbecslő felértékelni a ingatlant. Majd 2016 január 5 -én telefonáltak hogy fáradjak be a fiókjukba mert még hiányzó dokumentumokat kell pótolni. Feleséggemmel bementünk és akkor mondták hogy a 118000ft-os nettó jövedelmem nem bírja el a 20000ft-os törlesztőrészletet csak kellene egy adóstárs mivel egyedül állóként kell nézniük mi van ha történik velem valami mondtuk hogy lenne hozzá életbiztosítás kötve.Jó beletörödtünk kértem volna vissza a több tízezer forintért megírt íratokat nem akarták visszadni. Én külföldön dolgozom ki kellett mennem dolgozni majd mikor haza jöttem ismét bementem hogy adjanak valami igazolás hogy miért nem kaptam meg a hitelt erre ezt a indoklást írták idézem˝A elutasítás oka:Adós felesége-akitől szeretne eltekinteni-2012 óta aktív KHR-S.A feleségem semmi féle hiteligénylő papirt nem irt alá sőt több mint 700000ftért lett megírva aházastársi vagyonjogi okirat hogy ő nem kíván részt venni a hitelben ők ennek ellenére nézték meg hogy szerepel a KHR-rendszerben.Mikor kérdőre vonta őket a feleségem hogy miért kérdezték le hogy ő hogy szerepel a KHR rendszerben azt válaszolták hogy ők csak a megoldást keresték.Szerintem ők férre tájékoztattak nem 2,5 fél hónap után kellett volna szólni hogy nem tudják így elfogadni a kérelmet hanem egyből mint a cib bank akkor nem írtom úgy meg 70000ft a adásvételiszerződést hogy a bank szerepel benne .Mert a másik BANK adna 1500000ft-ot a többit a főnököm kölcsön adná csak mivel eddig huzták kifutok a adásvételben szereplő dátumból így azt megint módosítanom kell ami nem kevés összeg mi a teendő.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves János,

   Sok hibát követett el a bank a hitel ügyintézése, amennyiben kimutatható kára keletkezett, akkor érdemes ezt egy panaszos levélben megírni és követelni. Úgy látom, hogy kezdheti elölről az egészet….

 51. L. Orsolya szerint:

  Tisztelt Tatár Úr,

  Családunkban az egyik hitelt szerettük volna átvinni másik bankhoz, mivel ők nem engedték, hogy a forintosítás után a kapcsolódó biztosítás betörlesszem több mint 3 millió forintot. El is kezdődött a folyamat a másik banknál, megkaptuk az engedélyt, hogy a hitelhez kapcsolódó életbiztosítás betörlesztésre kerüljön. Ekkor felhívtak minket a mostani Banktól, hogy ők is tudnak hasonló kedvezményes hitelt adni ha ott maradunk és engedélyezik ők is a kapcsolódó életbiztosítás betörlesztését. Ez az ígéret szeptemberben konkretizálódott, azonban azóta is “fogalmazzák az új szerződést” ahogyan a panaszunkra kapott válaszlevélben áll. A hitel törlesztőrészlete még mindig a régi összeggel kerül levonásra és az életbiztosítás összegét is havonta vonják. Ez szeptember óra sokszor 40 000 forint havonta. Mit tudunk tenni, mert úgy tűnik panaszt hiába teszünk. Meddig szövegezhet a bank egy szerződést, milyen szervhez érdemes fordulni ebben az ügyben, mert egyáltalán nem mindegy hogy havonta 90 000 et fizetünk vagy 50 000-et ahogyan a bank ígérte cserébe azért ha náluk maradunk.

  Köszönettel,
  L. Orsolya

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Orsolya,

   Tegyen írásban panaszt és kérje a felmerült kár megtérítését.

 52. Dóri szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Véleményét szeretném kérni!
  Páromnak eléggé kicsapongó múltja van,több hitelt is felvett felelőtlenül,de igazán csak egy tör borsot az orrunk alá.
  Otp folyószámlahitelét 2009 ben mondta fel a bank.Ezt átadták az otp faktoring zrt-nek.Jelen állás szerint a folyószámlahitel 380.000 forint,a késedelmi kamat,600.000forint.
  Mikor ez tudtomra jutott,elkezdtünk levelezni a bankkal,hogy mielőbb visszafizessük,részletekben.
  Sajnos csak 20.000 havi részletet tudunk bevállalni.
  Ki is jött a szerződés,hogy rendben,akkor 95×20.000 ft-os részletfizetést tudnak adni……ami ugyebár 1.900.000forint.
  Azóta kértük őket levélben,hogy mi nem új hitelt vettünk fel,hanem a régit törlesztenénk,de sajnos semmi megértést nem tanusítanak…
  Mit tanácsol?A Pénzügyi Békéltető Testülethez kellene fordulnunk?köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Dóri,

   Keresse meg a fiókvezetőt, ha ez sem működik, akkor igen, a Testülethez fordulhat.

 53. Csné Dóra szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  A ……..Bank 2015. novemberében több alkalommal megkeresett telefonon, hogy meglévő bankkártya hitelemet egy kedvezőbb kamatozású, folyószámlára átutalható hitelre cseréljem.
  Több napig egyeztettem a bank hitelügyintézőjével, végül az kölcsönt igénybe vettem. Megállapodtunk, hogy a felvett kölcsönből a hitelkártyát kifizetem, az új törlesztőrészlet összegét lefixáltunk.
  Azon a napon amikor a kölcsön a folyószámlámra átutalásra került, a MEGBESZÉLT ÖSSZGEŰ HÁTRALÉKOT a …. Bank kártyámra átutaltuk.

  A mai napon értesültem róla, hogy a kiegyenlített hitelkártyámon mégis 26000 fT TARTOZÁS MUTATKOZIK.
  aZONNAL FELHÍTVAM A BANKOT, ahol megerősítették a tartozás tényét.

  Kértem az Üzletkötőt, nem tudták adni, a nyilvántartásukban az üzletkötő neve vagy kódja nem szerepelt. Felajánlották, a hitelkártya megszüntetését, de így az igénybevett kölcsön persze már nem lenne kedvezményes kamatozású.
  Kértem, hogy a rögzített beszélgetést halgassák vissza és hívjanak ( hiszen ha elmaradás lenne azonnal hívnának) mi is hangzott el pontosan. Visszahívást sem tudnak teljesíteni.
  A felolvasott jogi nyilatkozatra hivatkoznak, mely szerint képes vagyok anyagilag a törlesztésre. Igen arra, igen de nem arra, hogy egy novemberben megállapított és kiegyenlített végleges hátralék januárra ismét tartozásként mutatkozzék.

  Nem értem, hogy egy üzletkötőnek neve, kódja ne legyen elérhető egy nyilvántartási programban, nyomon követhetetlenné váljanak az elhangzott mondatok, ez inkorrekt viselkedés!

  Köszönöm megtisztelő figyelmét, nagyon várom a válaszát.

  Tisztelettel:

  Dóra

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Dóra,

   Írásban tegyen panaszt, minden dátumot írjon pontosan le és amit tud, azt másolatban csatolja. Meglátjuk, hogy mit reagálnak egy írásos panaszra.

 54. Réka szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila!

  A következő ügyben szeretném a tanácsát kérni:

  Egy hitelkiváltást kezdeményeztünk még májusban, egy régi lakáshitelt akartunk átvinni egyik banktól a másikhoz. Már a hitelbírálat körül is sok volt a probléma, az ígért 2-3 hetes folyamat több mint 3 hónapig tartott, úgy, hogy nálunk nem volt semmi gond sem a hitelképességgel, sem a fedezettel, hanem a banknál rontottak el valamit. Nem hivatalos tájékoztatás szerint az ügyintéző már az első kattintásnál rossz terméket választott ki a rendszerükben, ezért a kavarás.
  Jelenleg úgy áll az ügy, hogy 2015 aug. 4-én aláírtuk a hitelszerződést. Közjegyzőt, értékbecslőt, földhivatali eljárási díjat mi fizettük, a bank a telekkönyvben augusztus óta széljegyen szerepel. (Emiatt jelenleg másik bankhoz se tudok fordulni.) Szóban azt mondták, hogy az aug. 27-én leadott utolsó, lakásbiztosítást a bankra engedményeztető papírral teljesítettük a folyósítási feltételeket, ezt azonban nem hajlandóak írásba adni, és a folyósítás azóta sem történt meg. Ennek okáról elsősorban írásban szerettem volna tájékoztatást kapni, hogy a későbbiekben legyen mire hivatkoznom. Erről többször több módon is (telefonos ügyfélszolgálat, emailek, kézzel írott panaszlevél) feltettem a kérdéseimet, amelyekre a mai napig nem kaptam korrekt választ.

  Jött cserébe egy email 2015. nov. 16-án, amely a mi ügyünkre vonatkozóan semmi konkrétumot nem tartalmazott, cserébe csatolva egy új szerződéstervezetet igen, az alább szabványszöveggel: “Kérjük, a szerződéseket figyelmesen olvassa el a felelős döntéshozatal érdekében. Amennyiben bármilyen kérdése merül fel a fentiekkel kapcsolatban, forduljon bizalommal fióki tanácsadójához.”

  Így is tettünk, még aznap elküldtem az alábbi kérdéssort az ügyintézőmnek:

  Miért van szükség erre a szerződésmódosításra?
  Mi a különbség az augusztus 4-én aláírt érvényes szerződésünk és ezen módosított változat között?
  Miért képtelenek több mint két hónapja válaszolni az előbb több alkalommal szóban, majd szeptember 28-án írásban feltett tájékoztatási kérésünkre? (A panaszkezelés által először küldött sablonszövegben még a hitelszerződés feltételeiről írnak, pedig már rég alá volt írva a szerződés, a második levelükben pedig a folyósítási feltételekre hivatkoznak, amelyek teljesüléséről / hiányairól nem ad a bank felvilágosítást! lásd még 4. pont) Mivel írásban egyszer sem a kérésre válaszoltak, így nem sikerült immáron kétszer tartani a törvényben előírt maximum 30 napos panaszkezelési időt sem, ezzel az erővel versidézeteket is küldhettek volna a válaszlevelekben, tartalmilag az se állna távolabb a kérésünktől…
  Miért nem történt meg a folyósítás több mint 2 hónapja, annak ellenére, hogy többszöri kérésünk ellenére sem neveztek meg hiányzó teljesítési feltételt – ez alapján pedig jogosan feltételezzük, hogy ilyen nincs, és ez esetben az utolsó dokumentum benyújtási dátumától (2015. aug. 27.) számított 8 munkanapon belül, azaz legkésőbb szeptember 8-án folyósítaniuk kellett volna?

  Természetesen már meg sem lepődtünk azon, hogy erre sem érkezett sem volt semmi reakció.

  Azon viszont annál inkább megdöbbentünk, amikor 2016 jan. 6-án a következő email érkezett fent címzett a hitelügyintézőtől:
  “Érdeklődni szeretnék, hogy a másik hitel ügylettel mit tegyünk? Lejár a szerződéskötés határideje.
  Várom szíves válaszát!”
  Erre megint visszakérdeztünk, megint semmi válasz. Ekkor ugyan ezekkel a kérdésekkel megkerestem a prémium bankáromat is, hogy segítsen, az ő gyors válasza a következő volt:
  “Egyeztettem [XY] fiókvezető kolléganőmmel, sajnos a szerződés aláírására vár az ügylet, addig nem áll módjukban tájékoztatni Önöket.”

  ?!?!?

  Az elmúlt hónapokban jelentős károm keletkezett ebből a rétestésztaként elnyúló ügyből, továbbá nagyon méltánytalannak tartom, hogy ezt egy bank megengedheti magának. A bank úgy érzem, a békéltetésbe akar belehajszolni, de rossz előérzetem van ezzel kapcsolatban is. Mit tudok tenni?

  Üdvözlettel, Réka

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Réka,

   A bank valóban sok hibát követett el, szerintem törekedni kellene a “békés megoldásra”.
   Keresse meg személyesen a fiókvezetőt és találjanak megoldást.
   Ha ez nem segít, akkor írásban kérjen kártalanítást.

   • Réka szerint:

    Kedves Attila,

    köszönöm szépen a választ.
    Sajnos pont az új fiókvezető az, aki nem hajlandó sem értelmes módon együttműködni (csak a hímezés-hámozás megy személyesen is), sem írásban válaszolni, és ez utóbbit a kollégája még írásba is adta. (Olyan érzésünk van, mintha “felülről” lenne a fiókon valami nyomás, hogy ezt az ügyet ignorálják…)
    Írásban kártalanítást közvetlenül a bankhoz kell benyújtani, vagy akkor marad a Békéltető Testület?

    Illetve még egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy erre a rettenetes ügyfélkezelésre és bizalomvesztésre hivatkozva átvihetem-e vajon – a szerződéstől eltérően – költségmentesen a náluk lévő másik hitelemet egy másik bankhoz?

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Réka, első körben a banknál érdemes írásban panaszt tenni, ha ez nem elég, akkor a Békéltető.
     A hitel átvitele hitelkiváltással történhet – nézesse meg előzetesen, hogy az új bankban biztosan hitelképes és átveszik!

 55. O. Imre szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  2006 januarjaban megszuntettem egy bank szamlat az akkori H.. Bankban. 2015 decemberben kapott a korabbi cimemen lako szemely egy levelet melyet tivabitott a szuleim fele. A levelben -440 000huf egyenleg szerepel. 2010 ben telefonon felhivtak, mikor is elviekben tisztaztuk, hogy ez a szamla mar akkor meg lett szuntetve minden tartozasomat (folyoszamla hitel) meg 2006 januarjaban kiegyenlitettem es felmondtam a szamlat a Nagykanizsai fiokjukban ahol nyitottam. Kertem, higy ellenorizzek, es tisztazzuk a helyzetet. Ezutan 5 ev elteltevel most jelentkeztek, ismet. Mondvan a tartozas szamla fentartas, hitel es bankkartyafentartasi dijakbol ennyire rug. Ez elfogadhatatlan szamomra, hisz megszuntettem a szerzodest es a szamlat, semmilyen kapcsolatom a bankkal nem volt. Idokozben egy aradasnak koszonhetoen tobb papirom is tonkre ment. Mit lehet ez ugyben tenni, hisz 2006 januarjaban megszuntettem minden kapcsolatot az intezmennyel. En ebben a tudatban voltam vegig.

 56. istván szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila Már nem tudom mitévő legyek ezért fordulok Önhöz. A lényeg az hogy CHF alapu hietelem van, amit forintositottak, majd megküldték a törlesztési tervezetet a futamidő végéig lebontva.2015. augusztusig azaz 96 honapig csak kamatot fizettem,viszont a tervezet szerint 2015 decemberig még mindig számolja, sőt a további részletekben is felszámolja a kamatot is a futamidő végéig. Jogos-e a kamat. 2015 december 29én kézhez kaptam az otp-től egy levelet mely szerint mit kell fizetnem január honapra, csakhogy ez majdnem duplája annak amit a törlesztési táblázatban korábban közölt.,mert nem számolta el az ltp-t,holott a tervezetben is decemberben beszámitotta-.Személyesen mentem a helyi otp fiokba és ott közölték hogy jováirták az ltp-t. Akkor miért fizessem ha nem jogos a követelésük. Lehet- e hátrányom ha ezt a magas összeget nem fizetem, holott eddig mindig határidőre teljesitettem mindent. Köszönöm segitségét. István

 57. N Szabina szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A következő kérdésem lenne.
  2015 szeptember 15.-én adtuk be az ….. bankba a megelőlegezett CSOK kérelmünket, amit a mai napig nem bíráltak el, a törvény által előírt 90 napos határidő jövő héten hétfőn fog lejárni. Azt az ígéretet kaptuk a banktól, hogy akinek hitel is párosul a CSOK mellé azok a kérelmek prioritást élveznek, mivel a hitel összege már megérkezett az ügyvédi letéti számlára, és várunk, hogy megérkezzen a CSOK összege is , így napi tárolási díjat fizetünk a hitel összegére.
  Szeretném megtudni, hogy ha letelik a 90 napos határidő, akkor mit tudok lépni a bank felé?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szabina,

   Első körben tegyen írásban panaszt a banknál – ennek működnie kell.

 58. K Béla szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila.
  Bankomnál személyesen érdeklődtem bő egy hónapja a lakáshitelem esetleges részleges előtörlesztési lehetőségéről. Az ügyintéző hölgy azonnal elmondta, hogy lehetséges és vagy rövidebb futamidőt, vagy csökkentett törlesztőrészletet kapok cserébe a banktól. Mivel a munkahelyek sajnos ma nem tartanak örökké, a jövőre gondolva, a kisebb törlesztőrészlet választása mellett döntöttem. Erről egy szerződésmódosítás (banki formanyomtatvány) is készült, amiben a megfelelő helyre ikszeléssel, az ügyintéző hölgy be is jelölte, a bank vállalja, hogy a befizetett 650.000.- HUF előtörlesztés fejében, csökkenti a törlesztőrészletet. Részemről fel sem merült a kétely, hogy ez a csökkentés nem belátható időn belül fog megtörténni. A szerződésmódosításban az első, csökkentett törlesztőrészlet időpontjáról semmi információ nincs, még az apró betűs részben sem. Az ügyintézőtől semmiféle erre vonatkozó szóbeli tájékoztatást nem kaptam. Így számomra egyértelműnek tetszett, hogy a törlesztőrészlet csökkenése az elbírálást követően a lehető leghamarabbi lesz. Az elbírálás pozitív volt, a bank a kérést befogadta, az előtörlesztés összegét számlámról leemelte, lassan 2 hónapja. A szerződésben vállaltakkal ellentétben továbbra is azonos törlesztőrészlet ellen a banknál panasszal éltem, mely panaszt rögzítették és arra tudomásom szerint 30 napon belül írásban kellett volna válaszolniuk. A panasz megtételétől számított 30 nap lassan egy hete lejárt. A bankfiókban, személyes megkeresésem alkalmával egy másik ügyintéző hölgy elmondása szerint a választ rendszerük szerint nekem lassan 3 hete kipostázták. Várjak pár hetet, míg ideér, de szóban elmondva a bank nem csökkentheti a törlesztőrészletemet, ugyanis árfolyamgátas voltam a forintosítás előtt és erre a megtagadásra törvény kötelezi a bankot. Feltételezve, hogy ez esetleg igaz, kérdésem a következő lenne. Nem lett volna erre a banknak előre, a szerződéskötés és az összeg leemelése előtt kötelessége felhívni a figyelmem és nem utólag, miután a zsebre rakott pénz már náluk volt? Mennyire jogszerű, illetve támadható ez a szerintem gerinctelen lépés? Most ott tartunk, hogy 650.000.- HUF megtakarításom 2017. februárig parkol a banknál, aminek befizetéséért cserébe az ígért, hivatalos szerződésben vállalt “kedvezmény” (törlesztőrészlet összegének csökkentése) nem fog megtörténni. Ezt ha előre közlik, ami szerintem minimálisan elvárható lett volna, egyértelmű, hogy e dátumig akkor én használom, forgatom, kamatoztatom az összeget, saját hasznomra. Az én olvasatomban ezzel engem becsaptak, megkárosítottak. Tudok-e lépni valamit ezek figyelembevételével a bank ellen, hogy az összeget adják vissza, mivel a szerződésben vállaltaknak nem tesznek eleget és a keletkezett költségeimet is térítsék meg (Több ezer forintos telefonszámla és utazási költség a legközelebbi bankfiókba)? Illetve nincs ilyen esetekre a banknak egy minimális tájékoztatási kötelezettsége? Várom szíves válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Béla,

   Joggal érzi becsapva magát, tegyen írásban panaszt a banknál és kérje vissza a pénzt (eredeti helyzet helyreállítása) vagy kártérítés, mert kár érte. Ha ez nem ér célba, akkor tegyen panaszt a Felügyeletnél.

 59. Balázs szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila.
  Abban szeretném kérni a tanácsát, hogy édesapámnak hitelkártya tartozása volt, biztosítás nélkül. Miután ő tavaly meghalt, mi örököltünk és idén nyáron egy összegben kifizettük a bank tájékoztatása szerinti teljes összeget. Ezután megérkezett a levél is, hogy a tartozás megszűnt.
  Ennek ellenére ma felhívtak a bankból, hogy még mindig tartozunk.
  Köteles vagyok kifizetni a megszűnést igazololó levél ellenére? Mit tehetnék?

  Válaszát köszönöm!
  Balázs

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Balázs,

   Mindenképpen érdemes a bankkal egyeztetni.

 60. V Brigitta szerint:

  Tisztelt DR Tatár Attila Úr!
  Információ kérnék.utolsó fizetési felszólítás felmondás előtt. 57000 forint ,csak kamat,és hitel +tőke ,2038 ,nem tudom vállalni. Bank semmi más lehetőséget nem ad ,azt se fogadta el amennyit én mondtam összeget. Mire számítsak ? Úgy érzem ,hogy engem falhoz állítottak ,ki utat nem láttok. Minden dokumentációt ami egészségkárosodásom ,rokkant ellátás,gyógyszer költség, orvosi igazolás,folyamatos orvosi kontroll,kezelés folyamatos. 2014 április óta nem tudom fizetni. Bank lehetetlen bármit egyezkedni.és már lelki erőm sincs.
  Tisztelettel: Brigitta

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Brigitta,

   Pedig lelki erőre még sokáig szüksége lesz, mert a bankot jogilag nem látom, hogy lehetne bármire kötelezni. A jóérzésüknek kellene érvényesülni, de azt már sokadszorra látom, hogy nincs.

   Kitartás…

 61. M. Linda szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!
  2006.02.28-án 57.716 CHF vettünk fel ingatlanvásárlásra az Erste banktól, a férj az adós én adóstársként. A fedezet az ingatlan volt,melynek tulajdonjoga 2/9 r.a férj,7/9 r.az enyém. 2012-ben elváltunk. Az ingatlan 1/1 az enyém lett, és a teljes hitelt is átvállaltam. A volt férjet a bank nem engedte ki adósként, csak a jelzálog kötelezettség alól vonta ki. A hitelt rendesen törlesztem. Szeretném a fennálló tartozást kifizetni, de a Bank szóbeli tájékoztatása szerint ehhez a volt férj aláírása szükséges. Ő pedig nem hajlandó erre. Nem értem a dolgot, engem, mint adóstársat nem ugyanazok a jogok és kötelezettséget illetnek meg? Ügyvédet kellene fogadnom? Kérem szíveskedjen segíteni, mit tegyek. üdvözlettel: M Linda

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Linda,

   A legjobb lenne a férjjel megegyezni, de ha nem megy, akkor marad az ügyvéd.

 62. I. Zoltánné szerint:

  Kedves Dr. Tatár Attila!

  A kérdésem azt lakáshitellel kapcsolatban tenném fel.Elmaradásom van a lakáshitellel.Deviza alapon vettük fel a hitelt.Addig az elmaradásaimról mindíg kaptam értesítést vagy telefonon vagy levélben ha nem értek el akkor az elsőleg megjelölt kezesemet keresték fel. Mióta forintra váltották a hitelt alig-alig kapok értesítést a kezesemet pedig egyáltalán nem is értesítik.Az írásos értesítésben szereplő összeg és amit telefonon adnak tájékoztatásba egyáltalán nem egyezik azzal amit pl.SMS- ben kapok.Ez három különböző hitelösszeg.Afizetésem teljes összegét levonják a hitelbe ami nem is lenne baj csakhogy az utóbbi alkalommal az utólsólag megjelölt kezesem teljes nyugdíját levonta a bank holott elötte van két keresőképes ember normál jövedelemmel.Akkor miért a nyugdíjhoz nyúltak hozzá és nem a fix fizetésekhez? Ráadásul mindezt értesítés nélkül tették meg.Mikor érdeklődni próbáltam vagy nem vették fel vagy senki nem tudott nekem segíteni hogy tisztán lássak és össze-vissza kapcsolgattak.Ráadásul az egyik hölgy még majdnem hogy meg is fenyegetett hogy “Jól gondoljam meg hogy panaszt teszek-e”.Kérem segítsen nekem hogy tisztán lássak legalább egy kicsit.
  -Miért nem az első 2 kezesemtől vontak előszőr hanem a nyugdíjat azt is teljesen?
  -Megteheti a bank hogy ilyenről nem értesít?
  -És hogy lehet az összeg mindíg különböző ugyanabban a hónapban ?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Általában a szerződésekben az áll, hogy a bank dönti el, hogy melyik kezestől vonja le a pénzt – de lehet más az ön szerződése.
   Az összeg eltérése banki hiba lehet és mindenképpen javaslom, hogy a panaszát írásban tegye meg. Sajnos szóban csak “levakarják” az embert.

 63. T Zsolt szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila

  Életbiztosítással kombinált devizahitelünk forintosítva lett. A forintosítás megtörténte után kértük a hitelünk standardizálását ez év június 16.-án. A kérelem benyújtása óta viszont érdemben nem történt semmi. Többször is kerestük az ügyintézőt telefonon de csak kitérő válaszokat kaptunk.(folyamatban van,túl vagyunk terhelve,átkerült másik ügyintézőhöz) A kérdésem az lenne,hogy ķöti-e a bankot ebben az esetben határidő?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsolt,

   A szerződés módosításához mind a két fél döntése szükséges. Tudtommal a válaszadásra 30 napjuk van, de a döntésre nincs előírt határidő. Azért érdemes udvariasan nyüzsögni, írni nekik, akkor előre veszik az ügyet.

 64. V Anna szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Abban kérném a tanácsát, hogy a férjem örökölt egy autóhitelt az édesapja halála után amit a lakáshitelünk mellé a lakásunkra terheltek. A bankkal megállapodtunk részletfizetésben, amit teljesítünk is mindenhónapban. A lakáshitelt finanszírozó bank szerint ennek feléjük költsége van, amivel nincsen semmi gond de ez 2013ban történt, viszont ma vont le a számlámról 160000.-et ezen a jogcímen, előzetes tájékoztatás nélkül. Az ügyintéző szerint ez teljesen normális és utólag a számlalevélen majd tájékoztatnak. Megtehetik hogy két év után egyik napról a másikra leemelik a pénzem? Ráadásul erre a számlára csak az én csed-em megy. Köszönöm válaszát előre is.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anna,

   Furcsa a bank eljárása, de nem biztos, hogy szabálytalan. Tegyen írásban panaszt, aztán meglátjuk, hogy mit válaszolnak.

 65. K Jenő szerint:

  Október elsején a banknál fennálló lakáskölcsönömet a bank által közölt ősszeggel kiegyenlítettem. A banktól október 5-én levelet kaptam, amiben leírta, hogy további tartozásom nincs és küldi a Földhivatalnak szükséges lemondás a bank jelzálog jogáról. Ezt többszöri személyes megkeresés után sem kaptam meg október 28-ig, akadályozva ezzel az ingatlan eladását. Hány nap alatt köteles kiadni a bank a fenti lemondó nyilatkozatot?
  Köszönöm szíves válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Jenő,

   Egy kicsit “balhézzon”, mert már ki kellett volna adniuk. Fenyegetőzzön, hogy ha elmegy a vevője, akkor kártalanítást fog kérni.

 66. Sz Dezsőné szerint:

  T.dr.Tatár Attila!
  3 évvel ezelőtt vettem fel 5,65 millió hitelt ingatlanfedezet mellett 30éves futamidőre.Jelenleg úgy néz ki a dolog,hogy sikerül eladnom az ingatlant,igy meg tudok szabadulni a hiteltől.A végtörlesztési szándékomat bejelentettem a banknál.
  Kérdésem a következő: kell-e kérnem irásban a banktól a kamat ujraszámitását,vagy ezt automatikusan elvégzi a bank?
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: Szné

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szné,

   Ha bejelentette a végtörlesztést, akkor a bank mindent kiszámol és közöl.
   De azért mindig jobb megkeresni őket, ha bármi kérdése van, inkább kérdezzen, mint baj legyen.

 67. Cs Attila szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  CSOK -kal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Nem építési engedély köteles bővítésre szeretnék igénybe venni a támogatást, kizárólag önerőből banki hitel nélkül. Benyújtottuk dokumentumainkat, és költségvetésünket (összesen 4 millió forintról) A bank értékbecslést és műszaki szakértést rendelt amiben az értékbecslő egy magasabb építési költségvetést (6 millió) tart elfogadhatónak.

  Mi a 6 milliós költségvetést nem szeretnénk elfogadni, mert ennyi pénzt egyrészt nem szántunk rá, másrészt csak növelné a számlakötelezettséget, harmadrészt ajánlatokkal tudjuk alátámasztani, a saját összegünket. Véleményem szerint az eltérés az értékbecslő hibásan állapította meg a már elkészült meglévő munkát (tetőteret építenénk be ahol már megvannak a víz fűtés, és csatorna felállások)

  Másrészről:

  A 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 2§ 9) -ben azt olvasom, hogy a támogatás feltétele a kötségvetés bank általi elfogadása.
  “A családok otthonteremtési kedvezményének igénybevételéről szóló szerződés megkötésének feltétele, hogy – új lakás építése vagy bővítés esetén − az igénylő által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja.”
  Ugyanakkor a 10. § (4) -ben azt olvasom, hogy: “A hitelintézet a családok otthonteremtési kedvezménye nyújtását nem tagadhatja meg, ha az igénylő a személyi és egyéb feltételeknek megfelel és a lakáscélját – a hitelintézet számára bizonyíthatóan – kölcsön igénybevétele nélkül meg tudja valósítani.”

  Kérdéseim:

  1. Milyen eszközeim vannak az értékbecslő által felemelt kötségvetés megtorpedózására?
  2. Azt jelenti -e a 10. § (4) hogy ha igazolom bankkivonattal a teljes saját erőt, hogy akkor mindenképp folyósítani kell a támogatást? Picit számomra ez ellentétes a 2§ 9) -cel, merthogy ott azt írják el kell fogadni a költségvetést is a banknak? Végső soron a 10.4 -es bekezdés mire vonatkozhat?

  Üdvözlettel Cs. Attila

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Cs.Attila!

   Tehet panaszt a banknak, írásban benyújthatja az észrevételeit.
   De én inkább keresnék egy másik bankot és átvinném oda a kérelmet….
   Az idézett kitétel elég pongyola megfogalmazás. Szerintem arra vonatkozik, hogy pl. hitelképességet nem vizsgáltat, csak a törvényi feltételek meglétét.

 68. L Éva szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretném a segítségét kérni. Tanácstalan vagyok, hová fordulhatnék a problémámmal.
  Az én kálváriám immár 2 éve tart. Röviden leírnám az esetet.
  Volt férjemmel 2008 decemberében vettünk fel 3 millió Forint értékű devizahitelt (CHF-jelzálog alapút, tulajdon: fele-fele arányban), ó volt az adós, én az adóstárs. A hitel egy részét a házra költöttük, a pénzt teljes egészében a volt férjem kezelte. Amikor 2010 szeptemberében elhagytam, a hitelből még fél millió Forint megvolt a számlán, ugyanis a hitel törlesztőrészletét fizette a hitelből. A számlához csak ő fért hozzá a pénzt kizárólag ő kezelte.A lakásból engem ki nem fizetett, közös gyermekünkkel jöttem el a lakásból, ahonnan csak a ruháinkat hoztam el. Ezután a hitelt ő törlesztette amikor épp bírta-, majd 2013-ban kimondták a válásunkat. Ekkor az ügyvédem által írt adásvételi szerződésben a következők álltak: Volt férjem helyettem beviszi egy családtagját a hitelbe, cserébe a bank engem kienged, mivel elváltunk. Földhivatal felé az volt a kérés, hogy függöben tartsa a dolgot és ha a bank engedélyezi, törölje a fél házrészemet és írja át férjemet 1/1 tulajdonosnak. Sajnos a bankba semmiféle kérvényt beadni nem tudtam az adóstárs cserét illetően,mivel a volt férjem nem vitte be az új adóstárs adatait, csak ígérgette, így én továbbra is adóstárs maradtam. A Földhivatal viszont nem várt a bank jóváhagyására, hanem engem levett a fél ház tulajdonosi címéről és a volt férjem lett a teljes tulajdonos, én pedig továbbra is adóstárs és felelős a hitelért úgy, hogy semmi közöm sem volt már a házhoz papíron. A hitel részleteit hol fizette, hol nem, így vele együtt Bar listára kerültem. 2015 májusában végre beadta a banknál a papírt az új adóstárs adataival,aki az új élettársa és időközben övéké lett 1/2- 1/2 arányban az ingatlan a Földhivatalnál, én pedig még mindig a felelősséggel tartozó adóstárs. Szóval májusban beadták az igényt az adóstárscserére, de aztán következett a forintosítás és valahányszor a bankban jártam, mindig azt mondták, még nem bírálták el az igényt, várni kell. Közben én semmiféle értesítést nem kaptam a banktól a hitel helyzetéről, sem a hátralévő tartozásról, sem a forintosítás eredményéről, sem az elmaradt részletekről. Ebből arra következtettem, végre megszabadulhatok ettől az adóstárs címtől, hiszen a kérvény már folyamatban van. DE múlt héten felhívtak a banktól Budapestről, hogy tudom-e , hogy 140Ezer Ft elmaradás van a hitelnél és hogyan akarom törleszteni? Mondtam, azt hittem, nekem már nincs is közöm ehhez a hitelhez. Erre ő azt mondta, nem lát semmiféle adóstárscsere iránti igényt a gépben. Felkerestem telefonon a közeli fiókot, mire kiderült- sűrű elnézést kértek- hogy a forintosítás során elvesztek a beadványok. Kérdezem én: Hogyan történhet meg egy jónevű banknál ilyesmi, hogy elvesznek a papírok? Én magam is láttam a bank pecsétje és aláírás által hitelesített beadványt. A másik kérdésem, tehet-e ilyet a bank, hogy mint adóstársat fél éveig nem értesít semmiről, majd amikor már 3havi részlet nincs befizetve- mindenféle levélbeli írásos felszólítás nélkül- értesít, hogy rendezzem az elmaradt részleteket. Az igazság az, hogy egyedül nevelem gyermekem, becsülettel dolgozom, munkahelyemen helytállok. De NEM vagyok hajlandó kifizetni az elmaradt részleteket, mivel a házból a Földhivatal jóvoltából kisemmiztek, de a hitel felelőse adóstársként mégis én vagyok. Sérelmezem a bank magatartását. Már 5 évvel ezelőtt megadtam az új adataimat, megváltozott lakcím, telefonelérhetőség, stb. Ők mégsem értesítettek engem a hitel helyztéről. Felelősséget kell vállalnom, de tájékoztatás nem jár számomra? És hogyan lehetséges, hogy elvesznek a papírok a bankban? Az új adóstársnak jelentkező hölgy elmondása szerint még vontak is le tőlük pénzt az adóstárscserére. Hogyan lehetéges ez? Mikor még mindig én vagyok az adóstárs? Kérem, adjon tanácsot, hová fordulhatnék? Nem tartom jogszerűnke sem a Földhivatal, sem a bank intézkedését.
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Tisztelettel
  Éva

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Éva,

   Szerintem sok hiba és rossz ügyintézés történt az eset kapcsán, szerintem az ügyvéd részéről is….
   Javaslom, hogy tegyen a banknál írásban panaszt és egyúttal – ha lehetséges – ismét adják be az új adóstársra vonatkozó adatokat.
   Jobb a békesség, mindenkinek az az érdeke, hogy végre rendeződjenek a félbe maradt dolgok.
   Amennyiben kár érte, akkor ezt a panasz során jelezze és kérjen kártérítést.
   Iratok nem veszhetnek el, de ha ez megtörténik, akkor a bank felelőssége minden kár, ami ebből származik.

   • L Éva szerint:

    Tisztelt Tatár Attila!

    Köszönöm szépen a válaszát!
    Közben jártam bent a bankban és megtudtam, hogy újra beadták az igényt az adóstárscserére, mellyel kapcsolatban megmutatták nekem a papírokat. Talán most már végre elintéződik a dolog. (Bár én már ezt szinte el sem hiszem ennyi év után.)
    Valószínűleg az ügyvéd is hibázott, sajnos rosszul választottam :(.
    A bankban valóban elakadt “valahol” a papírtömeg az adóstárscserét illetően. Mikor meglátott a hölgy, aki hibázott, igencsak meg volt ijedve, azt gondolom, a munkahelyét féltette. Igazából magyarázkodott, hogy a forintosítást követően sok igényt beadtak az ügyfelek és már nem tudott minden adatot tárolni a gépén, ezért törölni kellett, de ő előtte továbbította, mégsem tudott róla rajta kívűl senki más a banknál. Megígérte, hogy kiemelt figyelemmel kezeli ezek után ezt az ügyet. (Az új adóstárs jelölt azt mondta neki, hogy én perrel fenyegetőzöm, és láttam is rajta, hogy fél ettől. ) De ahogyan Ön is írta, legjobb a békesség és én már csak azt szeretném, ha végre tényleg lekerülnék erről az adóstárs “címről” . Talán egyszer végre sikerül is…
    Köszönöm még egyszer a válaszát! Minden jót kívánok!
    Tisztelettel: Éva

 69. F Péter szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A kérdésem rövid lesz, a bank felel-e a telefonos ügyfélszolgálatán keresztül kapott információ hitelességéért?
  Pontosabban, ha érdeklődök egy pénzügyi művelet költségei iránt és elhangzik egy szám, hogy mindez milyen költségekkel jár, majd a művelet után magasabb összeggel terhelik a lakossági számlámat, a lakossági hirdetményüknek megfelelően, tehát elvileg “jogszerűen”! Nyilván azért hívom az ügyfélszolgálatukat, hogy hiteles információval lássanak el, mert “nem banki szakemberként” nem feltétlenül úgy igazodik el az ember a lakossági hirdetményben foglaltak között, ahogy egy pénzügyekben jártas illető!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel F Péter

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Péter,

   Igen, felel érte a bank. Ragaszkodjon az elhangzott költség felszámításához.Természetesen a bank is tévedhet és nem kötelezhető a korábbi “ajánlatának” a tartására, de azért érdemes megpróbálni.

 70. K Krisztina szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  2014 októberében engedélyt kértünk az …-től, hogy hitellel(két hitel) terhelt lakásunkat eladhassuk. Az … engedélyezte, de feltételhez kötötte, mely tartalmazta, hogy 2014. december 31-ig el kell adnunk, mert csak addig aktuálisak a feltételeik. Mi 2014. december 21-én eladtuk a lakást, a hitelt befizettük az általuk közölt bankszámlára. Minden papírt megküldtünk az …-nek, amely a lakáseladással volt kapcsolatos, beleértve a földhivatali papírokat is, a törlési engedélyt is, melyet a bank adott. Ezt követően 2015. áprilisában kaptunk levelet, hogy tartozásunk van, majd néhány héttel később megküldték a forintosítást követően átszámított hiteltörlesztést, melyben közölték a tisztességtelenül felszámított összegeket is a két hitel után. Ez a forintosítás azért volt érdekes, mert már nem volt hitelünk!!!! Újra beküldtünk minden másolatot a lakáseladásról. Majd kaptunk egy levelet májusban, hogy a banknak nincs további követelése, és a hitelek lezárásáig türelmet kér. Ettől függetlenül, azóta is kapjuk a havi törlesztőrészlet elmaradásról szóló leveleket. Többször tettünk panaszt, majd augusztusban ismét még mindig türelmet kértek, és újra közölték, hogy nincs követelésük felénk. A törlesztőleveleket a mai napig kapjuk, sőt már egy olyan levelet is küldtek, hogy végrehajtás alá tesznek minket!!!!!! Már nem tudjuk, hogy kihez fordulhatnánk segítségért??!! Éppen azért döntöttünk a lakáseladás mellett, hogy szabaduljunk az …-től. Már idegileg is nehezen bírjuk. Lassan eltelik egy év, és még mindig nem sikerült lezárniuk a hitelünket, és a tisztességtelenül felszámított összegeket kifizetni. Egyébként a 30 napos választ a reklamációra az …. soha sem tartotta be. Ezek szerint rájuk nem vonatkozik semmi!! Azt sem értjük, hogy egyik osztály miért nem tudja a másik osztály részére átadni a törléshez szükséges dokumentumokat. Természetesen, akik a leveleket küldik, nem elérhetők. Kérem segítsen, hogy mit tegyünk, mert ezt már nem lehet bírni!!
  Tisztelettel: Krisztina

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   Ez valóban egy hihetetlen történet. Ha írásban is tettek panaszt és arra sem jött 30 napon belül válasz, akkor érdemes tovább lépni és a Felügyeletnél panaszt tenni:
   http://www.mnb.hu/felugyelet

 71. M Sándor szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Július hónapban feleségemmel az új családi ház építéséhez CSOK-t (256/2011 korm r) igényeltük
  Szeptember 16. napján aláírásra került a Támogatási szerződés is. Az akkori készültségi fok nem felelt meg a jogszabályban előírt folyósítás feltételeinek (85%).
  Október 01. napján minden feltételnek megfeleltünk. A folyósítás minimális készültségi foka 90%, nekünk ekkor már 95%-ban elkészült a ház. A bankfiók a 90%-os készültséghez tartozó számlákat leellenőrizte, így a támogatás 90%-a ekkor már kiutalható volt.
  Sajnos azonban az azóta eltelt időben (többszöri érdeklődésünk ellenére) nem került folyósításra a támogatás. Október 09.-én az ügyintéző közölte (amikor a 90% folyósítása volt a cél), hogy a rendszerük a 90-95% közötti készültség számláit is kéri. Ezt még aznap cca. 1 órán belül pótoltuk.
  Azonban a folyósítás azóta sem történt meg. Az osztályvezető tájékoztatása szerint az általuk felállított rendszer nem engedélyezi a folyósítást, annak ellenére, hogy véleményük szerint is minden feltétel adott az utaláshoz.
  Kérdéseim:
  A banknak a folyósításra mennyi ideje van? (A CSOK-ra vonatkozó jogszabályban nem találtam erre való hivatkozást.)
  Jelen esetben milyen lehetőségem van panasz bejelentésére és kivizsgálására.

  Válaszát köszönöm.

  Üdvözlettel:
  M Sándor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Sándor,

   Valóban kínos a helyzet, de javaslom, hogy a bankot írásban szólítsák fel a folyósításra és írják bele, hogy kártalanítást fognak kérni, ha ez nem történik meg. A rendszer a bank problémája, ezt nem szabadna az ügyféllel éreztetni…..
   Jogos a kérése, legyen kicsit erőszakosabb…

 72. Anna szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  A bank 2015. júliusban visszautalt számomra 120ezer forintot 2014-ben végtörlesztett forint alapú lakáshitel szerződésre való hivatkozással. Ezt követően tájékoztattak, hogy az elszámolás téves volt, valójában nem vagyok jogosult visszatérítésre. A korábban átutalt 120ezer forintot számlámról leemelték. Azt megértem, hogy a tévesen átutalt összeget, ha egyszer jogszerűen nem jár, vissza kell fizetni. Viszont érdekelne, hogy a bank mindenfajta következmény nélkül megúszhat-e egy ilyen esetet, amikor ügyfele kárára téved? A kérdés azért merül fel, mert ellenkező esetben, ha én mint ügyfél tévedek valamiben, akkor a bank általában szankciókat érvényesít (pld késedelmi kamat). Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anna,

   Jogos a követelése, írja meg a banknak és kérjen késedelmi kamatot.Ezt megteheti, bár szerintem inkább elvről, mint a pénzről van szó.

 73. Henna szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila,
  a banknál jeleztem az elszámolásban észlelt eltéréseket, amire a válasz egy 81 oldalas táblázat volt, de sajnos abban is további hibákat találtam. A Pénzügyi Békéltető Testülethez vittem tovább az ügyet, ami jelen pillanatban ott tart, hogy a Bankot képviselő Ügyvédi Iroda megküldte nekem a Testületnek küldött válaszát. Ebben szintén vannak téves adatok. Ebben az esetben milyen lehetőségeim vannak a további lépésre? Egyből küldhetek egy észrevételt tartalmazó levelet a Testületnek, vagy majd a Testület fog felszólítani erre? Vagy már esetleg nem is lesz lehetőségem a problémáim jelzésére? Ebben az eljárásban nincs mód személyes egyeztetésre? Mert sajnos úgy tűnik semmitmondó válaszokkal passzol le a Bank. Az ügymenetben kérném a segítségét?
  Köszönettel:
  Henna

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Henna,

   Küzdje végig a Testületnél a dolgot. Velük kell közölnie az észrevételeit.

 74. R János szerint:

  Tisztelt dr. Tátrai Attila!
  Egy régebben keletkezett adóságomból kifolyólag felkerültem a bar listára,azonban az összes létező tartozásomat 2011ben visszaffizettem.Erről minden hitelintézettől kaptam igazolást hogy nem áll fenn tartozásom. Ennek ellenére most szerettem volna áruhitelt igényelni,de elutasítottak,hogy a bar lista szerint 41ezer forintos tartozásom van 2009 óta. De azt nem közlik ki felé áll fenn. Azóta engem senki nem keresett a tartozás miatt. Érdeklődnék kihez lehetne fordulni,hogy megmondják ki felé áll fenn tartozás.? Köszönettel. R János

 75. K Márton szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila Úr!

  Az … banknál lakás eladásából végtörlesztettem CHF alapú lakáshitelemet 2015.09.01-én. Adott napon az Westendben lévő ügyintéző tájékoztatott és azt az összeget zárolta, amelynek minden költséget tartalmaznia kellett elmondása alapján (fennmaradó hitel + 1% adminisztrációs díj + fél havi törlesztőrészlet (erről korábban nem tájékoztattak a helyszínen értesültem róla)). Az összeg feldolgozása 2015.09.07-én történt meg, ekkor a zárolt összegen felül még 33.000 forint volt a számlámon, de aznap a végelszámolást követően a zárolt összegen felül 21.130 Ft-ot emelt le a bank. Telefonon tettem panaszt ez ellen még aznap, jegyzőkönyvbe vették, majd a tegnapi napon meg is érkezett a hivatalos válasz amely így hangzik:

  “A fiókunkban dolgozó kollégákkal történt személyes egyeztetés során elhangzottakat rekonstruálni nem áll módunkban. tájékoztatjuk, hogy Ön Gyűjtőszámla hitellel is rendelkezett, melynek különbözete technikai számlánkon gyűlt, a végtörlesztéskor ezeket az összegeket is meg kellett fizetnie”

  Mit tehetek ebben a helyzetben, a fent említett választ számomra egyáltalán nem kielégítő? Az ügyet nem vizsgálták ki, minden tranzakciónak lekövetketőnek kell(ene) lennie, abszolút elfogadhatatlan, hogy nem tudnak rekonstruálni egy esetet a XXI-ik században. Egyáltalán ebben az esetben mi alapján számoltatják el az embert, ha egy egyszerű tranzakciót sem tudnak megvizsgálni?

  Nem csak az összegről van szó jelen helyzetben, bár úgy gondolom nem kevés pénz a mai világban 20.000 Ft. Az eljárás menete, az átláthatatlan költségek – a hitel teljes összegén felül még kb. 200.000 Ft-ot fizettettek ki velem mindenféle költség címszóval és még meg is loptak.

  Mit javasol, kihez fordulhatok a továbbiakban? Érdemes lehet perre vinni a dolgot, esetleg Bankfelügyelet, Fogyasztóvédelem?

  Segítségét előre is nagyon köszönöm.

  Üdvözlettel,

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Márton,

   Szerintem a bank hibázott és erre később jöttek rá. Ez nem közölték korrekten, hanem visszavették a téves összeget. Szóval lehet panaszt tenni, Felügyelethez fordulni, de vélhetően az elszámolás így lett helyes és a végén csak költségei (ügyvéd) és időráfordítása lesz a dolog kapcsán.
   A bank nem járt el helyesen, de kártalanítást nem fog kapni – legjobb esetben egy korrekt választ. Sajnos az egész elszámolás olyan követhetetlenül történt, hogy rengeteg a hiba. A bankok leterheltek, a Felügyelet nem elég aktív, egyedi panaszokkal nem igazán foglalkozik.

 76. H Attila szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Svájci frank alapú hitelt vettünk fel évekkel ezelőtt, melyet amikor lehetőségünk volt forintosítottunk. 180 Ft/frank árfolyamon, amikor a kormány ezt szabályozta. Talán 2013-ban. A frank hitelt az …-től igényeltük, ennek kiváltására felvett forint hitelt már a ….-tól. Idén eladtuk a lakást, melyből végtörlesztettünk és egy új lakás vásárlását indítottuk el. Hitel+ Csok segítségével szeretnénk ezt megvenni. A Bank a mai napon utasította el a CSOK kérelmünket, hivatkozva arra a jogszabályra, hogy az 5 éven belül értékesített lakás vételárát be kell törleszteni a vásárolandó lakásba. Mivel mi az előző lakás hitel végtörlesztésébe forgattuk, így nem teljesítettük ezt a feltételt. Beszéltem a Kormányhivatallal, ahol nem adnak tájékoztatást, csak lefolytatják a felülvizsgálatot, ha beadom a kérelmet. Sajnos nekem erre már nincs időm, így is nagyon hosszú szerződést kötöttem az eladóval és várja már a pénzét. Mi a véleménye a bank állásfoglalásáról? Így gyakorlatilag azzal, hogy hitelünk volt és azt végtörlesztettük, ki is estünk a CSOK-ot igénylő körből? Milyen megoldást kellett volna választanunk? Akinek hitel segítségével vásárolt lakása van, az nem is kaphat CSOK-ot, ha ezt szeretné lecserélni? A végtörlesztés és a most igényelt hitel ugyanannál a banknál zajlik. Az egyetlen lehetőségünk, hogy beadunk egy új hitelkérelmet magasabb összegre, mint amit eredetileg terveztünk és a CSOK összege is hitel formában jelenik meg?
  Köszönettel:
  H Attila

  • H Attila szerint:

   Elnézést, még annyival kiegészíteném, hogy a jogszabály kimondja, hogy az 5 éven belül értékesített lakás vételárát az új lakásba kell forgatni, de ez csökkenthető a végtörlesztett összeggel, de a bank úgy értelmezi, hogy az eladott lakásunk hitele az OTP-s svájci frank alapú hitel volt és nem az annak forintosított hitele. Azt másik hitelnek értelmezi, így véleményük szerint ez nem tekinthető csökkentő tételnek.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   A korábban eladott lakás vételárából felszabaduló pénzt hiteltörlesztésre fordította. A további megmaradt pénzt az új lakásba kell beforgatnia.A fennmaradó részre lehet csok és hitel felvételét kérni. Ha jól értem, akkor a banknak nincs igaza.

   • H Attila szerint:

    Valóban így van, de sajnos a bank értelmezésében a lakásvásárlásra a korábbi frank alapú hitelt vettük fel, amit forintosítottunk azóta és így másik hitelnek számít. Csak jelzésként: A bankunk kért egy állasfoglalást az NGM-től és válaszoltak is rá. Nem számít a forintosításra felvett hitel ebben az esetben, a banknak adtak igazat. Ezt talán érdemes tudnia mindenkinek. Most megkértük a magasabb hitelt, CSOK nélkül és ezután kérek én is egy felülvizsgálatot az egészre. Lehet, hogy akkor már késő lesz, de szerintem sem etikus ez a megközelítés. “Az értékesített lakás vásárlására felvett hitel végtörlesztett összegével” a bank értelmezésében ez nem az a hitel, amit mi a vásárlásra felvettünk. Elutasítottak, nem jár a CSOK.

 77. Gy Nikolett szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Véleményt szeretnék kérni Öntől! A volt párommal közös tulajdonú lakásunkat szerettem volna megvásárolni. Ehhez ki kellett volna váltanom a közös hitelünket, illetve fizetnem neki x millió forintot. A ….Bankkal májusban kezdtem tárgyalni az ügyről, ahol majd 1 hónap utána választ kaptam az előbíráltra, megfeleltem. A Banknak elküldtem egy adásvételi tervezetet, ezt jogilag engedélyezték és adtak egy két szempontot amit még ki kell fejteni, és az erre kapott válaszok alapján írtuk meg az adásvételi szerződést. A teljes hiteligényt július 06.-án adtam be a bankhoz. Onnantól kezdve hetente küldtek egy – egy hiánypótlást, vagy kérdést ami miatt állt a bírálat (összesen 5 héten keresztül). Az utolsó ilyen kifogásuk az előzőleg elfogadott adásvételi szerződés volt, ami a bíráló szerint nem egyértelmű. Erre reagálva küldtünk egy módosítási tervezetet melyre választ 4 hét múlva kaptunk. Mivel az adásvételi szerződésben kifizetési határidőre megjelölt 90 munkanapba már semmiképpen nem fér volna bele a kifizetés az eladó 4 hét elteltével már nem volt hajlandó megmódosítani az adásvételi szerződést, és elállt az adásvételtől.
  Kifizettem a közel 60.000 Ft-os ügyvédi és földhivatali költséget, elestem az adásvételiben jó áron megállapodott ingatlan megvásárlásától. Szeretnék érdeklődni, hogy kérhetek – e kártérítést a banktól a mindenképp elküldendő panaszlevelemben, és ha igen, akkor milyen “jogcímen”?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Nikolett,

   A költségeit és az elmaradt hasznot (ezt nehezebb számszerűsíteni) kérheti levélben a banktól. Remélhetőleg nem lesz per, hanem megegyeznek egy összegben.

 78. bandy szerint:

  Tisztelt ügyvéd úr.az … bankon keresztül szerettünk volna hitelt felvételi 2 kisgyermekkel.az új szocpollal. A számlavezető bankfiókomnál első kérdésem volt.,hogy passzív bárosként kaphatok e hitelt. Le is kérték a khr.t,én is vittem erről igazolást,hogy2016.03.25.-ig passzív listán vagyok,ez végig az anyagomban is volt.a fiókvezető megnyugtatott, kapni fogok,majd legfeljebb kérnek egy kezest. Minden papír be lett szerezve,értékbecslés, illetékek,ügyvéd kifizetve.kb120-130. Ezer Ft.ba volt az egész.az adásvételi szerződés aláírása előtt,ügyvédi kérésre előzetes hitelbírálat lett végrehajtva,amin átengedtek.majd 6 hét után közölték, a passzív khr.miatt elutasítanak.más fiókban,sajnos később érdeklődtem, megmondták nem csak ők,más bank sem ad passzív khr.re.mit tehetek ilyenkor? Kicsalták tőlem a pénzeket illetékekre, amikor el sem indíthatták volna az egészet.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Bandy,

   Szerintem sem ad egyik bank sem ilyen feltételekkel hitelt, szóval jeleznie kellett volna időben a banknak ezt. Tegyen írásban panaszt és kérje a kártalanítást.

 79. R Nikolett szerint:

  Kedves Attila,

  Segítségét, véleményét szeretném kérni egy 3 évvel ezelőtt kötött bankszámla szerződéssel kapcsolatban, amit soha nem használtam, hozzá tartozó kártyát nem aktiváltam, el is felejtkeztem róla, hogy ilyet kötöttem. A közvetítőnek jeleztem, hogy mégsem szeretném használni, mondta, semmi gond, akkor ne aktiváljam. Közel 3 év után pár hete kaptam az első fizetési felszólítást 54 e Ft elmaradásról, ami a havi díjakból és kamatokból jött össze. Panaszt tettem a banknál, ahol elutasítottak. Az elutasító levelére válaszul írtam, hogy nem azért nem fizettem mert nem akartam, hanem mert nem tudtam róla és 3 év után most értesítettek először. Úgy gondolom, hogy a banknak kötelessége lenne hamarabb értesíteni az ügyfelet, mint 3 év és 50 e Ft tartozás. Jeleztem, hogy szeretnék megegyezni velük, de azóta kb 2 hete nem kaptam választ. Szeretnék tovább lépni a fogyasztóvédelem irányába. Mit gondol az esetemről, hogyan érdemes elindulnom és mielőbb lezárni az ügyet?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Nikolett

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Nikolett,

   Írjon panaszos levelet a banknak, jobb mindennek írásban történnie. Ha ez sem jár eredménnyel, akkor irány a Felügyelet.

 80. D Péter szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila.

  Forintosított devizahitelt szeretnénk átvinni másik bankba, ahol már a szerződést is aláírtuk. A bankban a szerződés aláírása előtt 5 perccel közölték, hogy a pénz átutalásának költségét (0,5% kb.40e Ft) a már kötelezően megkötött új folyószámlára fizessük be, mert addig nem utalják át a pénzt a másik banknak. ??? A szerződésben erről semmilyen utalást nem találtam. A szerződésben október 10.-e a pénzátutalás időpontja.
  A másik banknál pedig anno amikor bejelentettük, hogy át szeretnénk vinni a hitelünket és 90 napon BELÜL rendezzük a meglévő tartozást, kértek egy PONTOS dátumot (amit még akkor nem tudtunk) így a 90 napon belüli időszak utolsó napjait október 28.-át írtuk be. Amikor új időpontot kértünk az utalás napjára közölték, hogy kb 60-65e Ft-ba fog ez kerülni ??????
  Szeretnénk kérni az Ön véleményét ezzel kapcsolatosan, hogy jogosak-e ezek a pénzkövetelések.

  Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel D.P.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Péter,

   Az átutalás költsége jogos, bár erről adhattak volna korábban is tájékoztatást.
   A másik tételt az időpont módosítása kapcsán nem értem, hogy milyen jogcímen merül fel egyáltalán. Kérjen pontos tájékoztatást, mutassák meg a Hirdetményben, hogy miről van szó.

 81. T Ferencné szerint:

  Tisztelt dr.Tatàr Attila!
  Nekem olyan problémàm van ,férjemmel az új szocpolt igénybe vettük folyósîtàs előtt àllunk,mi a CSOK-ból szerettük volna fedezni a hàz vétel àràt ,mert fedezné is a 3gyermek utàn kapott összeg,de ezt màr nem engedik mert nem is kapom meg a teljes összeget addig mîg nem fizetek be 10%-ot a vételàrnak,!!!
  Kérdem én ,hogy gondoljàk hogy még én fizessek ,egy szegény csalàdnak akik nagyon nehezen tudtak mindennek megfelelni ,amik szintén elég sok pénzbe volt,…
  És most persze ezért nem folyósîtanak,mert szerződést módosîtsak ,+10% nem adja nekem vissza senki!nem ér annyit a 3dik gyerekem a meghatàrozza az àllam hogy x m2-re,,x gyerekrekre,x energetikàra mennyi jàr ,miért nem adjàk oda ??? felhàborîtó ,ez teljesen olyan minha lenyúlnàk a pénzt a bankok az emberektől ,!! Kérem îrjon hova fordulhatnék ,mert szerintem ez jogsértő,felhàborító..Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Sajnos a csok-nál is elvárnak némi önerőt, sajnos a bank hibázott, hogy ezt nem közölte időben.
   Írjon egy panaszos levelet és kérjen kártérítést a banktól.

 82. Bné Szonja szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  CHF alapú hitelem van a .. banknál. Ez a hitel un. biztosítás alapú hitel, amikor a tőkére biztosítást kellett kötni és azt a biztosítónak fizettem. Csak a kamatot fizettem a banknak. 2015. júliusában összegyűlt annyi pénzünk, hogy a biztosítás visszavásárlási értékével számolva ki tudtuk fizetni a teljes forintosított hitelösszeget. 2015. július 14.-én beadtam a kérelmemet a bankhoz. 2015. július 22.-én emailben küldtek még nyomtatványokat, amit ki kellett töltenem. Ezeket 2015 július 24.-én leadtam a bankfiókjukban. Azóta semmi sem történt. Háromszor írtam emailt, telefonáltam kétszer a bankfiókban is bent voltam, de mindig az a válasz legyek türelemmel, sok ilyen ügy van, majd visszahívnak stb. Sajnos a kamatot addig fizettetik velem, amíg ők tudomásul nem veszik a hitel felmondásomat. A pénz a számlámon rendelkezésükre áll, bármikor leemelhetik. Nem tudom, mit tehetnék még, hogy ne kelljen fizetnem feleslegesen a kamatokat? Hova fordulhatok a panaszommal? Milyen eszköz van a kezemben, hogy az Ő lassú ügyintézésüket ne én fizessem meg azzal, hogy a kamatokat fizettetik velem? Mi van, ha ez az ügy évekig húzódik és addig fizetem a kamatokat?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  B Szonja

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szonja,

   Elsősorban a banknál tegyen panaszt, említse meg, hogy kár éri a késedelmes ügyintézés miatt.
   Meglátjuk, hogy mit válaszolnak, sajnos valóban túlterheltek.

 83. Laci szerint:

  Üdvözlöm!

  A kérdésem az lenne, hogy 2008.08.29-én vásároltam autót svájci frank alapú hitellel. A hitel összege 1.175.000 ft volt. 2014 márciusig visszafizettem 1.796.842 ft, majd fizetési hátralék miatt a szerződést a bank felmondta. A mai napig levelezgetünk, én jeleztem nekik, hogy szeretném egy összegben rendezni a fennmaradó tartozásomat és szeretném ha kiszámolnák. Ezt meg is tették, és közölték hogy semmi akadálya és hogy a fennmaradó összeg:1.830.000 ft! Ezt én nagyon sokkalom és a kérésem, hogy mit tudok tenni én ezzel kapcsolatban, van-e rá lehetőség, hogy egyáltalán én ezt megtámadjam, vagy hova fordulhatnék, ahol nem a bank érdekeit nézik!

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Laci,

   Sajnos az autóhitelek ilyen brutálisak. Nem hiszem, hogy lehet mást tenni, mint fizetni. Az értesítésben részletes elszámolásnak kell lennie, ez azért megérthető csak a mértéke durva….

 84. G Attila szerint:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  A banki elszámolással kapcsolatban június 2-án írtam panaszt a bankomnak 3 db e-mail. (hisz lehetőséget adtak az e-mailes panasz tételre). 2 db hitelem van. Majd augusztus 08-án ismét írtam, hogy nem kaptam meg a hitelek elszámolásával kapcsolatos válaszukat, csak a 3.-dik levélre. Erre kaptam választ hogy postázták, a levelek júliusi 30-i dátummal vannak szignálva. Egy levelet kaptam, egyik sem az elszámolással kapcsolatos. Ezt jeleztem ismételten augusztus 16-án. Melyre a válaszuk: kivizsgálják panaszomat és 30 napon belül küldik a választ.

  A kérdése: Kinek írhatok ezzel kapcsolatban? A postai levél tértivevény / ajánlott szelvény nélkül érkezett. Jól tudom, hogy a panaszos leveleket nem lehet összevonni? Hiába jeleztem a banknak, hogy ezzel, hogy nem kaptam választ, még a lehetőségét is elvették tőlem, hogy díjmentesen felmondjam, másik bankhoz átvigyem a hiteleket. Elnézést a sok kérdésért, válaszát előre is köszönöm.

  Üdv.

  G. Attila

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   Tegyen egy írásos (személyesen fiókban átadott) panaszt, amelyben mindezeket leírja. Egy ügylet anyagait össze lehet vonni.

 85. H Viktória szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Én egy lízinges lakást szeretnék megvásárolni. A lakás tulajdonosával elküldtük a bank fele a vevőkijelölést,amit be is fogadtak. Az önerőmmel szeretném kiváltani a lakástulajdonos lízinghitelét,de valamennyi hitelre még szükségem lesz,ezért a hiteligényléshez a bankba minden papírt leadtam ami ehhez szükséges .A bankban az ügyintéző hölgy ebben kétségesen segített,és 2015.július 10.-én továbbította központjuk felé. Pár nap után megtörtént az értékbecslés is. Azóta álláspontra vár az ügy. Már telnek a hetek,hónapok és az ügyintéző hölgy sem érti,hogy miért áll ez az egész. Mennyi lehet itt az elbírálási idő? Éljek panasszal,hogy történjen valami?
  Köszönettel: H.Viktória

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Viktória,

   Az extra ügyintézések nagyon leterhelik a bankokat, így sok csúszásról, késedelemről hallok minden banknál.
   Érdemes panasszal élni, mert van 30 nap határidő és azt veszik előre, aki nyűgös. Tudom, hogy csúnya dolog, de így működik ez a világ….

 86. CSNÉ P MÁRIA szerint:

  Jó napot kívánok!Nekem csak annyi lenne a kérdésem,hogy a Békéltető Testület részére már 60 nappal ezelött megküldtük a bankunkal szembeni követelésünket,de a 60 nap lejárta után sem kaptunk semmi választ,hogy elfogadták egy az ügyet vagy nem,illetve nem kaptunk időpontot a személyes találkozóra illetve megbeszélésre!Várjuk meg a 90 napot ami ennek az eljárásnak a végső határideje,vagy érdeklödhetek telefonon is az ügyünkről?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mária,

   A határidő 90 nap, de kérdezni mindig lehet. Nem volt hiánypótlás? Biztosan elindult az eljárás?

 87. M. Gábor szerint:

  Tisztelt Dr Tatár Attila úr!

  A banki elszámolással kapcsolatban kérem a tanácsát!
  CHF-alapú hitelem volt az … Bank-nál 2006 júliusától 2010 októberéig. Akkor végtörlesztettem, tehát megszűnt a szerződésem. A banknak jeleztem írásban 2015.05.20-án (fiókban tett írásos panasz), hogy nem kaptam meg az elszámolást, és egyben kértem a részletes elszámolást is! Ez a hatályos szabályozás szerint 5 napon belül meg is érkezett egy levél kíséretében, amiben közlik, hogy a hatályos szabályozás szerint 60 napon belül válaszolnak a problémámra, kivizsgálják azt. ( megjegyezném, hogy írásos panaszomban nem ezt kértem, hanem azt, hogy küldjék ki az általam megjelölt címre a részletes elszámolást, és az elszámoló levelet is egyben! Ők ennek csak részben tettek eleget. Közben eltelt a panaszom beadásától számítva a 60 nap is(július 20.). 2015.július 15-én kaptam egy levelet, amiben leírják, idézem: Az elszámolásról szóló tájékoztató postázása adminisztrációs hiba miatt sajnálatos módon elmaradt, így azt jelen levelünk keltétől számított 30 napon belül megküldjük az ön részére.
  Ezt sem tartom etikusnak, hogy így járnak el. Ez a 30 nap a mai nappal lejárt, de az elszámoló levelet sajnos még mindig nem tudtam kézbe venni, és így nem is tudok a visszajáró összeghez sem hozzájutni!
  A részletes elszámoló levél utolsó sorában fel van tüntetve a fogyasztói követelés összege, de ezzel nem fizetik ki nekem.
  A fiókban meg azt mondják, hogy ők nem látnak semmit az üggyel kapcsolatban.
  Többször volt az ügyfélszolgálattal telefonos beszélgetésünk( amit ők állítólag rögzítenek, megjegyzem, hogy én is rögzítettem), két panaszlevelet is írtam…egyet az ügyfélszolgálatra, egyet a …….hu címre. Ezek az írásos megkeresések 2015 július 15-én történtek, válasz viszont mindegyikre ugyan az szó szerint, ugyanazzal az aláírással. Ezekre a panaszokra az ügyfélszolgálat 24 órás reagálást ígért, de a válasz csak július 20-án, illetve július 24-én érkezett email-ben, miszerint szíves türelmemet kérik. Azóta semmi reagálást nem kaptam sem telefonon, sem email-ben, sem pedig levélben.
  Nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, de gyanítom, hogy ezt tudatosan és szervezetten teszik azokkal a volt ügyfelekkel, akiknek pénz járna vissza. GÁTOLJÁK A KIFIZETÉSEKET AHOL TUDJÁK!
  Gondolom nem az én esetem az egyedüli. Mit tudok tenni? Jogilag ez már megfelel egyfajta sikkasztásnak is?
  Az én pénzemet használják fel, és abból is hasznot termelnek maguknak.
  Az ügy még itt nem érne véget részemről. A részletes elszámolásban az induló összeg jelentősen eltér a banknál és a közjegyzőnél aláírt okirattól.
  Én 30300 CHF-et vettem fel papíron, ami akkor 5 millió Ft volt. Ezt meg is kaptam. A részletes elszámolás szerint viszont 27647 CHF-ből indulnak ki. Így az akkori árfolyam 180 Ft-ra jön ki……de akkor a közjegyzői okirat nem érvényes????
  Ha viszont az —- árfolyamát nézem, és érvényes a közjegyzői okiratban foglalt 30300 CHF, akkor viszont a bank megkárosított engem.( 30300 CHFx185 FT=5605500 FT ) Én viszont csak 5000000 Ft-ot kaptam akkor. Hogy is van ez? A részletes elszámolásnál az elszámoló levélben foglaltakat “részletezik” ha jól értelmezem……Akkor hogy is van ez?
  Mit tud tanácsolni? Érdemes a sajtó fórumait is igénybe venni? Vagy tegyek büntető feljelentést a rendőrségen?
  Jelen állás szerint a PBT-hez sem tudok fordulni, hiszen a bank nem utasított el semmit, csak egyszerűen szándékosan visszatart dokumentumokat, ami gátolja a pénzemhez való hozzájutásom.
  2010-ben én az akkori iratokat összegyűjtöttem, és elraktároztam. Munkám miatt jelenleg macerás lenne azokat előkeresnem, de egy bírósági per esetén gondolom nekem kellene bizonyítanom ezeket.
  Egyszerűbbnek találom, ha kikérném a Közjegyzői Levéltárból…lehetséges ez? Vagy csak ügyvéd kérheti ki? És hol érdeklődjek ez ügyben?
  Kíváncsi lennék, hogy abban az okiratban mi áll?!!!
  Mert ha különbözik, akkor még mindig megvan az enyém…
  Várom válaszát!

  Tisztelettel: Gábor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   Gondolja végig, hogy az elszámolás elhúzódása milyen kárt okoz. Ha ez nagyobb összeg, akkor érdemes ügyvédhez fordulni.
   Bár alapesetben nem járható út az elszámolás kapcsán a Felügyeleti panasz, de ebben az esetben megpróbálnám. A Békéltető testületet nem javaslom.
   Érdemes további panaszos levéllel noszogatni a bankot. Aki nyüzsög, azzal előbb foglalkoznak, sajnos nagy a leterheltség.

 88. Z mihály szerint:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  kérem véleményét a következő ügyben. Az öcsém lizingelt frank alapon személygépkocsit.2003 08.26.án.
  a …. banktól.Ez a szeződés 2008.08 11-én át lett ruházva hivatalosan rám, szerződésmódositással.amiért fizettem is.A részletek emelkedtek nekem is.és volt még 4036.78chf.én végiigvittem a lizinget.kértem a banktól kártéritést mire az volt a válasz hogy ez a szerződésszám 2003-as.mivel én átvettem hivatalosan 2008-ban,úgy gondolom hogy nekem jár kártérités. nem hiszem hogy a szerz.sz.lenne itt a lényeg. Kérem ügyvéd úr véleményét. köszönettel.Z mihály.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mihály,

   Sajnos a banknak igaza van. Nem a szerződés száma, hanem az induló éve számít és nem az, hogy Ön mikor vette át.

 89. Melinda szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila!

  Párom a ….-nél igényelt hitelkeretet 2012 novemberében, 100 000 Ft értékig, bankkártya mellé, plusz költési lehetőségként. A hitelösszeg nem lett felhasználva, ennek ellenére a 2013-as évfordulón módosították 200 000 Ft-ra. Erről tájékoztatást semmilyen formában nem kaptunk, csak a számlán lévő pénz összegéből tudtuk meg. Ezzel a módosítással azonban növekedett az éves díj is, ami a hitelösszeg 2%-a. Ekkor kérdésünkre az ügyintéző kisasszony azt mondta hogy lett levél kiküldve, és mivel nem érkezett rá válasz, melyben tiltakoznánk, így automatikusan emelték. Kértük, hogy állítsák vissza, mivel nem kaptunk semmilyen tájékoztatást, mire közölte, hogy az szerződésmódosításnak minősül, melynek külön díja van
  Ekkor annyiban hagytuk sajnos… Most megint néztem a bankszámlakivonatokat, és észrevettem, hogy a hitelkeret összege már 440 000 Ft-ra emelkedett, melynek éves díjáti -8800 Ft az eredeti 2000 Ft helyett – májusban le is vonták. Előkerestem a szerződést ismét, amiben sehol szó nincs ilyen módosításokról, és 100 000 Ft a kért hitelkeret. Az értesítési cím pedig egyértelműen ki van töltve, tájékoztató levelet mégsem kaptunk kézhez, netbankonk belül szintén nem érkezett levél – plusz azt legtöbbször használni sem lehet.
  Milyen lépéseket tehetünk az ügyben? Van esetleg jogunk visszakövetelni a levont éves díjat, melyet egy nem igényelt módosítás miatt, a beleegyezésünk nélkül vontak le?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Melinda,

   Igen, egy remek banki trükk tanúi lehetünk. Tegyen írásban panaszt a banknál, aztán a Felügyeletnél – ha az előző nem jár eredménnyel.
   Sajnos mást nem tehet. A bank igazolni tudja, hogy kiküldte a levelet, akkor nem tudom mi van, mert nem tértivevényes, szóval nem jelenti azt, hogy meg is kapta. Lehet, hogy az előírás nekik csak az értesítés és akkor gond van, mert az megtörtént….

 90. G József szerint:

  Tisztelt Ügyvédúr!

  Azzal a kéréssel fordulok önhöz segitségért, hogy az …BANK tőlem követel visszamenőleg, számlavezetési dij, ill, számlához kapcsolódó szolgáltatási díjat,pénzforgalmi dijat (ideértve a számlán történő készfénzforgalmit is) lebonyolitásáért 2010. 05.27.-ig visszamenőleg 11.978ft-ot követel, megjegyzem én ezt a bankszámlát nem használom már kb 3 éve, tehát semmilyen kártyahasználat ill. pénzforgalom ezen a számlán nem folyt, voltam felmondani a bankszámlám annó már akkor mikor nem volt semmi forgalom rajt, de ők akkor is elutasitóak voltak, sajnos nem tudtam megszüntetni mert akkor is pénzt kértek és nyissak másik számlát más banknál ez volt a válasz. Én csökkent munkaképes vagyok és havi ellátásom (reheb járadék)28.350ft és a foglalkoztatásból befolyt jövedelem jön hozzá 38,500ft, albérletben lakom és kapott jövedelem csak az albérlet és rezsit takarja, rendszeresen szedek gyógyszert ami havi 6-7000ft, én nem tudom kifizetni a kért dijat a bank felé, próbáltam a bankal már felfenni a kapcsolatot, de ezt követelik tőlem 15 nap befizetési határidővel vagy végrehajtás alá tesznek. Kérem segitségét,hogy milyen lehetőségem van erre, nem használt bankszámlám után fizzessek? várom válaszát!

  Köszönöm!
  Tisztelettel! G József

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves József,

   Tegyen írásban panaszt a banknál, aztán a Felügyeletnél – ha az előző nem jár eredménnyel.
   Sajnos mást nem tehet. A bank igazolni tudja, hogy jogos a követelése, akkor szociális szempontok alapján semmire sem kötelezhető.
   Sajnos nem tudok a kapott információk alapján többet segíteni.

 91. V Júlia szerint:

  Tisztelt Dr Tatár Attila! Kerestem,de nem találtam hol tehetném fel kérdésemet önnek.Elnézést hogy itt írok Kérdésem fontos és sürgős lenne!! Lányomnak már 2015 júliusában le telt a svájci frankos személyi hitele.De az OTP most augusztustól kéri tőle az árfolyam különbözetet,ami havi 130000 lenne 1 éven keresztül. Honnan vették ők ezt az összeget? szerintem ez nem jogos! Ja és a felvett összeg 5 évre 800000ft volt,amit minden hónapban pontosan leemeltek a fizetéséből! Nem tudjuk mit csináljunk? Kérem segítsen adjon tanácsot nekünk. Tisztelettel Júlia.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Júlia,

   Tegyen írásban panaszt a banknál, aztán a Felügyeletnél – ha az előző nem jár eredménnyel.
   Sajnos mást nem tehet. A bank igazolni köteles, hogy az összeg hogy lett kiszámolva.

   • V Sándor szerint:

    Polgári peres úton. Csak keresni kell egy rutinos ügyvédet, aki profi ebben.

 92. K. Andrea szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  LTP szerződésünk lejártakor férjem bement a bankba, hogy annak összegét utalják át a 3 hónap türelmi idő után lakáshitel számlánkra, törlesztésként.
  Mivel nem csökkent a törlesztő részlet a következő 2 hónapban, írtam a banknak, hogy vizsgálják ki. Ekkor jött egy egyenlegközlő, és abban írták, hogy a rákövetkező hónaptól csökken a törlesztő.
  Majd jött levél a megkeresésemre is, azt válaszolták, hogy előtörlesztéssel kapcsolatos írásos nyilatkozatot nem küldtünk, így az ügyleti évfordulón csökkent a kamat.

  Megint írtam, hogy ha a párom bent volt személyesen, ügyintézőnél, az átutalásról van írásos papír, nyilván előtörlesztési szándékból utaltatta át a LTP összegét, így kérem az két havi törlesztőrészlet különbözetet adják vissza.

  Következő válaszukban azt írták, LTP válaszlap nem előtörlesztési igény, és nem adják meg a különbözetet. És hogy sajnálják, hogy pontatlan ügyintézést tapasztaltam.

  Tehát a vége az, hogy az ő ügyintézőjük pontatlansága miatt, akinek tudnia kellett volna, hogy miket töltet ki velünk, és hiányosan tette, én tovább fizettem a magasabb törlesztő részletet.
  Kihez fordulhatok?

  Köszönöm tanácsát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Andrea,

   Tegyen írásban panaszt a banknál és ha érdemi választ nem kap, akkor a Felügyeletnél.

 93. K Józsefné szerint:

  Üdvözlöm! 2008-ban vettünk 9,5 M Ft /CHF-ben/ 2010 óta nem tudjuk fizetni.Többször voltunk a Banknál,igazolásokat vittünk.VH-alatt van az ingatlan.Azt mondta a bank,hogy forintositsunk ,mert ugy könnyebb eladni.Utána kaptunk egy levelet, hogy előzetes vizsgálodás alapján bekerülhetünk a NEK programjába.Bementünk, minden papirt elintéztünk.Utána derült ki, hogy mégsem felelünk meg, mert az ingatlan 16M-ra lett értékelve.Mi erről nem tudtunk, Nekünk arról van tudomásunk, hogy 13,5 M-ra lett értékelve. Ennek függvényébe kaptuk a kölcsönt is.Hiába kértülk, hogy mutassák meg a papirt Nincs náluk azt mondják.Levélben is kértem, nincs papir.Nekünk jóformán a további sorsunk függne töle. Ugyanis Mindketten le vagyunk rokkantositva.Én 72 %-ra.Felesége 51 %-ra.Szociálisan bekerülhetnénk a NEK-be. Kettönk jövedelme 126 ezer Ft.Ebből nem tudunk törleszteni, és rezsit fizetni, valamint megélni.Érdemes e a Békéltető testülethez fordulnunk?Várom válaszáz Köszönettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Keresse meg közvetlenül az Eszközkezelőt, náluk lesz info az adatokról.
   A Felügyeletnél is tehet panaszt.

 94. Zsuzsa szerint:

  Kedves Ügyvédúr

  A szlovák állampolgár édesanyámnak OTP bankban lévő számlájára kapta a nyugdíját. A számlának két tulajdonosa volt az édesanyám, illetve a volt férjem. Édesanyám meghalt,ami után a számlán a pénzt a bank megfelezte, tehát fele ment hagyatékba másik feléről pedig volt férjem rendelkezhetett.

  Lényegében tisztában vagyok vele,hogy attól függetlenül,hogy csak az édesanyám nyugdíja miatt gyarapodott a számla mégis fele összeg volt férjem illette meg. A volt férjem az ő részét megszüntette a pénzt kivette, és bár jogilag nem volt kötelezve de ezt átadta az örökösnek édesapámnak.

  Problémám a hagyatéki résszel lenne. Ugyanis a hagyatéki végzés Szlovákiában törvényes módon megtörtént.Az OTP Bankba utána érdeklődtünk,hogy hogyan juthat hozzá az örökös a pénzhez. A banki ügyintéző egy hiteles fordítást kért.Ezt a hiteles fordítást Szlovákiában elkészítettük,majd amikor a bankba bevittük, nem fogadták el a bank SZMSZ-ére hivatkozva. Nagy nehezen ez után rendelkezésünkre bocsátottak egy SZMSZ-t amiben olyan feltételek voltak megadva,hogy csak az OFFI által hitelesített okiratot fogad el a bank. OFFI-nál a szlovákiai fordítást felhasználva lektorálást kértünk. Majd ezzel a fordítással bementünk a bankba, de ezt sem fogadták el,ugyanis ( anyja neve illetve születési hely nálunk nem tartalmi kelléke a hagyatéki végzésnek) arra hivatkoztak,hogy az adatok hiányosak. A bank rendelkezésére bocsátottuk a születési kivonatot is ami viszont tartalmazza a hiányzó adatokat. Ennek ellenére a bank nem fogadja el és ragaszkodik a bírósághoz, illetve hogy új szlovákiai hagyatéki végzést készíttessünk a hiányzó adatokkal. Ezt az utóbbi kérésüket én értelmezni se tudom, bár lehet tévedek de ha a szuverén Szlovákiában törvényileg nem kell szerepelni anya nevének,hogyan kötelezhetjük az ottani közjegyzőt,hogy vezesse fel rá…(ezt nem sima ügyintéző hanem már annak felettese kérte) Szlovákiai közjegyző kijelentette hogy ezt ő nem csinálhatja meg mert törvénytelen,esetleg egy külön okiratban hozzácsatolhassa. (természetesen a banknak ez sem jó…)

  ( Ezenkívül megtörtént például hogy az egyik banki ügyintéző telefonon felhívott és édesanyámat kérte a telefonhoz,aki már egy éve halott) Tisztában vagyok hogy ez nem meríti ki a kegyeletsértés elkövetési magatartását,törvényi tényállását,de elég gusztustalanak tartom az ilyen gondatlanságot,negligenciát. Ajánlották,hogy panasszal éljek a bank felé,de én személy szerint nem látom értelmét,nem tudom elképzelni hogy bármi is megváltozna.

  Tanácsát szeretném kérni,h merre felé lépjek,hogyan tudom elérni,hogy minél hamarabb pontot tehessek az ügy végére. (számlán lévő összeg se különösen érdekel, lassan már költségeinket se fogja fedezni) Válaszát előre is köszönöm

  Tisztelettel: Zsuzsa

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsuzsa,

   A szlovák lehetőségeket nem ismerem, de ott is lehet egy írásos panaszt beadni a bankba. Ennek előnye, hogy máshoz kerül, mint akivel eddig tárgyaltak.
   Aztán tehet panaszt a Felügyeletnél, fogyasztóvédelemnél is.

 95. H Zoltánné szerint:

  Tisztelt Dr Tatár Attila!
  Abban szeretném a tanácsát kérni illetve mit tegyek!Van egy autó hitelünk,amivel Dr Lémann ügyvéd úrnál voltunk és másodfokú végzésünk van arról,hogy egyoldalúvá nyilvánították a szerződés kötésünket!
  Erről tájékoztattuk a Bankot is és ajánlott levélként fel is adtuk!Nos, meg is kapták ,iktatva is van,de nem hajlandók válaszolni rá ,illetve azt mondták,merthogy beszéltünk is velük,30 napon belül van móduk válaszolni!Eközben folyamatosan küldik a felszólító levelet és ma vettem kézbe a felmondási levelet ha 5 napon belül nem fizetem be a szerintük létező a tartozásomat!Mit tegyek?????????
  Tisztelettel:Erzsi

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsi,

   Mit mond az ügyvéd? Sajnos a bank tudatosan cselekszik, nem könnyű velük, nem Ön irányítja az eseményeket.
   Egy dolgot tehet, mindent dokumentál, esetleg a Felügyelethez is panaszt jelent be:
   https://felugyelet.mnb.hu/

 96. H Istvánné szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Én 2005-ben vettem fel devizahitelt, amit 2009. novemberben előtörlesztettem a …..-nál. Többszöri telefonos megkeresésemre az ügyintéző azt válaszolta, hogy meg fogom kapni a banktól a devizaelszámolást. Az elszámolást a mai napig (2015-06.04.) még nem kaptam meg. Mivel én Kiskunhalason lakom, a bank Budapesten van, ezért csak eddig telefonon érdeklődtem. Utoljára 2015. május 29-én (pénteken). Ekkor az ügyintéző azt mondta, hogy a mai nap volt a határidő a bankuknak, hogy postára adják az értesítőket. A héten többször próbáltam telefonon felvenni velük a kapcsolatot, de most már a telefont sem veszik fel. Kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Érdemes ajánlott levélben panaszt tenni, mert akkor azzal komolyan foglalkoznak és van nyoma. Nem jó megoldás a telefon.Írjon nekik egy egyszerű levelet, amiben összefoglalja, hogy mi történt.

 97. F Veronika szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila
  2008 -ban felvett befektetéssel egybekötőt 86000 CHF hitelünket forintosították .A forintosított hitel elfogadhatatlan ezt jeleztem a bank felé panasz formájában a többi panasszal együtt.Még választ nem kaptam a panasz leveleimre.
  A kérdésem a hitelkiváltással kapcsolatban lenne .találtunk másik banknál olyan hitelt ami számunkra elfogadható lenne.Sok helyen olvastam az új hitel aláírásával elfogadom az elmúlt 7 év banki túlkapásokat (kamatemelést,árfolyam különbözet áthárítását az ügyfelekre,vagy a forintosítást)Már nem vagyok biztos a Hitelkiváltásban mint megoldás a problémánkra,de közben a teljes hitel után fizetjük a kamatot+ kezelési költséget. Telik az idő és egyre zavarosabb az egész.

 98. K Csilla szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila !
  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz ,hogy 2011-ben örököltem egy jelzálog hitelt.Akkor a közjegyzötöl egyenesen a bankba mentem ,hogy szeretném a hitelt fizetni és a szerzödést irjuk meg.Akkor azt mondta a bank (ez februárban volt ), hogy majd májusban keresnek.Akkor nyitottak egy számlaszámot a nevemre,hogy arra fizessem a pénzt.Azota sem keresett a bank.Én minden évben bementem kétszer, háromszor , hogy kerüljön a nevemre a hitel.Mindig azt mondják ,hogy nemtudnak segiteni,majd keresnek.2013-ban az eszközkezelö keresett fel,de nem voltam rá jogosult.A banktol nem kapok semmi levelet,sem felszolitást.Ha bemegyek nem találnak a nevemen hitelt és nem tesznek semmit.Hová tudnék fordulni,ki tudna segiteni?Válaszát elöre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Csilla,

   Ez egy hihetetlen történet. Tegyen írásban panaszt, hogy legyen nyoma a jelentkezéseinek. 2011. óta semmit sem fizetett? Egyszer csak jelentkeznek majd az ingatlanért….

 99. B Zsolt szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila Úr!
  Köszönöm a 16-án írt levelemre a válaszát.

 100. K Timea szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Autó devizahitelem ügyében szeretném a tanácsát kérni. Az új autómat 2004.05.04 vettem át a kereskedésbe, a hitel 2010.06.17 járt le. Nem kaptam, deviza hiteli elszámolást a banktól, ezért felhívtam őket. A következő választ kaptam: azért nem kaptam elszámolást, mert a szerződést 2004.04.28 lett kötve és csak a 2004.05.01 kell a bankoknak elszámolást küldeni. Utána néztem és a következőt találtam idézem: “Mindenekelőtt azok a magánszemélyek, akik 2004.05.01 és 2014.06.26 között kötöttek autófinanszírozási szerződést, valamint azokra a megszűnt szerződésekre is vonatkozhat, amely bármely okból 2009.06.26 után szűntek meg”
  Újból felhívtam őket és megkérdeztem azt, hogy 2009.06.26-2010.06.17 mért nem jár az elszámolás. Erre azt a választ kaptam, azért mert mind a kettőnek meg kell felelnem, hogy kapjak elszámolást. Kihez fordulhatnék az elszámolás miatt? Amit én úgy értelmezek, hogy járna 2009-2010 között, attól függetlenül, hogy én mikor kötöttem a szerződést.
  Tisztelettel:
  K-V. Tímea

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tímea és MINDEN autóhiteles olvasó!

   Sajnos nem értek az autóhitelekhez, lízinghez, ezért nem válaszolok ezekre a kérdésekre.
   Köszönöm a megértésüket.

 101. B. Zsuzsanna szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila!

  Az egyik bankkal szemben a megszűnt szerződésem alapján tartozásom áll fenn (magánszemélyként). A követelést követeléskezelőnek adták át. A követeléskezelő megkeresett egy ajánlattal, mely szerint ha a tartozásom egy meghatározott részét és az Eho tv. által meghatározott egészségügyi hozzájárulást megfizetem a bank számlájára meghatározott rövid határidőn belül (kb. 2 hét), akkor minden követelésük megszűnik irányomba. A banknál személyesen, telefonon és a követeléskezelőnél telefonon érdeklődtem többször a részletekről. Általában a két fél a másik fél ügyintézőjét jelölte meg, mint a válasz adására köteles felet, így maradtak megválaszolatlan kérdéseim, de a határidő rövidsége okán nem tudtam mit tenni. Arra a kérdésre, hogy az „elengedésből” következőleg keletkező SZJA fizetési kötelezettségemnek mikor kell eleget tennem, mindkét féltől több fórumon is (de soha nem írásban!) azt a választ kaptam, hogy 2016 májusában. Kijelentettem feléjük, hogy mivel a kért összegeket csak családi segítséggel tudom előteremteni, így ha az SZJA összegét is ezen évben kellene megfizetnem, akkor nem tudok élni az ajánlattal. Minden esetben megnyugtattak, hogy csak jövőre esedékes. Majd a kért összeg és egészségügyi hozzájárulást megfizetése után emailben kaptam egy nyomtatványt, amit a bank részére vissza kell küldenem, mert csak ezáltal lesz érvényes az ajánlatuk. Ebben már az állt, hogy elismerem, hogy tudtam róla, hogy a tartozás megszűnését követő hónap 12-ig(2015.június 12) kell megfizetni az adóhatóság részére az SZJA összegét.
  Fogalmam sincs, hogy ilyen esetben a befizetett összeggel mi történik, ha nem írom alá a nyomtatványt. Illetve hogy milyen szervhez fordulhatnék panaszommal, hogy többszöri kérdésemre is (véleményem szerint) szándékosan téves felvilágosítást adtak az adófizetéssel kapcsolatosan, ill. bizonyos kérdések a befizetés előtt nem kerültek megválaszolásra.

  Válaszát köszönöm. Zsuzsanna

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsuzsanna,

   Előzetesen kellett volna utána nézni a dolognak a NAV ügyfélszolgálatán.
   Sajnos a panasszal nem sokra fog menni, mert biztosan letagadják…
   Baj van, mert a befizetést vissza nem fogja kapni. Kérdezze meg, hogy részletfizetésre van-e mód.

 102. Tibor szerint:

  Tisztelt Tatár Attila
  A következö ügyben szeretném a segítségét, véleményét kérni.
  2008-ban felvettem egy személyikölcsönt svájci frank alapú, 820.000
  Havi fix törlesztö részlettel amely 16.915Ft 2015.07-ig. 1.420.860Ft
  A banktól az elszámoló levelet megkaptam amelyben 2014.07-es dátummal vagyok elszámolva, és nem 2008-tól. Igy a bank szerint kell még fizetnem 1.500.000Ft.
  Hová tudnék fordulni, mik a teendők ez esetben, kérem segitsennek nagyon el vagyok keseredve azon hogy a bank totálissan megfeletkezett 6éves törlesztésemről, és ezt még vigyorogva közlik velem a bank fiókban.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   A bankba kell panaszt tennie írásban. Csatoljon minden papírt, ami az igazát mutatja.

 103. Cs Ildikó szerint:

  Tisztelt dr Tatàr Attila!

  A …..-os hitelelszàmolàsi üggyel kapcsolatban íràsban kértem a bankot, hogy eredeti szerződésemből hiteles màsolatot küldjenek részemre. Napokkal később felhívtam őket, mikorra vàrhatom. Közöltèk 30 napjuk van rà. Szépen elmagyaràztam nekem hamarabb kéne, akàr be is megyek érte.
  Ujjab vàlasz: nem lehet, 30 nap.
  Erre én: mégis hol van az leírva hogy nem lehet?
  Erre ő: Valószínű a szerződésben, olvassam el!
  Erre én: Elolvasnàm de pont ezt kérem! Akkor mondja meg az ÀSZF melyik része írja a 30 napot pontosan?
  Erre ő: Nem tudom.
  Mire én: Akkor adja meg kérem a felettese elédhetőségét, aki esetleg tud nekem vàlaszt adni.
  Erre ő: nincs felettesem !

  Es még ment a labda ide-oda.
  Viccesnek hangzik de nem volt az. Az utólsó csepp… ràmcsapta a telefont arrogànsan.

  Kérdésem: Hovà fordulhatnék egyrészt a szerződés beszerzését illetően. ( Nem szeretnék kifutni az időből ha esetleg vitathatom az elszàmolàst ) màsrészt az ügyintéző hangneme miatt?

  Köszönettel:
  Cs. Ildikó

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ildikó,

   Először a bankban, írásban tegyen panaszt, ha ez nem elég, akkor a Felügyeletnél.

 104. B Ilona szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  A húgom a barátjával közös bankszámlát nyitott az OTP Banknál néhány éve, melyre A-hitelt is felvettek. Fél éve szakítottak és a közös bankszámlát eddig nem tudták megszüntetni. A bank szerint, ha nem érkezik pénz a számlára három hónap múlva felmondják és átalakítják másféle hitellé. Négy hónapja nem érkezik pénz a számlára, de eddig a bank nem mondta fel a hitelt. A húgom új számlát nyitott az OTP Banknál, amelyről most minden értesítés, engedély kérése nélkül leemeltek 13000 Ft-ot és áttették a megszüntetni kívánt számlára. Kérdésem az, hogy ezt az OTP Bank törvényesen megtehette-e?
  Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B. Ilona

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ilona,

   Hát sajnos a bank jogosan járt el, gondolom, hogy volt inkasszós joga. Ezt a tartozást a két embernek egymással kell rendeznie.

   • B Ilona szerint:

    Tisztelt Dr. Tatár Attila!
    Köszönöm válaszát, azóta szerencsére megoldódott a számla megszüntetése.
    A bankok inkasszós joga a dolog egyik oldala, a másik, amit nehezményezek, hogy bankszámla nyitásakor ezt nem szokták az ügyfél orrára kötni.
    Tisztelettel:
    B. Ilona

 105. B. József szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  2015. március 9-én 500.000,- Ft. forintot utaltam a Quaestor Értékpapír Nyrt. (jelenleg f.a.) számlájára. A közlemény rovat hiányos kitöltése miatt az összeg nem került jóváírásra a Quaestornál vezetett egyéni számlámra, feltételezhetően valamilyen függő számlára került. Tudomásom szerint az ilyen összegeket a pénzintézet visszautalja az indító bankszámlára. Ezidáig ez nem történt meg, kérdésem mit kell tennem , hol tegyek panaszt, hogy a pénzemet visszakapjam. Tisztelettel József!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves József,

   Igen, kérnie kell ennek az összegnek is a kifizetését.

   • B. József szerint:

    Tisztelt dr Tatár Attila! Köszönöm válaszát. Kitől kell kérnem a kifizetést. Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló
    Nonprofit Kft. ( felszámoló) Beva? Csak kötvényeseknek kell a határidőre beadni a kártalanítási kérelmet vagy nekem is ( elakadt pénzem van náluk)? Quaestor Károsultak Kárrendezési Alap-hoz? Kérem segítségét!
    József

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves József,

     Számomra sem tiszta minden, de szerintem ne várjon és adja be a kérelmet a PSFN-hez.

 106. Cs Tímea szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila. Abban szeretném a tanácsát kérni,hogy a banktól ahonnan a deviza alapú hitelt igényeltük és már a tartozást vissza fizettünk 2 levelet kaptunk a visszafizetésről. Az egyik levélben túlfizetés:95135 Ft. A másik levélben 53473 Ft kifizetendő ősszeg szerepel. Miért különbözik a 2 levélben szereplő ősszeg? Ezt sajnos egyik levélben sem írták le hogy miért és mit vontak le a 95e. Ft-ból hogy csak53e. Ft kapunk meg. Van értelme újra számoltattni a banknál vagy ez mindenkinél így van.? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Tímea.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tímea,

   Ezt sajnos én sem tudhatom, tipikus kérdés, amire csak a bank tudja a választ. Tőlük megkérdezte? :)

   • Cs Tímea szerint:

    Még a banktól nem kérdeztem. De utána járok a dolognak. Köszönöm a válaszát.

 107. Zoltán szerint:

  2009-ben személyi hitelt vettem fel egy banktól. Objektív okok miatt nem tudtam fizetni, ill. pontosan fizetni. A bank felmondta a szerződést és ráterhelte a fizetésemre. Hónapról hónapra vonták. Ez 2014 augusztusára végre kifutott. 2015 április végén minden értesítés nélkül újabb levonásra kötelezték a munkáltatóma 63 000Ft erejéig. Mikor felhívtam a bankot, azt mondták, hogy ez az elmaradt kamat és különben még tartozom cca. 700 000 Ft-al, mert a hitelem 2016 júniusában jár le. Egy felmondott hitel? Nem értem és az agyvérzés határán vagyok.

  Kösönöm a segítséget.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Tegyen írásos panaszt a banknál, majd a Felügyeletnél. Nem értem, hogy miért nem zárták le az ügyletét….

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.