Szűnjön meg a készpénz!

A készpénz, a bankjegyek és a pénzérmék forgalomból való kivonását javasolják neves közgazdászok.

A jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett a pénzérmék és a bankjegyek használata már anakronizmusnak számít – mondta Peter Bofinger a würzburgi egyetem közgazdász professzora, a német “bölcsek tanácsának” a tagja a Spiegel magazinnak. Megszüntetésükkel szerinte fel lehetne számolni a feketemunkát a gazdaságban és ki lehetne szorítani a drogkereskedelmet is.

A neves német közgazdász arra szólította fel a német kormányt, hogy nemzetközi fórumokon támogassa a készpénz kivezetésének az ügyét. Fel lehetne venni a témát például az elmaui G7-csúcs napirendjére is – javasolta.

Ken Rogoff, a Harward Egyetem professzora a készpénz fokozatos kivezetését javasolja a használatból. A Nemzetközi Valutaalap egykori vezető közgazdásza a Handelsblattnak írt cikkben kifejti, hogy a készpénz kivezetésének első fázisában ajánlatos lenne csak a kis címletű bankjegyeket a forgalomban megtartani. A készpénzforgalom negatív mellékjelenségei ugyanis szoros összefüggésben vannak a nagy címletű baknjegyek rendelkezésre állásával. Ha ezeket kivonjuk a forgalomból, máris nagy lépést tettünk előre az ügy érdekében. A bankjegyek biztosítani tudják ugyanis az illegális tranzakciókhoz és az adóelkerüléshez szükséges anonimitást – mutat rá a közgazdász.

A készpénz kivezetésének monetáris politikai előnyei is lennének – fejti ki a Handelsblatt cikkében a professzor. Egy olyan helyzetben, amikor a vagyont a kamatokra érzéktelen bankjegyekben is el lehet helyezni, a jegybanknak nem sok lehetősége van negatív kamatokkal mozgásba hozni egy stagnáló gazdaságot.
Forrás: napi.hu

Főbb kulcsszavak: Pénzbulvár
Egy hozzászólás: “Szűnjön meg a készpénz!
  1. V Lászlóné szerint:

    Egyet is tudnék érteni a készpénz megszüntetésével, ha közben nem azt tapasztalnánk, hogy a bankok horror összegeket nyúlnak le az emberektől. A tranzakció bevezetése óta olyan ismétlődő tételeket vezettek be, kisebb szóváltoztatásokkal, amit igazán nem is ért az ember. Gondoljunk bele, ha nem lenne készpénz és nem tudnánk valamennyit ingyen kivenni a számlánkról, a bankok olyan előnyhöz jutnának, ami ránk nézve borzalmas lenne. Sajnos így is ki vagyunk szolgáltatva a bankoknak, úgy aztán végképp óriási gondjaink lennének. Legalább is ami Magyarországot illeti, mivel nem úgy tűnik, hogy a kormány valóban meg akarná védeni az állampolgárait a bankokkal szemben. Sok kis nyugdíjas a tranzakciós díj bevezetésekor utalással kérte a nyugdíját. Velük mi lenne? Így is alig tudnak megélni, ha számlára utalnák a nyugdíjukat, a bank még annak a kevésnek a jó részét is elvenné. Azt hiszem a készpénz megszüntetéséhez egy igazán felelős, az emberek érdekeit figyelembe vevő kormánynak kellene jönnie, hogy ez megvalósítható legyen. A baj az, hogy ilyen se közel, se távol nincs. A fekete gazdaságot pedig nálunk a NAV lenne hivatott felszámolni, hisz minden adat náluk van. Én még nem hallottam, hogy akár csak a minimál bért és a bérminimumot ellenőrizték volna egyetlen vállalatnál is, hogy a dolgozó valóban meg kapja-e, pedig ez jogszabály szerint kötelező. A drogot pedig úgy gondolom súlyosabb büntetéssel, és itt nem a terjesztőkre, fogyasztókra gondolok (nyilván Ők se ússzák meg) hanem azokra, akik mindezt lefölözik.
    Így tehát remélem az ötlet egyenlőre csak ötlet marad.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások