Egyre több cigi fogy

A cigaretta árának emelésével nem lehet leszoktatni a magyarokat a dohányzásról: bár a dohány és a cigi évek óta a legnagyobb mértékben dráguló termékek között van Magyarországon, az emberek mégis veszik, ráadásul egyre nagyobb mennyiségben – írja a Napi.hu.
Az idei második negyedév már sorrendben az ötödik volt, amikor a dohánytermékekre költött összeg növekedése meghaladta a termékcsoport átlagos drágulását, tehát több cigaretta és vágott dohány fogyott a nemzeti dohányboltokban.

Április és július között 152 milliárd forintot költöttek az emberek itthon dohánytermékekre, amely 5,4 százalékos növekedést jelent. Közben a dohány áremelkedése 4,5 százalék volt, vagyis a forgalom megközelítőleg 0,9 százalékkal emelkedhetett. Persze ha abból indulunk ki, hogy többen választják az olcsóbb (esetleg feketepiaci) dohányt, akkor az elszívott mennyiség ennél is nagyobb mértékben nőhetett.
Az is ijesztő, hogy a dohányforgalom részaránya a teljes kiskereskedelmen belül szintén évről évre emelkedik. Most a második negyedévben a 152 milliárdos költés a teljes 2340 milliárdos kiskereskedelmi forgalomnak a 6,5 százalékát tette ki, azaz a Magyarországon boltban elköltött minden 10000 forintból 650 cigire megy el.
Tovább drágul a dohány : 2017 végégig három lépcsőben összesen 29 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.
Azonban a magyar dohányosok eddig is lenyelték a sokszor 10-15 százalékos éves drágulást, a trafikosoknak nem kell tartaniuk komoly forgalomcsökkenéstől. Ez viszont a leszoktatási törekvések totális csődjét jelenti.
Forrás: napi.hu

BankWeb kiegészítés:

Már bocsánat, de én nem látok érdemi leszoktatási, tájékoztató kampányt. Az állam erre nem költ…

Én akkor szoktam a legdühösebb lenni, amikor olyanokat látok dohányozni, akiknek élelmiszerre is alig van pénzük. Ha vészhelyzet van sem képesek az emberek leszokni a bagóról????
Volt pár ügyfelem, aki nem értette, hogy miért nem tud pénzt félrerakni. Rövid kérdések után (kávé, cigi, nasi, lottó, stb.) amikor elmondtam neki, akkor megsértődött.

Zárásképpen egy bölcs mondás. Woody Allen is megmondta, hogy nem érti miért gondolják, hogy nehéz leszokni a dohányzásról, hiszen neki már 72-szer sikerült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük