A multik nem fizetnek adót

Az Ausztriában működő multik – köztük a Starbucks és az Amazon – kevesebb adót fizetnek, mint egy virsliárus bódé – idézte Christian Kern kancellár nyilatkozatát a Reuters.

– Minden bécsi kávézó, de még a virsliárus bódék is többet adóznak, mint egy multinacionális vállalat – nyilatkozta a Der Standardnak a kancellár.

Az osztrák szociáldemokrata párt vezetője bírálta a Facebook és a Google adóelkerülési gyakorlatát is, amelynek a nyomtatott sajtó látja kárát: elszipkázzák a hirdetési pénzeket, viszont nem fizetnek be a közösbe.

Kern üdvözölte az Európai Bizottság közelmúltban hozott döntését, miszerint az Apple-nek 14 milliárd dollár adóhátralékot kell befizetnie Írország költségvetésébe.
forrás: nol.hu

Giga bírság az Apple-nek

Az adóelkerülés elleni harc, az EU működése, a tagállamok viszonya, de még az euroatlanti együttműködés szempontjából is meghatározó az a 13 milliárd eurós (4 ezer milliárd forintos) bírság, amelyet az Európai Bizottság a napokban szabott ki az Apple-re.

A Bizottság azért büntette meg az amerikai technikai szektor óriását, mert szerintük adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kap az ír államtól, és elkerüli az adófizetést. A döntés még nem jogerős, de ha az lesz, az Apple-nek minden kedvezményt kamatostul kell visszafizetnie.

A Bizottság szerint az Apple ezzel jelentős előnyt szerzett más, nem kivételezett cégekkel szemben. Márpedig egyik tagállam sem válogathat, melyik cégnek ad adókedvezményt, melyiknek nem. A cég az Írországgal kötött megállapodásának köszönhetően már 2003-ban is csak az európai nyereségének 1 százalékát fizette be adóként, 2014-ben pedig csupán a 0,005 százalékát.

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások