Mi a baj az egykulcsos adóval?

Jövőre a személyijövedelemadó-rendszer 850 milliárd forinttal hagy többet az embereknél 2010-hez képest – tudtuk meg a nemzetgazdasági minisztertől. Az Európai Unióban jelenleg négy ország alkalmaz a miénknél alacsonyabb kulcsot. Az egy számjegyű szja bevezetésével a magyar lehetne a legkisebb teher a közösségben.

A személyi jövedelemadó szabályainak átalakítása nyomán 2010-hez képest jövőre 850 milliárd forinttal kevesebbet von el az állam a családoktól, a legálisan dolgozó munkavállalóktól. Ennyivel jut több a gyermekek felnevelésére, a családok céljainak elérésére, a polgárok boldogulására – mondta a Napi Gazdaságnak a nemzetgazdasági miniszter.

Az Országgyűlés a héten megkezdi a jövő évi adótörvények vitáját, amelyekben egyebek mellett 15 százalékra csökkenő személyi jövedelemadó (szja) kulcs szerepel (jelenleg 16 százalékos).  Emellett ötezer forinttal, 25 ezerre növekedhet a két gyermeket nevelő szülők havi adókedvezménye.

A jövő évi módosításokkal együtt az egykulcsos szja-rendszer hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyhat a társadalomnál. A fenti összeg nagyjából egyharmada, 1300 milliárd forint gyermekkedvezmény címén a családok sorsát jobbíthatja.
A jövő évi újabb tehercsökkentés részletei, hatása kapcsán Varga Mihály elsőként arról beszélt: a kormány adóügyi lépéseit sokan félremagyarázzák, s azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy Magyarország szembe megy az európai elvárásokkal, megoldásokkal.

– Éppen ellenkezőleg – szögezte le a miniszter. Az utóbbi időkben maga az Európai Bizottság javasolta többször is az uniós tagállamoknak, hogy a lehető legtöbbet faragjanak a munkát terhelő adóikon, s a szükséges állami bevételeket inkább más tehertípusokból próbálják meg előteremteni. – Az egykulcsos adó emellett több célkitűzés elérését is segítheti – jegyezte meg Varga Mihály.
Az EU-ban 2015-ben csak Bulgária, Csehország, Dánia és Litvánia szed kisebb személyi jövedelemadót hazánknál,  Romániában pedig szintén 16 százalékos mértéket alkalmaznak. „A jövő évi egyszázalékos csökkentéssel megelőzhetjük keleti szomszédunkat, és beérhetjük a közvetlenül előttünk állókat” – hangsúlyozta Varga Mihály. A kormány legfontosabb céljai között szerepel ugyanakkor, hogy 2018. január elsején csupán egy számjegyű legyen a személyi jövedelemadó kulcsa. A tíz százalék alatti mértékkel – a jelen helyzet alapján – Magyarországon lenne a legalacsonyabb az szja. – Ezzel – jegyezte meg a miniszter – az uniós első hely elérése mellett az eddigieknél is több maradhatna a magyar lakosságnál. A gyermeknevelés, a legális munkavégzés még nagyobb értékké válna.
Forrás: napigazdasag.hu

BankWeb kiegészítés:

A fenti cikkben csak arról nem esik szó, hogy az SZJA változások igazi nyertesei nem a családok – ezeknél érdemben csak a 3 gyereket nevelők helyzete javult – hanem a magas jövedelműek! Az adócsökkentés 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növelte. Évi 400 milliárdos tétel került ki a költségvetésből (adóbevétel csökkenés), amelyet más bevételekből kell előteremteni (különadókból, minimálbér adóztatásával a szegényebb rétegektől).  A minimálbér környékén kereső magánszemélyek adója éves szinten átlagosan 58 ezer forintról 126 ezer forintra emelkedett, az átlagbér környékén keresők adókötelezettsége viszont 312 ezer forintról 299 ezer forintra mérséklődött. Tehát az egykulcsos adó tovább „feszíti” a meglévő és jelentős jövedelmi különbségeket!

Sajnos az adó csak egy szelete a közterheknek, ha a teljes „elvonást” nézzük, akkor az állam nálunk nagyon mohó, az adóval együtt jellemzően a bevétel felét vonja el. (ÁFA nélkül, mert az további 27%!!!)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük