Az euró erősödés okai

Az euró négy hónapos csúcsra erősödött a dollárral szemben. A folyamat mögött az állhat, hogy a befektetők szerint az új amerikai elnök a korábbi várakozásokkal ellentétben még az Obamacare visszavonásában sem találja az összhangot a republikánus többségű kongresszussal. Így nem lesz gyors a Trump-csomag végig vitele a parlamenten.

Csak az elmúlt néhány napban 0,8 százalékkal erősödött az euró a dollárral szemben, de a japán jen is szépen erősödött az amerikai fizetőeszközhöz képest: a 99,56 jen/dolláros árfolyam négyhavi csúcs volt.

Kifulladóban van a Trump-rally, amely eleinte erősítette a dollárt és hátszelet adott a tőzsdei emelkedésnek. Nem csak a befektetők elégedetlenek, de a Trumpot megválasztók egy része is túl gyengének tartja az elnököt.

Azonban a dollár hanyatlása mellett az eurót erősíti az is, hogy a befektetők már várják az Európai Központi Bank monetáris enyhítésének végét. Ahogy közeledik az extra alacsony kamatok és a pénznyomtatás vége, úgy kezdik kedvelni az eurót. A folyamat hasonlít ahhoz, ami a dollárral történt, az is már a Fed kamatemelési ciklus megkezdése előtt erősödni kezdett, jóval azelőtt, hogy az amerikai jegybank valóban a tettek mezejére lépett volna.

A politikai fejlemények is az eurót erősítik, hiszen a holland választásokat követően gyengülni látszanak az EU-ellenes Marine Le Pen francia elnökké választásának esélyei. A nagy kérdés a jövő év elején Olaszországban sorra kerülő parlamenti választások kimenetele jeletheti – de ez még azért eléggé messze van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük