A problémák természete

A 2008-as válság előtti magasságokba ugrott a brit háztartások adóssága a londoni jegybank adatai szerint.

Összesen 192 milliárd fonttal, azaz 69,7 ezer milliárd forintnak megfelelő összeggel tartoznak a britek a bankoknak és egymásnak, ami éves szinten közel 11 százalékos növekedés. Ez már sokak szerint veszélyesen magas szint, például Mark Carney jegybankelnök is aggódik miatta, írja a BBC.

Egy adósságproblémákkal rendelkező embereket segítő nonprofit, a Step Change szerint az elmúlt évben mintegy egymillióval nőtt azok száma, akiknek gondot okoznak a törlesztők. Ezért azt sürgetik, hogy a kormány lépjen közbe, és akadályozza meg, hogy olyan hitelbedőlés-hullám jöjjön, mint 2008-ban, amikor a válság előtt hasonlóan akuttá vált a probléma.
Forrás: index.hu

BankWeb kiegészítés:

A problémák nem oldódnak meg maguktól. Leginkább újratermelődnek, sokasodnak. Ilyen régen volt 2008? Az emberek ilyen gyorsan felejtenek? Ennyire könnyű őket ismét rádumálni a fölösleges, hitelből vállalt vásárlásokra?

Idehaza a válságot követően jelentős hitelállomány csökkenés következett be – nem csak a lakosság, hanem a vállalatok is inkább törlesztettek, sem hogy új hitelt vegyenek fel. Most nézem az MNB Pénzügyi Stabilitási Jelentésében, hogy a lakossági hitelek állománya 2016-ban ismét elérte a 2008-as szintet! A lakáshiteleknél évi 46%, a személyi hiteleknél 47%-os a növekedés!

Szóval a történelem ismétli önmagát – vagy hogy is szokták ezt mondani.

Természetesen nincs azonnali veszély, az ország 2-3 jó év elé néz, a hitelek fizetése sem fog azonnal gondot jelenteni a legtöbb családnál, csak ha valami váratlan esemény történik….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük