Befektető keresése

A hazai vállalkozások legnagyobb gondja a tőkehiány. Már alapításkor is nehéz a szükséges tőke előteremtése, de a működéshez és a további bővüléshez, fejlődéshez is tőkére van szükség. Tanácsadó nélkül többnyire reménytelen a megfelelő befektető megtalálása, a tőkebevonás folyamatának korrekt végig vitele.

Kisebb vállalkozások, induló cégek tőkeigénye

A kisebb vállalkozások vannak talán a legnehezebb helyzetben. Őket a bankok sem szeretik finanszírozni, de a befektetők, üzleti angyalok, alapok sem tudnak mit kezdeni ezekkel a vállalkozásokkal.  Többnyire erőn felül kell a vállalkozóknak a szükséges pénzt előteremteni magánhitelből, családi tartalékból, baráti kölcsönből. A legtöbb kisvállalkozás túl kockázatos nem csak a bankok, de a befektetők számára is, így csak akkor mutatnak érdeklődést ilyen cégek iránt, ha valamilyen új fejlesztés, egyedi szellemi produktum (licenc, új termék, szabadalom, stb.) kapcsolható a vállalkozás tevékenységéhez és így a befektetett tőke megtérülése már nagyobb méretű lehet.

Rengeteg tőkebefektető, új kifejezés megjelenése (starpup, magvető, angyal, Jeremie,stb.) és még több média hír kapcsolódik a témához – de én mégis azt tapasztalom, hogy ha valamiről többet beszélnek, attól még nem biztos, hogy a vállalkozók is úgy érzik, hogy javul a helyzet….

A közepes vállalkozások lehetőségei

A közepes vállalkozásoknak legalább évi 300-500 MFt árbevétel elérésére képesnek kell lenniük. Ez európai léptékkel mérve még nagyon kis vállalkozásnak számít, de a hazai viszonyok között, már a “nagyon piciktől”  elkülönítve kezelik őket.  Esetükben a működésüknek átláthatónak kell lennie, jól könyvelt és szakmailag megalapozott tevékenység és jó piaci lehetőségek esetén van csak remény egy befektető bevonására. A regionális terjeszkedés, új termék bevezetése egyaránt tőkebevonást igényel, esetükben pedig nem könnyű megtalálni a korrekt befektetőt aki pénzügyi és szakmai partner egyaránt lehet. Szóval jelentősebb növekedési történetnek kell lennie a cégben.

A nagyvállalatok lehetőségei jobbak

Tudom, hogy meglepő egy vállalkozónak azt olvasnia, hogy soha nem látott mértékű tőke keresi a helyét és soha ilyen könnyű nem volt tőkét bevonni a vállalkozásoknak – különösen a nagyvállalatoknak. Szinte a befektetők, kockázati tőkealapok, stb. versenyeznek a jobb lehetőségekért.

Egy olyan vállalkozás, amely már bizonyított, milliárdos mértékű éves árbevételt ér el, annak a forrásbevonásra is több lehetősége adódik:

– beruházási hitel
– project hitel
– kötvénykibocsátás
– részvény kibocsátás, tőzsdei bevezetés
– befektető bevonása

Természetesen az egyedi körülmények határozzák meg, hogy melyik forma vagy azok milyen kombinációja lesz a vállalkozás tőkeellátásának a legjobb módja. Ennél a vállalati körnél már komolyabb külföldi tőke bevonására is lehetőség van, azonban látni kell a kockázatokat: könnyen felvásárolhatja egy szakmai befektető, piaci ellenfél a vállalkozásunkat, viheti bele veszélyes, jogilag nem átlátható ügyletekbe…

A tőkebefektetés típusai

Úgy gondolom, hogy az idegen kifejezések használata, a sok elvarázsló monológ nem segíti a vállalkozókat, cégtulajdonosokat. Ezért igyekszem érthetően fogalmazni, és a lényegre koncentrálni. Az egyik legfontosabb és minél előbb eldöntendő kérdés az, hogy szakmai vagy pénzügyi befektetőre van-e szükség? Egy vagy több finanszírozási eszközt alkalmazzunk, ezek milyen elegye biztosíthatja a legjobb megoldást?

A tőkebefektetéseknek van egy korai fázisa, amikor a vállalkozás, az adott találmány, termék, ötlet még nagyon kidolgozatlan, ahhoz van pénzre szükség, hogy az első prototípust, az üzleti tervet, a szabadalom levédését, a legelső költségeket fedezni lehessen. Ekkor általában a magánbefektetők vagy a “magvető alapok” lehetnek a megfelelő partnereink.

A következő tőkebefektetési fázis a növekedés szakaszában történik, amikor az alapok már szilárdak: legalább egy éves sikeres működés, a kidolgozott, piacra bevezetett termék, a cég managementje, eszközei rendelkezésre állnak, de a növekedéshez tőkére van szükség. Nagy hiba a saját erőből történő lassú növekedés, hiszen a mai felgyorsult világban hamar megelőz bennünket a konkurencia!

Nálunk sajnos ritka, de egyébként elterjedt tőkebevonási helyzet a regionális terjeszkedés, amelynek szintén sok útja járható.  A cégalapításon kívül hasonló profilú vállalkozások,  családi okok miatt eladóvá váló cégek felvásárlásához is kereshetünk befektetőt, hiszen ez is lehet a növekedés egy útja.

Tudom, hogy ezt a rövid ismertetőt csak abbahagyni lehet, befejezni nem, hiszen a téma kimeríthetetlen. Amiben a mi csapatunk különösen jó, az a kisebb befektetők felkutatása, hiszen régóta állunk ilyen befektetői körrel kapcsolatban. Természetesen a szükséges számítások elvégzésében, üzleti terv, szerződéskészítés és más kapcsolódó feladatok ellátására is rendelkezünk jól képzett kollégákkal. Hisszük, hogy csak “egyben” lehet minden feladatot kezelni, nálunk nincsenek befejezetlen ügyek, minden kérésnek, megkeresésnek eleget teszünk – ha már felvállaljuk a munkát.

Díjmentes konzultáció

A fenti folyamatokat azért írtam le, hogy mindenki láthassa, milyen összetett, speciális folyamat a tőkebevonás. Nagy gyakorlatot és speciális szakértelmet igényel, ezért minden esetben javaslom tanácsadó bevonását már a gondolat első felmerülésekor. Nálunk az első konzultáció díjmentes, nem sajnáljuk az energiát, hiszen minden eset egyedi és sok munkát igényel.

Keressen meg és segítségére leszünk üzleti elképzelései megvalósításában, a megfelelő befektető felkutatásában.

dr.Tatár Attila

0620/4628850
info@bankweb.hu

2 Hozzászólás: “Befektető keresése
 1. Franchise szerint:

  Tisztelt Bankweb!

  Örömmel találtam magukra, sok weboldal van a témában az interneten, de jellemzően sikít róluk, hogy fogalmuk sincs a befektető keresésről, inkább csak hirdetési felületek.
  Nekem nem csak tőkére, de hozzáértő segítségre is szükségem van, mivel nem tudom jól összerakni azt, amit szeretnék. Azt gondolom, hogy minden a fejemben van, készen áll a megvalósításra, de aztán amikor le akarom írni, akkor csak ülök az üres papír előtt. Számokat, könyvelést nem szeretek, nem is értek hozzá, pedig a befektető ilyesmit kérdez gondolom.
  Szóval van egy software fejlesztésem és szeretném gyorsan piacra ehhez kellene még pénz.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Franchise,

   Sajnos gyakran tapasztalom azt, amit leírt, ezért van szükség külső, objektív és szakmai segítségre már a vállalkozási ötlet megfogalmazásánál is. Szívesen segítek, ez az a terület, amivel foglalkozom, szóval keressen meg. Küldök egy kapcsolatfelvevő mail-t is a címére….

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások