Deviza befektetés vagy inkább forint alapú?

A magyarok 60 százaléka csak a forint alapú befektetésekben bízik, a devizás alapokat viszont macerásnak tartják, és túl magasnak találják a devizaváltás költségeit, derült ki a Fidelity Worldwide Investment online kutatásából.

5euroA befektetési alapokkal rendelkezők 30 százaléka gondolja tévesen úgy, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban, és 60 százalékuk választ inkább hazai, mint külföldi alapkezelőt.

Macerás és bonyolult – ezekkel a szavakkal jellemezték a deviza alapú befektetési alapokat a Fidelity kérdőívének kitöltői, akik főleg devizaváltás költségei miatt ódzkodnak a nem forintos lehetőségektől, nem kevesen még kockázatosnak is tartják azokat. A befektetőknek csupán harmada tart vegyesen forint és deviza alapú termékeket, és csak pár százalékuk tartja kizárólag külföldi pénznemben a befektetéseit.

A válaszadók fele olyan alapot választ legszívesebben, ahol nincs tőkevédelem, magas a kockázat, a hozamvárakozás pedig 15-25 százalék. Érdekes, hogy a közepes kockázatú- és hozamú befektetések a legkevésbé népszerűek. A magyar és az európai alapok a kedvencek, de a befektetők negyede már szívesen válogat az amerikai vagy ázsiai alapok között is. Az ágazatok közül a legnépszerűbbek a pénzügy és a nyersanyagok, de az energia és az ingatlan is kedvelt a válaszadók körében.

A befektetők több mint 60 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan vannak a piacon jobb lehetőségek annál, mint amit ő vásárolt, de egy másik 30 zázalék sem teljesen biztos a döntésében. A szakértők szerint nem árt időnként újra körülnézni a piacon, hiszen sok olyan külföldi termék érkezik hazánkba is, amelyet korábban csak privátbankárok használtak itthon, de ezek ma már a kisebb összegeket befektetők számára is elérhetőek. A megkérdezettek közül 33 százalék csak 1-2 alapot tart, a szakértő szerint amennyiben csak ennyi alappal diverzifikálunk, érdemes olyat választani, amely alap több lábon áll, és akár könnyen változtathat a kitettségein, mint például a rugalmas multi-asset alapok.

A hazai alapkezelőket a megkérdezettek 75 százaléka favorizálja.
Forrás: vg.hu

BankWeb kiegészítés:

Érdekelnének a kutatás módszertani számai – gyanítom, hogy nem volt reprezentatív a felmérés, hanem csak úgy „jöttek a kérdőív válaszok”.  A válaszadók fele választ kockázatos terméket a felmérés szerint. Az eddig általam látott felmérésekben sokkal kockázat kerülőbb szokott lenni a magyar.

A legtöbb kiragadott példa csak oda van dobva, alig látni a fenti adatok között összefüggést.

Az én tapasztalatom az, hogy a megbízható, tervezhető eurós befektetések iránt nagy az érdeklődés és alapvetően kerülik a befektetők a magas kockázatú termékeket. A devizától pedig nem félnek, sőt még a 310 Ft körüli árfolyam környékén is vásárolták az eurós termékeket!

Befektetési kérdésekben kérje segítségemet.

dr.Tatár Attila

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük