A lakástámogatás feltételei (CSOK)

Végre megjelent az a rendelet, amely alapján 2015.július 1-től használt ingatlanra is igénybe vehető a lakásépítési támogatás. Lássuk a részletes feltételeket.

2015. július 1-től már használt lakásra, és már egy gyermek után is igényelhető a lakásépítési támogatás. A támogatásnak már komoly múltja van, volt szocpol, félszocpol, FOT – lassan megszokjuk az új elnevezést is:  Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

A használt lakásoknál fontos elvárás, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy bővítés esetén érje el a komfortos minősítést. A rendelet figyelembe veszi az ország területeinek eltérő ingatlan árait (maximált vételár), az energetikai besorolást, a gyermekek számát és elég sok feltételt tartalmaz, így nem könnyű minden apró részletre odafigyelni.

2016-tól módosul a CSOK

Igazán nagy újdonságot a 10 millió forintos, három gyermek mellett, új lakás vásárlására vagy építésére igénybe vehető CSOK jelent. A korábbi energiaminősítési szorzókat és a legfelső négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből.
A 10 millió forintos támogatást úgynevezett fiatal házaspárok – vagyis ahol a férj és a feleség közül legalább az egyik 40 év alatti – megelőlegező jelleggel is igényelhetik, akkor is, ha gyermektelenek, és akkor is, ha egy vagy két gyereket nevelnek már, de összesen legalább hármat terveznek. Az új lakásnak legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie, ha házat építenek, akkor pedig minimum 90 négyzetméteres hasznos alapterület az előírás.
Az igénylőknek azt is igazolniuk kell, hogy rendes munkájuk van, vagyis legalább a házaspár egyik tagja rendelkezik minimum kétéves folyamatos egészségbiztosítással, amiben legfeljebb 15 napnyi megszakítás lehet. Az igénylés előtti utolsó 180 napra még szigorúbb előírások vonatkoznak, nem fogadják el annak a kérelmét, akinek álláskeresési támogatásból, szakképző iskolai tanulmányokból, esetleg közmunkából származik biztosítása. A közfoglalkoztatási jogviszony elismerhetőségének részletes szabályairól külön rendeletet ígérnek a kormányrendeletben. A külföldi munkavállalásból hazatérőket viszont nem zárják ki a támogatásból.

További részletek a változásokról >>>

Nézzük, hogy mennyi lehet a támogatás maximális mértéke gyermekszám és a lakás alapterülete szerinti megosztásban 2016-tól:

 

csok-2016Hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

Tehát a támogatás összege a gyermekszámtól, a lakás hasznos alapterületétől és az energetikai minősítésétől függ.

Milyen értékű használt lakást tudok megvenni?

Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár is meg van határozva az alábbi táblázat szerint:

 csok2-2016

A támogatás megelőlegezése – gyermekvállalás

Amennyiben meglévő gyermekek után igényeljük a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont jövőben születendő gyermek(ek)re szeretnénk kérni, akkor

 • házastársi kapcsolat szükséges, valamint
 • a házastársak egyike a támogatás igénylésének időpontjában még ne töltse be a 40. életévét.

A 10 milliós, új lakáshoz járó összeg igénybe vételéhez 3 gyermek, egyéb esetekben legfeljebb 2 gyermek vállalható előre. Három gyermek esetében 10, kettő esetében 8, egy esetében 4 év alatt kell megszületniük a gyermekeknek.

Az igénylőknek 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük akár belföldön, akár külföldön. A három gyerekre és új lakáshoz járó 10 millió forinthoz pedig legalább 2 éves (legfeljebb 15 napos megszakítású) társadalombiztosítás szükséges.

Mi számít új lakásnak?

2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.

Fontos, hogy az ügyintézés során az egyes lépéseket, határidőket tartsuk be!

Figyeljünk oda arra, hogy

 • a támogatás igénylésének határideje
 • építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt
 • vásárlás esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül
 • bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt
 • építési esetén az építési engedély 2008. július 1. után kiadott
 • építés, bővítés esetén a munkálatokat 5 éven belül be kell fejezni
 • az építés, bővítés költségvetésének minimum 70%-a számlával igazolandó, amely számlák keltezése
 • építésnél az építési engedélyt maximum 6 hónappal előzi meg,
 • bővítésnél a támogatás kérvényezése utáni
 • a Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!

A támogatást vásárlásnál a vételár részeként utalják, építésnél és bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, és csak akkor, ha az önerő már felhasználásra került!

Hol lehet a támogatást igényelni?

A támogatást bármelyik banknál igényelhetjük, ahol foglalkoznak a CSOK ügyintézésével (nem kötelező nekik).  Lehet igényelni csak a támogatást is, de hitel is felvehető a lakás cél megvalósításához. Ha nem kérünk hitelt, akkor az elbírálásnak van díja. Felmerül továbbá az értékbecslés, valamint az egyes helyszíni szemlék (építés, bővítés esetén) is díjkötelesek. Ezen kívül a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft lehet a bírálat díja. Ha hitelt is kérünk, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel! Ekkor csak abban az esetben kapjuk meg a támogatást, ha a bank hitelképesnek minősített minket.

A KHR-ben negatív státusszal szereplő ügyfél támogatásra jogosult, de hitelre nem. Emellett az igénylőnek TB biztosítottnak kell lennie, valamint nem lehet NAV köztartozása. Azok sem igényelhetik, akik a Btk. bizonyos paragrafusai alapján bűncselekményt követtek el (és ennek jogkövetkezményeitől nem mentesültek), illetve akik korábban jogosulatlanul vettek igénybe otthonteremtési kedvezményt, illetve az elmúlt 180 napban nem voltak végig tb-biztosítottak. A 10 milliós összeghez az juthat hozzá, aki (már) nincs a KHR-listán.

A lakásépítési támogatásról szóló eredeti Kormányrendeletet itt találja.

 

Főbb kulcsszavak: Hitel termék, Lakástámogatás (CSOK), Pénzügyek, Támogatás Cimkék: , , ,
630 Hozzászólás: “A lakástámogatás feltételei (CSOK)
 1. R. Róbert szerint:

  Kedves Attila!
  Van egy saját nevünkön lévő telkünk, amire egy olyan épületet szeretnénk építeni, aminek az alsó szintjén egy üzlethelység valamint garázs és tárolók lennének, az emeleten pedig egy lakás.
  Mivel a teljes épület és a telek is a mi nevünkön lenne, a felső szinten lévő lakás pedig megfelelne az előírásoknak, ezért számomra kézenfekvő lenne, hogy igényelhetünk tá csokot.
  Lehetséges rá támogatást kérni? Van valmi kitétel, vagy csűrés-csavarás?
  Válaszát előre is köszönöm!
  R.Róbert

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Róbert,

   Sajnos nem fog menni, a két épületrészt teljesen el kellene különíteni egymástól: bejárat, közüzemek, helyrajzi szám, stb. Akkor lehetne csak a lakásra kérni csok-ot. De a másik rész (alsó szint) ne lakásként legyen kezelve, mert nem lehet lakás a nevükön az igénylésnél….

 2. G Zoltán szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Szeretném a CSOK 10+10-es lehetőséget kihasználni új családi ház építésére. A CSOK igényléséhez szükséges személyi, anyagi feltételeknek megfelelünk.

  Az építkezést egy olyan telken szeretném elkezdeni, amelynek jelenleg a hivatalos megnevezése a tulajdoni lapon: belterület, kivett gazdasági épület, udvar. Ilyen megnevezés mellett lehet CSOK támogatást és CSOK kedvezményes hitelt igényelni (10+10) Vagy ez egyébként bank függő?

  Plusz infó: A telek 767nm-es, amelyen a “gazdasági épület” egy kb 15m2-es romos garázs. A telek max beépíthetősége 40%-os, az építendő ingatlan 160nm.

  Köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Szerintem az építési engedély lakó ingatlanra fog szólni, így ez nem lehet gond, a meglévő épületet pedig lebontják…

   • V erika szerint:

    Kedves Dr. Tatár Attila!

    Az én kérdésem az volna, hogy kötelező-e egy címre bejelentve legyünk a férjemmel a csok 10+10igénylés pillanatában. tavaly házasodtunk össze, 2 meglévő gyermekünk van, vállaltunk még egyett.
    Nem találok erre vonatkozóan semmilyen jogszabályban leírást és most visszautasította a bank az igénylésünket, amiatt, hogy a férjemnek nem állandó vagy tartózkodási címe a mi állandó lakcímünk a gyerekekkel. Hivatalosan Mèg a szüleinél lakik, nem láttuk fontosságát ide bejelenteni, hiszen az új ingatlanban ez amúgy is kötelező lesz.
    Most viszont újra kell indítani előlről az egész folyamatot. Lejárt az adásvételi 120 napja is.
    Jogosan utasítottak el?
    Köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel
    V Erika

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Erika,

     Együtt kell élniük, ez egyértelmű és ezt a lakcímkártya igazolja. Ezt előzetesen is rendezni lehetett volna, ezért mondom mindig, hogy mielőbb be kell menni a bankba egyeztetni….

 3. Ny Katalin szerint:

  Tisztelt Attila!

  Élettársi kapcsolatban két közös gyereket nevelünk párommal.Tervezünk harmadik gyereket is hamarosan.A csok 10+10 igénylése,építkezés esetén csak házastársak vállalhatnak gyereket,ha jól értelmezem.Ha a pici a pocakban van kérelmezhető a támogatás?A kedvezményes fix kamatozású hitel igénylésénél hátrányban vannak az élettársak?
  Köszönjük segítségét!
  Üdvözlettel,
  Katalin

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Katalin,

   A CSOk 10+10 esetében valóban házasoknak kell lenniük. (Talán érdemes megfontolni. :))
   Nem gond a terhesség, lehet igényelni “útban lévő” gyermek esetén is.
   A támogatott lakáshitelt is tudják igényelni.

 4. Adrienn szerint:

  Kedves Szakertő

  A kérdésem a következő egyedülálló anya vagyok 3 gyermekkel jelenleg gyeden. Új hazat szeretnék vásárolni mivel gyeden vagyok így nem ígényelhető a csok úgy tudom. Az ingatlant a szüleimmel vennénk közösen,a ház 50 % lenne az enyém másik 50 % a szüleime. Ez esetben sem lehet igényelni csokot?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Adrienn,

   Sajnos kell munkaviszony. Nem vásárolhat fél házat a támogatásból, nem lehet más tulajdonost bevonni.

   • I Adrienn szerint:

    Kedves Attila

    Esetleg az megoldás lehet,hogy a férjem veszi fel a csokot (még nem váltunk el hivatalosan )mivel én gyeden vagyok (nem szűnt meg a munkaviszonyom eddig úgy tudtam hogy az Államkincstár kiállíthatja a csokhoz szükséges papírt). Szükségünk lenne a csok mellé hitelre is nem sokra de a férjem nem vehet fel hitelt mert elég kevés pénzre van bejelentve. Megoldás leht-e hogy a férjem veszi fel a csokot az ő nevére kerül az ingatlan és a szüleim pedig felveszik a hitelt de a házban tulajdon joguk nem lenne? ilyen lehetséges?

 5. Erzsike szerint:

  Jó Napot!!

  Lenne egy olyan kérdésem hogy szeretnénk venni használt lakást de a CSOK-ot nem fogjuk tudni együtt igényelni mivel párom nem kap erkölcsi bizonyítványt.Nem vagyunk se házasok, se bejegyzett élettársi kapcsolatban.A ház kettőnk nevén lenne.Igényelhetem egyedül is???

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsike,

   Igényelheti, de akkor az Ön nevére kell vásárolni a lakást….

 6. H Ilona szerint:

  Kedves dr.Tatár Attila!

  Szeretném megkérdezni, hogy igènybe tudjuk venni a CSOK-ot a következő feltételekkel?
  -az első babát várjuk, 2 gyermekre szeretnénk majd igényelni, a páromnak az előző házasságából van már 2 gyermeke, mennyiben befolyásolja ez?
  -építési telek vásárlására is felhasználható a kért összeg?
  -én 27 èves vagyok, a párom viszong már 41

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel;

  H Ilona

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ilona,

   Elég, ha az egyik szülő 40 év alatti. A másik két gyermek nem gond, ha igazolhatóan nem vele élnek. A támogatást a teljes építkezési költségvetés kapcsán bírálják el, csak telek vásárlásra nem tudja felvenni, a lakásnak “láthatóan” fel kell épülnie…

 7. Edina szerint:

  Üdvözlöm!

  Férjemmel két ,már meglévő gyermekre szeretnénk csok-ot felvenni használt lakás megvételéhez.Együtt élünk a jelenlegi a lakcímen,a férjem viszont még a saját szülői házhoz van bejelentkezve,így tulajdonképpen csak a gyerekek és én rendelkezünk közös lakcímmel. Már az igénylésnél is kötelező elem a közös lakcím? A csok-ot folyósító pénzintézet munkatársai szerint szükséges lenne a lakcímváltoztatás férjem részéről is.
  A Nemzetgazdasági Minisztériummal a tegnapi napon beszéltem,ott a kormányrendelet átolvasását javasolták.Számomra egyértelműen nincs ebben megfogalmazva,hogy már az igényléshez is közös állandó lakcímmel és tartózkodási hellyel kell rendelkezni.

  Köszönöm a segítséget!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Edina,

   Szerintem is közös cím kell, de ez elvileg nem jelenthet gondot, jelentsék be a férjét….

 8. Sándor szerint:

  Kedves Attila,

  3 gyermekünk van, 2015-ben vettünk fel 1,5M ft CSOK-ot használt lakás vásárlására (2 + 1 beígért gyermek, aki azóta megszületett). Szeretnénk eladni a házat, és új házat építeni. Kérdésem, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít-e arra, hogy eladjuk a házunk, és megigényeljük új ház építésére a 10 – 1,5= 8,5M ft-ot ? Illetve ha eladás esetén visszafizetjük a 1,5M ft-ot, megigényelhetjük-e a 10M ft-ot új ház építésére a meglévő 3 gyermek alapján?

  Válaszát előre is köszönöm: Sándor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Sándor,

   Egy gyermekre csak egyre vehető fel támogatás. Ha 10 éven belül eladja a lakást, akkor vagy vissza kell fizetnie a támogatást vagy másik ingatlan fedezetet kell adnia.

   • Sándor szerint:

    Kedves Attila,

    Köszönöm a válaszát. Jól értelmezem, hogy amennyiben eladjuk, és nem építünk, hanem másik használt házat veszünk, arra átvihető az állam elidegenítési tilalma, és ez esetben nem kell visszafizetni?

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Sándor,

     Igen, de ekkor a folyamat idejére egy másik ingatlant vagy betétet kell elhelyezni, mert az állam biztosítékát fenn kell tartani.

 9. Viktor szerint:

  Tisztelt Attila!

  Segítségét szeretném kérni,- több kérdés is felmerül használt lakás vásárlása kapcsán.
  Párommal és 3 éves kislányunkkal szeretnénk megvásárolni a nagyszülői házat. Édesapám és két testvére az örökösök. A házat CSOK és hitel igénybevételével kívánjuk megvenni.
  Kérdéseim a következők lennének:
  -Elég-e az, hogy párommal bejegyzett élettársi viszonyban vagyunk?
  -Édesapám 1/3 tulajdonrésze miatt kaphatunk-e támogatást? Amennyiben nem akkor hogyan lehet ezt orvosolni?

  Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

  Üdv, Viktor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Viktor,

   Sajnos egyenesági rokontól történő vásárlás esetén nem igényelheti a csok támogatást.

 10. Sz-T Bernadett szerint:

  Kedves Attila!

  Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzá, hogy ott állunk,hogy kinéztük az ingatlant, ez most pillanatnyilag egy félkész állapotban lévő lakás, a csokot szeretnénk hozzá igényelni, de ha minden igaz az építési engedélye 2004-es, mivel nem tudta a cég folytatni a munkálatokat és évekig csak álltak ott a lakások. Ez akkor azt jelenti,hogy ez nem számít új lakásnak és nem igényelhető rá csok? Azt is mondták,hogy ha nem magánszemély tulajdonában van-volt akkor nem vonatkozik az építési engedélyre az a 10 éves korlát.

  nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát

  • Sz-T Bernadett szerint:

   Bocsánat, még annyit tennék hozzá, hogy az a vállalkozó aki elkezdte az építést az eltűnt, tudomásom szerint egy időben árverezés alatt is volt és most ez az árverező cég bízott meg egy ingatlan irodát az értékesítésükkel. Mi most az ingatlan irodával állunk kapcsolatban, de egyenlőre nekik is utána kell járniuk mindennek. Ekkor is él az a fajta szabály hogy az építési engedély 10 évnél nem lehet régebbi? Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Bernadett,

   A kivitelezőnek kell, hogy legyen annyi esze, hogy ilyenkor új engedélyeket szerez be – ha szükséges. Én nem értek az engedélyezéshez, műszaki kérdésekhez, így ennek eldöntésében nem tudok segíteni, de az ingatlan irodának kellene tudnia. A 10 éves korlát létezik….

 11. Ani szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  Jelenleg használt lakásvásárlás előtt állok.Az ingatlant kinéztem már.A párommal nemrég ismerkedtem meg és kiderült 5 hetes terhes vagyok. Megtartjuk a babát és össze is házasodunk. Az ingatlan a nevemre kerül és én veszek fel hitelt is. Mndketten 40 év alattiak vagyunk bejelentett munkahellyel.Nekem nincs adóságom, hitelem. Páromnak van háza és lakáshitele.Önerőnek beszámitják az adható csok összegét ha aláirok 2 gyereknek? Vagy először kifizetem az önerőt megveszem hitelre a lakást és utólag igénylem a csok-ot és azt a felvett hitelembe számítják bele?Kell-e hogy tulajdon része legyen benne a leendő férjemnek vagy a csok-kot adják ugy is ha 1/1 az én tulajdonomba kerül. A páromnak már van ingatlan a nevén.köszönöm segítségét!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ani,

   Ha jól értem, akkor egyedül venné fel a csok-ot. Menjen el egy bankba és készíttessen hitelképességi vizsgálatot és csok felmérést, mert bonyolultak a szabályok.
   A legtöbb bankban a csok önerő, de az adásvételi szerződésbe már bele kell írni és a banknak kell elutalnia. Kezdje a bankba…

 12. K Krisztina szerint:

  Tisztelt szakértő! Igénybe szeretnénk venni meglévő két gyermek után a 2.600.000 csokot, tetőtér beépítésére!A kérdésem sz lenne,hogy ez esetben is 2 lakást kell létrehozni a tetőtérben,vagy az csak a nagy összegű 10+10 milliós csokra vonatkozik?Köszönöm előre is!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   Nem értem, hogy miért kell két lakást kialakítani. Esetleg ott lehet a megoldás, hogy a tetőtér beépítése lehet bővítés (ekkor legalább egy szobával nő a meglévő lakás) és lehet új lakás építése, ekkor a meglévő mellett valóban épül egy új lakás a tetőtérben.

 13. K Szilvia szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Segítséget szeretnék kérni.családi házat bővìtenénk 2 szobával ,fürdővel.Élettársi kapcsolatba vagyunk a párommal,van két gyermekünk de csak egy után tudnánk igényelni ,mivel a nagyobbik már dolgozik. A családi ház amit bővìtenénk az én tulajdonomba van,tehát a páromnak nincs benn tulajdonrésze.jogosultak vagyunk a csokra,vagy ha nem akkor próbálkozhatnék e egyedülállóként kérelmezni.
  Köszönöm válaszát

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szilvia,

   Szerintem egyedül kellene próbálkoznia a CSOK-al. Keressen egy hozzáértő banki ügyintézőt és beszélje meg vele a részleteket.

 14. B János szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék,hogy a CSOK tanyaingatlan bővítésére igénybe vehető?

  Köszönöm válaszát!
  B.János

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves János,

   Amennyiben a tanya lakóingatlanként van nyilvántartva és nem gazdasági épület, akkor igen.

   • L.László szerint:

    Tisztelt dr.Tatár Attila!

    Tanácsát szeretném kérni. Január elején adás-vételi szerződést kötve egy ingatlanra csokot, illetve hitelt indítottunk el. Sajnos a héten derült ki, hogy a bank értékbecslője c minősítést adott az ingatlanra mert fúrt kút van csak és nincs vízminőségi jegyzőkönyv. Mint kiderült a banki hitelt lehetne csak megkapni ha min.b besorolásba kerülne amit egy ÁNTSZ-i vízbevizsgálással lehetne elérni. Csok csak akkor kapható (tudomásunk szerint) ha az ingatlanba van lehetőség bevezettetni a vizet. Ezt el is indítottuk csak március 15-ig fagyszünet végett földmunka nem végezhető és a tervezéstől a kivitelezésig legalább még 1.5-2hónap telik majd el. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet, egyáltalán lehet-e újraindítani, szüneteltetni addig amíg a víz nincs beköttetve. Lehet-e majd az értékbecslést újrakérelmezni? A banki ügyintézés eddig is katasztrófa volt (nem tájékoztattak semmiről).
    Köszönettel: László

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves László,

     Ha úgy érzi, hogy nem a megfelelő helyen van, akkor az egész eljárást újra kezdheti egy másik banknál. A beadott papírokat egyébként is újra kell “gyártani”, tehát az elvesztett időt és pénzt már nem lehet “visszahozni”.
     A következő körben csak akkor indítsa a papírok beszerzését, ha minden kérdésre megalapozott választ kap és látja, hogy hozzáértő kezekben van az ügye. Szűk a határidő, nagyon észnél kell lenni, hogy ne járjanak le ismét a papírok.

     • L.László szerint:

      Kedves Attila!

      Ha jól értelmezem a válaszát akkor a beadott papírok ígyis-úgyis lejárnak 1 hónap múltán független, hogy milyen stádiumban van az ügy?
      Az megvásárolandó ingatlanba ha be lesz kötve a víz a telekbe de mivel csak a telekbe mert felújítandó a ház és teljes vízvezeték lesz kiépítve megfelel a csokhoz az ingatlan? Illetve a csatorna már telken belül van és mint a víz abba is csak a felujításkor csatlakoznánk, megfelel a csokhoz így az ingatlan?

      Köszönettel: László

     • dr.Tatár Attila szerint:

      Kedves László,

      Sajnos igen. A víz a csok kérelem beadásához mindenképpen bent kell, hogy legyen (pl. vízóra, kiépített vezeték). Gondolja végig, hogy milyen munkálatokat végeznek el a kérelem beadása előtt és mire igényli a csok-ot. Fontos, hogy a munkálatok építésnek és ne felújításnak legyenek hivatalosan kezelve.

 15. K Mira szerint:

  Kedves Attila!

  Nagymamám halála után Édesanyám örökölte meg a családi házat, ami a mamáé volt.
  Ő szeretné nekünk adni, mi jelenleg egy lakásban élünk férjemmel és 2 gyermekünkkel.
  A ház felújításra/átlakításra szorul, és szeretnénk megigényelni a CSOK-ot.
  Ilyen esetben, ha ajándékozással kerül az én nevemre (Édesanyám maradna a haszonélvező)akkor egyáltalán meg tudjuk igényelni? ha ez így nem lehetséges, akkor abban az esetben ha adásveteli szerződést írunk?
  köszönöm előre is a segítségét!
  üdvözlettel,
  Mira

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mira,

   Egyenesági rokonok közötti adásvételnél nincs CSOK. Beszéljék meg a tervezett munkálatokat egy bankkal, mert csak bővítésre lehet felvenni, felújításra pl. nem.Az ajándékozás tudtommal mehetne, de előbb egy banki ügyintézővel beszéljenek meg mindent.

 16. K. Krisztina szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  A véleményére lennék kíváncsi a következőkről: 3 gyermekünk van, minden csokos feltételnek megfelelünk, be is adtuk az igénylést a bankhoz(10MFt hitel+10MFt csok+5 MFt ÁFAvisszaig.+önerő is van új ház építéséhez vidéki községben), semmi akadályt nem mondtak mindaddig, amíg az értékbecslőjük fel nem hívott bennünket, hogy nem fogunk 7-8MFt-nál több hitelt kapni, mert egy vidéki kistelepülésen építkeznénk, majd ezután a banktól nem hivatalos úton azt tudtuk meg, hogy csak 3,7MFt hitelt adnának az ingatlan elhelyezkedése miatt. Egy hónap óta hivatalos választ nem kaptunk a beadott kérelmünkre, csak ilyen szóban “megsúgott” sejtetést. Az egészet felháborítónak tartom, a kivitelező vár, kifizettünk mindent a kérelem beadásához és most adjuk be egy másik bankba, vagy ott is el fogunk bukni az értékbecslésen? Akkor a 10MFt kedvezményes hitel csak a városokban építtetőkre vonatkozik? Ez nem negatív diszkrimináció? Megjegyzem, egy jó, fejlődő községről van szó, turisztikai látványosságokkal, mégis…

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   Sajnos rossz hírem van, az értékbecslők nagyon hasonló eredményre fognak jutni. Ekkora az árolló a vidéki kistelepülések és a nagyobb városok között és ez kockázat a bank számára. Ha hitelt nem kérnek csak támogatást, akkor szerintem a törvényben előírt összeget meg kell adnia a banknak, de a hitel az más kérdés, itt valóban van kockázatuk….

 17. Gyuri szerint:

  Magyar vagyok, a párom pedig francia. Közös magyar gyermekünk vannak.
  CSOK-ot szeretnénk igényelni, csak mi van ha 10 éven belül ki akarunk/ ki kell költözni az országból?
  Például 5 év után, úgy döntjük, hogy el költözünk Franciaországba.
  Ilyenkor időarányosan kell vissza fizetni, vagy a teljes összeg?
  Köszi
  Gyuri

 18. kriszina szerint:

  Szép napot egy olyan kérdésem volna párommal élettársi visszonyba vagyunk visszont az egyikunk teljesen tiszta,munka visszonyal rendelkezik hitel képes a másikunk ha jol tudom bád listás ,ebben az esetbe ki lehet hagyni az feltételeknek nem megfelelő személyt fel lehet venni egyedul állo képp a szocpolt ???

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   Szerintem kihagyható a másik fél és egyedül is felveheti a támogatást – de a végső szót a bank mondja ki.

 19. N. Andrea szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Kérdésem a következő: folyósított CSOK + hitel esetén mi a helyzet a házastársak 10 éven belüli válása esetén?

  Köszönettel: N. Andrea

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Andrea,

   Ez egy jó kérdés, sajnos sokan nem gondolnak rá. Sajnos a ház így eladhatatlan, gyakran ez a kényszer tart össze embereket. A másik megoldás a bankkal kitalált közös út: az egyik fél felvállalja a hitelt, banki terheket, mindent a házzal együtt – ehhez gyakran egy új adóstárs kell vagy a válás során rögzíteni kell, hogy mind a két fél kötelezettsége a bank felé megmarad. Szóval a bankkal kell egyeztetni….

 20. K Ágota szerint:

  Kedves Attila!

  A férjemmel szeretnénk CSOK-ot igényelni 1 gyermekre megelőlegezve, de az alábbi kérdéseink merültek fel:
  Az én nevemen van 1/2 tulajdonrésszel egy ingatlan már nagyon régóta, de ez nem lakóépület besorolású (ha jól tudom, akkor ez szerepel: zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület). Ettől lehet igényelni vagy ez már kizáró ok?
  A másik kérdésem, hogy a 16. paragrafus 1. c pontja szerint az igénybevételről megkötött szerződés időpontjától kezdve 10 évig nem lehet az ingatlant eladni. Ez valóban így van?
  Olyat is olvastam, hogy max. 5 évig lehet más tartózkodási helyünk/címünk, mint a megvásárolt ingatlan címe. Ez konkrétan azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlan címe a bejelentett állandó lakcímünk, akkor mellette csak max. 5 évig lehet ideiglenes tartózkodási címünk?

  Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét!

  Köszönettel és üdvözlettel:

  K Ágota

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ágota,

   A zárt kert nem jelent gondot.a támogatás kapcsán valóban elidegenítési teher kerül az ingatlanra – ha nem tartják be a vállalt kötelezettségeket, akkor a támogatást ugyanis vissza kell fizetni. Nem lehetetlen, de valóban nehéz a lakást eladni.
   A vásárolt ingatlanba be kell jelentkezniük.
   A tartózkodási (ideiglenes) lakcímet szerintem a bank nem ellenőrzi, de az állandó az adott ingatlan kell, hogy legyen….

 21. V Ágnes szerint:

  Tisztelt Uram!

  Párommal élettársak vagyunk, viszont nem vagyunk bejegyzett élettársak. közös a lakcímünk, van egy közös gyermekünk. Igénybe vehetjük-e így a CSOK-ot,(600.000 Ft használt lakás vásárláshoz hitel mellett) vagy szükséges a bejegyzés? Köszönöm válaszát: Ágnes

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ágnes,

   Tudtommal nem szükséges a bejegyzés a meglévő gyermekre történő igénylés esetén. De vállalt gyermek esetén házasság is szükséges.

   • s livia szerint:

    jonapot igeny beszeretnek veni a csokt használt lalásra csa aba kene segitenije hogy a párom kint dolgozik külfőldőn hogy nincs most tebeje ha hazajon akor fogja megcsinálni és hogy hamegcsinálta és lesztbje akor ugy ele fogadik neki a kulfőldi munkát és arol kér igazolás hogy ö kit dolgozot kérem legyen szives segiteni

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Lívia,

     Legalább az egyiküknek kell lennie bejelentett, megfelelő munkaviszonynak….

 22. L. Anikó szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Egyedülálló szülő vagyok két gyermekkel. Szeretném használt lakás vásárlásához igénybe venni a támogatást. A kérdésem ezzel kapcsolatban:
  – Van arra vonatkozó szabályozás, hogy mekkora tulajdonrésszel kell rendelkeznem a megvásárolni kívánt ingatlanban?
  – Esetleg testvéremmel (aki szintén gyermekét egyedül nevelő szülő) közösen vásárolhatnánk-e ingatlant úgy, hogy mindketten igényelnénk a támogatást?
  Segítségét megköszönve,
  Üdvözlettel:
  Anikó

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anikó,

   – Igen, legalább 50%. Lehet a gyerekeknek is tulajdoni részük. A tesó nem jó.
   – Nem, ez nem működik. Csak házastársaknál lehetne. Külön ingatlan kell…

 23. V Norbert szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila Úr!

  Szeretnénk kihasználni a CSOK-ot 2 gyerek után tetőtér beépítéssel. Az ingatlan tualajdonjoga 3/4 részben az enyém 1/4 részben a feleségemé. Édesanyámnak, aki velünk él az ingatlanon özvegyi és holtigtartó haszonélvezeti joga van. Töröltetnem (édesanyámnak le kell e mondania a jogokról)kell-e jogokat, hogy megkapjuk a CSOK-ot?
  Válaszát előre is köszönöm: V Norbert

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Norbert,

   Szerintem nem kell, de a végső szót a bank mondja ki. A műszaki tartalomra figyeljenek, mert sok megoldás létezik és nem ugyan az a kimenetel….

   • V Norbert szerint:

    Köszönöm a válaszát, sajnos a bank ragaszkodik hozzá, így megint eltelik pár hét ügyintézés.

 24. B Anita szerint:

  Üdvözlöm!
  Az volna a kérdésem, hogy ha CSOK segítségével vásárolnék meg egy használt lakást, akkor azt lehet-e egyből a kiskorú gyermekem nevére írtani?

  Köszönettel
  B. Anita

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anita,

   Tudtommal lehet, de nem biztos, hogy jó őtlet. Felnőtté válásáig minden döntésbe a gyámügyet be kell majd vonni….

 25. T. Gabriella szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e párommal a két gyermek után járó támogatásra, ha az egyikünk rendelkezik egy lakásnál 50%-os tulajdonnal, melyen nincs haszonélvezet, másiknál 100%-os tulajdonnal, de haszonélvezet van rajta.

  Valamint érdeklődnék, hogy most állunk használt házvásárlás előtt, amit hitel segítségével tudunk megvásárolni, de csak utólagosan szeretnénk igénybe venni a támogatást. Ha kaphatunk támogatást, akkor a hitel visszafizetésére is fordíthatjuk?

  Előre is köszönöm a választ.
  T. Gabriella

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gabriella,

   Tudtommal az utólagos támogatást nem tudják igénybe venni, a vásárláshoz kell felhasználni a támogatást. A meglévő lakásoknál meg kell nézni, hogy hogyan jutott hozzá és ki lakik benne. Keresse fel az ügyintézésre hivatott bankfiókot és egyeztessen velük.

 26. K Krisztina szerint:

  Üdvözlöm!

  38 éves vagyok,és az élettársam is!
  Van 2 kisfiúnk,egy 1 éves,és egy 2 és fél éves!A szüleimmel lakunk,és a tetőteret szeretnénk beépíteni…igényelni szeretnénk erre a 2.600.000ft-ot,de önerővel nem rendelkezünk…a kérdésem az lenne,hogy a meglévő két gyermeknél is a csok-ot önerőnek számítják-e,és ezt ténylegesen az igénylés benyújtásakor előre odaadják-e,hogy el tudjuk kezdeni a munkálatokat?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   A tetőtér beépítés bővítés is lehet és új lakás építés is – műszaki tartalom dönti el, erre nagyon kell figyelni. Önerő csak akkor kell, ha hitelt is felvesznek, de a támogatást előre pénzben nem adják oda építési munkálatoknál, hanem csak számla ellenében utalnak.
   Menjen be egy bankba és beszélje meg velük a részleteket, vigyen előzetes költségszámítást. Azért önerő nélkül nehéz lesz, kb. 20% lehet a saját munka aránya.

 27. dr.Tatár Attila szerint:

  Kedves Dóra,

  Kell terv és sok más is, érdemes egy bankfiókban átnézni a feltételeket.

 28. K Barbara szerint:

  Tisztelt Tatár Attila,

  párommal szeretnénk vásárolni egy családi házat, melyhez szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Viszont jelenleg a nevemen van egy ingatlan, melynek eladása egyéb okok miatt nem lehetséges.
  Ha nem eladnám, hanem elajándékozom az ingatlant egy családtagomnak (anyagi hasznom nem származna belőle), akkor már jogosult lennék a támogatásra?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Barbara,

   Igen, sokan alkalmazzák az ajándékozást, de vonjon be egy jó ügyvédet, hogy minden szabályszerű legyen.
   És érdemes előtte egy bankban körbejárni a támogatást, nehogy később derüljön ki, hogy mégsem tudják igénybe venni.

 29. B.Ágnes szerint:

  Üdvözlöm!

  40 éves nő vagyok, 3 gyermek van 20. életév alattiak nappali tagozaton tanulnak. Egyedülállóként szeretném igénybe venni a 10+10millió Ft támogatást, illetve hitelt. A kérdéseim a következők lennének:
  Bejelentett munkaviszonyom van, több mint 2 éves. Jövedelmi szempontból az átlagosnál jobban keressek, a feltételeknek ezen részén a banki ügyintéző tájékoztatása szerint megfelelek a feltételeknek. Nincs adótartozásom,nem vagyok BAR listás. Építkezni szeretnék. Erkölcsi bizonyítványt kapok. Azonban az egyik gyermekem közös szülői felügyelet alatt áll. Így egyeztem meg a váláskor a férjemmel. Azt olvastam, hogy ebben az esetben az a szülő kapja meg a támogatást akinek a lakcímére van bejelentve a gyermek. A volt férjem biztos nem tudja kihasználni a CSOK által nyújtott kedvezményt és a feltételeknek sem felel meg. A gyermek lakcím kártyáján a tartózkodási hely az én lakcímemen van én kapok utána családi pótlékot is. Az állandó lakcíme az apukájánál van, tekintettel arra, hogy az általános iskolában kedvezményeket élvez az a tanuló aki helybeli lakos. Így is jogosult vagyok-e a 10+10millió Ft támogatásra? Válaszát megköszönve maradok tisztelettel:
  B. Ágnes

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ágnes,

   Több okból sem fogja tudni a támogatást igénybe venni. Mit mond a bank?

 30. Csaba szerint:

  Tisztelt Uram,

  Családi ház építésének utolsó fázisában járunk. Van két gyermekem és beadtuk a csok igénylést 3 gyermekre (2+1 vállalt) valamint az ÁFA visszatérítésre a kérelmet. Az ügyintézőnk most jelezte, hogy a készültségi fok arányában összesen 1,3 M Ft támogatást adhatnak. (Az értékbecslő által kalkulált hátralévő munkálatokhoz szükséges összeg)
  Ilyen esetben az ÁFA visszatérítés sem jár hiába 2015.01.01 után állították ki a számláinkat?
  Ez valóban így van? Illetve meglévő hitel végtörlesztésére (ami az építési telek vásárlására lett felvéve) sem lehet igénybe venni magasabb támogatást?

  Köszönettel,
  O Csaba

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Csaba,

   sajnos a készültségi fog meghatározza a támogatás igénybe vehető összegét. Az ÁFA szerintem még működhet, ennek járjon utána.

 31. N Orsolya szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Szeretném megtudni hogy az alábbi feltétel hogyan értendő:
  “Pontosításra került a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés fogalma (mely akkor minősül új lakás építésének, ha a tetőtér-beépítéssel/ az emeletráépítéssel érintett ingatlanban két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre, melybe a már meglévő – alsó szint – nem számít bele, tehát a két új lakásnak az emeleten kell létrejönnie, melyből az egyik a támogatással érintett és a feltételeknek megfelelő lakás). ”
  Jelenleg édesapámmal élünk egy két szintes családi házban. ha övé lenne az alsó szint, mint önálló lakás, akkor nekünk (3 gyermekkel) elegendő egy új lakórészt létrehoznunk a felső szint bővítésével, vagy az édesapám lakrészén kívül még kettő önálló lakrész kell?
  Köszönöm a válaszát Üdvözlettel N Orsolya

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Orsolya,

   Két dolgot kell külön választani:
   – van lehetőségük bővítésre, ekkor a tetőtér beépíthető, nem kell külön albetétesíteni, csak legalább egy szobát létrehozni.
   – Lehet önálló lakást építeni/kialakítani a tetőtérben, de akkor külön albetét, műszaki leválasztás, bejárat, stb kell.
   A meglévő mellett egy lakást kell kialakítani.

 32. T László szerint:

  Tisztelt dr. Tatát Attila!

  Ezzel az új CSOK-al kapcsolatban nem kicsit vagyok már össze zavarodva.
  Nekünk van 3 gyermekünk, és mind a ketten betöltöttük a 40. életévünket.
  Sajnos nem világos számunkra hogy a CSOK esetében csak a vállalandó gyerek esetében számit az igénylők kora, vagy a már meglévő gyerekek esetében is ez a helyzet.
  Mi eddig mindig minden támogatásból kimaradtunk,mert vagy önerőnk nem volt,vagy megvolt az önerő de a szocpolt jegelték néhény évre.
  Igy aztán már lassan mi is szeretnénk tető alá hozni a lakásunkat,mert lassan kirepülnek a gyerekek,de a lakás még mindig nem sikerült.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: László

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves László,

   Meglévő gyermekek esetén nincs életkor feltétel.Keressen egy értelmes banki ügyintézőt, ezzel érdemes kezdeni.

 33. Melinda szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A férjem KHR listán van, és előreláthatólag nem fog még egy ideig lekerülni róla. Úgy tudom én egyedül is vehetnék fel lakásvásárlás céljával hitelt, ha írunk egy vagyonlemondási nyilatkozatot.
  Van egy gyermekünk, és szeretnénk még egyet, mind a ketten dolgozunk.
  van arra valamilyen mód, hogy akár egyedül igényelhessem a CSOK-ot, hogy házat tudjunk vásárolni?
  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Melinda,

   A házastársat be kell vonni az ügyletbe, nem hagyható ki.

 34. Böbe30 szerint:

  Üdvözlöm!
  mi csok igénylés céljából elajándékoztuk a házunkat az édesapámnak. Az ügyintézés folyik, kb.: 2 hét múlva készen van a papírmunka. Az elajándékozás után egy nappal apukám levelet kapott, hogy 220 000 forintos tartozását rendezze. küldtek neki egy válasz levelet,hogy milyen részletekben szeretné ezt megtenni. Apukám a lehető leghamarabb vissza jelez.A csok igénylés után vissza ajándékozza nekünk a házat a kérdésem az , hogy a bank rá terhelheti-e a házra a tartozást és ez mennyi idő alatt teheti meg!
  a vissza ajándékozásra kb.: 3 hét múlva kerülne sor. Apukám vállalni szeretné a részlet fizetést! Válaszát köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Böbe,

   A tartozás sajnos gond lehet, ki kellene fizetni, mert akár gyorsan is megjelenhet az ingatlanon. Fedezetelvonásnak is tűnhet az ajándékozás ilyen esetben, de jogi kérdésekben nem szeretnék tanácsot adni, véleményt formálni.

 35. N Imre szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  2015. év elején kezdtük el tervezgetni jövőbeli otthonunkat. A tervek tavaly év végére készültek el, akkor az engedélyeket is beszereztük. Most tartunk ott, hogy elkezdjük az építkezést.
  Tavaly – mivel még mások voltak a szabályok – úgy indultunk, hogy teljesen önerőből építjük fel a házat, . Ennek megfelelően a kivitelezéshez szükséges teljes összeg banki betétekben rendelkezésünkre áll.
  Mivel a szabályok alapvetően megváltoztak, és az ÁFA visszatérítés is bejött, igényelnénk az ÁFA visszatérítést és a két gyermek után járó CSOK-ot is, hogy valami megmaradhasson a betétekből.
  Kérdésem egyrészt, hogy ha jól tudom, már nem kizáró ok, ha az igénylőnek, vagy bármely családtagjának van a nevén lakóingatlan. Igaz ez? A rendeletben nem olvastam, hogy kizáró ok lenne még két gyermeknél sem.
  Másik kérdésem, és ez a lényegesebb, hogy az igénylésnél mi számít önerőnek? Hiszen ha úgy vesszük, támogatás nélkül is fel tudnám építeni a házat. A bankokban azt az infót kapom, hogy senki nem vizsgálja, hogy egyébként mennyi a pénzem, lehetnek akár milliárdjaim is, a támogatások járnak. Azt mondják, a bekerülési költség és az igényelt támogatás közti különbözetet kell feltüntetni mint önerőt. Azonban sehol nem olvasok erre vonatkozóan pontos információkat.
  Válaszát előre is köszönöm:
  N Imre

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Imre,

   Az alapötlet jó szerintem, de lássuk a kérdéseket.
   Csak 3 gyereknél lehet megtartani másik lakást.
   Nem vizsgálhatják, hogy mennyi pénze van, de a leírt önerőt kell felhasználni a támogatás lehívása előtt és annak elkülönítését kérheti a bank.
   De a telek és elvégzett munka is lehet önerő.

   • N Imre szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Azt hol írja a jogszabály, hogy csak 3 gyereknél nem lehet más tulajdon? Legjobb tudomásom szerint (és a bankban is ezt mondták) a február 10-i módosításokkal ezt eltörölték, és már 1 gyermek esetén sem vizsgálják, hogy van-e más lakástulajdon.
    Vagy nem jól tudjuk?

 36. Pál Rita szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!

  A CSOK igénylésével kapcsolatban az lenne kérdésem, hogy az 1/2 lakástulajdon, mely “gyermektartási díj természetbeni juttatás” címén került a tulajdonomba a szüleim válásakor -immáron több mint húsz éve (ahol édesapám él jelenleg is) – kizáró ok-e, ha a támogatást egy gyermek után szeretném az általam vásárolt, 1/1 tulajdonban lévő ingatlanom bővítésére igényelni? A fenti jogcím nem ajándékozás, nem öröklés, viszont nem is adásvétel.

  Köszönettel:
  P. Rita

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Rita,

   Szerintem ez a fél lakás nem gond.A bővítés feltételeinek nézzen utána.

 37. Gyuri szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Régi családi házamhoz építettem hozzá egy újat (alapoktól)2013.09.30.-tól van építési engedélyem , a ház még nincs befejezve (80%-ban van kész) . Minden személyifeltételnek megfelelnénk a csok és áfa-visszatérítés igényléséhez. Szeretném kérdezni, hogy már csak a befejezetlen munkákra és anyagokra tudom igénybe venni a támogatást, vagy az építési engedélyt megelőző hatodik hónaptól. Mikortól igényelhetek csok-ot, és mettől Áfa-visszatérítést? Áfa -visszatérítésnél mekkora összegről kell számla?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gyuri,

   A legjobb, ha a meglévő számláival bemegy egy bankfiókba és tételesen átnézeti velük. Nem csak a számlákat, de az igénylési feltételeket is.

 38. Ti Attila szerint:

  Kedves Attila!

  Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.
  2015-ben kezdtünk építkezni és igényeltük is a CSOK-ot 1 meglévő gyermekre és 2 vállaltra. Az építkezés elhúzódott, a CSOK-ból még nem került folyósításra semmi. Szeretnénk igénybe venni a CSOK10-et és némi kamattámogatott kölcsönt is. Az ügy odáig jutott, hogy az építési hitel maradvány részéről lemondtunk és nyilatkoztunk a CSOK szerződésben ajánlott összeg lemondásáról is. A probléma abból adódik, hogy a Bank egyelőre nem tud erről igazolást kiadni, mert nincs erre sem formanyomtatványuk, sem folyamatuk. Itt megálltunk. Önnek van esetleg tudomása arról, hogy milyen igazolásra van szüksége a Kormányhivatalnak és nem lenne-e esetleg elegendő az egyoldalú jognyilatkozat, valamint az átvételét igazoló tértivevény, vagy banki igazolás?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   Ez jó kérdés. Kérjenek írásbeli állásfoglalást a banktól, mert később letagadják, hogy miért áll le az ügy….
   Esetleg több fiókban is érdemes megkérdezni, hogy ott hogyan oldanák meg a problémát, természetesen nem mondva, hogy van folyamatban egy ügy.

 39. G Gabriella szerint:

  Tisztelt Uram!
  Sokadik körömet futom CSOK ügyben, jórészt értelmetlen válaszokat kapva kérdéseimre a bankok szakértőitől.
  A helyzet a következő : van egy jogerős építési tervünk, mely “üdülőépület átalakítása lakóházzá” néven fut. Azonnal rájöttünk, hogy ezen módosítani kell, meg is tesszük. Sajnos ez még csak a kezdet, mert egy régi házat bontott le a férjem, amely domboldalra épült, ezen adottság miatt a meglévő pince nem betemethető (ezt javasolta a bank), mivel egyik oldala van csak föld alatt. DE a pince nem egy síkban lesz az új házzal, melyet építeni fogunk, ez a metszeti rajzokból is kitűnik. Mögötte készül új alappal egy új kétszintes családi ház.
  Úgy terveztük, összekötjük a föld alatt egy lépcsővel, de erről le kell mondanunk bank szerint,mert ha az új összeköttetésben áll bármi megmaradt régi épületrésszel,akkor már nem számít újnak.
  Sebaj, ezt is módosítjuk, ez már nem oszt, nem szoroz.
  De még így sem tudják megmondani két bank CSOK-szakértői és értékbecslői, hogy ezekkel a módosításokkal már elégedettek lesznek-e. Hiába nyilvánvaló, hogy új ház, új alap, de a régiből egyes vélemények szerint semmi nem maradhat.

  Ön mit javasol? Mindenki vakarja a fejét, hogy sajnos nem egyértelmű a szabályozás. Az igénylés nem olcsó, és nem kevésbé idegőrlő folyamatába nem vághatunk bele ilyen “válaszok” alapján.
  Az összes többi személyi kritériumnak megfelelünk, csak a két gyerekes 2.6 milliót és az Áfa-visszatérítést szeretnénk megigényelni.
  Köszönöm,ha válaszol,tisztelettel : Gabriella.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gabriella,

   Nem szeretném védeni a banki dolgozókat, de a szabályozás valóban katasztrofális.
   Jól érzi, hogy jobb óvatosnak lenni, mert könnyen baj és komoly kár keletkezhet, de a kérdései műszaki jellegűek, amihez nem értek.
   Én megépíteném az új házat, majd később kötném össze a pincével.Szóval azt kell tenni, amit a bank kér és papíron leír – mert sokba kerül a tévedés, eltérés stb….

   • G Gabriella szerint:

    Tisztelt Tatár Úr! Köszönöm szépen a választ.
    Sajnos a bankok nem tudják, mit változtassunk.
    Új fejlemény : beszéltem a Budapesti kormányhivatal lakástámogatási osztályával, mert az egyik bank úgy tájékoztatott, ott segítenek a nem egyértelmű ügyekben.
    Ez volt eddig a legnagyobb orcára esés az ügyben : közölték, hogy ők egyáltalán nem foglalkoznak ezzel, adjam be az igénylést, és ha visszautasították, majd akkor megindokolják, mi volt az oka. Addig nem qállnak szóba senkivel.
    Ekkora közönyös pofátlanságra nem számítottam.
    Úgy érzem, teljesen egyedül maradtunk ebben az ügyben.
    Nem tudja bal kéz, mit csinál a jobb, de leginkább egyáltalán nem is érdekli!
    Tisztelettel : Gabriella.

    • F. Edina szerint:

     Tisztelt Gabriella!

     Kicsit hasonló cipőben járunk. Fiatal pár vagyunk, egy gyerekkel, a “ház” ahol most lakunk hasonló adottságokkal rendelkezik mint az önöké, a mi tervünk is az lenne hogy a későbbiekben a mostani “lakrész” lenne a pince és a tetejére egy másik alappal egy új házat építeni. Jó lenne valakivel beszélni aki már járt ezen az úton, mert mi se tudjuk hogy kihez tudnánk fordulni senki nem ért semmit. Ha esetleg ön már többet tud, nagyon meg köszönöm ha feltudnánk venni a kapcsolatot és segíteni tudna, hogy merre induljunk. Válaszát előre is köszönöm!

 40. dittis szerint:

  Üdvözlöm!szeretnénk igénybe venni a CSOK ot,épitésre,3 gyermekünk van!a mostani házunkon még hitel van,nagyszülö háza van terhelve! elég nagy a telkünk,ahol a házunk is áll,erre szeretnénk épitkezni!igénybe vehetjük igy is a támogatást?köszönöm

 41. czlolita85 szerint:

  Üdv! nekem az volna a kérdésem, hogy mivel nekem van lakástulajdon a nevemen nem vagyok jogosult használt lakás vásárlására a csokkal. Ha elajándékozom az ingatlant egyenes ágú rokonomnak és ha megkapom a szocpolt és sor kerül az ingatlan vásárlásra akkor vissza kérhetem az elajándékozott házamat? ha igen mennyi időnek kell eltelnie, van-e valamennyi kiszabott idő csok igénylése után amíg nem lehet másik ingatlan a nevünkön? Továbbá az a kérdésem,hogy a gyermekeim nevére akikre igényeltem a csokot nekik kerülhet-e a nevükre az ingatlan? Mind kettő kiskorú! Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Czlolita58!

   Igen, általában az ajándékozást alkalmazzák a legtöbben ilyen esetben. A csok folyósítást követően nem vizsgálják, hogy lesz-e további ingatlana – tudtommal. Lehet gyerekek nevén is az ingatlan, de ez nem oldja meg azt, hogy az igénylő családban ne legyen lakóingatlan…

 42. VGabor szerint:

  Kedves Attila!

  Több mint 15 éve dolgozom összesen, de éppen az elmúlt 2 év során volt egy pár hónapos időszak amikor nem fizettem TB-t. Kérdésem az lenne, hogy ez a “lyuk” a késedelem, a kamatok és bírságok befizetésével utólag “betömhető”-e CSOK jogosultság szempontjából? Létezik esetleg ilyen esetben méltányosság? A TB fizetés most kb. 9 hónapja már folyamatos, és a kimaradt időszak előtt is folyamatos volt.

  Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   A méltányosság nem fog működni, ki kell várni, hogy meg legyen a 6 havi “tiszta” időszak. A KHR lehet a gond…

 43. Kori szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Férjemmel három kiskorú gyermekünk van, mi 41, illetve 48 évesek vagyunk. 2015 januárjában kötöttünk szerződést egy használt családi ház (130 m2) megvásárlására, melynek utolsó részletét 2015 április közepén fizettünk ki. Elég bosszantó helyzet alakult ki, mert gyermekeink után még semmilyen formában nem vettünk igénybe szocpolt/félszocpolt és attól tartunk, hogy hacsak nem vásárolunk új házat, akkor nem is kapunk. A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen lehetőségünk visszamenőleg a CSOK használt lakásra vonatkozó érvényesítésére (2,2 M)?
  Ha ez nem lenne lehetséges, akkor abban is gondolkodtunk, hogy a tetőtér beépítésével próbálnánk érvényesíteni valamennyi összeget, ha már a tető cseréjére és szigetelésére egyébként is szükség van. Felmerültek azonban ezzel kapcsolatban is kérdések:
  – Palatető lecserélése + tetőszigetelés elkészítése, tervezői, statikai díjak beszámíthatóak-e a költségekbe?
  – A bővítésnek vannak-e létszámfeltételei pl. plusz egy főt be kell jelenteni az ingatlanba?

  Válaszát előre is köszönjük!
  Üdvözlettel: Kori

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Kori,

   Jól látja, utólag már nem megy, kell “lakás cél” is….
   A bővítés megoldás lehet, de egyeztessék a bankkal a támogatható munkálatok körét.

 44. B. Aranka szerint:

  Üdvözlöm!
  44 éves vagyok,egyedülálló és 3 kiskorú gyermekem van. Főállású anyaként vagyok számontartva és a kérdésem az lenne, – az ingatlan része rendben van – hogy jogosult lennék-e a a 10 milliós CSOK-ra? Munkaviszonynak tekinthető az “anyaság”?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Aranka,

   Elvileg igen, de meg kell kérdezni a bankot.

 45. M István szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!
  Nekem olyan kérdésem lenne Ön felé, hogy mi számít új építésű családi háznak? 2 gyermek mellé vállalnánk harmadikat, igénybe vehető a 10+10 millió támogatás, amennyiben nem építkeznénk, hanem mondjuk 2008 július 1. után épített családi házat vásárolnánk, természetesen a megfelelő négyzetméterrel? Van erre kitérő határozat? Vagy családi házat nem lehet így vásárolni, csak az építési engedélynek kell 2008 július 1. után kiadatottnak lennie? Ha pediglen mégis igényelhető, mekkora összeghatárig engedélyezett a vásárlás, Bács -Kiskun megyében, egy 3000 fős kisvárosban? Vagy családi házak esetén csak akkor járhat a 20 millió, ha most kezdeném építtetni? Ha mint magánszemély, akkor ÁFA visszatérítéssel, ha generálkivitelezés lenne, akkor ÁFA visszaigénylés nélkül, ha jól informálódtam.
  Válaszát előre is köszönöm.
  István

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Amint meg van a használatba vételi engedély és nem értékesítés céljára épített házat vesz építtetőtől, vagy saját maga épít, akkor az már használt.
   Az áfa esetében mind a két megoldás működhet, jól kell a kivitelezővel megállapodni…..

 46. dr.Tatár Attila szerint:

  Kedves Mária,

  Tudtommal az idő nem számít, csak a tény, hogy önök legyenek a törvényes képviselői, nevelői a gyerekeknek.

 47. K. Zita szerint:

  Kedves Attila!

  Szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben most várjuk harmadik gyermekünket (közel 24. hetes) és a 10+10-es CSOK igénybevételével szeretnénk építkezni, van e mód arra, hogy a 10 millió CSOK-ot és/vagy a 10 milliós hitelt a telek vásárlására és az építkezés megkezdésére igényeljük és jelenlegi házunk eladása után forgathassuk bele az ennek eladásából származó önerőt az építkezés folytatásába?

  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zita,

   Az önerőt az elején kell felhasználni, ettől a bankok nem térnek el.

 48. F.Edit szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Nekem a kérdésem a következő:
  Mi vásároltunk 2015- ben egy új házat kulcsrakészen, amit 2015. októberben kaptunk lakhatási engedélyt, az új (februári) rendelet érvényes lesz ránk is az ÁFA visszaigényléses pontja, amiben az áll, állítólag, hogy 2015. január elsejei évre visszamenőleg vissza lehet, majd igényelni az ÁFÁ-t?

  Válaszát előre is köszönöm szépen.

  Üdvözlettel: F. Edit

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Edit,

   Mivel már meg van a lakhatási engedélyük, így tudtommal nem megy az áfa kedvezmény.

 49. ISTVÁN szerint:

  Kedves Attila!

  Házépítéssel kapcsolatban érdeklődnék. Ahol építkezni szeretnék az nullás helyrajzi számmal rendelkezik és mezőgazdasági általános zónába tartozik. 1,5 % lakóépület építhető rá. Kérdésem: a CSOK igényelhető erre a területre?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Tudtommal nem, de februártól változnak a feltételek.

  • V Mihály szerint:

   Üdvözlöm!Helyesbítenék lehet 0-ás helyrajzi számra építeni én is arra építettem!Be kell a földhivatalba menni és írni kell egy kérelmet a föld termelési ág alól való kivonása,ami 40%-ig ingyenes!Persze ez se ingyenes mert kb.50000 forintba kerül,de lehet építeni és csok-ot is lehet igényelni,mert nekem folyamatba van!Remélem segítettem!

 50. Erika szerint:

  Kedves Attila!

  Mi a párommal 10 éve vagyunk együtt, 3 közös gyermekünk van már.
  Kinéztünk egy 16.9 MFt-os új házat, amit szeretnénk megvenni.
  Megtakarításunk nincs. Ingatlan öröklés, ajándékozás útján mind a kettőnk nevén van, de kisebb mértékben, mint az előírás (banknál mondták, hogy ez belefér, nem gond, ráadásul mások élnek bennük).
  Van arra lehetőségünk, hogy megkapjuk teljes egészében a 10.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást és még felvegyünk 6,9 MFt-ot a fent maradó részre a fix kamatozású hitelből?
  Eddig nem vettünk igénybe szocpol-t, meg semmilyen más támogatást.
  Mielőbbi válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:
  N Erika

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erika,

   Önerő nélkül nem fog menni és a hitelképességgel is lehet gond.

   • Tomi szerint:

    Kedves Attila!

    Hasonló a szituáció nálunk, mint Erikánál. 11,3M Ft értékű az ingatlan, mely megfelel a CSOK elvárásainak, a bankban úgy tájékoztatott az ügyintéző hölgy, hogy megoldható lesz úgy, hogy 10M Ft vissza nem térítendő+1,3M Ft hitel, mely a vásárolt ingatlant fogja terhelni. Tehát önerőre sem lesz szükségünk.

    A hozzászólása kicsit elbizonytalanított. Ezek szerint ez így Ön szerint nem lesz megoldható?

    Válaszát előre is köszönöm,
    Tomi

 51. M Zsuzsanna szerint:

  Kedves Attila,

  Nekem az ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban merült fel kérdésem. A tavalyi évben kezdtük el az építkezést, családi válalkozásként (vagyis a munkálatok nagy része családon belüli segítség álal valósult meg) . Most körül-belül 70%-os készűltségi foknál tartunk és igazából csak a beépített anyag kapcsán van elszámolható számlánk. Ilyen esetben van lehetőségünk az ÁFA visszaigénylésre (visszamenőleg)?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsuzsanna,

   Elvileg lehetnek korábbiak a számlák. Keressen egy alkalmas banki ügyintézőt…

 52. Kandi szerint:

  Üdvözlöm!
  Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:
  Zártkerti ingatlanra, Lke-7-es beépíthetőségnél van-e lehetőség a CSOK igénybevételére?
  Sajnos a belterületbe való bevonás nem lehetséges, mivel nem kapcsolódok az ingatlan közvetlenül belterülethez.
  Köszönettel:
  Andrea

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Kandi,

   Most változnak a csok szabályok, tudtommal nem feltétel februártól a belterületi besorolás.

 53. F Gábor szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy az új Csok-ot úgy hirdeti az állam hogy három vállalt gyermek esetén ad tíz milliót. Mi a feleségemmel konkrétan kinéztünk egy új építésű ingatlant, ami megfelelt a négyzetméter elvárásoknak stb. és az ára 20 millió alatt volt, tehát kijön a 10+10 milliós igénylésből. Nekünk már van egy gyermekünk, és még ugye kettőt szeretnénk vállalni. Felkerestünk egy bankot, és azt mondták hogy az ingatlanhoz kell 25 százalék önerő, anélkül nem lehet megvenni. Magyarul nem akarják beleszámolni az előre vállalt két gyermeket. Pedig ezt az állam úgy hirdette a médiákban is, hogy gyakorlatilag önerő nélkül is lakáshoz lehet így jutni. Akkor nem értem hogy miért nem lehet az állam által nyújtott 10 millió forint az önerő?
  Főleg hogy azt is mondják, ha nem teljesül a három gyermek, akkor büntető kamatot számítanak fel ötszörösen. De ha nem adják előre ki a 10 milliót akkor mi alapján akarnak büntetőkamatot megfizettetni majd anno? Nem értem hogy ki tudja rosszul ezeket, az emberek? a bank? vagy az állam nem azt adja amit ígért? Szerintem sok ember fog ezzel szembesülni a jövőben…..

  Tisztelettel: Gábor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   A banknak igaza van, kell önerő és hitelképesség. A 10+10 egy irányadó érték, nincs kőbe vésve, hogy minden ingatlannál ez lesz a támogatás mértéke, minden paramétert figyelembe kell venni.

   • F Gábor szerint:

    Tisztelt Tatár Attila!

    Én hitelképes vagyok, mivel utánajártunk, és mivel” új “ingatlant szeretnénk vásárolni, három gyereket vállalni ezért nem értem hogy miért nem kapjuk meg az előre vállalt gyerekek után is a 10 milliót? Hiszen így hirdették, az előre vállalt gyerekekre is kifizetik. Eleve hogy vállaljon valaki három gyereket ha nincs hova tennie őket? Magyarul kell a pénz az ingatlan megvásárlásához vagy nem?

    Tisztelettel: Gábor

    Gábor

 54. Balogh szerint:

  Tisztelt Attila

  Tudom hogy másik cikkére vonatkozik a kérdésem, de az a fórum jó ideje nem pörög és nem kapok választ, ellentétben itt folyamatos a válaszadás, így ide fordulok kérdésemmel, az magánépíttető ÁFA visszatérítéssel kapcsolatban.

  Olvastam, hogy felújításra nem jár az adó visszatérítés, de sehol nem találom leírva, hogy tavasszal induló hatályos építési engedély alapján történő bővítésre lehet-e igényelni majd az ÁFA visszatérítést.

  Amúgy az ingatlan jelenleg nyaralónak van minősítve, de az építkezés (25 négyzetméter hasznos alapterület hozzáépítés) befejezésével lakóház jön létre. Az építési engedély is így van megnevezve.

  És még annyi kiegészítést, hogy ez a családok otthonteremtési támogatásának része, vagy az ettől független? Én egyedülálló vagyok és az építkezést is így bonyolítom, otthonteremtés céljából, de nem családvállalással.

  Köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Balogh és J. Zoltán,

   Szerintem bővítésre nem jár, de nem tudom megmondani, hogy hol van leírva….

 55. M András szerint:

  Tisztelt Attila!

  Nem látom sehol, hogy elvált ember is fel tudja e venni új építkezés esetén a támogatást. Három gyermekem van, 44 éves vagyok, és most kezdek építkezni tavasszal. Van ingatlanom, ahol ami tehermentes. Jó a viszonyunk, bárhogyan meg tudjuk oldani, a gyermekek elhelyezését, és mind a ketten egy azonos véleményen vagyunk ezzel.
  Mindenhol azt olvasom, csak házas, közös ingatlant vásárlókat támogatnak.
  Üdvözlettel:
  M András

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves András,

   A támogatást igényelheti egyedül, de a kamattámogatásos hitelt csak házasok.

 56. B Emese szerint:

  Tisztelt Cím!

  A kérdésem az lenne, hogy külterületi telekre amelynek beépíthetőségi négyzetmétere megfelel a követelményeknek és közműves, igényelhető.-e a támogatás?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Emese,

   Sajnos tudtommal külterületre nem igényelhető a támogatás.

 57. B Flóra szerint:

  Tisztelt dr. Tatát Attila!
  Amennyiben telket vásárolunk, és 1/3 arányban vagyunk tulajdonosok, megkapnánk-e a 10+10 támogatást az építkezéshez, vagy 50% tulajdonjoggal kell-e rendelkezni?
  A másik kérdésem az lenne, hogy új építésűnek számít-e ha egy meglévő tetőtér beépítésnél a tetőt levéve, azt emeletté alakítanánk és a padlástér is beépítésre kerülne. (Tehát ez átalakítás vagy bővítés vagy új építésű?)
  Ebben az esetben mekkora tulajdonrésszel kéne rendelkeznem? (50% vagy kevesebb is elég?)Válaszait előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Flóra,

   A teleknél a bank ragaszkodni fog a megosztáshoz, 100%-os tulajdonhoz. A ház tetején építhető új lakás, de műszakilag ennek feltételei vannak.

 58. F Ildikó szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Érdekelne, hogy jogosultak vagyunk-e a 10 millió Ft-os CSOK támogatásra. A helyzet az, hogy most adtuk el a volt férjemmel közös házat, melyre közösen vettünk fel 2 gyermekre szocpolt 2,4 millió Ft-ot. Jelenleg ez a 2,4 millió Ft függő számlán van, ebből a volt férj és én is 1,2-1,2 millió Ft-ra vagyunk jogosultak, ha építünk vagy veszünk másik ingatlant. A mostani páromtól született egy gyermekem, a két nagyobb gyermeket is nálam helyezte el a bíróság, így jelenleg 3 gyermeket nevelünk együtt. Én gyed-en vagyok, tehát semmiképpen nem igényelhetem, csak a párom, már, ha egyáltalán az előző válás miatt jár.
  A most eladott ingatlanból befolyt teljes összeget felhasználnám egy esetleges építkezésnél.
  Ha a fenti feltételek alapján jogosult is lennék, a mostani páromnak van tulajdonrésze (50%-nál kisebb), melyet részben örökölt, ajándékba kapott és egy kis százalékát vette. Az ingatlan haszonélvezeti joggal terhelt. Ezt el kell adni? Elég bonyolultnak tűnik a helyzet és mindenki mást mond.
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  F Ildikó

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ildikó,

   A mostani párjával házasoknak kell lenniük, egyiküknek 40 év alattinak kell lennie és a 3.gyermekre igényelhetik – ha még rá nem vettek fel korábban.
   Kell lakáscél, amelybe a korábbi lakásból a szocpolt és a hiteltörlesztésen felül maradt pénzt fel kell használni.Az 50% tulajdoni rész megmaradhat.
   Nem lesz könnyű, de próbálják meg. Irány a bank.

 59. Henriett szerint:

  Tisztelt Tanácsadó!
  Férjemmel inszol tulajdonú honvédségi berlokijelolesu lakásban lakunk hivatásos katonaként mindketten három gyermekunkkel. Nincs ingatlan a tulajdonunkba. Az új otthonteremtesi támogatást szeretnénk igénybe venni állami kamattamogatasu hitellel új ház vásárlására. Vajon működhet a mi esetünkben? Köszönöm segítségüket.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Henriett,

   Tudtommal ez nem kizáró ok, de sok feltétel van még…

 60. M Erzsebet szerint:

  Jo napot tanacsot szeretnek kerni van mar 2gyermekunk de meg be valaljuk a harmadikat es meg nincs meg a ferjemnek a 2ev munka viszonya csak iden szeptem berben lesz meg atol en mar most igenyelhetem a 10millio csokot haz vasarlasara meg nekem van providentem de fizetem rendszeresen es ez nem gond akor is jar igenyelhetjuk koszonom elore is

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsébet,

   Tudtommal az egyikük igazolt munkaviszonya elég.

 61. Vargy szerint:

  Kedves Attila!

  Ön itt mindig azt írja hogy “Sajnos csak egyszer igényelhető a támogatást minden gyerekre, és azt már megkapta.A különbözet nem igényelhető.” pedig a törvény kimondja, hogy:

  a) 2016. január 1-jét megelőzően e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe,
  b) a családok otthonteremtési kedvezménye iránti kérelem benyújtásának időpontjában legalább három gyermeket nevel vagy a fiatal
  ba) gyermektelen házaspár három gyermek születését vállalja,
  bb) egy meglévő gyermeket nevelő házaspár további legalább két gyermek születését vállalja, vagy
  bc) két meglévő gyermeket nevelő házaspár további legalább egy gyermek születését vállalja és
  c) új lakást épít vagy új lakást vásárol
  az a) pont szerint már igénybe vett és a 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti összeg különbözetét igényelheti.( ez a 10 millió!)

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Vargy,

   Az új szabályok szerint a CSOK 10+10 esetében valóban igényelhető a különbözet.

 62. P Zsolt szerint:

  Üdvözlöm!

  Külföldön élünk a feleségemmel és két gyerekünkkel(1,5 éves,5 éves). Szeretnénk hármat vállalni.
  Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e a 10 millió forint vissza nem térítendő összegre, ezek alapján:
  -van magyar állandó lakcímünk
  -feleségemnek határozatlan idejű munkaszerződése van már 3 éve Németországban
  -nekem saját vállalkozásom van már 4 éve Németországban
  -mindkettőnknek van német TB-je több mint 180 napja
  -feleségem résztulajdonos egy eladás alatt álló ingatlanban( 7 millió) 1/3-arányban
  -van két építési telkünk jelenleg gyümölcsössel
  -jelenleg egy lakásvásárlás alatt állunk a 75%-os ütemnél, ami 60,45 m2 alapterületű, 13.500.000 FT-ért
  -az átadás időpontja 2016 február
  -nem hitelből finanszírozzuk, és nincs is hiteltartozásunk
  amennyiben nem felelünk meg, kérem Önt, írja meg mely kritériumoknak nem felelünk meg.
  Köszönöm,várom mielőbbi részletes válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsolt,

   A feltételek még változnak, tudtommal a külföldi munkaviszonyt elfogadják. Egyeztessen egy bankkal.

 63. Hné Sz Nikoletta szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék,hogy 2012-ben kaptuk meg a lakhatási engedélyt.Az új építésű ingatlanunkra hitelt is vettünk fel ami törlesztünk jelenleg is,valamint 2 gyermekre szocpolt. A harmadik gyerekünk 2015 szeptemberében született. Érdeklődnék, hogy a harmadik gyermek után visszamenőleg igényelhetjük-e a csokot a 10 millióból a két gyermekre már megkapott szocpolt levonva.
  Köszönöm!

 64. Anett szerint:

  TISZTELT Uram!

  Azt szeretnem megkerdezni, hogy jogosultak vagyunk-e a csokra ha 10 evvel ezelott miutan meghalt az edesapam megorokoltem a csaladi hazunk 1/3at tovabba lassan 3 eve meghalt a nagyapam es a hazat meg elotte nekem ajandekoztak de a haszonelvezet megmaradt nekik.A hazban jelenleg a nagymamam lakik.Az elso ingatlanban pedig csak az edesanyam lakik.van e megoldas hogy megigenyeljukna ferjemmel a csokot.en 29 eves vagyok a ferjem 35 uton a 3. Baba.es a tobbi kriteriumnak is megfelelunk.
  koszonettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anett,

   Szerintem ez működhet, egyeztessen a bankkal.

 65. Anikó szerint:

  Jó napot!

  Olyan kérdésem lenne amire lehet hogy nincsen konkrét válasza de azért szeretném megtudni hogy van e értelme ezen a vonalon gondolkodnunk a férjemmel.
  1 gyerekünk van és amúgy is tevezünk még vagy kettőt. Sajnos az önerőnk mondhatni nullának. Ön szerint kivitelezhető e az hogy igénybe vesszük a használt lakás vásárlására felvehető 2,6 millió ft-ot és mellé megigényelnénk a 10 milliós hitelt is. és a csok-ot beszámolnák önerőnek. igazából az lenne a lényeg h elkerülhető e valamilyen módon az önerő? sajnos nincsen 1-3 millió forintunk talomban. Köszönettel! Anikó

 66. Á Péter szerint:

  Üdvözlöm!

  Négy gyermek esetén, eladott ingatlan vételárának felhasználásával megvásárolt használt ingatlan hozzáépítéssel, vagy tetőtér teljes tetőcserével történő beépítésével (lakószobákkal, fürdővel) megvalósuló bővítésére igénybe vehető-e a 10 mFt-os CSOK?

 67. P. Ferenc szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  Érdeklődnék,hogy ha három gyermekünk van kettő már felnőtt és annak idején már igénybe is vettük rájuk a szocpolt viszont van egy öt éves kisfiunk és építenénk új 92m2 házat mekkora CSOK-ra számíthatunk.Hozzá tenném,hogy mi mindketten elmúltunk már negyven évesek.

 68. Tné Andrea szerint:

  Üdvözlöm!
  2005-ben kezdtünk építkezni, ekkor két gyermeket vállaltunk előre, akikre meg is kaptuk a megelőlegezett szocpolt, illetve hitelt is vettünk fel. 2007-ben megkaptuk a használatba vételi engedélyt! A gyerekek meg is születtek. A hitelünk még él.
  Harmadik gyermek vállalása esetén kaphatunk e erre a házra csok-ot? Milyen mértékben?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Andrea,

   Szerintem a támogatás hiteltörlesztésre nem igényelhető már (korábban volt ilyesmi), de biztos, ami biztos, kérdezze meg a hitelt folyósító bankot is.

 69. Sz Attila szerint:

  Tisztelt Lakástámogatási ügyfélszolgálat,
  2007-ben vásároltunk családi házat. 3 gyermekünk van:4,6,8 évesek. 2 gyermekünk esetében már igénybe vettük a fiatalok otthonteremtési támogatását, 2007-ben a családi ház vásárlásakor 450.000 Ft összegben és 2009ben 750.000 Ft összegben a 2.gyermekünk születésekor.
  Az első kérdésünk az, hogy tetőtér beépítés esetén ( új tető építéskor) mekkora összegű vissza nem térítendő támogatást igényelhetünk 2016.január 01-től (8,8 millió forint) ?
  A második kérdésünk az,hogy a tervező által készített költségvetés összegét kaphatjuk meg vagy a megkapható támogatás teljes összegét? 8,8 millió forintilletve a kapott összeg 70%át kell számlákkal igazolni?
  Ezt az összeget előre,utólag vagy szakaszosan folyósítja a bank?
  Válaszukat várva köszönettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   Már csak a 3.gyermekre kérhet támogatást. A tetőtér jó célnak tűnik. Kell önerő és valóban a munka 70%-ról kell számla.
   A támogatás összegét egyeztesse a bankkal.

 70. H Ferenc szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  A 2016. január 01-től érvényes új “CSOk” igénylésének lehetőségéről kérdezném.
  Igényelhetem e támogatást?
  -Jelenleg 1 gyerekkel rendelkezem és ikreket várunk áprilisra.
  – Feleségemmel családi házban lakunk, amit szeretnék nagyobbra cserélni, építeni.
  – A nevünkön van még egy (50-50%) garzon lakás.

  A garzon lakás eladásával meglenne az önerő az építkezésre, de a családi házat nem adnánk el csak ha befejeződött az építkezés.
  Ajándékozással lekerül a nevünkről a családi ház akkor az elegendő e “CSOK” igényléshez vagy el kell e adni a családi házat a “CSOK” igényléséhez

  Üdvözlettel:

  H. Ferenc

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ferenc,

   Mind a két lakást el kell adni a támogatás beadásáig és a vételárat be kell forgatni az új ingatlanba. Az ajándékozás lehet jó ötlet, de egyeztessen a bankkal.

 71. Bence szerint:

  Tisztelt Uram!

  Rendelkezünk egy kb. 20 millió értékű lakással. Teljesen hitelmentes.Gondolkodunk egy kisebb lakásvásárlásán hitelből kb. 10 millió értékűt. Szerencsére még nem volt szükségem hitelt felvenni ezért járatlan vagyok benne. Azt olvasom, hogy a hitel igénylőnek legalább minimálbérrel rendelkeznie kell. A jelenlegi lakás a feleségem tulajdona, az ő nevén van, viszont most még nyárig gyes-en van a kisfiúnkkal, tehát 26 ezet Ft. a havi jövedelme. Továbbá még azt olvasom a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan legalább széljegyzetben a hitelt igénylő nevén kell legyen. Nekem magas jövedelmem van. Én feltudom venni a hitelt úgy, hogy a feleségem nevén lévő lakás szolgálna fedezetül? Természetesen a feleségemmel együtt lakunk.

  Köszönettel segítségét
  Bence

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Bence,

   Az ingatlan fedezettel nem lesz gond, de a jövedelem igazoláshoz be kell számítani az önét is. Szóval házasok, így mind a ketten részt vesznek az ügyletben jövedelemmel, adóstársként a kötelem vállalásával. Egyelőre érdeklődjön a bankba, a hitelkérelem mellé kell majd a lakás adásvételi szerződése, de ez ráér később.

 72. K József szerint:

  Tisztelt dr. Tatát Attila!
  Köszönöm a válaszát. A sajtóban a következőt közölték pár napja:
  “2. És azokkal, akiknek már van lakástulajdona?
  Abban az esetben, ha hajlandók eladni azt, semmi különös, csak a kapott összeget fel kell használni az új ingatlan vásárlásához. Ebben az esetben az a kikötés érvényesül, hogy a támogatás összege nem lehet nagyobb a megvásárolt lakás vagy ház ára és az eladott ingatlan ára közti különbségnél.
  Ha viszont nem kívánjuk eladni a már meglévő lakástulajdont, akkor csak úgy vehetjük fel a támogatást, ha 3 gyermekesek vagyunk (vagy bevállaljuk előre a 3 gyereket), és a 10+10 milliós maximális összegért folyamodunk. Viszont ebben az esetben is abba a lakásba kell költözni, amit az új csokból vettünk.”
  Nekünk már van 3 gyermek.
  Lehet, hogy a sajtó ezt rosszul értelmezte?

  A következő lenne még a kérdésem: Azt olvastam még, hogy a telek vásárlásra is jár adóvisszatérítési támogatás (az áfa után). Mi a kiszemelt telket magánszemélytől vásárolnánk meg és hát ugye ő nem áfa alany, ezét tehát itt nem lehet az adóvisszatérítési támogatásról beszélni!? Jól értelmezem-e? Tehát csak gazdasági társaságtól vásárolt telek után van támogatás.

  Köszönöm válaszát
  József

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves József,

   Ez lakástámogatás, melynek célja azok lakáshoz juttatása, akiknek még nincs. Szóval meglévő lakás mellett nem lehet igényelni, elírták a cikkben.
   Igen, magánszemélynél nem megy az ÁFA visszaigénylése szerintem, de egyeztessen a bankkal.

 73. Laura szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Párommal 30év alattiak vagyunk,párom tavaly decemberben kifizette egyik BAR-os tartozását,de a Providentnél is van kissebb összegű tartozasa, nekem Diákhitel tartozásom van,illetve öröklés útján tanya tulajdonos vagyok.Mind a ketten határozsttlan idejű szerződéssel rendelkezűnk egy cégnel több éves munka viszonnyal, van egy 2 éves gyermekünk és még 2 gyermeket vállalni szeretnénk.Építkezésre igényelnénk a támogatást arra a telekre ahol a tanya van.Önerővel sajnos nem renelkezünk!
  Mindkét felet bírálják?
  Ha az egyik fél meg felel,de a másik nem eleshetünk a támogatástól?
  Én nem vagyok BAR listás,de Gyesen vagyok és melette dolgozom.
  Milyen tanácsokat tudna adni a helyzetünkben?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Laura

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Laura,

   Házasoknak kell lenniük, mind a két felet vizsgálják, de olyan sok részlet van, hogy javaslom a banki tanácskérést, előzetes vizsgálatot.

 74. dr.Tatár Attila szerint:

  Kedves B Gyula,

  Sajnos az életkor valóban kizáró ok. Ha csak a támogatást igénylik, talán találnak olyan bankot, aki megfelelő szerződések mellett elfogadna idegen telket, de az életkor miatt nem tudnak belevágni.

 75. K József szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Már rendelkezünk 3 gyermekkel és szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot (10 millió Ft támogatás) és a 10 millió forint hitelt is. Úgy láttom, hogy mi megfelelünk a jogszabályi feltételeknek.
  Továbbá már rendelkezünk egy panel lakással amiben jelenleg lakunk.
  A gondunk, hogy nincs önerőnk. Építkezni szeretnénk és kiszemeltünk egy telket.
  Kérdésem az lenne, hogy a CSOK-ból kifizethetem-e a telek árát amire építkezni szeretnénk, vagy azt egyéb hitelből szükséges fedeznem. Továbbá azt olvasom, hogy a CSOK átutalása a munkálatok előrehaladtával szakaszosan történik meg, vagyis jól értem, hogy az építkezés folyamatát nekem szükséges valamiből előre finanszíroznom (tehát még plusz önerő szükséges) amíg az egyes szakaszok után a CSOK átutalása megtörténik.

  Továbbá azt szeretnénk, hogy a jelenlegi lakásból minél később költözünk ki. Szükségese-e a jelenlegi panel lakásunkat előre eladni, még a CSOK igénylése előtt.

  Várom mielőbbi válaszát
  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves K József,

   A gondot szerintem az fogja jelenteni, hogy a csok igénylés beadásakor már nem lehet a nevükön a lakás. Úgy kell eladni, hogy a vevő albérletbe adja egy időre.
   Így az önerő meg lehet a vételárból (amit teljes egészében az új házra, telekre kell költeni.
   Beszéljék meg a bankkal, mert sok a buktató….

 76. H Attila szerint:

  Tisztelt uram! a Kérdésem az lenne?:Van 3 gyermek 15 éve fevettük a szocpolt(2,2M ft)
  Új házat szeretnénk építeni kaphatunk csok-ot?
  Üdv:
  H Attila

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves H Attila,

   Sajnos minden gyerekre csak egyszer lehet támogatást felvenni. Rájuk pedig már igénybe vette, tehát már nem kérheti.

 77. H László szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  2015. évben építettük fel az új családi házunkat, amelyre igénybe vettünk a 256/2011. (XII.6.) Korm.rendelet szerint 2,4 millió Ft összegű CSOK-ot (egy meglévő és kettő vállalt gyermekre). A támogatást és a használatbavételi engedélyt 2015. decemberében kaptuk meg. Igénybe tudjuk-e venni erre a családi házra (amiben most már lakunk) a 10.000.000 Ft – 2.400.000 Ft = 7.600.000 Ft támogatást? Mivel elidegenítési tilalom van a CSOK miatt, ezt eladni és egy következő új lakást építeni nem tudunk, viszont nagy szükségünk lenne a nagyobb támogatásra.

  H László

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves H László,

   Sajnos csak egyszer igényelhető a támogatást minden gyerekre, és azt már megkapta.A különbözet nem igényelhető.

 78. G János szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  A kérdésem az volna hogy a csok-hoz szükséges-e fel venni hitelt ha az ingatlan árát fedezné az.
  Vagy csak bizonyos százalékát adják az ingatlan árához?
  Ugyan is találtam eggy ingatlant ami megfelelne a feltételeknek és csodák csodájára az ára is beleférne a csok-ba amire jogosultak lennénk.
  Válaszát elöre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves G János,

   Nem kötelező hitelt is felvenni, de önerő mindenképpen kell. Számolja ki, hogy hogyan tudja kifizetni a vételárat, majd egyeztessen egy bankkal.

 79. H Mátyás szerint:

  Tisztelt Tatár úr!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha építkezni szeretnék és még telkem sincs, akkor a telek árára is felhasználhatom a csok-ot (egy részét), vagy arra nem jár így annak mindenképp önerőnek/hitelnek kell lennie?

  Köszönettel
  Mátyás

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves H Mátyás,

   Igen, telekre is felveheti a csok-ot. De a teljes építkezés megfizetésére kell forrással rendelkeznie a csok mellett.

 80. Regina szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy külföldön munkaviszonnyal rendelkező párok (még gyermek nélkül) is igénybe vehetik a CSOK-ot? Már rendelkezünk otthon építési engedéllyel tavasszal szeretnénk elkezdeni az építkezést.Nagy szükségünk lenne a támogatásra hogy minél hamarabb költözhető legyen a ház és haza mehessünk. Bár még gyermekünk nincs de tervezzük. Én 23 párom 26 éves és szeretnénk nagy családot így nagyon megörültünk a támogatásnak! Szeretném még megtudni hogy a 10 milliós támogatás mire használható fel? Itt gondolok pl. szigetelésre,bútorozásra… Abból az okból tettem fel önnek ezt a kérdést hogyha tavasszal elkezdődik az építkezés valószinűleg 2016 -ban 3/4 része fel lesz építve. Mit érdemes meghagynunk a párommal amire felhasználhatjuk majd a támogatást? Utána olvastam még annak is hogy azok a párok akiknek nincs még gyermekük házasoknak kell lenni. Ez azt jelenti (helyesbítsen ki) hogy ha mi a párommal tavasszal összeházasodunk és bevállaljuk hogy 10 éven belül lesz 3 gyermekünk megkapjuk a támogatást?Akkor is felvehető a támogatás ha az első gyermek küföldön születik? Az összes többi feltételnek megfelelünk! Mennyi időbe telik míg döntést hoznak? Vagyis mennyi időbe telik az igényléstől véve míg a párok kézhez kapják a támogatást? A támogatást szakaszosan és nem egyben kapja kézhez az ember?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Egy reménysugarat látó nő aki minél hamarabb OTTHON szeretne élni

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Regina,

   A külföldi munkaviszonnyal az szokott a baj lenni, hogy nem határozatlan idejű. De a részleteket egyeztessék egy bankkal. Szigetelésre csak a teljes építési költség részeként, bútorra pedig nem igényelhető a csok. Az igénylés beadásakor házasoknak kell lenniük. Születhet a baba külföldön, de magyar állampolgár kell, hogy legyen. A döntés kb 1 hónap – de akkor mindennek meg kell lennie: építési engedély, önerő, szerződés a vásárlásra, stb. A támogatást szakaszosan, utólag fizetik az elvégzett munkákra.

 81. Sz Györgyi szerint:

  Üdvözlöm!

  Házasságban élek két gyermekkel. 2007-ben házunk építésére felvettük a gyerekek után a szocpolt.
  Házat 2015 januárjában kifizettük. A nyáron az Alföldről Nyugat-Dunántúlra költöztünk. A házat áruljuk. Igénybe vehetjük a CSOK-ot az új helyen ingatlan vásárlásra. Hol kaphatok bővebb információt?
  Munkaviszony mindkettőnknél rendben.
  Köszönöm a segítségét:
  Sz. Györgyi

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Sz Györgyi,

   A gyerekekre már felvették a támogatást, így csak egy vállalása mellett igényelhetnék a támogatást.Ehhez a ház eladását követően a meglévő támogatás új házra történő átvitelével és igényléssel lehetne igényelni. Az átvitel nem könnyű, egyeztessen egy bankkal.

 82. Zsolt szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr, az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz!

  Jelenleg párommal egy gyermeket nevelünk és bejegyzett élettársak vagyunk. December elején lefoglalóztunk egy házat, szeretnénk hozzá igénybe venni a CSOK-ot, az ügyintézést Január elején tudjuk megkezdeni. Elég-e a bejegyzett élettársi kapcsolat ahhoz, hogy a CSOK-ot 2 gyermekre azaz 1 meglévő és egy vállalt gyermek után igénybe vegyük?

  Köszönöm megtisztelő válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsolt,

   Közgazdász vagyok….
   A meglévő gyermeknél elég élettársnak lenni, de a vállaláshoz házasság kell.

 83. Oszkár szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  CSOK-ot ugye azok vehetnek igénybe, akik nem rendelkeztek vagy rendelkeznek lakástulajdonnal.
  Kérdésem, hogy vonatkozik ez garázsra is. Ha pl nekem van tulajdonomban garázs, akkor ennek van-e jelentősége a későbbiekben?

  Válaszát előre is köszönöm.

 84. Edina szerint:

  Kedves dr.Tatár Attila!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK-ot kizáró tényező-e a férjem nevén lévő 1/3 tulajdonrész. Egy 20 évvel ezelőtti lakásvásárlásról van szó, amit 2 testvérével közösen vásároltak, egy akkor öröklésből szerzett lakás eladásának részösszegéből. Azóta ezt a lakást egy 4. testvérük “megvásárolta” tőlük, és azóta is benne lakik, de névleg annak a 3 testvérnek nevén maradt a lakás, akik eredetileg megvették.

  Köszönöm válaszát,
  Edina

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Edina,

   Szerintem rendezhető ez a kérdés, de a bank által elfogadott módon kell eljárni.

 85. R. Szilvia szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Igényelhetek CSOK-ot, ha önkormányzati bérlakás határozott idejű (1 évre kaptam meg újra) főbérlője vagyok?
  Egy gyermekes, egyedülálló 40 éves anyuka vagyok. Ezt az összeget pusztán önerőként felhasználhatom, ha igényelhetem?
  Válaszát köszönöm!
  R. Szilvia

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szilvia,

   Szerintem csak a bérlet lejártával tudja majd igényelni.

 86. B.Vilmos szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy egy 18 millió forintos bekerülési költségű családi ház építése esetén a nemrégiben bejelentett 10+10 milliós otthonteremtési támogatásból önerő bevonása nélkül finanszírozható lenne-e egy építkezés? Tehát megkaphatom-e az építkezés kezdő fázisában jogerős építési engedéllyel rendelkezve a csok vagy a hitel első részletét anélkül, hogy az építkezés elkezdődött volna?

  Tisztelettel: B. Vilmos

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Vilmos,

   Önerő nélkül biztosan nem fog menni. Legalább 20-30% önerő kell. A támogatást szakaszosan, a benyújtott számlákkal, az elvégzett részmunkák alapján fizetik i az önerő felhasználását követően.

 87. Gábor szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a legújabb CSOK rendelet szerint három gyermek vállalása esetén ad az állam tíz millió forint visszanemtérítendő támogatást, és lehet felvenni plussz tíz millió forintot három százalékos hitel formájában. A kérdésem az hogy ennek a tíz milliós hitelnek az egyik feltétele, minimum hat hónap bejelentett munkahelyel rendelkezni. De számít az a hitelnél hogy a munkáltatóval milyen szerződésem van? Határozott vagy határozatlan idejű-e a szerződés?
  Köszönettel Gábor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   Határozatlan munkaviszony kell… Minden bank elvárja ezt.

 88. N G szerint:

  Üdvözlet!
  Nálunk a következő a helyzet: Van három gyermekünk, mindketten 40 év alatt vagyunk. És egy régi, jelentősen felújításra szoruló házban lakunk, aminek egy részét a férjem örökölte, a többit megvettük. Szeretnénk építkezni a telekre, erre igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot, ha a jelenlegi házra bontási engedélyt kérünk?
  Köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves N.G!

   Igen, új ház építésére igénybe tudják venni, de jól látja, hogy a régit le kell bontani.

 89. K Katalin szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretnénk férjemmel igénybe venni a csok-ot ,csak nem egyszerű a helyzetünk.Férjem tulajdonában van egy lakás,amin jelzálog hitel van de az ingatlanárak zuhanása és a hitelek elszabadulása azt eredményezte,hogy a lakás feleannyit ér mint a hitel tehát kiszállni nehéz.Szeretnénk kertes házat.Van három gyermekünk,akik közül az egyik nagykorú lett,és betöltöttem a 40 évet (nem tudom van-e korhatár?
  Milyen lehetőséget lát a lakástámogatás eléréséhez?
  Előre kösz

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Katalin,

   Az életkornak csak gyermekvállalás esetén van jelentősége. A férje nevén lévő lakás gond, ki kellene találni valami mást. A házastársakat sajnos egyaránt vizsgálják, nem hagyhatóak ki a “folyamatból”.

 90. Gabi szerint:

  Üdv van egy gyermekünk és élettárs kint élünk együtt. Édesanyámnál de az élettársam még nem töltötte be a 18. életévét.
  Kérdésem hogy így is igényelhetjük a csók támogatást és vállalhatunk a későbbiekben még gyereket?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gabi,

   A 18-at be kell töltenie és igazolt munkaviszony kell – határozatlan idejű. Elvileg vállalhatnak gyereket, csak egy sor feltételnek kell a CSOK-hoz megfelelni.

 91. Zoltán szerint:

  Családi házunk tetőterét szeretnénk beépíteni a gyerekek számára.
  Van egy nyaralónk is, amit örököltünk. Igényelhetjük-e a CSOK-ot a bővítéshez?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   A nyaraló nem kizáró ok. A tetőtér beépítéshez igényelhető a csok, csak a sok részletet egyeztesse a bankfiókban, itt nem szeretnék belevágni….

 92. H Árpád szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy igénybe vehetem (vehetjük) a Csok-ot, az alábbi feltételek mellett:
  – a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni aránya 70-30% lesz (Én – párom). Nem vagyunk házasok. 1 gyermek van.
  – Párom 5 évvel ezelőtt örökölt 1/4 rész lakástulajdont, mely haszonélvezettel terhelt, és a haszonélvező benne lakik.
  – Én az idei évben (2015) örököltem
  – egy nyaraló 1/3 tulajdonát (az ingatlan nem komfortos)
  – egy lakás 1/6 tulajdonát (más városban, haszonélvezet nincs, eladása folyamatban van)
  – egy lakás 1/6 tulajdonát, mely haszonélvezettel terhelt, és a haszonélvező benne lakik

  Köszönettel,
  Árpád

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Árpád,

   Ez nem a hitelnet. :)
   Vegyük sorra a kérdéseket:
   – igazolt élettársi viszony kell
   – nem gond ez az ingatlan
   – öröklés, nyaraló nem gond
   – lakásokat jobb lesz valóban eladni.

 93. Anna szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila

  Egy gyakorlati kérdésem lenne a CSOK-val kapcsolatban.
  Ha már van 2 gyermekünk, de 4 gyermeket szeretnénk, akkor hogy van lehetőség a maximális támogatás igénylésére?
  Lehet egy igénylésen belül meglévő 2 gyermekre és előre bevállalt 2 gyermekre kérni támogatást?
  Vagy bármilyen lehetőség a 4 gyermekre járó támogatás eléréséhez?
  Köszönettel!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anna,

   Tudtommal meglévő gyerekek mellé nem tud még vállalni, azt csak max 2 gyermekig lehet. Szóval meg kell előbb születniük….

 94. T. Etelka szerint:

  Szép napot kívánok!!!
  Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy lenne egy ház amit szeretnék megvásárolni van két gyerekem az otp-től érdeklődtem megkapnám a csok-ot.mivel én közmunkás ként dolgozom így én nem rendelkezem határozatlan idejű munkaszerződéssel így a lakáshitelt nem kapom meg..A párom minimálbérrel van bejelentve erre nem tudom kaphatunk e lakás hitelt.A házon amit megszeretnénk venni köztartozás van víz villany gáz.Kaphatunk e minimálbérre lakáshitelt?Esetleg kezessel?És ha igen akkor az eladó amennyiben válllalja,hogy a kifizetett lakásárból a vízet a villanyt visszakötteti?Vagy adok annyi előleget,hogy ezeket visszaköttesse? Vagy abban az esetben is megkapnám a csok-ot ha a teljes vételár+csokot az eladó megkapta és vállalja,hogy visszaköttet mindent?
  Vagy elengedi a vételárból a tartozást és én tisztázom ki?
  Válaszát előre is köszönöm…

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Etelka,

   Ha bemegy a bankba, akkor készítenek egy előzetes hitelbírálatot és kiderül, hogy kaphatnak-e hitelt, csok-ot. Az adásvétel kapcsán a biztonságra kell törekedni. Ne fizessen előleget, ha nem látható, hogy a folyamat végig fog menni, továbbá ne az eladónak adja a pénzt, hanem közvetlenül a szolgáltatókat fizesse ki.

 95. F Csaba szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Lányom új lakást vásárolt (férjével közösen), melyhez igényelte bankjánál a CSOK-ot az előírt 120 napon belül.
  A bank 30 nap múlva formai kifogást emelt, kérte, hogy módosítsák az adás-vételi szerződést. Ezen módosított szerződés beadásakor újabb 30 nap múlva elutasították azt, mondván 120 napon túl van.
  Kérdésem, tehát, ha a bank kifogásolja az eredeti dokumentumokat, jogos lehet-e ez az elutasítás, mert hogy méltánytalan, az biztos. Milyen jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésünkre?
  Köszönettel
  Csaba

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Csaba,

   Szerintem sem jogos. Érdemes írásban panaszt tenni a banknál, aztán a Felügyeletnél.

 96. K mária szerint:

  Tisztelt Uram!
  a következő a problémám melyre tanácsot kérnék. Két gyermekemmel most költöznénk össze a párommal. a használt lakás fele -fele tulajdon lesz, de neki van egy lakás a nevén. Igényelhető így a csok?

  Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mária,

   Ha vásárolta, akkor gond lehet. Ha örökölte és haszonélvező lakik benne, akkor nem gond.

 97. Tamás szerint:

  Kedves Zoltán,

  Az lenne a kérdésem lakást seretnénk vásárolni CSOK-a
  a lakásal szembe van egy nyári konyha viz,gáz, benne van be számitható az ingatlan hasznos alapterületbe?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   Szerintem nem, de a bank véleménye lesz a mérvadó. A vételárba belevehető…

 98. Cecília szerint:

  Üdvözlöm!

  A következö problémára szeretnék megoldást találni.

  2011-ben adásvételi szerzödéssel vásároltam egy lakást részletfizetésre,2.600.000 forintért. A tulajdoni lapra tulajdonjog fenntartással szerepelek.Már kifizettem 1.100.000 forintot. Szeretném igénybe venni a CSOK-ot,már meg van a szükséges dokumentumok egy része(NAV, TB igazolás,energetikai tanusitvány) ,de sajnos most közölte a pénzintézet,hogy nem vagyok jogosult a támogatásra,mivel tulajdonjog fenntartással szerepelek a tulajdoni lapon. Ennek utána jártam,és azt a választ kaptam,hogy nem a tulajdonjog fenntartás a probléma,hanem hogy a szerzödés dátuma meghaladja a 120 napot. Ha ez valóban igy van,akkor megoldást jelentene,ha felbontanánk az eredeti szerzödést,lekerülnék a tulajdoni laprol,majd ezután kötnénk az eladóval egy uj adásvételi szerzödést? Az eladónak és nekem is nagy segítség lenne a CSOK,mivel igy elkerülném hogy még évekig fizessem a törlesztö részleteket.
  Ön milyen megoldást javasol a fent leirt problémára? Van egyáltalán valami megoldás vagy “kiskapu”?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Cecília,

   Az új szerződés nem rossz ötlet, de azért beszélje meg a bankkal.

 99. K Boglárka szerint:

  Üdvözlöm!
  Jelenleg külföldön dolgozunk, de jövőre szeretnénk hazaköltözni és igénybe venni a CSOK-ot. Mivel nem otthon élünk, kiköltözéskor lemondtuk a biztosítást, mert elviekben nem lehetünk két országban biztosítottak. Viszont ha hazaköltözünk, minél hamarabb szeretnénk házat vásárolni és elég hosszadalmas lenne kivárni, amíg letelik a 180 nap biztosítottságunk. Van erre valami megoldás? A kinti biztosításunkat bele lehet számítani? Egyáltalán elegendő, ha magunk fizetjük a biztosítást vagy mindenképpen állás szükséges hozzá? Még nincs gyermekünk, de szeretnénk kettőt vállalni.
  Válaszát előre is köszönöm!

 100. R Péter szerint:

  Szeretném megkérdezni , hogy már saját tulajdonú családiház felújításhoz megkaphatjuk-e mi is a CSOK-ot ? 41. évemet töltöttem idén, egy 4 éves kisfiunk van. Még nem vagyunk házasok. Előre is köszönöm válaszát, segítségét.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Péter,

   Felújításhoz nem, csak bővítéshez igényelhetik.

 101. P Anita szerint:

  Az lenne a kérdésem hogy édesanyámtól vásárolhatok e ingatlant?És ha bárlistán szereplek de nem igénylek kölcsönt a CS.O.K-ot így igénybe e vehetem?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anita,

   Tartozás esetén nem igényelhet csok-ot, de közeli hozzátartozótól sem vásárolhat ilyenkor….

 102. B Gergely szerint:

  Üdvözlöm!
  Jelenleg is épülő társasházban vettünk lakást, használatbavételi engedély jövő tavaszra várható.
  A teljes vételár végét részletekben fizetjük, még 4 év van hátra. Az adásvételi szerződést is tulajdonjog fenntartással írtuk meg az építtető vállalkozóval.
  Az adásvételit azonban már tavaly májusban aláírtuk.
  Voltam banknál a kérdéseimmel, a bankos hölgy azt mondta, át kell írni az adásvételit függőben tartásra, már volt rá példa, úgy jó lesz. De ahogy utánaolvastam, ez csak azt jelenti, hogy 6 hónapra bejegyeznek minket a tulajdonlap széljegyére, ugye? Viszont amíg a 4 év le nem telik, nem kapunk tulajdonjogot.
  Tehát az adásvételink bőven régebbi 120 napnál, ez ebben az esetben is számít, amikor még nincs használatbavételi engedélye a lakásnak? A másik probléma a részletfizetés, amíg az le nem jár, nem is igényelhetjük a támogatást?
  Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gergely,

   Szerintem is gond lesz a részletfizetéssel. A CSOK-nál is feltétel a tulajdonszerzés.
   Szóval nem értek egyet a bankos kollégával, óvatosan járjanak el.

 103. Csaba108 szerint:

  Tisztelt Uram!
  Érdeklődnék,hogy ez konkrétan mit jelent?
  “”a Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!””
  Van e beleszólása az államnak,ha elakarom adni a házat melyre (csok)támogatás vettem igénybe?
  Köszönettel
  Csaba

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Csaba,

   Igen, van beleszólása. Ezt a jogot tovább kell vinni másik ingatlanra.

 104. V Rita szerint:

  Üdvözlöm.
  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e felső nm határ használt lakás vásárlásakor csok igénylésnél? -mindenhol 90-160 nm-ig olvasható.
  3 gyermekem van és egy 180 nm-es házat szeretnénk megvásárolni Dunántúlon-egyéb településen 15millióért.
  Esetleg járhat-e valamilyen összeg levonással a csokból?
  VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM. V Rita

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Rita,

   Jól tudja, valóban van mn korlát és a gyermekek számától függően az említett mérték. Tehát nagyobb házat nem tud támogatással venni.

 105. B.Erzsébet szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila !
  A ház vevőink,anya-apa /3 gyerek /élettársi kapcsolatban élnek,minden feltételnek megfeleltek 2 millió Csok-hoz és 3,3 millió Otthonteremtési hitelhez.Meg volt a hitel bírálat,igazolások beszerzése,számítás:20 évig havi 20 ezer törlesztés.Mi eladók is beszereztünk minden szükséges iratot.Elkészült az Adásvételi szerződés is,melyet az ügyvéd egyeztetett a bankkal.Már csak az értékbecslőt vártuk mikor a vevők értesültek–40 nap után–,hogy az asszony nevén van 160 ezer tartozás,Tv vásárlás 9 éve,melyet már ki is fizettek.Viszont a bank közölte ,hogy 1 évig nem kaphatnak hitelt.
  Engem az bosszant legjobban,hogy 40 nap után jön elő ez a tartozás,mikor már mindkét fél nem kevés
  kiadásba keverte magát.
  Szeretném megkérdezni,milyen megoldást lehetne találni ebben az ügyben.
  Tisztelettel:Erzsébet

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsébet,

   Sajnos a hitel miatt kizáró ok a passzív adóslista. Ennek valóban időben utána kellett volna nézniük. Nagyon kellemetlen, de jelzi, hogy ezek az ügyek mennyire összetettek, mi mindenre kell odafigyelni….
   A banknak is időben meg kellett volna ezt néznie, szóval a bank is hibás.

 106. Bea szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék,hogy ha a gyerekek (4,7 éves)van az ingatlan,lehet CSOK-ot felvenni utánuk,(tetőtér beépítésre nekik)?
  Köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Bea,

   A tetőtér beépítés bővítés, tehát van lehetőség a csok-ra.

 107. Dorina szerint:

  Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, hogy párom nevén van ház, amit el szeretnénk adni, viszont abból a banknak kell a hitelt visszafizetnünk, viszont lehet marad belőle valamennyi. Ha azt a maradékot beleforgatjuk az új ház vásárlásába, akkor így igényelhetjük-e? 1gyermekünk van, vállalnánk 4éven belül még egyet. Édesapám lakásában élünk, de a nevemen nincs ingatlan. Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Dorina,

   Jól látja, ez így működik.40 év alatti házasok tudnak gyermeket vállalni.

 108. f timea szerint:

  szeretném igény be veni a csokkot de nekem nics munka viszonyom de ugy tudom hogy a gyes munkának számit köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tímea,

   Szerintem nem elegendő a gyes, legalább az egyik házastársnak OEP által igazolt befizetési igazolással kell rendelkeznie.
   Ha hitelt is kérnek, akkor hitelképességi vizsgálat is van, ahol a jövedelem mértéke is számít.

 109. Martin szerint:

  Kedves Attila,
  A közeljövőben tervezünk otthonteremtésbe fogni, viszont a telkünk adottságai több kérdést felvetnek a CSOK igénylésével kapcsolatosan:
  -külterületen van, LKE besorolással,
  -nincs vezetékes víz,
  -nincs szennyvízcsatorna

  A két utolsó pont feltétele a komfort fokozatnak, ami a CSOk egyik feltétele, viszont olyan adottság amit egyénileg nem tudok fejleszteni.
  Kérdésem, hogy ezekkel egyenrangúnak tekinthető-e CSOK igényléshez a zárt szennyvíztartály és a szűrőberendezéssel vételezett víz.
  Központi fűtést és más rendszert is tervezünk, amik túlmutatnak a komfort fokozaton.

  Köszönöm válaszát és segítségét!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Martin,

   Nem alkalmas az említett ház a csok igénylésre sajnos.

 110. T Éva szerint:

  Üdvözlöm! Van a nevemen ingatlan de csak 1/4 rész az enyém! Azt szeretném kérdezni hogy kapok e csok-ot! van 2 gyermekem és utban van a 3 is.Van egy olyan lehetöség 12 városban hogy ingyen ház ha 10 évig ott lakunk és 3 gyermeket válalunk:ehez kell a csok és egy bank aki allami támogatást ad és igy jutnék házhoz.de ott az 1/4 rész tulajdonom .mit csináljak?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Éva,

   Nem ismerem ezt a programot, de a csok esetében nem gond a résztulajdon, ha örökölte és haszonélvező lakik benne.

 111. Erzsébet szerint:

  Ez év május közepén vásároltunk egy használt házat. Akkor kaptunk a Banktól egy tájékoztatást a feltételekről. Az abban foglaltaknak mindenben megfeleltünk. Nem szerepelt benne, hogy a vételárat jórészt banki utalásban kellett volna teljesíteni. Az eladónak nincs bankszámlája, készpénzre váltottuk az előlegeket, amit azóta az eladó jórészt elköltött. Mi a megoldás? Köszönettel várjuk válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsébet,

   Hát… Sok okosat nem tudok mondani. A házat megvették, ki kell fizetni vagy meg kell egyezni az eladóval. A bankot nem hiszem, hogy érdemes perelni, de egy panaszos levelet azért beadnék oda is. Egyezzenek meg az eladóval valamiben, mert ennek sosem lesz vége….

 112. Istvan84 szerint:

  T. Cím!
  Családi házunkoz tartozik egy féltetővel fedett terasz. Az lenne a kérdésem, hogy terasz bővítésre (20 nm-ről 40nm-re, illetve a féltető megnagyobítása) lehet-e igényelni CSOK-kot?
  Vagy esetleg úgy, hogy megnagyobbítanánk és kialakítanánk egy hozzá kamrát?
  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Csak akkor igényelhető a támogatás, ha szobát alakítanak ki a teraszból.

 113. b ferenc szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Kecskemét külterületi gyümölcsös ház besorolású házra is igényelhető a Csok? Eddig ellentétes információkat kaptam, szeretném tudni, hogy a Kifüggesztési eljárás miként befolyásolja az igénylés menetét.

  Üdvözlettel,
  Feri

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Feri,

   Sajnos csak lakóingatlanra és övezetre igényelhető a csok támogatás.

 114. B Edina szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Szeretnék érdeklődni, hogy visszamenőleg meddig jár a CSOK lakásvásárlásra? Ugyanis 2015. február 25-én kötöttük meg az adásvételi szerződést, a házat hitelből vettük, a teljesítés (átvételi elismervény) dátuma 2015. április 1. Van már egy gyermekünk és tervezzük a másodikat.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Edina,

   Ha már kifizették a házat, akkor már csak a hitel törlesztésére lehetne a csok-ot igényelni, de erre tudtommal utólagos igénylés nincs.

 115. G Károly szerint:

  Kedves Attila!
  A családi házunk tetőtere, már részben be van épitve. Viszont rengeteg a holt tér. Amennyiben átalakitanám, létrejönne egy pulssz szoba, ami 10nm, továbbá egy tusoló és egy wc a felsö szinten.Összeségében az átépités után több mint 15nm-el nőne a hasznos alapterület. A tető héjszerkezete nem változna. Vajon erre a munkálatokra igénybevehetö-e a CSOK? Ha igen akkor gondolom az elfogatható számlákba beletartozik a tervezési dij, szigetelés, nyilászáró, fütés bővités, elekromoshálozat bővités, stb.
  Köszönöm válaszát! Károly

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Károly,

   Szerintem nem lesz gond, jól látja, ez működhet, de egyeztessen a bankkal, mert nem lesz egyszerű.

 116. S Zalán szerint:

  T. Ügyvéd Úr!

  Néhány problémás kérdéssel fordulnék Önhöz, amit a bankban sem tudtak megválaszolni:
  1. A szüleim úgy építették a házukat – ahol ők jelenleg is a haszonélvezők – hogy én mint kiskorú voltam az építtető. Most 20 évvel később igényelhetem-e a CSOK-ot úgy hogy a ház 50%-a a nevemen van (nem örököltem, nem ajándékozták nekem a házat, elvileg pénzt ajándékoztak nekem az építéshez)?
  2. Egy szobát építenénk a házunkhoz hozzá (kb 12m2). Van-e ennek a bővítésnek anyagilag felső korlátja? (magyarán kerülhet-e ez a szoba 500eFt-ba négyzetméterenként?) Azért kérdezem, mert csak a szobaépítés költsége számolható el a bank felé.
  3. A bővítéssel együtt megvalósíthatok-e párhuzamosan más építési engedélyköteles bővítést is? (nem csak szobát építenénk hozzá, hanem egy garázst is ugyanabban az épületszárnyban)
  4. Ha elajándékozom a nevemen lévő 25% lakástulajdonrészt most a hugomnak, aki ténylegesen a lakásban lakik, akkor 2 hét múlva igényelhetem a csok-ot?

  Válaszát előre is köszönöm,

  Üdvözlettel:

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zalán,

   Nincsenek jó híreim:
   1. Szerintem ez tulajdon, így nem fog tudni csokot kérni.
   2. Építési terv és költségvetés kell, amit a bank elfogad. Tehát csak átlagos költségeket fognak elfogadni.
   3. Ez szerintem nem megy, de egyedileg dönt a bank a szerkezeti módosításokat vizsgálva.
   4. Sokan élnek az ajándékozással, de szerintem beszélje meg előbb a bankkal….

   Számolja ki, hogy mennyi lenne a támogatás, lehet, hogy nem éri meg ezt a sok cécót….

 117. Karancsiné szerint:

  Üdvözlöm!
  A párommal már elmúltunk 40 évesek , egy gyermekünk van aki után nem vettünk még fel támogatást. Lakótelepi lakásban élünk. Ami tehermentes. Azt szeretném megtudni, hogy ha a lakásunkat kertes, családi házra cserélnénk igénybe vehet-e részünkről a CSOK.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Karancsné,

   Igen, mert meglévő gyermeknél nincs korhatár. A lakást el kell adni, igényléskor nem lehet a nevükön. Az újat csak akkor vegyék meg, ha a csok kérelem elbírálása pozitív.

 118. Tamás szerint:

  Üdvözlöm !

  Érdeklődnék hogy bővítés esetén, milyen módon kell igazolnom, hogy az ingatlan hasznos alapterülete növekedett, illetve az is kérdés volna, hogy hány %ban kell tulajdonrészesnek lennem az ingatlanba. Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   Készül egy bővítési terv, helyszíni bejárás is lesz, szóval kiderül, hogy meg van-e a bővítés….
   Legalább 50%-ban.

 119. Alexandra szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék hogy csok-nál problémát okozhat e ha a mostani házamat az édesapám venné meg ,hogy ne idegen költözzön mellé ,az az mindegy e kinek adom el a házam mivel nagyobbat szeretnénk venni de még ugye a nevemen ház szerepel addig nem igényelhetem a csokot ,a vizsgálat ki tér e a saját ingatlanom eladására vagy csak az a lényeg hogy a kapott összeggel+ a csok értékével minimum egyen értékű ingatlant kell vásárolnom.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Alexandra,

   Tudtommal vásárolni nem lehet támogatásból egyenesági rokontól, de eladni lehet neki, csak a pénzmozgás legyen igazolható. A pénzt a vásárolt új vásárlására kell fordítani és a támogatást is fel kell használni – ez határozza meg a lehetőségeket.

 120. K Ottó szerint:

  Kedves Attila! Szeretnénk nagyobb lakást venni a mostaninál de eladni szinte lehetetlen az állapota és elhelyezkedése miatt olyan kérdésem lenne ha a szüleim megvennék szinte telek áron az okozhat e gondot csok igénylésénél ,belekötnének e az eladási árba vagy abba hogy a szüleimnek adnám el a sajátom hogy lekerüljön a nevemről ,esetleg ha el ajándékoznám az megfelelne e vagy mindenféle képen adásvételi szerződés szükséges hozzá

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ottó,

   Elvileg az eladást nem vizsgálják, csak a vásárlást. Azt nézik, hogy ne legyen igényléskor lakása.

 121. T. Ildikó szerint:

  Üdvözlöm!
  Használt lakást vásárolnánk (96 nm) a férjemmel, fele-fele arányú tulajdonjoggal. Jelenleg önkormányzati lakásban lakunk, aminek bérlője én vagyok, a férjem és a gyermekeink a szerződésben, mint a bérlővel együttlakó személyek vannak feltüntetve. A bérleti szerződésem határozott időre, piaci alapon bérbeadott lakásra szól. A hitelintézménynél a férjem van (lesz) megnevezve, mint “főadós”.
  Igénybe vehetjük-e ilyen esetben a CSOK-ot?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ildikó,

   Tudtommal az önkormányzati bérlakást a csok-nál lakástulajdonnak veszik, de úgy tudtam, hogy ez határozatlan. Ha az Önöké határozott szerződés, akkor lehet, hogy igényelhetik, kérdezzék a bankot.

   • T. Ildikó szerint:

    Kedves Attila,
    Válaszát köszönöm. Sajnos vannak határozott időre szóló szerződések és mivel a Kormányrendelet egyszerűen csak önkormányzati tulajdonról beszél, ezért a banknál sincs esélyünk.

 122. Angela szerint:

  Kedves Attila,
  Mi mar tul vagyunk a hazvasarlason. Utolag igenyelheto a CSOK 1 gyerekre? Vagy errol mar lecsusztunk? Majusban vettuk a hazat.
  Koszonettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Angéla,

   Sajnos utólag nem vehető igénybe a csok támogatás.

 123. Imre szerint:

  Tisztelt Uram,

  Az lenne a kerdes,hogy ha parommal vasarolunk egy hazat hitel plust kenzpenz konstrukcioban es az adasvetelt koveto 120 napban osszehazasodunk,akkor igenyelhetjuk e a CSOKot? Ha igeb akkor gondolom a hitel toketartozasat csokkenti,ugye?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Imre,

   Csak gyerekvállalásnál kell a házasság, egyébként meglévő gyermekre igényelhető egyedül és élettársként is.
   De miért nem házasodnak előbb? :)

 124. dr. R Zsófia szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!

  Kicsit elvesztem a jogszabályok között, illetve inkább a gyakorlat érdekelne, mert már a huszadik féle verziót olvasom/hallom:
  Válásom folyamatban van, első körben én indítottam gyermekelhelyezés és tartásdíj iránt, ehhez csatolta volt férjem a bontópert. Mivel teljes életváltásra kényszerülnénk a fiaimmal, hitelt és CSOK-ot szeretnék felvenni.
  Odáig eljutottam, hogy a bankok (sztem eléggé önkényesen) szóba sem állnak velem, amíg nem kapok a volt férejmtől ügyvéd által ellenjegyzett iratot arról, hogy a megvásárolni kívánt lakáshoz semmi köze és az az én különvagyonom. A mi esetünk teljesen tiszta. Az én házamban laktunk, ahol édesapám az adóstárs, ő elment, kijelentkezett, semmi köze a házhoz….és ez már egy éve így van, tehát amit ezen idő alatt szerzek, vagy ő szerez, a PTK szerint is különvagyionnak számít, a bank mégis kér ilyen papaírt. Ilyen alapon én is igénnyel léphetnék fel a pár hete vett autójával szemben? Nonszensz….főleg azért, mert így egy kekeckedő, nem együttműködő volt házastárs totál el tudja lehetetleníteni az embert és a saját gyermekeit is….a másik problémám a CSOK, mert ott állítólag kell a bontóperről és a gyermekelhelyezésről, szülői felügyeleti jogról szóló jogerős bírósági döntés. Ez jogos, hiszen a gyerekek után veszi fel az ember, de mégsem jogos, mive a CSOK egyértelműen fogalmaz: saját háztartásban nevelt gyerekek esetén vehető fel. Volt férjem egy éve elment, a gyerekek a bírósági tárgyalások megkezdésétől érdeklik, de csak a kötelező 36 órás láthatásokra, amúgy semmi kapocs nincs. Tehát a kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen papír kell a CSOK-hoz. Elég csak a szülői felügyeleti jogokról szóló részítélet a bíróságtól (mivel mint tudjuk ezek a perek évekig húzódhatnak!!!) vagy mindenképp kell a bontóper, vagy elég a bontóper csak magában, esetleg elég egy ügyvéd által ellenjegyzett irat, amiben lemond a szülői felügyeleti jogairól. (azzal együtt, hogy hangsúlyozom, nincs bejelenkezve már hozzánk, nem saját háztartásában neveli a fiait…) Nem egyértelmű a jogszabály, a bankok meg szeretnek a belső szabályzataikkal atombiztosra menni. Mielőtt elkezdem győzködni őket, hogy jelen esetben tiszta ügy, hogy egyedülállóként jogosult vagyok a hitelre és a CSOKra, jó lenne ezt jogszabályokkal alátámasztani.
  Tehát a jogszabály úgy fogalmaz, hogy elvált szülők esetében a felügyeleti jogról szóló ítélet kell….de a folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban nincs rendelkezés.

  Köszönettel

  Zsófia

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsófia,

   Teljesen megértem a helyzetét és az elkeseredését, de a bank álláspontját el kell fogadnia. Sajnos a bank előírások szerint jár el, én nem látok kifogásolni valót a leírtakban. Folyamatban lévő ügyekkel a bank nem tud mit kezdeni.

   Sajnos a férjével kell előbb rendeznie a dolgaikat – akár milyen nehéz is ez.

 125. H Krisztián szerint:

  Üdvözlöm!

  A kis családommal felvettük 2007-ben megelőlegező kölcsönnel CHf hitelt. 2 gyermekre írtuk alá. 2 gyermek teljesült és a banknál is jegyezve lett hogy teljesült.
  A mostani CHF elszámolások minket csak szeptemberben fog érinteni és arra gondoltunk el szeretnénk adni az ingatlanunkat. Vissza fizetnénk a hitelt és vennénk fel egy új hitelt az új ingatlanhoz(használt ingatlant akarunk venni). A jó hír hogy most várjuk a 3 gyermeket.
  Kérdésink:
  -ha eladjuk akkor a szocpolunkat letétbe kell helyeznünk addig amíg nem veszünk egy másik ingatlant?
  -igénybe vehetünk még szocpolt azaz az új CSOK-ot használt lakásra úgy hogy vettünk igénybe a hitel felvételekor?
  -csak abban az árban vásárolhatok ingatlant amennyiért eladtam, ha olcsóbban akkor fizetnem kell vissza? (pl.:18mft eladom bpen vidékre megyek 5mft ért veszek de nm nagyobb akkor is ha ott az ingatlan árak kedvezőbbek)? Eddig nem az volt hogy csak nagyobb nm legyen amit vásárolok?
  -a bank dönti el hogy önerőként be számolja önerőként a szocpolt?
  -Ha nekünk letétbe kell tennünk amit már kaptunk egyszer szocpolt az beszámítható e önerőnek és amit esetleg kapunk még a CSOK által szocpolt az is beszámítható e vagy mind kettő beszámítható e hitel felvételekor vagy egyik sem?
  Nagyon Köszönöm előre is válaszát,segítségét!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztián,

   A már lehívott támogatásra van állami bejegyzés az ingatlanukon, tehát nem könnyű eladni – kell betéti vagy másik ingatlan fedezet, amíg a régit eladják de még nincs új.
   Válaszok:
   – igen.
   – Igen, de csak a 3.gyermekre.
   – Igen, csak drágábbat tud venni, mert az eladott vételárát és a támogatást máshogy nem tudja beszámítani.
   – Hát igen….
   A letét nem lesz önerő, mert nem tudja mozgósítani a vásárláskor, tehát csak az új CSOK lesz része a vételárnak.

 126. Csaba szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila,

  fentebb egy értékbecslése vonatkozó kérdésre válaszolta, hogy
  “…A banknak meg kell állapítania az ingatlan értékét, ez fedezete a támogatás visszafizetésének, ha valami szabálytalanság történne.”
  Nemrég adtam be CSOK igénylést hitelfelvétel nélkül meglévő ház bővítésére és az általam ismert tájékoztatás
  “…a családok otthonteremtési kedvezménye…a kedvezményre vonatkozó kérelem benyújtását követően megkezdett bővítési munkálatokhoz igényelhető.”
  szerint az igénylés beadása után közvetlenül kezdődött volna a munka. Mire a bank közölte, hogy az értékbecslés után lehet csak elkezdeni. A kivitelező (érthető módon) türelmetlenkedik, én pedig félretájékoztatva érzem magamat. Számomra érthető az értékbecslés indokoltsága, az viszont nem, hogy ez miért nem szerepel a tájékozatóban, hiszen akkor ennek megfelelően terveztem volna a munka megkezdését.
  Kiindulva abból, hogy az értékbecslésnek a munka megkezdése előtt meg kell történni, tehát jogos a kikötés a bank részéről: a tájékozatóknak ezt az információt is tartalmaznia kell(ene) ugye?
  Üdvözlettel
  Csaba

 127. Eszter szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Érdeklődni szeretnék, milyen dokumentumokat kell beszereznem az igényléshez?
  A tetőteret is meg kell terveztetni?
  Mi ezt a családi házat már 9 éve vásároltuk,ekkor felújítottuk az alsó szintet, de a tetőteret eddig nem építettük be, a feljárathoz a lépcső kész van, ill. a nyílászárókat a vásárláskor kicseréltük fent is!Ez probléma?
  Várom válaszát!
  Köszönöm a segítséget!
  Eszter

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Eszter,

   Nagyon sok apró buktató van, egyeztessen mielőbb a bankkal. Kell tervrajz….

 128. Szarvas szerint:

  Üdvözlöm!
  Venni szeretnék egy házat, amelyen az eladónak FHB terhelés van, tételezzük fel, hogy a bank lenyilatkozza, hogy a megadott vételi ajánlatért eladható az ingatlan. Ez esetben hogyan tudom igénybe venni, pl. az FHB-től a CSOK-ot? Hisz a FHB csak akkor veszi le az ingatlanról a terhelést, ha a teljes vételárat kifizetem, a megadott számlaszámra, viszont a CSOK-ot akkor kaphatom meg, ha ez a vételár utolsó töredéke. A vételár többi részét saját erőből fizetném. Tehát amikor a CSOK-ot igényelni fogom, gyakorlatilag még jelzálog van rajta, igaz az adás-vételi szerződésbe gondolom a bank nyilatkozata már benne lesz. Megkaphatom így a CSOK-ot, egy bankon belül megoldható ez? Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szarvas,

   Ebből nem szokott gond lenni, mert a bank ad nyilatkozatot, hogy fizetést követően törli a bejegyzését és ez elegendő szokott lenni. Ha egy bankon belül intéződik a dolog, akkor az még egyszerűbbé teszi…

 129. zoli szerint:

  helo dr nemtudok elmeni rajta ezen a célon mert csak anyit akarok tudni hogy csak a bank nál tudom ikényelni vagy mas utonis elöre koszönom

 130. Mónika szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  A napokban vásárolok egy lakást hitelre (OTP), ami 100%ban az én nevemre kerül. Gyereket szeretnénk vállalni, de a férjem nevén is van már egy ingatlan. A jelenlegi lakásvásárlásnál azt az információt kaptuk, hogy abban az esetben, ha a házastárs egyikének a nevén van már ingatlan, akkor nem vagyunk jogosultak a támogatásra. Önnek mi a véleménye erről? Előre is köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mónika,

   Igaza van a banknak, neki sem lehet lakása az igényléskor.

 131. Attila szerint:

  Üdvözlöm!

  Párom és én lakásvásárláson gondolkodunk. Van egy 1,5 éves kislányunk, párom 30 én 33 éves vagyok.
  Édesapám 2002-ben meghalt így örököltem 1/4-es részt a szülői házból. 2010-ben ugyanerre az én nevemben vettünk fel 5 000 000 ft jelzálog kölcsönt, amiben édesanyám és hugom adóstársak.
  Mennyiben lehet akadálya a CSOK igénylésének a nevemen futó másik igatlanon szereplő jelzálog kölcsön?

  Várom megtisztelő válaszát!

  üdvözlettel:
  Attila

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   Szerintem nem gond, igényelhetik a támogatást.

 132. klaudia szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Két kérdésem lenne: 26 éves egyedülálló édesanya vagyok ,szeretnék érdeklödni hogy a csok -ót igénybe veheti az akinek van ház a nevén ahol csak féltulajdonos ? és még anyit szeretnék kérdezni ha tartozás van a házon amelyiket megszeretném venni meg lehet e venni ?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Klaudia,

   A félrész vásárlás nem fog menni. Ha örökölte, akkor még egy saját lakást vásárolhat támogatással.

 133. Z György szerint:

  Üdv.
  Érdeklődnék hogy tulajdonrész megváltására is igénylehetö e a csók? használt lakásrol lenne szó? jelenleg törlesztem havi részletekbe a tulajdonrészt ennek további megváltására igényelhetö e?
  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves György,

   Tudtommal erre a célra nem használható a támogatás.

   • Ilona szerint:

    Üdv.
    Érdeklődnék, hogy kis településen élünk, egyedül élek 1 gyermekemmel. Édesanyám házába.
    2milió forint körül vannak “jóállapotú” házak a településünkön.
    Kérdés, hogy egyedülállóként vállalhatok-e még gyermeket a közeljövőben.
    Vagy csak 1 gyermekre tudom-e igénybevenni a CSOK-ot.

    • Ilona szerint:

     Ha Gyesen vagyok az megfelel a Tb-finanszírozásnak?

     • dr.Tatár Attila szerint:

      Kedves Ilona,

      Sajnos ügyfél válaszokból tudom, hogy sok bank nem fogadja el.

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Ilona,

     Vállalni csak házaspár tud, egyedülálló csak meglévő gyerekére kérheti a támogatást.

 134. Cz Mária szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Hitelfelvétel nélkül szeretnénk CSOK-ot igényelni építési engedély köteles bővítésre.
  Miért kell értékbecslési díjat fizetni a banknak?

  Köszönöm válaszát.
  Mária

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mária,

   A banknak meg kell állapítania az ingatlan értékét, ez fedezete a támogatás visszafizetésének, ha valami szabálytalanság történne.

 135. szné szabina szerint:

  Én csak azt szeretném kérdezni hogy a szocpol vagyis a csók hoz tényleg kel önerő és akkor ha kel akkor nagyon sok család nem fogja tudni igénybe venni

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szabina,

   Csak csok felhasználásával nem lehet lakást venni, ha hitelt vesz fel, akkor annak eléggé szigorúak a feltételei. Szóval kell legalább 20% önerő. Persze a csok része a vételárnak és kedvező feltételeket teremt, de nem tudom elképzelni a felhasználást önerő nélkül.

 136. Fné Sarolta szerint:

  Üdvözlöm! egy kérdésem lenne 3 gyermekem van szeretném a csok-ot igényelni de viszont provident felé tartozásom van gondolom így nem vehetem igénybe. Ha tartozásom kifizetném úgy intézhetem? köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Sarolta,

   A tartozás kizáró ok, korábban a szocpol nem volt ennyire szigorú ebben a tekintetben.

 137. Sz Szilvia szerint:

  Érdeklődnék, hogy van egy ingatlan a nevünkön a férjemmel 50-50%-ban amiben a szüleim
  élnek, ez azért került a nevünkre mert mi ujjítottuk fel. Kérdésem most építkezünk és van
  két gyermekünk igényelhetjük e a CSOK-ot, ezekkel a feltételekkel ez nem zár e ki minket.
  Köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szilvia,

   Elvileg igényelhetik, de érdemes a feltételeket a bankkal is megbeszélni jó előre….

 138. Gábor szerint:

  Tisztelt dr Tatár Attila!

  A következőben kérném segítségét.
  2007 ben Svájci frank alapú hitelt vettünk fel a az OTP Bank-nál.Egy gyermekünk volt és felvettük az építkezéshez a szocpolt is 1 meglévő és 1 leendő (tervezett) gyermekre. 2012-ben vég-törlesztettünk és abban az évben született egy 3. gyermekünk is. A lakás építésénél nem terveztünk vele és most bővítenénk a lakást.
  Tudunk e igényelni CSOK-ot a 3. gyermek után?
  Válaszát előre is köszönöm!!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   Minden gyermekre igényelhető a támogatás és lakáscél is van (bővítés), szóval irány a bank….

  • Gábor szerint:

   Igen ám ,de melyik bank? Mert ugye vég-törlesztettünk, és az OTP-nél volt a lezárt hitel 2 gyermekre szocpollal.A végtörlesztést a vajai takarékszövetkezet segítségével vittük véghez ami forint hitel.
   A 3.gyermek kérdését felvetettük 1 éve a TKSZ-nek elutasították,mert lezárult a szocpolhoz kapcsolódó hitel a végtörlesztéssel.Most a helyzet akkor megváltozott azzal hogy bővítéshez pedig lehet?

   • dr.Tatár Attila szerint:

    Kedves Gábor,

    Ez új támogatás, új feltételekkel. Nézzen utána az igénybevételi esélyeknek.

 139. S Norbert szerint:

  Üdvözlöm!
  A kérdésem az lenne, hogy CSOK igényelhető-e külterületi tanyaingatlan vásárlásához?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Norbert,

   Tudtommal csak belterületi ingatlanra igényelhető.

 140. C Gyula szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila

  Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy szeretnénk egy most vásárolt üres telken építkezésbe kezdte és szeretnénk igénybe venni az új Csok-ot, de az én nevemen van egy fél lakás, amit édesapám után örököltem 2005.-ben. Édasanyám lakik ott, én nem ott lakom de oda vagyok bejelentve. Kérem segítségét, hogy hogyan tudnánk igénybe venni a csok-ot.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gyula,

   Ettől még igényelheti, de talán a címét át kell jelenteni máshova.

 141. P Renáta szerint:

  Üdvözlöm!
  3 kérdésem lenne a CSOK-kal kapcsolatban. 1./ A Férjem Édesapja elhunyt, így a megvételre kerülő házban Férjem 1/6 résszel rendelkezik. Az Édesanyjának 3/6 része van és a két testvérének 1/6-1/6. A házat úgy szeretnénk megvenni, hogy a 15 éves gyermekünkkel mind a hármonknak 1/3 része lesz.
  2./ 13 éves koromban Édesanyám úgy vette meg a lakását, hogy 1/2 rész az övé a másik 1/2 rész az enyém. Én abban a lakásban nem lakom a Szüleim használják.
  3./ Ha az energia tanúsítvány “C”-nél kedvezőtlenebb, de rendelkezésre áll 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.
  Ilyen esetben Ön szerint igénybe vehetjük a CSOK-ot?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Renáta,

   1. Nem gond,m ettől még igényelhető.
   2. Talán ez sem gond.
   3. Szerintem igen, de konkrét tapasztalatok még nincsenek, most indul az igénylés.

 142. Kné Anikó szerint:

  Érdeklődnék, hogy 2013-ban vásároltunk egy családi házat, amit 2014-ben elkezdtünk bővíteni, azonban a munkálatok még nem fejeződtek be. A kérdésem az lenne, hogy a júl. 1. utáni bővítési számlákra igénybe vehetjük a CSOK-ot?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anikó,

   Esetleg egy új tervvel, önerőnek betudva az elvégzett munkát igényelhető a csok.

 143. K.Zoltánné szerint:

  Szép estét,

  Több éve vásároltunk egy 54 négyzetméteres lakást gyermekünknek, azonban a tulajdonjog 1/3-1/3-1/3 arányban került megosztásra. Gyermekünk időközben családot alapított, a lakás adottsága lehetővé tenné számukra a tetőtér beépítését. A cSOK igénylésénél akadály-e, hogy mi szülők is tulajdonosok vagyunk?
  válaszát megköszönve,

 144. Gábor szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Párommal külföldön dolgozunk, aki jelenleg gyesen van. Az OEP-en kívül megfelelnénk minden követelménynek ami a CSOK-hoz kell. Van rá esély hogy megkapjuk?

 145. K Tamás szerint:

  a Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható! Ez mit jelent bőveben ?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   Pont azt, amit leírtak. Ez még egy egyértelmű mondat. Másnak nem lehet haszonélvezeti joga, nem lehet eladni, ilyesmi.

 146. Nné Diána szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A segítségét szeretnénk kérni. 4 pici gyermeket nevelünk, mindketten a közszférában dolgozunk. Van egy lakásunk, melyet 7,6 M Ft-ért szeretnénk eladni, de terheli 2,9 M Ft szabadfelhasználású jelzáloghitel. A megvásárolandó családi ház 12 M Ft. A vásárláshoz a CSOK-ot és plusz hitelt szeretnénk igénybevenni. Megoldható ez? A Bankban kicsit tanácstalanok voltak. Azt mondták, hogy nem fizethetjük vissza a hitelünket, mert a teljes eladási árat bele kell vinni a vételárba. Ha visszafizettük volna, nyilván annyival több hitelt kellene felvennünk. A másik alternatíva az volt, hogy terheljük tovább a megvásárolandó ingatlanra. Itt viszont azt vetették fel problémának, hogy a CSOk igénylsekor nem lehet a nevünk ingatlan…..ugyanakkor a jelzáloghitel sem lóghat a levegőben. Ön szerint van valamilyen megoldás? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Diána,

   A csok igénylésekor nem lehet lakás a nevükön, így aztán valóban nem könnyű a folyamat lebonyolítása (albérlet, bennlakás eladott lakásban, stb.)
   De elvileg az eladott és hiteltörlesztés után megmaradó vételár rész és a csok+új hitel felhasználásával vásárolhatnának új házat.

 147. Tímea szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  3 pici gyermekem van, férjemtől egy éve külön élek. Házassági bontóperünk folyamatban és várható annak jelentős elhúzódása. Vagyonközösség felbontására irányuló igényt még nem terjesztettünk be, ez is hamarosan megtörténik, de az is hosszúnak ígérkezik. Mivel gyakorlatilag minden a férjem nevén van, vagy az ő ági vagyona (egyértelmű a helyzet, mivel mindet a házasság előtt szerezte), én ingatlantulajdonra igényt nem is kívánok beterjeszteni. Ha igényelni kívánom a támogatást, szükség van-e hozzá jogerős bírósági ítéletre a vagyonközösség megszűntéről, vagy elegendő annak igazolása, hogy nekem a férjem felé nincs ingatlankövetelésem, így a válást követően sem lesz a nevemen ingatlan, ahogyan most sincs.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tímea,

   Nem tudom, hogy egy nyilatkozatot elfogad-e a bank, szerintem kell a válókereset lezárása, határozata….

 148. Anikó szerint:

  Üdvözlöm!

  2006-ban vettünk fel hitelt használt lakás vásárlásra. A hitel futamideje még jelenleg is tart. Gyermekünk nem volt, így szocpol nem jöhetett szóba. Az akkori párommal a kapcsolatunk megszakadt, a hitelből kilépett. Viszont a hitelbe a mostani párom (élettárs) hivatalosan be van vezetve mint adóstárs. Idén született gyermekünk. Kérdésem az lenne, hogy igényelhető-e így utólag szocpol/félszocpol?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anikó,

   A hitel csökkentésére a csok nem használható, lakáscél kell sajnos…

 149. T. József szerint:

  Azt szeretném megtudni, jogosultak vagyunk-e CSOK igénybevételére. Jelenleg albérletben lakom második feleségemmel, és közös gyermekünkkel, és első feleségemmel 50-50%-os közös tulajdonban lévő családi házunkat szeretnénk megvásárolni. A válás során a családiház kizárólagos haszonélvezeti jogát volt feleségem kapta.

  Ilyen esetben kizáró oknak számít az 50%-os tulajdonjogom?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves József,

   Sajnos a véleményem szerint a “közeli hozzátartozótól” vásárlás esete áll fenn és nem fogják adni a támogatást, de azért kérdezze meg egy bankban is.

 150. J. Zsuzsi szerint:

  Üdvözlöm!

  Az alábbi kérdésem lenne a CSOK igénylésével kapcsolatban.
  A tulajdonomban van egy 1/2 lakás, amit a nagyszüleim vettek meg a testvérem és én nevemre 13 éves koromban. A lakásban jelenleg a testvérem lakik. Az így szerzett 1/2 lakás kizáró ok?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsuzsi,

   Mivel nem lakik benne, így szerintem nem gond. Ha az lenne,m akkor papíron el kell ajándékozni a testvérnek.

 151. P Andrea szerint:

  Üdvözletem. A kérdésem az lenne a CSOKkAL kapcsolatban hogy 2009-be vettünk családi házat a tetőteret szeretnénk beépíteni.Mivel az előző tulaj beépített már két sík ablakot anno, ez a munkálat amit elvégzett gátol e minket a CSOK igénybe vételéhez? Engedélyeket még nem intéztünk el, ezzel kapcsolatban.Mert nem egyértelmű hogy igényelhetjük e .Nem értjük hogy szól a törvény mi nem kezdtünk bele munkálatokba. Várom megtisztelő válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:
  • Andrea,

   Szerintem nem gond a megkezdett munka.Jól teszik, ha előbb a bankban minden feltételt megvizsgáltatnak.

 • Péter szerint:

  Kedves dr.Tatár Attila

  CSok kérdésben lenne az alábbi problémám: 15 éve forint hitelre vásároltam egy kis használt lakást Budapesten, melyet időben visszafizettem így annak most 100% tulajdonjogával rendelkezem. Idővel megismerkedtem feleségemmel és most van egy 3.5 éves gyermekünk. Én 39 leszek a párom 32. Szocpolt nem vehettünk fel akkor. Most éppen a Budapestről kiköltözésen fáradozunk, hogy a következő gyermekünk már egy kertesházba érkezzen. Kb 25-30M forintos kb 120nm lakható területű ingatlanok jönnek szóba Pest megyében. A jelenlegi lakást nem szeretnénk eladni, hanem édesapámat költöztetnénk be. A kérdés az lenne, hogy a CSok-ra csak úgy lennénk-e jogosultak, ha a jelenlegi lakást eladnánk? Vagy még akkor sem? Esetleg ha édesapámnak ajándékozom a lakást még az új ingatlan vásárlása előtt?

  Köszöbettel:
  Péter

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Péter,

   Jól látja, az igényléskor nem lehet lakás a nevükön és az eladott vételárát be kell forgatni az újba. A ház vételára is magas, nézze meg a cikket, van egy táblázat….

 • N Viktor szerint:

  Jó napot. Az én kérdésem az lenne,hogy ha mondjuk a ház vásárlása beleesik a 120 napba,de ki lett fizetve készpénzbe,akkor nekem már csak bővítésére jár a támogatás?

 • K Krisztina szerint:

  Üdvözlöm!
  2012-ben vásároltunk egy ingatlant, aminek a vételárának egy részét ebben az évben kell kifizetnünk.
  A régi tulaj nem rokonunk. Van 2 gyermekünk.
  Ön mit gondol számíthatunk-e a CSOK-ra?
  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   Sajnos túl régi az adásvételi. Nem tudom, hogy szerződésmódosítással mehetne-e. Kérdezzék meg az egyik ügyintéző bankot.

 • Ricsi szerint:

  Kedves Attila!

  Arról érdeklődnék, hogy egy már megkötött szerződés-nél (ki is fizetett) lehet-e csók-ot igényelni? a 120 nap még nem telt el mivel tudtuk, hogy ez feltétel, de hogy ezt szerződésbe is kell foglalni azt, nem. (mármint arra gondolok, hogy a csók összeget a bank/állam fogja fizetni így ezt nem vettük bele)

  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ricsi,

   Már kifizetett adásvételnél nem lehet lehívni a támogatást…

 • László szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr,

  a rendelet 3. paragrafus 5. pontja az alábbit tartalmazza, mely szerint ‘A családok otthonteremtési kedvezménye akkor igényelhető, ha': ‘A nem értékesítés céljára épült és használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező lakás tulajdonjogának átruházása esetén az új tulajdonost a családok otthonteremtési kedvezménye nem illeti meg.’
  Kérném segítségét, hogy ez mit jelent amennyiben használt (50-es években épült házat akarok venni). Nem hiszem, hogy akkoriban értékesités céljából építették a házat. Ezek szerint csak arra a házra jár a támogatás amelyiket eladási célra épitettek? Tehát vállalkozó kell hogy árulja pl? Igy szerintem értelmét veszti a használt lakás vásárlásra is kibővített kedvezmény. Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves László,

   Ennek a mondatnak nincs értelme. Egyedül új lakásnál számít az értékesítési cél és a vállalkozótól vásárlás.

 • Sz Adrienn szerint:

  Üdvözlöm!
  32 éves vagyok férjem 35.Van egy házunk ami az én nevemen van teljesen hitelmentes.Egy hat éves kisgyermekünk van.Kérdésem az lenne hogy igényelhetjük e a támogatást?Elkezdtük a lakást felújítani nyílászáró csere tető csere,korszerű fűtés,alulról le van szigetelve a ház mert új szerelő és aljzatbetont csináltattunk ami közé 5 cmes nikecelt tettünk.Szeretnénk bővíteni a lakást úgy hogy a meglévő teraszunkat beépítenénk hogy legyen egy előszobánk.Erre a munkálatra lehet-e igényelni a támogatást? Köszönettel.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Adrienn,

   A bővítés azt jelenti, hogy legalább egy szobával kell növelni a területet.

 • T Éva szerint:

  Üdvözlöm!

  Amikor nagyobb használt lakást vásároltam, még nem volt lehetőség szocpolt felvenni használt lakásra. Az évek elteltével, ami azt jelenti, hogy a lányom már 16 éves, én pedig 57, tudok-e még élni a lehetőséggel, ha lakást cserélnék? Számít-e a kor? Most egy 55m2-es lakásban élünk ketten, természetesen egyedül nevelem. Hova kell fordulnom, és mennyi pénzt kaphatnék?
  Maradok tisztelettel: T. Éva

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Éva,

   Ameddig tanul a lánya, addig igényelhetik a támogatást. Az ön kora nem számít, szóval igényelheti. Az ügyintézés júliustól zajlik a nagyobb bankokban.

   • V.Évi szerint:

    Kedves Attila! Szeretnék én is érdeklődni. Meglévő házunkat szeretnénk bővíteni jelenleg 51m2 és kb 16m2-t szeretnénk hozzá építeni galériával így kb 25-26 m2 lenne plusz hasznos terület, jelenleg élettátsi kapcsolatban egy gyermeket nevelünk aki nem közös,de tervezünk közöset is. A ház hitellel terhelt amit szeptemberben ígért a bank visszaállítani. Jogosultak lennénk valahogy a csok-ra? Én 33 párom 43. Várom válaszát. Tisztelettel :V.Évi

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Évi,

     Vállalni már nem tudnak, de meglévő gyerekre igényelhetik a támogatást a tervezett bővítéshez.A hitel nem akadály.

 • K Brigitta szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Mi már májusban megvettük az ingatlant.Kifizettük az eladónak a teljes vételárat,amihez nem vettünk igénybe hitelt.Ilyen esetben igényelhetjük a CSOK-ot?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Brigitta,

   Sokadszor írom le: ha kifizették a vételárat, akkor nem tudják a támogatást igényelni ennél a szerződésnél. Új lakásvásárlás kellene, ha van erejük hozzá.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Párom külföldön dolgozik, én pedig GYED-en vagyok gyermekünkkel. Egészen áprilisig, a TGYÁS lejártáig aktív főfoglalkozú munkaviszonyban voltam, most pedig GYED-en, fizetetlen szabadságon vagyok. Tehát ebben az esetben jogosult vagyok a CSOK igénylésére? Azaz az OEP-től megkapom az igazolást hozzá? Köszönöm válaszát.
  Andrea

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Andrea,

   Szerintem igen. A férj jövedelem igazolást tud hozni?

 • Á Enikő szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  Fiam és már hét hónapos kismama párja,lakás vásárlásra,a Fundamentánál kapott hitelt ajánlatot. Ez az összeg kevés a lakás megvételéhez,még szükség van pár százezer forintra…reménykedtünk,hogy megkapják a Csok-ot…Állítólag a Fundamenta nem intézheti,más bankok pedig újabb tízezreket fizettetnek majd velük,hogy ezt a hitelt megkapják??? Az ügyvéd szerint,mivel a kismama már több mint 24 hetes,a fele Csok sem jár!! Ha ez így lesz,ők is elmennek az országból…több munkaajánlatuk van.
  Segítségét előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Enikő,

   A Fundamenta tényleg nem intézhet csok-ot, a bankok pedig kérhetne érte díjat. Fél csok már nincs.

 • B Tímea szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!
  2012-ben értékesítettük svájci frank hitellel terhelt lakásunkat, melyre felvett lakáshitelt az eladás előtt másik hitelből végtörlesztettük. A végtörlsztéshez felvett hitel összege 7 millió Ft, a végtörlesztés 14, a lakás eladásából származó bevétel 12, a végtörlesztéshez szüleim 4 millió Ft-ot, párom édesanyja 1 milliós hitelt vett fel, melyet az eladás után visszafizettünk. Következő hónapban lakást szeretnénk vásárolni szocpollal (2 gyermekünk van, egyebekben minden feltételnek megfelelünk). Előzetes hitelkalkuláció során minden rendben volt (minimális önerőnk van, ami éppen elég), de ez a kérdés nem merült fel. Mennyi lakáscélú hitelt kaphatunk a megvásárolni kívánt lakásra ebben az esetben?Csökkentő tételnek számít ebben az esetben a visszafizetett hitel?
  Nagyon köszönöm a segítségét!
  Üdvözlettel,
  Tímea

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tímea,

   A már rendezett, teljes mértékben visszafizetett hitelt nem veszik figyelembe – ha igen, akkor pozitív dologként.
   Keéé 20% önerő és munkaviszony, egyébként sok sikert, fog menni a támogatás igénylése.

 • B.Henriett szerint:

  Tisztelt Attila!

  A hozzászólásokból azt következtettem le hogy bővítésre 50%-os (50 páromé,50 édesapjáé) tulajdonjognál igényelhető a támogatás! Párommal élettársi viszonyban élünk hamarosan 3 gyermekes családként! Bővítésnek számít nem lakott (Tároló,istálló anno) helyiség lakhatóvá tétele? Válaszát köszönöm!!! Üdv.Heni

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Henriett,

   Igen, szerintem működhet a dolog. De az édesapát be kell vonni a tulajdonrész miatt.

 • Gábor szerint:

  Tiszteletem!

  3 gyermekünk van szeretnénk majd egy 2 millió forint körüli családi házat vásárolni, ehhez a CSOK-hoz kelleni fog majd önerő? Mert az sajnos nincs. Én nyolc órás közmunkán vagyok a feleségem pedig 2 gyermekkel gyesen így minden fillér meg van számolva de viszont önkormányzati albérletben lakunk és szeretnénk saját házat mert ez sajnos kicsike. Abszolút nem tiszta az egyszerű paraszt fejünknek hogy működik ez a dolog. Köszönöm a választ.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   Nem egyszerű, valóban. Ezért kell találni egy segítőkész banki ügyintézőt. Önerő fog kelleni.

 • Bné Réka szerint:

  Jó Napot!Van 1 gyermekem ,(5honapos) érdeklödnék ,hogy ha 3 tulajdonosa van az ingatlannak ahol lakunk,3 szintes családi ház,és szeretném a középsö illetve a tetöteret beépiteni ,(édesanyám ,tesóm,és én )és tesóm megjelzálogoztatta 10 éve.Az lenne a kérdésem hogy ilyen formán is igényelhetem a Csokot?
  Válaszát köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Réka,

   A sok tulajdonosnak részt kell vennie a támogatási kérelemben. Nem választható le az önök része?

 • F Livia szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!

  Az lenne a kérdésem, hogy ránk melyik tv. vonatkozik?

  Mi 2006-ban igényeltünk a hitelünkhöz megelőlegező kölcsönt, amit teljesítettünk is, megszületett a 2 gyermekünk.
  Decemberben a lakást, amire felvettük anno a hitelt, eladtuk, és mivel a 10 év elidegenítési tilalom fennáll még, ezért letétbe kellett tennünk az akkor folyósított 2 400 000 ft-ot, amit majd az újonnan vásárolt házra vagy lakásra áttehetünk, és visszakapjuk a letétbe helyezett összeget.

  Viszont november végére várjuk a 3. gyerekünket. Ha szeretnék a 3.-ra igényelni “szocpolt, vagy félszocpolt”, akkor most ránk melyik tv vonatkozik?
  1. Ami 2006-ban fennállt, mert akkor a 3. gyerek után járt 1 400 000 ft, tehát még ha félszocpol is, akkor is járna 700 000 ft.

  2. Vagy a 2015. július 1-től érvényes CSOK, ami 3 gyereknél 1 500 000 ft, akkor viszont a 3. gyerekre nem kapnánk semmit, mivel az első kettőre már többet kaptunk, mint a jelenlegi támogatás összege.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Lívia,

   A folyamatban lévő ügyekre a régi szocpol, a 3. babára a mostani csok rendelkezések vonatkoznak.A 3.-ra megkaphatják a pénzt.

 • Karesz szerint:

  Tiszteletem !

  A Kandallót elfogadják?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Karesz,

   A kandallót, szaunát, stb. nem. Gondolja végig…
   Egy szobával kell bővülnie a háznak, az a bővítés.

   • Karesz szerint:

    bocsánat nem volt értelmes a kérdésem házat vennék és kandallóval akarok fűteni abba belekötnek?
    mert olvastam olyant is hogy csak akkor lehet megkapni ha gáz vagy kazán rendszer van bent a házba a fűtéshez.

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Karesz,

     Sajnos ezt nem tudom. Komfortosnak kell lennie….

 • Sné V. Erika szerint:

  T. Tatár Úr!

  Igényelhetünk-e CSOK-ot olyan családi ház bővítéshez, ahol 5-en élünk (2 szülő, 2 gyermek, 1 nagyszülő – állandó lakóhelye mindenkinek), a tulajdonviszonyok az alábbiak: 50% a nagyszülőé, 25-25%-ban mi szülők vagyunk tulajdonosok?

 • K Simon szerint:

  Üdvözlöm!

  Fiatal házaspár vagyunk és 2015 május 15.én vettünk egy házat. Gyermektelenek vagyunk, de természetesen vállalnánk 1 gyermeket 4 éven belül és 2-t 8 éven belül.
  Bizonyos összeget letettünk az eladóknak, a fennmaradó részt pedig törlesztjük.

  Kérdés: igénybe vehetjük e a támogatást vásárlás címén, ha a fennmaradó rész törlesztéséhez kérem, ill. kell-e számlával igazolni, hogy a támogatásként kapott összeget mire költöttük?

  Energetikai besorolás “F” és az alapterülete 55-160 m2 közé esik.

  Köszönöm
  Simon

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Simon,

   Az adásvételit módosítani kell majd. A teljes vételárat ki kell fizetni és felhasználhatják ehhez a CSOK-ot. Az eladónak utalja majd a bank.

  • B Józsefné szerint:

   Van a ház és 3vagyunk testvérek benne de a férjemmel is benne lakunk 1gyerekkel a ház 1/6 része az enyém de plusz van egy beteges öcsém akinek a gondviselője vagyok!
   És azt szeretném kérdezni hogy nekem a csok járhat?

   • dr.Tatár Attila szerint:

    Kedves Asszonyom,

    Sokadszor írom le, hogy kell lakáscél: vásárlás, építés, bővítés. Meglévő házra nem megy.

 • K Krisztina szerint:

  Tisztelt Tatár úr!
  Egyedülállóként (2 gyerekkel) igényelhető a csok?
  Ha igen, akkor a további kérdésem:
  -üres belterületi telek van a tulajdonomban, kizáró ok?
  -gondolom a vásárolni kívát ingatlan nem lehet zártkerti, nyaraló besorolású?
  Válaszát köszönöm!
  Kriszta

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Kriszta,

   Igen, igényelhető. A telek szerintem nem akadály, de két lakás nem lehet a nevén, sőt igényléskor egy sem.
   Csak lakás lehet, más besorolású ingatlan nem.

 • S. Ildikó szerint:

  Tisztelt Tatár úr!

  A napokban kötnénk adás-vételi szerződést egy önálló családi házra, amely egy telken fekszik egy másik családi házzal, egy helyrajzi számon, vagyis nincsen albetétesítve az ingatlanunk de használati szerződés van kötve a másik ház tulajdonosával. A ház nem házrész-tisztában vagyunk vele, hogy arra nem vehető fel a szocpol-, hanem teljesen szabadonálló ház, és a telek az utcára merőlegesen lett leválasztva, vagyis nincs semmi közös rész, értem ezalatt, hogy nem járkálunk át egymás udvarán, stb. A házszám egyébként /B jelölést kapott, mert ezt építették később.
  A kérdésem tehát az, hogy erre a szabadon álló házra felvehető-e a szocpol? ( Minden egyéb feltételnek megfelelünk).
  Válaszát előre is köszönöm!
  Ildikó

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ildikó,

   Ha a közművek önállóak, akkor szerintem igen. A legjobb megvárni a júliust és előzetesen egyeztetni a bankkal.

 • K Tamás szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila,

  A feleségemmel 44 és 40 éves házaspár vagyunk, van három kiskorú gyerekünk. A mostani lakásunkat szeretnénk értékesíteni ~ 15-16 millió forintért és venni szeretnénk egy családi házat.

  CSOK-kal kapcsolatban a következő kérdéseim lennének:
  – a mostani lakáson van ~ 4 millió forint …. hitel, ha ezt az eladási árból végtörlesztjük, arra mondható-e, hogy beleforgattuk az új vásárlásába?
  – a feleségemnek van egy családi ház a nevén melyhez életjáradéki szerződés útján jutott (a szüleitől) több, mint tíz éve, melyben az anyukája él életvitelszerűen és haszonélvezeti joga van a teljes házon, az apuka sajnos már nem él?
  – az én nevemen van egy lakás 50%-os tulajdonjoga, melyet 4 éve örököltem apukám után, a lakásban édesanyám él életvitelszerűen és haszonélvezeti joga van a részemen.

  Felvehetjük a támogatást, ha igen, akkor milyen feltételekkel?

  Tisztelettel,
  Tamás

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   Igen, a vételárból visszafizetik a hitelt, a fennmaradó részt kell az új ház vásárlásához felhasználni. A két családi ház nem gond szerintem, mert más lakik bennük.De meg kell beszélni ezt is a bankkal.

 • H Tamás szerint:

  Üdvözlöm!
  Élettársi kapcsolatban vagyunk,és jelenleg egy olyan lakást bérlünk amin jelzálog van.
  A lakbérből törleszti a hitelt a tulajdonos.
  1. Igényelhető-e a támogatás jelzálogon lévő ingatlanon?
  2. Két gyermeket nevelünk,de az egyik a nevelőfiam tehát nincs a nevemen. Rá is igényelhetek vagy csak az édesanyja igényelheti?
  3. Igazából 3 gyermekre szeretnénk igényelni. Elég a Hivatalban tartott házasságkötés?

  Válaszát előre is köszönjük!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   Ingatlan vásárlására vehető fel a támogatás, ekkor a vételárból az eladó hitele visszafizetésre kerül.
   Arra a gyerekre tud támogatást kérni, akinek a gyámja, törvényes képviselője. Lehet gyereket vállalni is, de akkor 40 év alatt kell lenni.
   Házastársaknak kell lenni hivatalosan, anyakönyvi bejegyzéssel.

 • Á Enikő szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!
  Gyermekem egy F szintű,energia tanúsítvánnyal rendelkező lakást vásárol,Ózdon.
  Azt szeretném kérdezni,hogy a Csok igénylését kizárja-e??? Van ugyanis olyan vélemény,hogy csak A szintű tanúsítvánnyal lehet igényelni!
  Köszönöm előre is a segítségét!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Enikő,

   A támogatás mértéke függ a besorolástól, de nem csak A az elfogadható. Akkor alig kapna valaki.

 • ZSOLT szerint:

  Szeretném megkérdezni,hogy felújításra igénybe vehető e a CSOK??

 • V Valéria szerint:

  tisztelt Dr Úr!
  Kérdésem az, hogy ezelőtt 4 évvel eladtam egy házat 4, 5 M_ért..
  Ebből 1 év múlva építési telket vásároltam közösen a fiammal mely 9 M f.t. volt.
  Most pedig egy 46nm-es lakást vásároltam ismét közösen a fiammal mely 14, 5 M-volt .
  Jár e a CSOK ,
  Üdvözlettel :V Eszter

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Eszter,

   A CSOK a lakáscélra használható és nem lehet lakóingatlana. Ha a lakást már kifizették, akkor arra nem tudja igénybe venni. Az építkezésre lehetne, de van lakás a nevén.

 • K Agnes szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr,

  A CSOK-kal kapcsolatos kerdesem a kovetkezo lenne:

  2006 ota kulfoldon elunk, nyar vegen hazatelepulunk, es szeretnenk hazat vasarolni.
  Ugy tunik, az osszes kitetelnek megfelelunk, egy kivetelevel; nem rendelkezunk fel ev TB fizetessel, legalabb is Magyarorszagon nem.
  Angliaban fizettuk a tarsadalom biztositast, en utobbi idoben otthon voltam a kisfiammal, viszont ferjem folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik.
  Milyen modon lehetseges a fenti korulmenyek alapjan a CSOK igenybevetele, esetleg elfogadja-e a kulfoldi tarsadalombiztositas fizeteserol szolo igazolast?

  Tisztelettel,

  K Agnes

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ágnes,

   Szerintem nem fogadják el, de meg kell kérdezni a bankot is….

 • K Sándor szerint:

  Üdvözletem!
  Van 3 gyermekem párommal nem vagyunk össze házasodva ,van1 használt vájog házam ,van rá bővítési engedélyem1 építési terv ,szoba és 1 nappali ,van munkáltatói kőlcsönöm is önerőnek.jogosult vagyok a CSOK-ra , várjak vagy nem ?Köszönöm a választ.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Sándor,

   A munkáltatói kölcsön jár földhivatali bejegyzéssel? Mert akkor nem önerő….
   A vályog minőségét a bank vizsgálni fogja.

   • K Sándor szerint:

    a ház 100 % -ba saját tulajdonom , bejegyzett kölcsön, az uj rész tégla lesz

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Sándor,

     A régi és új házat együtt nézik, hogy fedezetül elfogadható-e. Tehát a vályoggal foglalkozni fognak.Érdemes előzetesen véleményeztetni a kérelmet egy jó bankfiókban.

 • D.János szerint:

  Tisztelt dr.Úr!

  János vagyok,közös háztartásban nevelünk 3 gyermeket.Én per pillanat 8 órás közmunkán dolgozom,nejem GYESEN van.Sajnos én KHR-ES vagyok,de a nejem nem.Hogyan lehetne ebből 1 kisebb használtlakást összehozni?Vidéki ingatlan 2 szoba van benne.Ha kapnánk valahogy hitelt,hozzátenénk a Csok-hoz.

  Válaszát köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves János,

   Önerő mindenképpen kell. Olvassa el a tájékoztatót, a munkaviszony meg van.

 • K Erzsébet szerint:

  Űdvözlöm!
  a kérdésem az hogy a élettársammal nem vagyunk házasok de hivatalosan élettársi kapcsolatban vagyun van egy gyermekünk és még kettőre szeretnénk leszerződni önerőnk nincs igy van e esélyünk a csok támogatásra?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsébet,

   Csak házasok vállalhatnak, élettársak esetében meg kell lennie a gyermeknek.

 • Balázs szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Vásárolni szeretnénk egy használt lakást, aminek az ára 6,7 millió Ft. A lakás adatai alapján 600.000 Ft csok-ot kapnánk. Mi úgy terveztük, hogy a fundamentától felveszünk 6, 8 milliót és a 600.000 csok-ot. Így ki tudnánk fizetni a lakásvásárlással járó költségeket ami ennél a lakásnál kb. 500.000 Ft. (vagyonszerzési illeték, stb.) De a csok kormányrendelet egyik utolsó mondatában azt olvastam, hogy a csok csak a lakás vételárának megfizetéséhez használható fel. Így ha 6,8-at veszünk fel egy 6,7-es értékű lakásra akkor nem igényelhetjük a csok-ot?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Balázs,

   Teljesen jól látja, a vételár kifizetésére használható csak a csok.

 • István szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Feleségemmel 2 évvel ezelőtt vásároltunk egy ingatlant, amin egy kis 36 m2 es nagyon romos házikó áll.
  Ezen ház elbontása után idén építenénk, egy kisebb,de számunkra megfelelő 56 m2 es házat. Két gyermeket szeretnénk. Kérdésem az lenne, hogy igényelhető-e CSOK erre a beruházásra, az energetikai várható besorolás B, amennyiben az ingatlant támogatott lakáshitelből vettük! Az ingatlanvásárláshoz használt hitel egy másik ingatlanon van, ami a szüleimé. Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Igen, igénybe tudják venni a CSOK-ot júliustól. A hitel nem gond.

 • M Károlyné szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!
  Nem tudom mi az oka, hogy a házrész csok-ban való részvételéről ilyen kevés kérdés van, pedig rengeteg eladó házrész van.A legszörnyűbb az, hogy az előzetes tájékoztatókban sincs egy szó sem róla.A házrész esetében mit jelent az, hogy műszakilag önálló? Az én esetemben külön villanyóra, vízóra és gázórával rendelkezik az eladó házrész. Reménykedhetek? Mert komoly vevőm lenne.
  Tisztelettel: M Károlyné

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Az az ok, hogy házrészre nem fog támogatást kapni, teljesen önálló ingatlannak kell lennie műszakilag és tulajdonilag. Jól ismeri a műszaki önállóság fogalmát: minden közmű egyedileg mérhető. A kérdés, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon. Beszélje meg ezt a bankkal.

 • K Attila szerint:

  Üdv.

  Szeretném kérdezni, hogy tudtommal a magzat 3. hónapjától lehet a CSOK-ot “teljesítettnek” venni jogilag, ha azt előre vállaljuk. Mi történik egy esetleges magzat elvesztése, vagy gyermek elvesztése esetén?

  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   24.héttől gyermeknek számít a magzat, ha valami történne, akkor a megelőlegező kölcsönt nem kell visszafizetni.

 • Attila szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!
  A közeljövőben szeretnénk házat építeni. A feleségem lakását áruljuk, de nem tudjuk eladni, emiatt a lakása értékét is hozzá kell venni a hitel kérelmünkhöz, viszont mi a szocpolt is szeretnénk felvenni, mert szükségünk lenne rá. Van e arra lehetőség hogy belevegyük a hitelbe (a házépítés tervbe) a szocpolt (szocpolt igényt is), olyan feltétellel hogy amikor eladjuk a lakást, annak összegét beletörlesztve (így már nem fogunk másik ingatlan tulajdonnal rendelkezni) a hitelbe megkapjuk a szocpol összeget is, ezzel is így csökkentve a maradék hitel összegét?
  Üdvözlettel, J. Attila

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   Ez nem működik, nem lehet lakás a nevükön az igényléskor.

 • Tímea szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Olyan kérdéseim lennének, hogy a CSOK, banki hitel igénylésekor önerőként beszámítható teljes mértékben?
  Illetve, hogyha már van egy kis lányunk, de a közeljövőben (8éven belül) szeretnénk még legalább 2 gyermeket, s rájuk megkérjük a megelőlegezett CSOK-ot, akkor 3 gyermek után is megkaphatjuk azt? Vagy ez mindenképpen csak kettőnél lehetséges?
  A válaszokat előre is köszönöm!
  Tímea

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tímea,

   Egy gyerek mellé lehet még kettőt vállalni. A megelőlegezett támogatás egy hitel – amíg a gyermek nem születik meg.

 • H Adrián szerint:

  Üdvözlöm!

  Akkor is jár a CSOK ha a meglévő lakásunkat nagyobbra cseréljük és az első lakásvásárlásunknál nem éltünk ezzel a lehetőséggel?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Adrián,

   Nem csak első lakásnál lehet nagyobbra cserélni. Csak vételárat be kell forgatni az újba és igényléskor nem lehet lakás a nevükön…..

 • Edit szerint:

  Kedves Attila!
  Használt lakás bővítésére szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, 2 kiskorú gyermekünk van. Az ingatlanon még van banki hitel, és a bővítéshez önerő segítségével szeretnénk felhasználni a kapott kedvezményt, nem pedig hitellel.
  A kérdéseim a következők lennének:
  – Ilyenkor hol kell igényelni a CSOK-ot?
  – Mennyi önerő a szükséges a kezdéshez?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Edit,

   Az a bővítés, ha nő az alapterület legalább egy szobával. Bankban igényelheti, a bank kalkulálja az önerőt, de kb 20-25% kell.

 • Kati szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr!
  Ha gyermekkoromban (kb. 30 évvel ezelőtt) a szüleim úgy vettek lakást, hogy vásárláskor 25%-ban tulajdonosként tüntettek fel, akkor én tulajdonképpen ajándékozás jogcímen jutottam ingatlanhoz? Vagyis jogosult vagyok igényelni a CSOK-ot, ha nem én, hanem a haszonélvező lakik a lakásban?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Kati,

   Ez a lényeg, hogy a haszonélvező lakik ott és nincs is oda bejelentve.

 • Sz. Lajos szerint:

  Üdvözlet Szeretném megkérdezni hogyha a ház amiben lakom csak a fele van a tulajdonomba és megvenném a másik felét arra igénybe vehető-e a csok mint lakás vásárlás?

 • P. Viktória szerint:

  Üdv
  Egy régi igazi parasztházban élünk, van egy szoba amit megszeretnénk csinálni( teljes plafon készítés a szoba hátsófala) azt szeretném kérdezni hogy a most életveszélyes és teljesen használhatatlan szoba megfelel-e a csok megigényléséhez, mint bővítés?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Viktória,

   Komfortos és egy szintet elérő ház kell a támogatáshoz. Attól bővítés, hogy az alapterület nő, ez inkább felújítás lenne, amihez nem adnak CSOK-ot.

 • Lehotay szerint:

  Tisztelt Tatár Attila Úr!
  Használt lakásra igényelnénk szocpolt férjemmel. Van egy egy éves kislányunk és bevállalnánk még egy babát. Mindketten 40 év alattiak vagyunk. Ingatlan nincs a nevünkön, azonban édesanyám tulajdonában lévő ingatlanon haszonélvezeti jogom van. Ez nem jelenthet problémát a szocpol igénylésénél?
  A másik kérdésem, a megvételre kerülő használt lakás energetikai besorolása E, ez nem gördít akadályt a szocpol igénybevételénél?
  Barátaink esetében is felmerült egy kérdés: Amennyiben két ingatlant szeretnének egybe nyitni ingatlan bővítés céljából, amelyből az egyik saját tulajdonban van,, a másik pedig most kerülne megvételre, lehet-e a szocpolt igénybevenni, illetve mekkora méretre, 2x50m2 ingatlanról beszélünk.
  Köszönöm válaszát.
  Ágnes

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ágnes,

   A haszonélvezet nem gond, az energetikai besorolás sem hiszem.
   A két lakás egybenyitásánál szerintem vásárlásról van szó – a gond az, hogy már van lakásuk…. Szóval ez nem bővítés.

 • H Csaba szerint:

  Üdvözlöm!
  Meglévő kertes 84 m2 alapterületű családi házunkat szeretnénk bővíteni 30 m2-el (2 szoba) 3 gyermekünk van 18 év alattiak és még nem vettünk igénybe szocpolt. Mennyi összeget igényelhetünk? A meglévő lakás alapterülete vagy a bővítéssel növelt alapterületet számolják az igényléskor? (75-90 vagy 90-160 m2 esünk bele?)

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Csaba,

   A bővített terület számít, a részleteket a bankban egyeztesse.

 • Czné V Erika szerint:

  Tisztelt Szakértő ÚR!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ha van egy 37m2 alapterületű lakásunk és az erkély 3m2, amelyet be szeretnénk építeni, tehát az erkéllyel szeretnénk bővíteni, akkor járna nekünk a CSOK?Egy gyerekünk van.
  Üdvözlettel Erika

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erika,

   Szerintem ez nem működhet, mert túl kicsi lesz a helyiség. Beszéljék megy egy bankkal.

  • Edit szerint:

   Tisztelt Szakértő!!Az lenne a kérdésem hogy ha a ház az én nevemen van akkor id megadják e a csok ot hogy a férjemnek csak haszonélvezeti joga van??

   • dr.Tatár Attila szerint:

    Kedves Edit,

    Ha házasok és minden más feltétel rendben, akkor igényelheti.

 • K. Árpád szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila Úr!

  Véleményét szeretném kérni az alábbi tervünkhöz, érintve a CSOK témakört:

  Feleségemmel, kisfiammal és születendő második gyermekünkkel új építésű ikerház felet szeretnénk megvásárolni, tehát vásárlóként kerültünk a képbe. A házra 1-2 hónapon belül kapja meg a vállalkozás (Kft.) a benyújtott építési engedélyt. Ez év október 30 lesz a kitűzött átadás. Úgy egyeztünk meg, hogy a foglalón kívül adott és általunk szabadon választott ütemezésben az önerő erejéig részletekben egyenlítjük ki a vételárat, tehát nem egy összegben a használatba vételi engedély után, hanem még az építés alatt. Ez neki könnyebbség, alkupozíció javítás a részünkről. Majd az utolsó részletek a lakástakarék, lakáshitel és CSOK. Lakástakarék rendben van, kiutalást kérek (már tavaly véget ért a futamidő).

  Kérdéseim:

  1) Az adásvételi szerződést júniusban szeretnék megkötni. Nem gond-e, hogy ilyen korán?
  (tehát még messze nincs kész az ingatlan)
  2) Milyen jogcímeken kell utaljuk a részleteket neki, milyen bizonylatot kérjünk erről (előlegszámla, proforma), mivel vásárlóként elvileg a teljes vételárat tartalmazó számlát kell majd bemutatnunk az esetleges CSOK igénybevételekor? Esetleg a végén lesz egy számla, hogy X millió forint fizetve, fennmaradó összeg fizetendő: CSOK+HITEL összegével.
  Ha jól gondolom hagyományos ÁFÁ-s számlákat nem kaphatunk a részletekre, mert a teljes vételárról szóló kell a végén, abból is 1 db.
  3) CSOK-kal kapcsolatban a következő dilemmánk van:
  Életkorunk alapján jogosultak vagyunk. Két gyermekünk lesz hamarosan. Lakásvásárlás a cél. Van önerő, ami 65%-a a vételárnak (vételár mínusz CSOK és HITEL). A 2000-es évek elején egy lakóingatlan 50%-os tulajdonosa lettem vásárlás útján. Két éve édesapámnak ajándékoztam szerződés keretében. Tehát most nincs tulajdonunk ingatlanban. 5 éven belül történt, de 0 F-ért (vételár) váltam meg az ingatlantól. Értelmezhetem-e úgy, hogy ezt a 0 Ft-ot kell felmutatnom önerőként?
  Vagy banki ingatlanszakértőt kell fogadni, aki megállapítja az akkori 50% ingatlanrész értékét, amit most nekem önerőként kell felmutatni? Ezt például milyen hivatalos dokumentum igazolja?

  Köszönöm szakértői válaszát előre is.

  Árpád

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Árpád,

   Azt látja, hogy a folyamatos fizetés kockázat – ha nem fejezik be a munkát….
   Válaszok:
   1. Korai, kell majd módosítani a szerződést.
   2. Ez építési ügylet lesz, rész számlákat ki lehet fizetni- de támogatásból, hitelből csak elvégzett munkát.
   3. Ha nem egy összegben fizetnek, akkor az építés és nem vásárlás. Ha az 50% öröklés volt, akkor az eleve nem lett volna baj. Nem fognak kérni elszámolást.

 • Anett szerint:

  Kedves Attila!

  2013-ban vásároltunk feleségemmel (1/2-ed, 1/2-ed tulajdon) egy 2006-ban épített 120nm-es családi házat. Két kisgyermekünk van (1,5 éves és 3 hónapos). Egyikünk sem töltötte be a 35 évet. Fundamenta hitel van az ingatlanon.
  A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint a CSOK felvehető-e esetünkben hiteltörlesztésre?

  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anett,

   Hiteltörlesztésre nem használható a CSOK

   • Tné Alexandra szerint:

    Tisztelt Attila!
    Érdeklődni szeretnék,hogy a khr listának mi köze van a vissza nem térítendő támogatáshoz? Ha én nem szeretnék plusz hitelt felvenni,csak ezt a támogatást akkor miert lényeg hogy van e munkám,szereplek e a khr listán? Tudomásom szerint nem egy hitel a csok.

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Alexandra,

     Sajnos a rendelet határozza meg, hogy az igénylőnek nem lehet rendezetlen tartozása.

 • Zsófi szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Kislányom márciusban született, egyedül nevelem és édesanyámmal élek közös háztartásban, ez a lakóingatlan viszont az ő és két testvére nevén van. Nagyapám halála óta a két testvér úgy határozott, hogy amennyiben a házban kívánunk maradni, meg kell vásároljuk az ő részüket, amennyiben ez nem megy, el kell adnunk azt. Mi szeretnénk kivásárolni őket, hisz új ingatlan vásárlására jelen körülmények közt nincs lehetőségünk, így az lenne a kérdésem, hogy ha rokontól “kell” ingatlanrészt venni, arra igénybe vehetem-e a CSOK-ot, illetve ha ez nem lehetséges, mit tanácsol, hogyan juthatnék mégis hozzá a támogatáshoz, amire most borzasztóan nagy szükségünk lenne?
  Válaszát nagyon köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsófi,

   Sajnos családon belüli vásárláshoz nem igényelhető.

 • D Angelika szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Két kérdésem lenne a CSOK igénybevételével kapcsolatban, ehhez felvázolom a helyzetünket.
  Férjem néhány hete 9 millió forintért értékesítette lakását, melynek 100%-ban tulajdonosa volt. Most közösen szeretnénk lakást vásárolni 12 millió forintért, melynek 50-50%-ban lennénk a tulajdonosai és ehhez közösen CSOK-ot igényelnénk. Mivel a CSOK egyik feltétele az, hogy az 5 éven belül értékesített ingatlan árát az új vásárlására kell fordítani, ezért probléma lehet az, hogy férjemre az új lakás vételárának fele, vagyis 6 millió Ft esik? Vagy a CSOK-ot közösen igénylő házaspár esetében a felek által eladott ingatlan(ok) összesített értéke mérvadó és az nem haladhatja meg a vásárolni kívánt ingatlan vételárát?
  A másik kérdésem szintén a fent leírt esetre vonatkozik. Tehát ha eladtunk egy ingatlant 9 millió forintért, mellé elvileg 1 millió CSOK-ot tudunk igényelni és a megvásárolt ingatlan 12 millió Ft, akkor lakáshitelként csupán a különbözetet, azaz 2 millió Ft-ot igényelhetünk vagy lehet akár többet is, ami a felújításra, berendezésre szükséges?
  Segítségét előre is köszönöm!
  D. S. Angelika

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Angelika,

   Szerintem közösen kell nézni, a 9 MFt-ot kell belerakni az új lakásba.
   A második kérdésre egyértelműen nem a válasz.

 • Dóra szerint:

  Tisztelt szakértő! Arra szeretnék választ kapni,hogy ki ad garanciát arra, hogy július elsején hatályba fog lépni a CSOK? Már szívesen költöznénk, előszerződést már kötöttünk egy hónapja de biztosra szeretnénk menni mivel nem szeretnénk elesni ekkora lehetőségtől. Tehát mi garantálja azt hogy ha most kötünk szerződést akkor Július elsején már mehetünk a bankba igényelni a támogatást? Nem lehet hogy valami okból majd tolódik az időpont? mert ha esetleg igen, netán akár hónapokat akkor inkább érdemes lenne megvárni a július 1-et. Ön mit gondol erről?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Dóra,

   A törvény megjelent, tehát lesz csok. Én nem kötnék július előtt szerződést, mert sok más okból kockázatos.

 • Hunor szerint:

  Kedves Attila!

  Első kérdésem az lenne, hogy a megelőlegező támogatásnál (2 gyereket tervezünk, jelenleg egy sincs) elég az élettársi kapcsolat, vagy mindenképp házastársi kapcsolat kell? Mert olvastam már mindkettőt…
  A második kérdésem egy konkrét szituáció lenne: Párommal idén nyáron tervezünk lakást venni.
  -Van 3 M Ft önerőnk.
  – Új építésű ~90 m2-es lakást szeretnénk venni. Két tervezett gyermek esetén “A” minősítésű lakásnál ez 1.430.000 Ft ha jól tudom.
  A kinézett lakás ára 11,5 M Ft. Tehát mindenképp fel kell vennünk lakáshitelt is.
  Körbejártunk pár bankot, és a legkedvezőbb feltételeket biztosító banknál nem foglalkoznak CSOK igénybevételével.
  A kérdésem, hogy megoldható-e ennek ellenére úgy a lakásvásárlás, hogy:
  11,5 M minusz 3 M önerő minusz 1.430.000 CSOK támogatás = 7.070.000 Ft
  És csak erre a 7 M forintra vennénk fel lakáshitelt az egyik banknál, 3 M önerővel, míg egy másik banknál intéznénk a CSOK támogatást? És ezzel kapcsolatban milyen sorrendben, időpontokban kellene intéznünk a dolgokat, és mire érdemes figyelnünk?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Hunor,

   Megelőlegezett támogatásnál házasoknak kell lenniük, 40 év alatt.
   Hát nagyon ki van a dolog centizve, lehet, hogy több önerő fog kelleni.
   Szerintem érdemes egy banknál intézni, mert a két bankot összehozni szinte lehetetlen lesz…. Ez is júliusban fog kiderülni.

 • O Gabriella szerint:

  Érdeklődni szeretnék: Van egy lakásunk, amin 12 millió forintos hitel van. Ha ezt eladjuk apukámnak, ő hitelből megvásárolja, lekerül a nevünkről, akkor következő lakásra vehetünke fel csok-ot meglévő gyerekekre?
  köszi

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gabriella,

   Az adásvételnek van illetéke, aztán az új lakás vásárlásakor a végi vételárát be kell forgatni az újba, fel kell használni a bevételt. Szóval nem egyszerű….

 • Mné szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila.
  Én egy vegyes építésű, nagyon jó állapotban lévő összkonfortos , teljesen leszeparált házrésszel rendelkezek.A telekkönyvben 24/48-ad rész van bejegyezve. Az ingatlan tehermentes.Kérdésem Ön felé az lenne, hogy a házrész kizáró ok-e, hogy olyan vásárlónak adjam el az ingatlant, aki igénybe szeretné venni a CSOB-ot.Válaszát tisztelettel megköszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mné,

   Ha műszakilag teljesen önálló az épület, akkor szerintem eladható csok-os vevőnek, de ez júliusban derül ki a bank véleménye alapján.

 • Judit szerint:

  Üdvözlöm!

  Érdeklődnék, hogy a CSOK-ot külterületi használt ingatlan vásárlására is igénybe lehet-e venni vagy csak belterületire? Ha nem, akkor utólagos belterületté minősítés után igényelhető-e, vagy a vásárláskor már belterületi ingatlannak kell lennie?
  Illetve a határidők nem tiszták számomra. A leírás szerint az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül meg kell igényelni. Ezzel szemben a következő leírást olvastam egy másik weboldalon:
  “Fontos figyelembe venni, hogy az adásvételi szerződés megkötésének dátuma legkorábban 2015. április 6-a lehet, mivel a törvény szerint az új szocpol bevezetésének dátuma előtt 120 nappal lehet aláírni az adásvételi szerződést és ezáltal utólag a támogatás igénybe venni.”
  Mi március 21-én vásároltuk az ingatlant. Számításaim szerint a 120 napos határidőbe az még belefér.
  Köszönöm válaszukat!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Judit,

   Szerintem a külterület mehet, ha lakóingatlan a besorolás.
   Nem mennék bele a 120 nap számításába, mert szerintem a július előtt kötött adásvételekkel gond lesz….

 • Mné Viktória szerint:

  Üdvözlöm!

  Három gyermekünk van, 1 +2 fél szobás lakásban lakunk, de szeretnénk családi házat venni. Soha nem vettünk még igénybe szocpolt. Úgy olvastam,hogy feltétel az is,hogy ne legyen a tulajdonunkban ingatlan. Viszont nem igazán kelendőek errefelé a lakások. Ha nem sikerül eladni a lakást ,átíratható a gyerek(ek) nevére a tulajdon és ezt követően a családi ház vásárlására megkapnánk a CSOK-ot?
  Köszönettel: Viktória

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Viktória,

   A gyerekek nevén sem lehet lakóingatlan a támogatási kérelem beadásakor.

 • N Csilla szerint:

  Kedves Dr. Tatár Attila Úr!
  Én egy kicsit összetettebb dologgal fordulnék Önhöz!
  A Párommal még nem vagyunk házasok, de most leszünk hivatalosan élettársi kapcsolatban. Gyermekünk még jelenleg nincs, de 3at tervezünk.(én 22 a párom 27 éves) Most júliusban szeretnénk házat vásárolni. A ház összege 10.000.000 forint amihez 2.000.000 forint önerő szükséges. Ha mi vállalunk pappírom 3 gyermeket akkor azt a Csok támogatást használhatjuk önerőnek? És egyáltalán ha nem vagyunk házasok tudunk “előre” CSOK-ot igényelni?
  Köszönettel: Csilla

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Csilla,

   A megelőlegezett támogatás mindaddig kölcsön, amíg a gyerekek meg nem születnek, szóval ez nem jó önerő helyett. Az élettársi kapcsolat is jó.

 • Mné szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!

  Jelenleg van egy lakásunk, amit eladunk.
  A vásárló CSOK-ot vesz fel, és mi is szeretnénk az új ingtlanvásárlásnál CSOK-ot igényelni.
  Hogyan lehetne ezt összehozni, hiszen amíg lakás van a nevünkön nem nyújthatom be az igénylést.
  Van valami megoldás, vagy muszáj albérletbe mennünk, vagy visszabérelni a lakást, hogy be tudjuk nyújtani az igénylést?
  Ebben az esetben mikor tudjuk legkorábban benyújtani az igénylést? A teljes összeg kifizetése után, vagy meg kell várni a Földhivatal 30 napos ügyintézésé tis, amikor már bejegyezték az új tulajdonost?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Mné

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mné,

   A visszabérlés, a költözések halasztása jó megoldás….
   Várják meg a júliust.

 • Erika szerint:

  Tisztelt Attila!

  Volt élettársammal közös tulajdonú házunk tulajdonjogának megvásárlására igényelhető-e a CSOK?
  Az ingatlan 50-50%-ban van a nevünkön. Élettársi viszonyunkról hivatalos dokumentum nem volt. Jelenleg már másik ingatlanban él, állandó lakcíme is ott van. Van egy gyermekem, aki már betöltötte a 18-ik életévét, de még nappali tagozaton tanul. A gyermekem édesapja nem az élettársam, az előző házasságomból született. Szocpolt-t még nem vettem igénybe utána.

  Segítségét köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erika,

   A gyerek adatainál látszódni fog, hogy ki az apja….

   • Erika szerint:

    Tisztelt Attila!
    Bocsánat a félreérthető fogalmazásért. Nincs köze vér szerint a gyermekemnek az élettársamhoz.
    Amit a rendeletben nem tudok értelmezni az az, hogy 50% tulajdoni hányad megvásárlására is igénybe vehető-e a csok. A vásárlás által az ingatlan 100%-ban az én tulajdonomba kerülne.
    Köszönöm.

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Erika,

     Nem könnyű kérdés. Szerintem nem fog menni a dolog, de a bank véleménye a mérvadó. A törvénybe elvileg beleférhetne…

     • Erika szerint:

      Tisztelt Attila!

      Köszönöm válaszát. Most megyek be egy-két bankba és kikérem az álláspontjukat. Értesítem az eredményről. Kíváncsi vagyok rá…

 • Zoltán szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!
  Azzal a kérdésel fordulok önhöz , rendelkezem egy lakóházi ingatlannal ami a feleségem és az én nevemen van amelynek az értéke 6 mft amelyet beleszámitanák a vételárba, a vásárolni kívánt ingatlan vételára 14mft a külombözetet önerő banki hitel és a “csok” összegéböl állna .Ebben az esetben a igényelhető a “csok “?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Igen, csak az igényléskor ne legyen a régi lakás a nevükön.

 • B Gábor szerint:

  Tisztelt Cím!

  Érdeklődnék, hogy a CSOK-ot fel lehet-e használni bővítésként meglévő földszinti loggia beépítésére, mely meghaladja a 6m2-t, növeli az ingatlan hasznos alapterületét a beépítés, OTÉK szerint lakószobaként minősíthető?

  Köszönöm előre válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   Szerintem el kell érni a szoba (12m2) méretet, de beszélje meg a bankkal.

 • V. Márton szerint:

  Üdvözlöm!
  Használt lakás vásárlását tervezzük feleségemmel, van egy négy éves gyermekünk. A bankban nem tudnak (akarnak) felvilágosítást adni ezért kérdezném Öntől, hogy az adásvételi szerződés időpontjánál mi a mérvadó?
  Nem szeretnénk “lecsúszni” a CSOK-ról, de a bankban (K&H) annyit mondtak, hogy nem biztos, hogy ők is július elsejétől indítják a támogatást. Attól függ mikor és hogyan tudnak megegyezni az állammal a részletekről. Lehet csak augusztusban vagy szeptember elsejével, (vagy ki tudja).
  A 120 napos határidő ehhez mérvadó vagy az április 6-hoz?
  Tehát ha most május közepén megkötjük az adásvételi szerződést akkor későbbiekben igényelhetjük-e a CSOK-ot (akár szeptemberben), vagy várjunk amíg a bank biztosra mondja, hogy mehet?

  Köszönöm válaszát!

  Márton

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Márton,

   Ne vállaljon kockázatot, várja meg a júliust….

 • Kinga szerint:

  Jó napot! Az Én kérdésem csak annyi lenne hogy több oldalon is olvastam hogy gyermek nélkül előre bevállaltan is lehet igényelni a csokot? ez igaz?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Kinga,

   El kell olvasni a cikket, abból kiderül, hogy igen.

 • K Bernadett szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!
  Sajnos egyedul maradtam a 1,5 éves kislanyommal,párommal sem házasok,sem bejegyzett élettársak nem voltunk,kozos lakastulajdon nincs.nekem van ugyan diakhitelem,de nem,köztartozás,részletfizetéssel torlesztem.surgosen házat szeretnek vásárolni kettinknej es szerencsere talaltam is egy kb 70 nm-es házat 700 000 forintert(nagyon szeretnek mar eladni)a ház műanyag nyilaszaros,fürdő,gaz stb van.ha mindent jol értelmezem,egyedülállóként is jogosult vagyok a csok-ra,es ha jol tudom,600 000 forintra.latom a megvásárolni kívánt Ingatlanok maximumaril szóló táblázatot de minimumról Sehol sincs szo,es nem is lenne benne mondjuk logika,viszont az egyik hozzászólásra adott.valaszaban írta,hogy a 800 000 forintos vételár gond lehet,mert keves.teljesen kétségbe vagyok esve,mert így,hitelt sem kellene felvennem,600 000 menne a csok-bol,100 000 önerőből.ha ez igy működne,es az adásvételi szerződést július elején meg is kötjük,az eladó fel kb augusztus elején kapja meg az összegét?koszonom válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Bernadett,

   Egyedül igényelheti, de a bankoknál van egy minimális ingatlan érték, ami alatt nem finanszíroznak, szerintem a CSOK sem működik. 700 ezer Ft-os házat szerintem nem tud venni, de egyeztesse a feltételeket a bankkal.

 • Szabina szerint:

  Kedves Attila!

  Az én kérdésem kissé összetett lesz. 2007-ben vásároltam egy használt házat előző párommal. 100%os tulajdonjoggal én rendelkezem. A ház önerőből került felújításra, de még nincs kész. A jelenlegi párommal ikreket várunk. Mivel a bővítést már elkezdtük igy arra nem lehet igényelni. Tehetünk olyat, hogy a páromnak én papíron eladom a házat, én mint tulajdonos megszűnök, és ő a vásárlásra igényli a csókot a két baba után? Nem vagyunk házasok, se nem élettársi kapcsolatban. Nézik azt hogy pont az “veszi” meg a hazám aki az apuka? Ez megoldható? Illetve amit nem tudok pontosan, ha van az ő nevén ingatlan, azt ha teszem fel elajándékozza akkor járható ez az út?
  Köszönöm szépen

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szabina,

   Szerintem ez nem működik, hiszen a gyerekeket ön szüli meg. Szóval közösen kell beadniuk a kérelmet, kiderül, hogy ön az anyuka. :)
   Inkább a bővítést kellene újraindítani.

 • O Brigitta szerint:

  Kedves dr Tatár Attila!

  Mi most szeretnénk házat venni amiről eddig csak annyit tudunk hogy kertes ház és 2 szobás 800.000ftért adná a ház tulajdonosa!Az érdekelne hogy ha mi házasok vagyunk és van két gyermekünk egy 15hónapos és egy 5hónapos akkor számunkra ha igénybe vennénk ezt a szocpolt akkor ez számunkra milyen lehetőség lenne!Mekkora összegre számithatnánk és miként működne ez az egész!Megtisztelne szives válaszával!Nagyon szépen köszönöm további szép napot! :)

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Brigitta,

   Kell önerő, nem lehet csak támogatásból venni. A ház értéke nagyon alacsony, ebből is lesz gond…

 • R Erzsébet szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!
  Az lenne a kérdésem,hogy az új szocpol támogatás csak már meglévő minimum 4o m2 hasznos terület esetén vehető igénybe? Egyedülállóként 33 m2-es házban élek a 8 éves gyermekemmel, a tetőteret szeretném beépíteni, amivel növekedne az életterünk. Fordulhatok támogatásért, vagy túl kicsi a házunk? Hogyan rendelkezik a törvény az esetünkben?
  Válaszát megköszönve, tisztelettel: Zsóka

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsébet,

   Ez bővítésnek minősül és van rá mód. Júliusban irány a bank!

 • V Anita szerint:

  Kedves Attila!

  Az lenne a kérdésem, hogy közeljövőben tervezzük a házvásárlást, szocpol igénybevétele mellett.Az események kicsit felgyorsultak, és még nem kötöttünk házasságot, de intézzük.Az egyik kérdésem az lenne, hogy amikor elindítom a hitelt és szocpolt, akkor ugye már házasnak kell lenni a megelőlegező szocpolhoz, illetve mivel mindezt megelőzi az adásvételi szerződés, ezért azt is csak a házasságkötés után lehet megírni ahhoz, hogy jogosultak legyünk? Ebben az esetben a 2 előre vállalt gyerek után 85 m2 es használt ház vásárlásánál az egész 1.3M forintos összeg jár, vagy csak a fele?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm,
  üdv,
  Anita

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anita,

   Gondoljanak végig mindent, a sorrend fontos, ne kapkodjanak.
   A kérelem beadásakor házasnak kell lenni.A 2 vállalt gyereknél 1,3 MFt igényelhető.

 • N Gábor szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  Tegnap már írtam itt, de valamiért nem jelent meg még most sem, ezért újra írok.
  Két esetben szeretném kérni az Ön segítségét, tájékoztatását.
  1. Feleségemmel jelenleg van lakás a nevünkön (50-50%), de ezt el szeretnénk adni, és egy családi házat szeretnénk venni (hitel szükséges hozzá), ami drágább az eladandó lakásunktól (alföldi városban, de kevesebb a maximalizált 19 millió Ft-nál) Jelenleg még nincs gyermekünk, így két gyermek vállalására szeretnénk csok-ot igényelni.
  Mivel hitelre van szükségünk a kinézett ház megvásárlásához, kérdésem az lenne, hogy ha sikerült eladni a lakásunkat, akkor július 1. előtt is elindíthatjuk a vételi folyamatot (foglalózás, szerződéskötés, banktól hiteligénylés)? Vagy mindenképpen meg kellene várni július 1-et, és csak az után indítani a hiteligénylést a támogatás kérelmével együtt?
  Ha nem most a ház megvásárlásánál (ha mégsem drágább, hanem olcsóbb házat vennénk jelenlegi lakásunknál) szeretnénk igénybe venni a csok-ot, hanem később egy esetleges bővítésnél (tetőtér beépítése), akkor van-e kritérium, hogy a teljes bővítés költségének csak bizonyos százalékára lehet igénybe venni a támogatást? Vagy ha a bővítés megoldható 1,3 millió Ft-ból, akkor a vállalt két gyermek után a 80-160 m2-re vonatkozó 1,3 millió Ft-ot teljes egészében megkaphatjuk?
  Illetve jól értelmezem, hogy támogatás igénybevétele esetén annak folyósításától számítva legkorábban 10 év után adhatom el az ingatlant? Vagy a támogatás teljes összegének visszafizetésével ugyan, de akár korábban is eladhatom, ha valami (számomra) nyomós okom van?

  2. Szüleim 2008-ban kezdtek el építkezni, de sajnos még jelenleg sem tudták befejezni a házat, mivel nem kelt el a lakásuk. Van egy öcsém, aki idén júliusban lesz 18 éves. Kérdésem az lenne, hogy szüleim öcsém után jogosultak-e támogatásra, ha sikerül eladni a lakásukat? És ha igen, meddig jogosultak rá? Gondolok itt arra, hogy ha öcsém elmúlik 18 éves, akkor még jogosultak lesznek-e?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   1. Én megvárnám a júliust.Eladhatja, de akkor a támogatást át kell vinni másik ingatlanra.
   2. Az öccse tanul még? Aki az igénylő eltartottja, de nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy 16. életévét betöltötte, de legalább egy éve megváltozott munkaképességű személy – akkor kaphat támogatást.

  • S Edit szerint:

   Tisztelt Tatár Úr!
   Lakásunkat (100% tulajdonban az én nevemen van)beszámítással eladnánk és családi házat vásárolnánk. Az eladó 8 millió Ft-os devizahitelét kifizetnénk+1 millió Ft-ot adnánk+a lakásunk. Ugyanennél banknál-ahol a devizahitele van az eladónak-vennénk fel a devizahitel kifizetéséhez (lakásvásárlásunkhoz) lakásvásárlási hitelt, 2,5 millió Ft-ot. Így csak 5,5 millió Ft-ot kellene a devizahitelbe befizetnünk, így kerülne a nevünkre az ingatlan.A bank ezt javasolta! A helyzetet bonyolítja, hogy CSOK-ot is szeretnénk igényelni 1 gyerek után. Az adásvételi szerződés megkötésére kb. 2-3 hét múlva kerülne sor. (május közepe-vége)A bankban semmi biztatót nem tudtak mondani a CSOK-ról. Lehet így igényelni? Megköthetjük az adásvételt?Köszönöm:S.Edit

   • dr.Tatár Attila szerint:

    Kedves Edit,

    A csok utólag nem vehető fel, ha akarják, akkor várni kell a banki eljárásrend kialakításáig.

 • B Tamás szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila! Azt szeretném kérdezni, hogy ha a ház, amihez tetőtérbeépítést szeretnénk csinálni, a feleségem nevén van, az akadály-e a csok igénybevételéhez?
  Ha esetleg a fiunk nevére íratnánk rá a felét, úgy megkapnánk-e a csok támogatást?
  köszönettel: Tamás

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   Nem gond, egy családként kezelik önöket a támogatásnál.

 • Emese szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék a CSOK iránt, eléggé kétségbe vagyunk esve. Eladtuk lakásunkat és most épülő házat vennénk. Előszerződést kötöttünk, június 30-án kötnénk az adásvátel szerződést, ahol már megneveznénk a bankot és a szospol összegét. Önerőként a szocpol előtt kifizetnénk 5,5 M. Ft-ot, 2 gyermekünk van, a ház “A” energiabesorolású, minden feltételnek megfelelünk…
  DE…, most olvastam, hogy kizáró ok a megélvő lakástulajdon. Férjemnek (50 %) és nekem (50%) arányban tulajdonosai vagyunk szüleink lakásainak. (haszonélvezettel) Nem ajándékozás, öröklés útján, hanem már így kötötték a szerződést, hogy a későbbiekben könnyebbé váljon minden procedúra.
  Viszont értelmezésem szerint most mi ezáltal elesünk saját házunkat érintő CSOK támogatástól!
  Kérem a segítségét, valóban ez a tény???
  Köszönöm segítségét!
  Emese

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Emese,

   Talán nincs minden veszve, tudtommal a haszonélvezők benne laknak, akkor lehet 50%-os tulajdoni jog. Banki vélemény kellene…..

 • K Edina szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne önhöz,hogy Bank tulajdonában lévő komfortos házat szeretnénk vásárolni.
  Nekem előző kapcsolatomból 3 gyermekem van,akikre annak idején igénybe vettük akkori férjemmel a szocpolt építkezéshez.Válást követően végrehajtás alá került az az ingatlan félkész állapotban,tulajdoni hányadom benne 1/4 rész volt.
  Jelenlegi kapcsolatomból született 2 gyermek,(az egyik még a volt férjem nevét viseli,mivel a válást születésekor nem mondták még ki) Tehát van két gyermek akire még nem használtuk fel a CSOK-ot. Jelenleg még 1/4 rész örökölt tulajdonom is van. Élettársammal jogosultak lennénk e a Banktól vásárolni ingatlant, fele fele arányban és ehhez igényelhetnénk e a 2 gyermek után járó Csok-ot?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Edina,

   Nem egyszerű a helyzet, de az, hogy banktól veszik, szerintem nem gond. Jobb lenne ott intézni a csok-ot is…
   Amelyik gyerekre már vett fel szocpolt, arra nem kérhet csok-ot.
   Az 1/4-ed tulajdoni rész szerintem nem gond, de egyeztessék a feltételeket egy bankkal.

 • Szilvi szerint:

  Üdvözlöm!
  Abban az esetben igényelhető a CSOK, ha a férjem ajándékba kapja a ház felét, én a másik felét megveszem a férjem nagynénjétől, így 50-50%-ban kerül a nevünkre és én igényelném. Van két gyermekünk.
  Köszönettel
  Szilvi

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szilvi,

   Rokontól vásárolva nem tud CSOK-ot felvenni.

   • Szilvi szerint:

    Kedves Attila!

    Nekem rokonnak számít a férjem nagynénje?

    Köszönettel
    Szilvi

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Szilvi,

     Egyenesági rokontól nem lehet vásárolni – és itt a házastársak mindegyike számít! A férjének egyenesági rokona, nem?

 • Anikó szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Kédésem Önhöz a következő lenne, remélem tud nekem érdemi választ adni benne: Férjemmel 4 közös gyermekünk van, vásároltunk egy nagyobb családi házat, a kisebbet eladtuk, kérdésem az lenne, hogy a vásárláshoz felvett hitelbe bevonható-e a CSOK? Illetve, számít-e, hogy az ingatlan adás-vétele ( a nagyobbiké) decemberi keltezésű? Így jogosultak vagyunk-e rá?
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdvözlettel
  Anikó

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anikó,

   A hiteltörlesztésre nem tud CSOK-ot felvenni. A vételárat kifizették, így már nem tud rá csok-ot felvenni.

 • Lilla szerint:

  Tisztelt Címzett!
  A párommal házastársak vagyunk és 2 gyermeket szeretnénk előre vállalni. A fundamentán keresztül vennénk fel hitelt, de nem tudom jól értelmeztem-e a CSOK utalását kölcsön esetén. Csak annál a banknál tudunk hitelt felvenni, amelyik hitelintézetnél igényeltük a CSOK-ot? A hitelfelvételnél önerőnek számít a CSOK?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Lilla

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Lilla,

   Lehet a csok ügyintézés másik bankba, de a két pénzintézetnek példásan együtt kell működniük. A Fundamenta ebben jó szokott lenni….

 • Gy János szerint:

  Üdvözlöm!
  A feleségemmel megvettünk egy régi családi telket amin áll egy öreg, bontásra váró épület. Átalakítás címén szeretnénk a helyére építeni egy új családi házat. Egy bizonyos részt meghagynánk ebből az öreg házból (egy falrészt, alapot stb. ,még nincs eldöntve) kikerülve ezzel a bontási engedélyt, és ami azzal jár.
  A kérdésem tehát, hogy ily módon igényelhetjük e a két leendő gyermekünkre ezt a lakástámogatást.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves János,

   Hát szerintem nem, de beszélje meg a bankkal. Ha ez belefér a bővítés fogalmába, akkor lehet, hogy megy….

 • anett szerint:

  Üdvözlöm!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy vályogházat lehet-e a “csok”ra venni a ház komfortos nagyon jó állapotba van fürdőszoba, víz és gáz is van benne!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anett,

   A vályog nem kizáró ok, egyeztetni kell előre a bankkal. Már nincs messze a július….

 • o mariann szerint:

  Tisztelt ügyvéd úr!
  Kérdésem a következő lenne, a csok önerőnek számít-e, úgy hogy a megvásárolni kívánt ingatlanhoz banki hitelt kell felvennünk. A ház vételárának 80%-a lenne hitelből és 20% a kötelező önerő.A csok a 20% önerőbe számít bele, vagy 80% hitel összegét csökkenti. Pl a vételár 15.000.000 Ft, amihez 3.000.000 Ft kell önerőnek, ebbe beleszámítható bele a csok, vagy a fennmaradó hitelrész, a12.000.000 Ft összege csökken a csok összegével?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mariann,

   A Csok nem lehet önerő. A hitel mellett kell önerő is.

 • K. Edina szerint:

  Egy új építésű ikerház felet szeretnénk megvásárolni, amely 80% ban van kész (külső szigetelés, belül festés, burkolás, szaniterek hiányoznak). A ház befejezése építésnek számít a csok szempontjából vagy inkább a vételár egy részének a finanszírozására lehet ilyenkor már csak felhasználni, azaz vásárlás jogcímén?
  A másik kérdésem:magánszemélytől vennénk, ebben az esetben az adásvételi szerződés megfelelő számlaként ha a vételár egy részét ebből fizetnénk?
  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Edina,

   Van-e használatba vételi engedély? Ha nincs, akkor építés…..
   Magánszemélytől nehéz lesz átvenni, ezt beszéljék meg a bankkal….

 • D Gabriella szerint:

  Azt szeretném kérdezni, hogy ha mi már vásároltunk egy panel lakást, és van egy kislányunk, szeretnénk még egy babát, akkor hogy juthatunk ehhez a támogatáshoz hozzá? Hogy oldjam meg hogy bővítésnek számítsanak a munkálatok. (azt értem, hogy alapterületet kell növelni, csak panel lakásban ezt hogy lehet megoldani)
  Köszönöm a választ!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gabriella,

   Ön is látja, hogy a bővítés nem megy. Egy mód van, ha eladják a meglévőt és vesznek újat. Lakás cél kell.

 • Z Zoltán szerint:

  Tisztelt Takács úr
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, julius 1 napjával szeretnék vásárolni egy lakóházat a csok igénybevételével , de sajnos nem találtam milyen energetikai besorolásig adják a támogatást C-D vagy esetleg E katagóriás ház megvételére is igényelhető?
  Várom válaszát .

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Július 1 még eléggé korai adásvétel….
   A besorolás lehet e, de ezt is beszélje meg a bankkal.

 • F Laura szerint:

  Kedves dr. Tatár Attila!

  Érdeklődni szeretnék, hogy férjemmel 2 gyermek után élhetünk-e a félszocpollal, ha
  – apósom házát vásároljuk meg, vagy ha
  – apósom testvérének a házát vásároljuk meg.
  Továbbá a vásárolt házban férjemnek és nekem 50-50%-os tulajdonrészünk kell majd, hogy legyen?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel:

  Laura

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Laura,

   Rokon házához nem vehető fel a támogatás. Fele-fele a szerencsés, de lehet más arány is, ez nem gond.

 • E Kriszta szerint:

  Tisztel Közgazdász Úr!

  Az első házasságból meglévő ingatlant sikerült végre eladnunk. Jelenlegi házasságomban egy pici gyermek van. Az ő tulajdonában van egy negyed ingatlan, amit az édesapja örökölt és továbbajándékozott a részére. Szeretnénk, ha a többi tulajdonos kifizetné a kicsi részét az ingatlanból, de egyenlőre ez nem várható belátható időn belül. Azt már olvastam, hogy nincs életkori korlátozás meglévő gyermeknél (43 évesek vagyunk), ez jó hír. Még ez évben szeretnénk az előző ingatlan árából vásárolni másikat, amint megkapjuk a vételárat. Kérdés, hogy a gyermek meglévő ingatlantulajdona akadályát képezi-e a csoknak, illetve az én nevemre kell-e megvenni az ingatlant, vagy lehetséges a gyermek nevére is? Szeretném, ha az ő tulajdona lenne, én csak haszonélvező lennék. Van rá esély, hogy kapok támogatást? Jó lenne megtoldani a pénzt egy kicsivel, így talán nem kellene hitelt felvenni.

  Köszönettel,
  Kriszta

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   A gyermek nevén lévő ingatlanrész nem akadály. Lehet a gyermek nevén a lakás. Van esély, menjen a bankba.

 • Miklós szerint:

  Kedves Zoltán!

  A párommal 50-50%-ban tulajdonosok vagyunk a jelenlegi lakásunkban. Családi ház vásárlását tervezzük, ahol a mi lakásunkat értékegyeztetéssel az eladó beszámítaná. (a többi feltételnek megfelelünk)

  2 kérdésem lenne:
  – ebben a formában igényelhető-e a CSOK?
  – április eleji szerződés kötés jelenthet-e gondot?

  Köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Miklós

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Miklós,

   Igen, fog működni a dolog, irány a bank. Meg lehet kötni a szerződést, de ne fizessék ki a teljes vételárat és a meglévő lakás miatt is kell a bank álláspontja.

 • JULIANNA szerint:

  Üdvözlöm!
  Párommal és közös gyermekünkkel (2 éves), saját, felújított, kitűnő állapotban levő vályogházban élünk. Bővítésre (gyerekszoba) szeretnénk felhasználni a CSOK-ot. Párom menekültként él Magyarországon 12 éve, 2005 óta bejelentett munkahelye van. Ami engem illet, jelenleg GYES-es vagyok. Ami esetünkben gondot okozhat, hogy nem vagyunk házasok, illetve nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk – a házasságkötés vagy az élettársi kapcsolat bejegyzése eddig sajnos azért nem történhetett meg, mert párom születési anyakövi kivonata (melyben fel lenne tüntetve, hogy nincs felesége, illetve gyermeke) nincs nálunk. A kérdésem tehát az lenne, hogy “csak” házastársak, illetve bejegyzett élettársak igényelhetik a támogatást? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Julianna

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Julianna,

   Szerintem nem gond a házasság hiánya, mert egyedül is igényelheti. Sok feltétel van, keressen egy jó bankot.

   • JULIANNA szerint:

    Köszönöm válaszát!! Igyekszem megragadni ezt a lehetőséget…

 • Tinta szerint:

  Tiszteletem Közgazdász Úr,
  szeretném megkérdezni – ha tud benne segíteni -, hogy nekem vajon jár e a CSOK?
  38 éves egyedülálló vagyok két kiskorú gyerekkel. Két éve vettem egy ~40m2-es házat (telekkel), amit bővítettem ~90-re. 2013. júniusában adták ki az építési engedélyt, aug-ban el is kezdtük. A ház vásárlása hitelből történt (állami kamattámogatott), az építkezés kp-ból. Még nincs kész, nem is lakunk benne, ettől függetlenül mindhárman oda vagyunk bejelentve (a támogatott hitel miatt), kézi építési naplót vezetünk, az anyag- és munkaköltségek kb 90%-áról számlám van.
  Július elsejétől jogosult vagyok a CSOK-ra? Illetve – ha igen – milyen további feltételeket kell teljesítenem, miknek kell megfelelnem?
  Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tinta,

   jogosult lenne, ha nem történt volna meg a bővítés! A támogatás igénybevételéhez kell cél is: ez lehet vásárlás és bővítés is. De ha már nincs cél, utólag nem fizetik ki önnek a támogatást, ez nem így működik…..

   • Tinta szerint:

    Köszönöm szépen a válaszát.
    Sajnos, amikor elkezdtük, még szó sem volt sem CSOK-ról, sem a feltételekről. Nekem nyilván mielőbb fedelet kellett tennem a fejünk fölé, nem várhattam arra, hogy mikor milyen döntést hoznak a “nagyok”. A cél pedig továbbra is az, hogy befejezzük a házat (hiszen még nincs kész, nem tudunk benne lakni). Egyedülállóként, két gyerekkel, (építési/bővítési) hitel nélkül… Ez az összeg pedig nagyban hozzá segítene (segített volna), hogy mielőbb készen legyen. Sajnálom, hogy nem veszik figyelembe, hogy mikor lett kiadva az építési engedély, és hogy milyen készültségi állapotban van a ház…….
    Minden jót Önnek!

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Tinta,

     Azért még szánjon rá egy kis időt. Beszéljen egy bankkal, az engedély módosítása is lehetséges szerintem.
     A másik megoldás az építkezés lezárását követően egy bővítéshez felvenni a támogatást – erre fel lehetne készülni.
     Reméljük most évekig lesz csok….

     Sok sikert!

 • T. Roxána szerint:

  Üdvözlöm.
  Olyam kérdésem lenne,hogy bővitésnél elég az épitő anyagokrol számlát bemutatni?Családon bellül van szakember aki megoldaná az épitkezést,viszont igy a munkadijat nem tudom számlával igazolni. Igy is jogusultak lennénk a CSOKra? 3pici gyermeket nevelünk.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Roxána,

   Ezt a bankkal kell egyeztetni, nem hiszem, hogy kizáró ok lenne, de sok apróság van, amit érdemes a bankkal átbeszélni.

 • L Lujza szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Elolvastam az itt leírt kérdéseket válaszokat sajnos olyat nem találtam ami engem érdekelne. A kérdés a következő volna használt lakásvásárláshoz céges hitelből és önrészből állna össze a vételár de van egy 1.5 milliós hézagunk egyenlőre amit nem szeretnék banki hitelből fedezni (a CSOK-ot úgy szeretnénk igénybe venni hogy a születendő 2 gyerekre előre). A kérdés az volna ha a adásvételi szerződés május elején elkészül akkor a 120 napban vagyunk a viszont a fizetés valamikor augusztus végén lesz esedékes. Ezek alapján a CSOK mikor igényelhető és azt milyen elbírálási határidővel szokták folyósítani? Sajnos voltam már ügyvédnél végig jártam a elég jó néhány bankokat de senki nem akar információt adni, arra hivatkozva hogy még nem él a korm rendelet.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Lujza,

   Az adásvételi szerződésnek is tartalmaznia kellene, hogy melyik banknál felvett milyen támogatásból lesz X összeg megfizetve. És még számtalan feltétele lesz a támogatás igénybevételének. Szóval nagy bátorság így belefogni a vásárlásba. Készüljenek rá, hogy ha nem megy, akkor hitelt kell felvenni, de lakáshitelnél is vannak előírások….

 • R Péter szerint:

  Üdvözlet,

  Újra kérdeznék valamit. Egyik ismerősömnek van háza. Elkezdte a felújítást, de nem tudta befejezni és így nem is tudnak benne lakni. A CSOK-ot ugye nem lehet lakás újításra igényelni. Ezek mellet, Igényelhetnék-e a CSOK-ot lakásvásárlásra vagy sem? Vagy ha a mostani lakhatatlan házat eladnák vagy a gyorsabb megoldás, hogy el ajándékoznák és akkor ha már nem lesz lakás a nevükön igényelhetnék-e a CSOK-ot?

  Remélem lehetett érteni! :)

  Köszönöm előre is a válasz!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Péter,

   Adják el és vegyenek másikat. De sok feltétel van, menjenek be egy bankba érdeklődni.

 • R Péter szerint:

  Üdv,

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha tetőbeépítést szeretnék, de ahhoz meg kell erősíteni a gerendákat illetve a tetőt is – azon a részen ahol a beépítést szeretném – át kellene alakítani, valószínűleg, hogy teljesen új tető szerkezetet kell csinálni. Ez így vajon véghez vihető lenne a CSOK támogatással?
  Egy hálószobát és egy fürdőt szeretnék, de jobb lenne ha nem kellene alapterülettel bővíteni, mert az udvart nem szeretném kisebbre. A padlás viszont ebben a formában nem beépíthető, de a tető teljes szétszedésével, majd újra építésével a gerendák cseréjével, esetleg megerősítésével viszont véghez vihető lenne.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Péter,

   Alapterületet kell bővíteni, de ez a tetőtér beépítés is. Műszakilag nem tudom, hogy mi fér bele.

 • H. Krisztina szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!
  Kérdésem lenne, hogy tényleg nem jár a csok használt ház vásárlása esetén akkor ha az közeli hozzátartozóktól(anyós, nagybácsik) veszem meg az ingatlant???
  1 gyermek van, a vételár sokkal-sokkal több mint amit kaphatnánk csok címen.
  Vagy kaphatok csok-ot?

  Köszönettel:
  Krisztina

 • Tamás szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Feleségemmel használt családi ház vásárlását tervezzük. Az lenne a kérdésem, hogy a tervezett hitel mellé a CSOK betudható e önerőnek? Ha igen, mi az a legkorábbi adásvételi szerződésben szereplő dátum, amire már lehet igényelni a CSOK-ot?
  Az energetikai besorolásról, illetve annak követelményeiről eltérő információkat lehet olvasni(van ahol B, van ahol C követelmény szerepel). Mi az igazság?
  Mely bankoknál lehet igényelni a CSOK-ot?

  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdv: Tamás

  Köszönettel: Tamás

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tamás,

   A CSOK nem önerő, de forrása a vásárlásnak – ennyivel kevesebb hitel kell. De önerőre szükség lesz. OTP-t szoktam javasolni…

 • Anikó szerint:

  Tisztelt dr.Tatár Attila!

  Azután érdeklődnék, hogy lakásbővítésre szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. A felújítandó lakásban a férjemmel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok.A szüleim lakásán nekem haszonélvezeti jogom van. Ez kizáró ok-e a Csok igénylésekor?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anikó,

   A haszonélvezet nem gond, de a lakás bővítése nehéz ügy, mert az alapterületnek nőnie kell….

 • MAttila szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Meglévő házunkat előszobával bővítenénk, lehetséges erre a CSOK igénylése, vagy csak hálószoba/gyerekszoba jöhet szóba?
  Köszönöm válaszát.
  Attila

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Attila,

   Tudtommal egy ablakos helyiség kell ahhoz,m hogy bővítés legyen a dolog. Kreatívan kell hozzá állni és egyeztetni a bankkal, hogy mit fogadnak el…..

   • ágnes szerint:

    Üdv!
    Szeretnék néhány kérdést én is feltenni a CSOK-feltételekkel kapcsolatban!Jelenleg 75négyzetméteres családi házban élünk Békés megyében. 1 lakószobával szeretnénk bővíteni.Az előzetes számítások szerint az új helység kb 15 négyzetméteres lenne.Az egyik kérdésem az, hogy a bővítendő helység területét is bele kell számolni a kapható összegbe?A másik kérdésem pedig, hogy jelenleg ez a terület teraszként funkcionál , és tudni szeretném ezt az igénylésünk előtt le kell-e bontanunk, ezt ellenőrzi-e valaki? A helyi önkormányzattal kell egyeztetnünk ez ügyben? Egy gyermekünk van, és tervezünk még egyet, ennek értelmében mennyi lenne az összeg amit kaphatunk?Mikortól érdemes elkezdeni az előkészületeket: melyek a szükséges dokumentumok, melyik banknál érdemes az igényünket benyújtani?

    • dr.Tatár Attila szerint:

     Kedves Ágnes,

     A feltételeket a bővítést követően előálló helyzetre nézik. Kell építési terv, engedély, stb. Mindenképpen várják meg a júliust és egyeztessenek a bankkal (talán otp a jó választás)….

 • Zoltán szerint:

  Üdvözlöm!
  Zoltán vagyok.
  Azt szeretném kérdezni hogy van két közös gyerekünk a feleségemmel eddig, még nem igényeltünk szocpolt most viszont juliusban használt lakást szeretnénk vásárolni.
  Egeszség biztositásra jogosult vagyok rendszeresen fizetem a tb-t. De nincs bejelentett munkaviszonyom magyarországon. Egyébként valamennyi önerő is rendelkezésemre áll mindketten 31 évesek vagyunk a gyerekek pedig általános iskolások. A családi pótlékra jogosultak vagyunk már.
  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Nem tudom, de talán a külföldi munkaviszonyt is elfogadják. Korhatár jelen esetben nincs, sok sikert.

 • K Barnáné szerint:

  Üdvözlöm!

  A lányomék lakásbővítésre szeretnék felvenni a CSOK-ot.
  A magzat jelenleg 12 hetes.
  Mikor igényelhetik a támogatást leghamarabb, illetve lesz-e számlabemutatási kötelezettségük a munkálatokat illetően.

  Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Barnáné,

   Igénylés júliustól, számlabeadási kérés lesz a bank részéről.

 • R Péter szerint:

  Üdv,
  Az lenne a kérdésem, hogy van egy nemrég vásárolt felújítandó házunk. Van benne egy fürdőszoba, ami annyira rossz, hogy nemsokára bedől az egyik fal beázás miatt. ( A ház többi része felújítás alatt van, és víz, gáz, áram benne van. Vályog házról beszélünk).

  Tehát a kérdés, hogy hogy ha ezt fürdő részt mi magunk szednénk szét, még mielőtt bedől magától, és helyette építenénk egy nagyobb alapterületű házrészt ami egybe foglalna egy fürdőt és egy szobát, akkor erre igényelhető-e lenne a CSOK?

  Illetőleg, ha igen a válasz és tegyük fel, hogy most 63 m2 a ház alapterülete, ha pedig fent leírtakat véghez visszük akkor lesz 68 m2 és ikreink vannak a feleségemmel, akkor milyen összeget kaphatunk?

  Köszönöm a Választ.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Péter,

   A vályog házakat csak korlátozott mértékben, bizonyos műszaki feltételek mellett lehet bevonni a támogatásba. Menjen be a bankfiókba és érdeklődje meg a részleteket.
   Elvileg bővítésre kérhetik a CSOK-ot.

 • Zsuzsa szerint:

  Üdvözlöm!
  Lakásbővítésre (tetőtér beépítés) szeretnénk az élettársammal igénybe venni a csok-ot. 2 kiskorú gyermekünk van. A családi házban 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok, de az én tulajdoni részemen édesapámnak élvezeti joga van bejegyezve. A kérdésem az lenne, hogy ez kizáró ok lenne-e? Előre is köszönöm a válaszát.

 • W Gyula szerint:

  Kedves Attila! Kérdésem az lenne,hogy velünk együtt élő 23 éves mozgássérült gyermekünkre akinek van rokkantsági járuléka,igényelhető-e Csop támogatás?Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gyula,

   Tudtommal nem, de kérdezzék megy egy OTP fiókban is.

 • Lne szerint:

  Üdvözlet! Az volna a kérdésem hogy szeretném igénybe venni a szocpolt 3 gyermekem van mi neveljük a mostani férjemmel őket. Kell e beleegyezés a volt ferjemtol a közös gyerekekre. Hogy igénybe tudjam venni. Bírósági papír van a gyerekek elhelyezéséről. Válasza nagyon fontos volna, előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Lné,

   A bírósági papír elegendő, adhat be kérelmet.

 • szilvi szerint:

  üdvözlöm! 1kérdésem lenne 2gyermekem van 7 éves és1 11 éves és családit kapom szukségese munka viszony hogy megtugyam igényelni a csok-ot válaszát elöreis köszönöm

 • Tibor szerint:

  Üdvözlöm !
  Tavaly szeptemberben vettünk használt lakást hitelre most májusban fog megszületni első gyermekünk szeretném tudni hogy mi így igénybe e tudjuk venni a csok-ot?
  Én speciel felújításra szeretném fordítani.
  Üdvözlettel Tibor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tibor,

   Sokszor leírtam, hogy felújításra nem vehető fel a CSOK.

  • Marcsi szerint:

   Tisztelt Tatár Úr!
   Érdeklődni szeretnék,hogy abban az esetben igényelhető e a CSOK,ha 2012-ben vettünk egy házat az én nevemre,de rögtön ajándékozás jogcímen a három gyermekemre került,egyenlő részben elosztva.A párommal haszonélvezeti jogunk van a házban.Időközben született még egy gyermekünk is,így négy gyermekre igényelhető lenne e a CSOK,egy használt ház megvásárlására?Korábban nem vettük igénybe,köztartozásunk nincsen,32 évesek vagyunk,viszont nem vagyunk házasok.Párom évek óta külföldön dolgozik én itthon vagyok GYED-en.
   Köszönettel várjuk válaszát!

   • dr.Tatár Attila szerint:

    Kedves Marcsi,

    El kell adni a mostani házat és amikor beadják a csok igénylést, nem lehet senki nevén lakóingatlan. Majd a régi ház vételárát be kell forgatni az újonnan vásároltba.
    Ez eleve nem egyszerű történet, de önöknél még a gyámügy is beleszól, mert a gyerekek nevén van a ház…

 • Szilvike szerint:

  Üdvözlöm.
  A kérdésem a következő lenne.Ha főállású anyaságin kívül nincs más jövedelmem viszont önerőm van akkor jogosult leszek a CSOK-ra???
  Erre a kérdésre nem láttam még választ.
  Válaszát köszönöm!

 • Marcsi szerint:

  Kedves Attila!
  A következő felállásban van-e módunkban CSOK-t igényelni?
  Házasok vagyunk 1 közös gyermekünk van a férjemmel aki 17 hónapos,és velünk él a férjem 21 éves dolgozó,19 éves tanköteles és 10 éves kisiskolás gyermeke az előző házasságából.
  A férjemnek ez a háza amiben élünk saját tulajdona,a fél házon a legnagyobb gyereknek haszonélvezeti joga van.Én 35 a férjem 41 éves.A házra otp szabad felhasználású hitelünk van a szomszédban élő anyósomék háza a fedezet.
  1 szobát szeretnénk hozzáépíteni,mert 1 gyereknek nincs szobája.
  A ház 94 m2-es,vegyes tüzelésű kazánnal ellátott.
  Remélem nem hagytam ki semmit ami fontos lehet a válaszadásban.
  TOvábbi szép napot,köszönettel Árvainé

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Marcsi,

   A felnőtt gyermekekre már nem tudnak támogatást igénybe venni. Keressenek egy bankfiókot és tisztázzák ott a részleteket. Szerintem meg fogják kapni.

 • G. Fruzsina szerint:

  Kedves Attila!

  Szíves tájékoztatását kérném azzal kapcsolatban, hogy az alább vázolt esetben jogosult vagyok-e a CSOK-ra. 3 gyermekemet egyedül nevelem (korhatár szerint beleférnek). Az én nevemen lévő, de valójában nem az én tulajdonrészem értékesítés miatt még ebben a hónapban lekerül a nevemről. Ez nem befolyásolja a támogatásra való jogosultságot? Jelenleg gyermekeimmel a saját lakásunkban élünk, amit értékesíteni szeretnék. A kiválasztott lakás nagyon jó áron van, illete más paraméterek is kedvezőek. Épp ezért nem szeretnék lecsúszni a vételről. Mennyire biztos az, hogy április 6-tól megköthetők az adásvételi szerződések? Az általam megkérdezett bankokban még semmit nem tudtak mondani. Mikorra várható, hogy érdemi felvilágosítást is tudnak ani a bankok?
  Főállásban alkalmazott vagyok, a 180 napos jogviszony megvan, azonban egyéni vállalkozóként adófizetésre vagyok kötelezve, melyre részletfizetési kérelmet adtam be. Befolyásolja-e ez a tény a támogatást? Az adásvételi szerződésben fel kell-e tüntetni a támogatás tényét? A jelenlegi, 100%-ban az én nevemen lévő lakásunkon van egy hitel, amit fedezetcserével a másik használt lakásra szeretnék átvinni. Ez a hitel még a volt férjjel közös névre szól. Nem kizáró ok a támogatás szempontjából?
  Köszönöm szépen a válaszokat: Fruzsina

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Fruzsina,

   Az fontos, hogy a kérelem beadásakor ne legyen a nevén lakás és a korábbi lakás értékét forgassa be az új, vásároltba.
   A szerződésbe kell hivatkozni a CSOK-ra, ehhez a bank ad segítséget. A hitelt vissza kell fizetni a lakás eladását követően, nem tudja átvinni a másik ingatlanra.
   Hogy mikor lehet beadni kérelmet, nem tudom, ez a bankoktól függ, de júliusban nyílik csak meg a támogatás.

 • Gy.Ágnes szerint:

  Azután szeretnék érdeklődni, hogy ha márciusban veszünk használt házat, és májusban születik első gyermekünk megkapjuk e a szocpolt július 1-el?

  köszönettel: Ágnes

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ágnes,

   Gondolkozzon.Ha márciusban megveszik a házat és kifizetik az árát, akkor hogyan fogja a júliusban induló támogatást igénybe venni? Utólag nem adják, csak a vásárláshoz!

   Kedves Mindenki! RENGETEG KÉRDÉST KAPOK ÉS NEM GYŐZÖM A VÁLASZOKAT.
   Szóval, ha valaki nem kap választ, akkor az azért van, mert olyasmit kérdez, amit százszor megválaszoltam és a cikkben is benne van….

 • Ági szerint:

  Kérdésem az lenne, hogy új ház építésére jelenleg lehet igényelni a szocpolt? családi házat építünk (kb 60%-os készültségben van most),hitelt nem vettünk fel, és a bankban azt a választ kaptuk hogy jelenleg nem lehet igényelni a szocpolt, majd csak július 1.-től a CSOK-ot? Akkor jelenleg semmilyen lakásépítési támogatás nem igénylehető? Új házra sem??

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ági,

   Tudtommal igényelhető a szocpol, menjen másik bankba.

 • V Judit szerint:

  Kedves Zoltán!
  Visszanéztem a hozzászólásokat, nem találtam ilyen kérdést. Élettársi viszonyban vagyok a párommal. Van egy 6 éves közös gyerek. A párom megörökölte édesanyjától halála után a házat, de haszonélvezőként még ebben él az édesanyja második férje, de ő tulajdonosként szerepel, akkor ebben az esetben nem kapható a CSOK, ha jól értelmezem?
  Segítségét előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Judit,

   Szerintem jár a támogatás, de sok más kérdéssel együtt ezt is a bankban kell tisztázni.

 • Gné Éva szerint:

  Kedves Attila!
  Új építésű lakás vásároltunk /ép.eng.2010.04.30/ lakhatási eng.2011.02.21.Az építő cég projekt finanszírozó bankjánál vettük fel a hitelt 10 millió támogatott és 4,7 millió piaci kamatozású forint hitelt.
  Született gyermekeink: 2009 és 2012.
  A hitelintézet szerint nem igényelhető a szoc.pol. a meglévő gyermekekre. Ez igaz?

  Köszönöm megtisztelő válaszát! Gné

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gné,

   A gond az, hogy már kifizették a lakás teljes vételárát. A támogatás csak ennek megfizetésekor vehető fel, utólagos támogatás már nincs.

 • K. Sámuel szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Nyaraló vásárlásra igényelhető-e a CSOK, amennyiben a tulajdonszerzés után megvalósítható lenne a lakóházzá történő átminősítés?

  Köszönettel!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Sámuel,

   Nyaraló vásárlásra nem vehető fel a CSOK. Ha megveszik, átminősíttetik lakóingatlanná és a bővítésére veszik fel a CSOK-ot, akkor az talán működhet, de sok más tényező is lehet még.

 • S Andrásné szerint:

  Tisztelt Tatári úr!
  Egyedül nevelem 4 gyermekem és gyeden vagyok 1éves kisebbik gyermek,májusba be töltöm a 40net.Igégybe tudom venni a szocpolt?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves S Andrásné,

   A korhatár nem számít meglévő gyermeknél csak a vállalásnál.

 • Cz Mária szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Három gyermekünk van. A saját tulajdonú családi házunk tetőterének beépítésével szeretnénk a lakást bővíteni és ehhez az állami támogatást igénybe venni.

  Azt szeretném megtudni, hogy ilyenkor hogyan kell a jogszabályban szereplő négyzetméterkorlátokat figyelembe venni és a kedvezmény mértékét kiszámítani?

  Mikor kell a létrejövő lakótér (tetőtér) és mikor a teljes lakás (régi+ tetőtér) alapterületét figyelembe venni?

  A minimum 60 nm-es korlát (a kedvezmény összege innen indul) a beépítendő tetőtérre vonatkozik? A 160 nm-es felső korlát szintén a tetőtérre vonatkozna, vagy itt már a teljes lakás területe számít?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Mária

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mária,

   A lakásnak a bővítést követően kell megfelelnie az elvárásoknak.A teljes lakást nézik.

 • P Andrea szerint:

  Tisztelt Attila!

  Az én kérdéseim a következők lennének a CSOK-kal kapcsolatban:
  1. Ha a már meglévő ingatlanra, amin még van hitel (56 m2, Dunántúl, falu, összkomfortos)szeretnénk igényelni két gyerekre, de nem lehet a házat bővíteni, viszont akkora szoba van, hogy két helyiséget tudnánk belőle csinálni (tehát a helyiségek száma megnőne ezáltal)vagy esetleg a meglévő konvektorok helyett központi-fűtést raknánk. Megtehetjük-e? Esetleg be lehetne-e törleszteni a fennálló tartozásba? Amikor a hitelt felvettük 2005-ben, akkor nem voltunk még jogosultak a szocpolra, utólag is igénybe lehet venni a régit?
  2. Ha szeretnénk egy másik lakást venni, de a meglévőt nem tudjuk eladni, akkor megkapjuk-e a támogatást?
  Tisztelettel:
  Andrea

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Andrea,

   A bővítés azt jelenti, hogy a ház/lakás alapterületének nőnie kell. Tartozásba nem tudja betörleszteni.
   2. Ha van a nevén lakás, akkor nem igényelhet támogatást.

 • h brigitta szerint:

  h brigitta!

  21 èves vagyok van két kiskoru gyermekem és férjem

  aszt szeretném meg kérdezni hogy Föbérleti jogot lehet e igénybe venni?

 • K. Annamária szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy párommal, aki nem a férjem 50-50%-ban vásároltunk 2012-ben egy házat, melynek a hasznos alapterületét szeretnénk növelni(tárolóhelyiség átalakításával). Egy közös gyermekünk van és mindkettőnknek Fundamentás hitele. Jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra? Ha igen mikor kezdjük el az ügyintézést?
  Válaszát előre is köszönöm!
  K. Annamária

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Annamária,

   Elvileg igényelhetik a CSOK-ot, de egyeztesse a részleteket egy bankban.

 • N Szabina szerint:

  Üdvözlöm!

  A férjemmel lakásvásárlást tervezünk, az lenne a kérdésünk, hogy a CSOK általl kapott támogatás beleszámít az önerőbe?, vagy a hitel összeget csökkenti? I

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Szabina,

   A CSOK beszámíthat az önerőbe, tehát kevesebb hitelt kell felvenniük, de azért a bank elvár önerőt és egyedileg számolja ki, hogy mekkorát.
   A megelőlegező támogatás hitel, tehát az más….

 • József szerint:

  Kedves Attila!

  Falun szeretnénk vásárolni egy 120m2-es családi házat. Az házért 2.7M Ft-ot kérnek. Feleségemmel 3 gyermeket nevelünk. Szocpolt még nem vettünk eddig igénybe. Ha jól láttam az eddigi kérdéseket-válaszokat, hitel nélkül is igényelhető a CSOK? Ez esetben a 120m2-es házra a 2M Ft jár a 3 gyermek esetén? Vagy ez a max. összeg és a vételártól is függ (csökkenhet)? Azt szeretnénk tehát megtudni, hogy egy összkomfortos (új fürdőszobás, vegyes tüzelésű, radiátoros), falun lévő, ~120m2-es családiházra mekkora a max. igényelhető összeg hitel nélkül? A ház energetikai besorolását nem tudjuk még pontosan, de biztos nem A+, véleményem szerint F lehet. Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel, Szabó József.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves József,

   Igen, jól látja, 2 MFt vehető igénybe.Ezt az energetikai besorolás várhatóan nem fogja módosítani. Hitelt nem kötelező felvenni, de van egy minimális lakás érték, amit a bank elvárhat.

   • József szerint:

    Kedves Attila!

    Köszönöm a – biztató – választ! Ma megtekintettük bentről is a házat, várakozásunkon felüli az állapota és a mérete (és a közművesítettsége), ezért bizakodóak vagyunk, hogy megfelel a követelményeknek. De majd persze egy banki egyeztetéskor minden kiderül.

    Köszönöm még egyszer!

    Üdv,
    József

 • Réka szerint:

  Jó estét kívánok! 23 éves vagyok a férjem 30 két gyermeket szeretnénk és így megkapni a Csokot. Sokáig azt olvastam hogy felújításra is fel lehet használni, most már csak a bővítést látom. Már kifizettünk fél millió forintot aláírtuk az adás vételit, de a hitelt még nem kaptuk meg tehát még nem írtunk mindent alá, ez esetben megkaphatjuk a Csokot? Férjem nevén van egy ház és egy telek is….nagyszulok mindent rairtak. Ha esetleg átírjuk a szuleire a hazat megkaphatjuk a pénzt? Vagy meg sem érné? 800.000 ftot kapnank. A haz 60 m2. Nagyon koszonom a valaszat!

 • gèza szerint:

  Kedves Tatàr Úr! Egyedülàlloankènt nevelem 13 èves kisfiamat most màrcius 5-èn töltöm be a 40 êvet. Mèg nem hasznàltam ki mèg a gyerk kedvezmènyt. Hasznàlt lakàst szeretnèk vàsàrolni mi a teendöm?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Géza,

   Nem lesz akadálya, a 40 éves korhatár csak vállalt gyermek esetén van!

 • Balázs szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Jelenleg építkezés előtt állunk párommal,élettársi viszony van közöttünk.Gyermekünk nincs,2-t tervezünk,építkezést még nem kezdtük el,hitelre szükség lesz(de nem banki,fundamenta). Érdeklődnék ha kettő gyermek után szeretnénk igényelni támogatást, az igényt abban az esetben is a használatbavételi engedély előtt kell leadnunk,ha feltehetően a gyermekek az építkezés befejezte után fognak születni? A támogatás összege függ-e attól,h megelőlegezett szocpolról vagy utólagosról van szó? A cikkben feltüntetett szabályokon kívül van-e olyan amire oda kell figyelni(pl. 2 gyermek esetén hány szoba lehet,mekkora a max. építhető m2)?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Balázs

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Balázs,

   Megelőlegezett támogatás valójában egy hitel és az ügyintézése az egyéb hitelekkel együtt az építési kölcsön felvételekor esedékes. Tehát irény a bank és a részleteket ott egyeztessék, mert nem egyszerű.

 • erika szerint:

  Üdvözlöm!
  A kérdésem az lenne hogy a csok kedvezményt igénybe vehetem-e hitel nélkül 2gyerek esetén bővítésre úgy hogy házastársi kapcsolatban élek de a tulajdon 100% ban az én nevemen van.
  Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erika,

   Igen, nem kötelező hitelt is igényelni a CSOK mellé.

 • K Béla szerint:

  Tisztelt Tatár úr!

  Olvastam egy korábbi válaszában, hogy meglévő ingatlantulajdon kizárja a CSOK igénybevételét.
  Erről szeretnék bővebb információt kérni.
  Lányom és férje 30 év alattiak, babát várnak, megyeszékhelyen albérletben élnek. Szeretnének ott egy használt lakást vásárolni a CSOK igénybevételével, még egy gyermek vállalásával.
  A vőm idén meghalt nagyszülőjétől egy kis vidéki ház 50 %-os tulajdonrészét örökölte, másik felét a testvére.
  Kérdésem, hogy ez a tulajdonrész kizáró ok-e a CSOK igénylésében?
  Ha igen, Ön szerint mi a legkevésbé fájó megoldás?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

  Béla

 • S István szerint:

  Tisztelt szakértő.
  Abban az esetben mi a helyzet ha párommal élettársi kapcsolatban élünk a nővérem házában amibe állandó lakcímre be vagyunk jelentkezve ezt az ingatlant szeretnénk tőle megvásárolni erre a célra felhasználható lesz a csok?

 • N monika szerint:

  Én csak anyit szeretnék tudni higy 3gyerekem van hitelnélkül is felvehetö a szocpol?mert énis találtam egymillio nyolcázér ,és családitmeg gyest kapok ,hitelt nem tudok felveni de a szocpolra jogosult vagyk,enyit szeretnék,

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mónika,

   Hitel nélkül felvehető a támogatás, de kelleni fog önerő. Érdeklődjön egy bankfiókban.

 • K László szerint:

  Szép napot kívánok!

  Olyan kérdésem lenne, hogy ha veszek egy C energetikai osztályú ingatlnat és csinálnék bellőle felújítással A vagy B akkor is fellehet venni az új szocpolt?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves László,

   Egy ingatlan cél lehet csak: ha vásárlás, akkor a C besorolást nézik. Ha megveszi és utána bővítésre kéri a pénzt, akkor fontos, hogy mely munkálatokra kérheti!!!

 • B János szerint:

  Tisztelt Dr Tatár Attila Úr !

  Két kérdéssel fordulnák Önhöz .
  1., 4 gyermekkel+ 1 gyermek örökbefogadott család mekkora összeg CSOT támogatásra igényjogősút,úgy,hogy csere ingatlant szeretnének beszámolni.
  A csere ingatlan a szülök tulajdonát képezi,ez az ingatlan a vételre kiszemelt ház eladási árába lenne beszámítva,de az 5 gyermek-után járó CSOT pótlékra még szükség lenne,hogy a vételi árat kitudjuk fizetni.A jelenlegi ház 75 nm,a megvételre kiszemelt ingatlan 165 nm.( Így a 9 tagú család megfelelő élet térben élhetne.)
  Természetesen a ház a CSOT-ra jogosultak tulajdonába kerülne.
  -Munkaviszony igazolás ez esetben milyen időtartamúnak kell,hogy legyen.
  -Ha nincs per pillanat munkaviszony mire számíthat az igénylő.
  Köszönöm megtisztelő válaszát
  B János

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves János,

   1. Közeli hozzátartozótól nem vásárolhat, a cserét le kell játszani két adásvételként. Az örökbefogadás nem gond, de egy gyerekre csak egyszer igényelhető.
   Munkaviszony kell, határozatlan időtartamra.

 • Linda szerint:

  Üdvözlöm!
  Kérdésem a következő lenne: Férjemmel szeretnénk építkezni, igényelnénk a CSOK-ot. Nekem van egy lakás a nevemen, melyre édesanyámnak holtig tartó haszonélvezete van bejegyezve és bent lakik az ingatlanban. A lakást terhelő lakásvásárlási hitel is az én nevemen van.Férjem nevén semmiféle hiteltartozás nincs. Ilyen esetben igényelhetjük-e az állami támogatást új ingatlan építésére?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • S István szerint:

  Üdvözlöm érdeklődni szeretnék. Párommal élettársi kapcsolatban élünk amiről nincs írásos dokumentum.Jelenleg nővérem ingatlanjában élünk illetve bejelentve is oda vagyunk. 1 gyermek után igénybe tudnánk venni a a csok-ot és tőle megvásárolni az ingatlant?
  előre is köszönöm válaszát

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Kezdek belefáradni, hogy nem olvassák el a hozzászólásokat…
   Családtagtól nem lehet vásárolni.

 • András szerint:

  Tisztelt Dr.Tatár Attila!

  Szeretném a segítségét kérni. Szeretnénk használt házat venni.Mind a ketten 35 évesek vagyunk, 8 éve házasok.Jelenleg van egy lakás a nevünkön amire már van vevő. A kiszemelt ház is megvan s meg is egyeztünk szóban az eladóval. Jelenleg semmilyen papírt nem írtunk alá sem az eladóval sem a vevővel.Ezeket majd márciusban tervezzük.A mi lakásunkat elvileg májusban fizeti ki a vevő. Mi pedig értelem szerűen ebből a kapott pénzből plusz saját tökéből fizetnénk ki júniusban a kiszemelt házat.Van egy kisfiunk 6 éves akire nem kértünk eddig szocpolt.De most szeretnénk igénybe venni az új törvényi lehetőséget valamint szeretnénk vállalni még egy gyermeket.Így ha jól számoltuk 1.3 millió Ft igényelhetünk mivel a kinézett ház 108 nm, észak alföld, megyeszékhely.Az energia besorolást még nem tudom így nem tudom hogy esetleg több lesz az összeg.Voltam az Államkincstárnál hogy mit tudnak az új törvényről de elutasító választ kaptam hogy a bankok fogják az ügyet rendezni így tőlük kell információt kérdezni.A bankok jelenleg még nem tudnak semmit hiszen még nem szerződtek le a minisztériummal.A kérdésem az lenne hogy van-e információ arról hogy mit kell tartalmaznia az adásvételi szerződésnek hogy a mi igényelhessük a CSOK összegét. Gondolom bele kell írni hogy miből honnan teremtjük elő az összeget amiből vesszük a házat ( Eladott lakás ára+saját tőke+ CSOK = teljes összeg). Ez az illeték miatt is kell hiszen el is adunk 1 éven belül.Vagy annyit hogy kinél lehet érdeklődni erről? Tudom hogy az összeget csak július után kapja meg az eladó de gondolom kell valamilyen forma a szerződésbe amit kérhet a bank a CSOK folyósításához. Remélem nem voltam nagyon zavaros.

  Köszönöm előre is a választ!

  András

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves András,

   Július előtt nem tudják beadni a támogatási kérelmet! Egy kicsit fékezzenek és keressenek bankot, nézzék át ismét a lehetőségeket – nehogy gond legyen.
   A bank tempójában tudnak csak haladni…

 • Brigi szerint:

  Jó napot!
  Én azután érdeklődnék,hogy igényléskor csak az igénylőt nézik(nav tartozás,stb.),,vagy a házastársat is!
  Köszönöm!

 • K Géza szerint:

  Válás esetén a feleség tulajdonrészének kifizetéséhez igénybe lehet-e venni a szocpolt? Mind a 2 kiskorú gyerek velem marad a lakásban.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Géza,

   Nem tudja erre a célra használni a támogatást.

 • B Timea szerint:

  Kedves dr.Tatár Attila
  A következő kérdésem lenne önhöz.Jár-e nekünk valamilyen mértékben a szocpol bármely formája 2015.július előtt illetve utána?
  Párommal nem vagyunk házasok ő 56 éves én 35 vagyok.2 gyermekünk van.Páromnak egy nyaraló van a nevén,anyukámnak egy budapesti lakás.Házat szeretnénk venni,mert tervezzük a 3.babát.Anyukám is költözik velünk.Ha jól értelmezem a pesti lakást el kell adnunk és az árát be kell forgatnunk a következő ház árába,hogy az adás-vételkor ne legyen anyukám nevén.Az új házat csak július után vegyük meg (vagy előtte 4 hónappal),mert a támogatás csak ekkor vehető igénybe.Van kritérium,hogy hány nm-es lehet a ház amit megveszünk?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Tímea,

   Szerintem kérhetik a CSOK-ot, de édesanyját nem biztos, hogy be kell jelenteni… Beszéljék meg a bankkal….
   A m2 számít, ez a támogatás mértékét is meghatározza.

 • N. Mária szerint:

  Kedves Dr. Tatár Attila!

  Bemásolom ide, az egyik kérdésre adott válaszát: “Élettársi viszony igazolására van egy nyomtatvány.” Megkérdezem: akkor mi a pontos feltétel? “•házastársi kapcsolat szükséges, valamint…”

  Legyen szíves számomra pontosítani.
  Köszönettel: Mária

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Mária,

   Érdeklődjön az önkormányzatnál vagy a bankban.

 • K László szerint:

  Üdvözlöm!

  Volan egy kérdésem, ha veszek egy magánházat a nevemen van egy panelház, de ettől a magánház megvásárlása után eladnám akkor még felvehetem a szocpolt ha az igényléskor már csak a magánház van a nevemen?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves László,

   Az a lényeg, hogy az igényléskor ne legyen a nevén lakás, a korábbi vételárát pedig forgassa be a vásároltba.

 • Ildikó szerint:

  T.uram !
  Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mostani vásárlásnál ahhoz hogy jogosult legyek a CSOKra, az adásvételi szerződés dátumának 2015.07.01.utáninak kell lennie, vagy már előtte lehet vásárolni 120 napon belül ? ( Tehát pl.március közepe felé vett lakásra lehet-e majd igényelni július 1.től ? )Köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ildikó,

   Tudtommal lehet korábbi, de ne legyen kifizetve.
   Persze a jó megoldás az, ha keres egy bankot és velük mindent megbeszél, mielőtt adásvételit köt….

 • B Dorottya szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  A férjem szeptember végén lesz 40 éves, én 34 vagyok. 3 gyerekünk van, családi ház vásárlására szeretnénk igénybe venni a támogatást. Mikor köthetjük meg az adás-vételi szerződést: csak július 1. után, vagy akár hamarabb is, ami a 120 napba belefér? A 40 éves korhatár akkor nem él?
  Köszönettel: Dorottya

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Dorottya,

   Szerintem lehet korábbi a dátum, de a jó megoldás az, ha keres egy bankot és velük mindent megbeszél, mielőtt adásvételit köt….

 • Krisztina szerint:

  Kedves Attila!

  Segítségét szeretném kérni szocpol vagyis új nevén csok igénylésével kapcsolatban.
  Élettársammal közösen élünk egy háztartásban és szeretnénk igényelni az egy gyermek után járó szocpolt mivel van egy 6 éves gyermekünk.Úgy értesültünk hogy bővítéshez is lehet igényelni.

  Az első kérdésem az lenne hogy kifejezetten szoba kialakítására nyújtják a támogatást vagy esetleg előszoba kialakítása esetén(kb 10m2) is adható?

  A második kérdésem, hogy a ház amiben élünk nem 100% arányban képezi a tulajdonomat ez okoz-e problémát a szocpol igénylésénél. (testvéremnek és édesapámnak is van tulajdoni hányada)

  Válaszát előre is kösznöm.

  Tisztelettel: Krisztina

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Krisztina,

   Kell 50% tulajdoni rész. A bővítés kritériumait beszélje meg a banki ügyintézővel.

 • R Istvan szerint:

  Jo napot.3kiskoru gyermekunk van.elettarsammalneveljuk kozosen.lakasunk 1unknek sincs.falun elunk.en dolgozom az onkormanyzatnal.lenne egy lakas itt .ar 1.900.000ftmeg tudnank e az allami tamogatasbol venni kolcson nelkul.?emailt kerek..koszonom.R Istvan

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Csak támogatásból nem fog menni. Keressen egy bankfiókot, mert gyanítom, hogy több feltételnek nem fog az ingatlan megfelelni.

 • Erzsébet szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Két kérdésem lenne:
  Van-e lehetőség a jelzálogos időszak lerövidítésére, vagy arra, hogy a 2009-ben három gyerek után igénybe vett szocpolt családtagtól vásárolt használt ingatlanra vigyük át.
  (Azóta született még egy gyerek)
  Válaszát előre is köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Erzsébet,

   Családtagtól történő vásárlásra nem igényelhető a támogatás.El kellene adni a meglévőt és venni újat, megoldani a költözést, lakhatást, az anyagiakat összehangolni, stb. Tudom, hogy nem könnyű, de kell “lakáscél-vásárlás”.

 • H. Zsanett szerint:

  Jó napot! :)

  Szeretnénk a férjemmel egy házat venni a CSOK támogatás igénybevételével. Ahogy olvastam a cikket, úgy látom megfelelünk a feltételeknek, viszont lenne két kérdésem:
  Az egyik az hogy okozhat-e az problémát, hogy már 1 éve házasok vagyunk, albérletben lakunk ahova nem vagyunk bejelentve. Én a 3 gyerekkel nagymamám házába vagyok bejelentve, a férjem pedig anyukájához. Hogyan tudjuk igazolni az együttélést, milyen jellegű nyilatkozat kell ehhez?
  A másik kérdés pedig arra vonatkozik, hogy a megvásárolandó házon van haszonélvezeti jog, ez okozhat-e problémát? A megvásárláskor természetesen ez lekerülne róla.
  Köszönöm válaszát!
  Zsanett

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsanett,

   A közös, bejelentett lakcím jó lenne. Élettársi viszony igazolására van egy nyomtatvány.

 • B Ildikó szerint:

  Azt kérdezném hogy 38 éves egyedülálló anyaként is tudom igényelni a szoc polt használt lakásra ha egy 9 éves gyermekem van és több mint 3 hónapos munkaviszonyom? Ha külföldön dolgozom de itthon jelentenek be ez nem jelenthet problémát? Köszönettel. Ildikó

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ildikó,

   Júliustól igényelheti, elvileg nem lehet akadály. De azért menjen be egy bankfiókba és beszélje végig velük a feltételeket.

 • Cs Sándorné szerint:

  Mi van azokkal a családokkal, akik elváltak és új életet szeretnének kezdeni /egy gyerek/
  44 éves nő.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Egy gyermekre és egyedülálló is igényelheti a CSOK-ot. Nincs korhatár csak a vállalt gyerekeknél.

 • Zoltán szerint:

  Üdvözlöm!
  43 éves vagyok,élettársam 34.
  12 éve vettünk egy régi típusú házat,OTP-hitelre.
  Akkor még csak 1 gyermek volt.Azóta megszületett a második gyermekünk is.
  Amikor a szocpolt úgymond befagyasztották,mi szerettük volna igényelni,most viszont nagyon el vagyunk keseredve,hogy vásárlásra nem tudjuk igénybe venni,-ha jól értelmeztük a fent leírtakat-mert a vásárlás óta eltelt 120 nap.
  Ugyanakkor bővítésre nem tudjuk előteremteni a költségek 70%-át,ráadásul “csak” bővítést ír,esetünkben viszont egy felújításra lenne inkább szükség!
  Akár a vásárolt ingatlan hitelének törlesztésének,akár a felújításnak nagyon tudnánk örülni a gyerekekkel együtt.Így viszont megint csak kiestünk abból a bizonyos kosárból!
  Ez nagyon nem igazságos!Soha nem vagyunk elmaradva a számlával,józan életű,becsületes,MAGYAR emberek vagyunk! Hol az igazság? ??? ?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Hát igen… El kellene adni a házat és venni másikat ahhoz, hogy igényelhessék a csok támogatást (kell lakáscél is).A meglévő házat már kifizették, itt támogatást nem tudnak elszámolni.
   Nem tudok mit mondani, sajnos nincs ilyen értelemben igazság. Nem tud az ember minden lehetőséggel élni….

 • Minden vélemény számít!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  *

  A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    

  Szakértőnk

  dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
  dr.Tatár Attila
  közgazdász, tanácsadó
  - Hírlevél
  - V.I.P. Hírlevél

  Akciós könyvek

  Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

  Hozzászólások