Hihetetlenül jól áll a költségvetés

Idén őszig az öt legnagyobb közteherből közel ötszázmilliárd forinttal több érkezett az államkasszába, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában – írja pénteki számában a Magyar Idők a nemzetgazdasági tárca adataira hivatkozva.

Az áfából, a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból és a személyi jövedelemadóból (szja) idén kilenc hónap alatt több mint 8100 milliárd forint folyt be. Összehasonlításképpen emlékeztetnek arra, hogy a tavalyi időszakos bevételi érték 7600 milliárd forint körül alakult.

A legnagyobb, 230 milliárd forintos plusz a társadalombiztosítást megillető befizetéseknél jelentkezett – emelik ki a cikkben. Kilenc hónap alatt érdemi, 155 milliárdos többletbevétel jelentkezett a társasági adónál is, de az általános forgalmi adóból is majdnem ötvenmilliárddal folyt be több, mint tavaly.

A személyi jövedelemadónál húszmilliárdos a növekmény, pedig az szja kulcsa idén egy százalékkal kisebb, mint 2015-ben volt. Az alkoholos italok, a dohányáruk és az üzemanyagok után felszámított jövedéki adónál szintén emelkedést mutatnak az időszakos értékek, itt harmincmilliárd a plusz – derül ki az írásból.

Bankweb kiegészítés:

Szerintem a legtöbben el sem tudjuk képzelni, hogy milyen sok pénz 500 milliárd forint. Hogy a pénzbőség még durvábban érzékelhető legyen, figyelembe vehetnénk az éves költségvetések átlagosan évi 100 milliárdos tartalékát is, amelynek az elköltése szintén eléggé átláthatatlan és egy kormánydöntéssel történik. A 2014-es kormányalakításától kezdve 328,4 milliárd forintról döntött a kabinet, míg 2010 óta 783 milliárd forintot költöttek el ilyen módon. Ez azt jelenti, hogy havonta 10,4 milliárd forintot költött átlagosan az Orbán-kormány a tartalékból. És a tartalék elköltéséhez elég egy kormányhatározat, amelyhez nem társul indoklási kötelezettség sem.

Ilyen az, amikor egy szegény ország úgy költ, hogy a tömegek nem is látják és nem is szólhatnak bele a pénzek felhasználásába….

One thought on “Hihetetlenül jól áll a költségvetés

  1. A Mária

    Van olyan ország ahol a “tömegek” beleszólhatnak az állami költésekbe?? Ird meg, átköltözöm …

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal