Ezt tudja a Google mesterséges intelligenciája

A szem a lélek tükre, de nemcsak a léleké, hanem például a szív- és érrendszeri betegségeké, ezt is kiolvassa ugyanis a Google mesterséges intelligenciája a retináról készült fotóból.

A Nature Biomedical Engineering folyóiratban megjelentek szerint több mint negyedmillió (284 335) beteg adatainak elemzése után a neurális hálózat egy retinafelvételből megállapítja a páciens korát (átlagos abszolút hiba 3,26 év), a nemét (97 százalékos pontossággal), hogy dohányzik-e (71 százalékos pontosság), a szisztolés vérnyomását (11,23 Hgmm abszolút hiba) és – ami a legfontosabb – a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, például a szívroham vagy a stroke kialakulásának esélyét (70 százalékos pontosság).

Negyedmillió páciens soknak tűnhet, de messze nem akkora mintáról van szó, amellyel általában a neurális hálózatokat tanítják. Ennek a kísérletnek az eredményei is azt mutatják, hogy azért a mesterséges intelligencia előrejelzései még nem tudják felülmúlni az orvosi diagnosztikai módszereket.

Persze ezek most még csak az első lépések, a mesterséges intelligencia annál megbízhatóbbá fog válni, minél többet tanítják. És ki tudja, talán nincs is messze az az idő, amikor akár egy okostelefonos appal is megnézhetjük, milyen állapotban van a szívünk.
Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük