A bankvezetők mindig megússzák?

Szokatlan lépésre szánta el magát a Deutsche Bank amerikai trükközéseire a pénzügyi felügyelet figyelmét felhívó Eric Ben-Artzi, aki visszautasította a nyomravezetőnek felkínált díj rá eső 8,25 millió dolláros részét.

Merőben szokatlan lépésre szánta el magát a Deutsche Bank (DB) amerikai trükközéseire a helyi pénzügyi felügyelet (SEC) figyelmét felhívó Eric Ben-Artzi, aki visszautasította a „nyomravezetőnek” felkínált 16,5 millió díj rá eső 8,25 millió dolláros részét. (A társleleplező esetleges hasonló döntéséről nincs információ.)

A DB számára korábban kockázatelemzéseket végző Ben-Artzi döntését azzal indokolta, hogy a csalásban részes felső vezetők nem nyerték el jogos büntetésüket, mi több, felelősségük megállapítására a felügyelet nem is tett érdemi lépéseket. Tevékenysége abban merült ki, hogy tavaly májusban 55 millió dollárra bírságolta a bankot amiatt, hogy határidős portfólióját a valósnál lényegesen magasabbra értékelte. A Financial Timesban megjelent véleménycikkében Ben-Artzi kifejtette, számára elfogadhatatlan, hogy a felelős vezetők megtarthatták dollármilliós bónuszaikat, retorzió sem érte őket, és a számla kifizetését a részvényesekre hárították. A korábban a Goldman Sachsnál is megfordult matematikus szerint egyébként sem jár neki a pénz azért, hogy nem tudta teljesíteni a feladatát, vagyis megvédeni azokat az embereket, akiket a pénzügyi világválság idején képletesen a gondjaira bíztak. Egy elejtett megjegyzésével utalt arra is, hogy a jutalomból részesedést kért a volt felesége és ügyvédei anélkül, hogy bármit is tettek volna az ügy érdekében.

A SEC tavaly közölte, hogy a Deutsche Bank megtévesztő pénzügyi jelentéseket adott be 2008–2009-ben, leplezve a több milliárd dolláros veszteséggel fenyegető ügyleteit. A durván túlértékelt határidős portfóliójára pedig csőd elleni biztosítást kötött. A kockázatokat tévesen mérték fel, a belső ellenőrzés pedig csődöt mondott a SEC szerint. Az ügy felelősei közül már egy sem dolgozik a banknál.

A visszaélésekbe belebukott a Deutsche Bank korábbi vezetése, a tavaly nyáron az irányítást átvevő John Cryan vezérigazgató pedig vasszigort és rendet ígért, és megkezdte a legnagyobb német pénzintézet szerkezeti átalakítását. A válság kitörése óta a bank több mint 10,5 milliárd dollárt fizetett ki bírságként a múlt bűneiért és jogi képviseletért – írja a Bloomberg. És ennek még nincsen vége, a még lezáratlan bírósági és kártérítési ügyek várható kiadásaira 6,2 milliárd dollárt tettek félre.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal