Lekapcsoltak egy német atomerőművet

Grafenrheinfeldben szombaton lekapcsolták a hálózatról Németország legrégebbi atomerőművét. Ezzel egy újabb lépést tettek abba az irányba, hogy – a politikailag is deklarált Energiafordulatnak megfelelően – a németek 2050-re az áramfelhasználásuk legalább 80 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezhessék.

A bajorországi, grafenrheinfeldi reaktor 33 éven át volt üzemben és egykor a legnagyobb teljesítményű ilyen németországi létesítmény volt. A reaktort szombaton éjjel 23 óra 59 perckor állították le – közölte tegnap (vasárnap) fenntartója, az E.ON energiaipari vállalat.

A reaktor lekapcsolásáról már öt éve döntöttek, mely szerint 2022 végéig valamennyi németországi atomerőművet leállítják. A grafenrheinfeldi az első reaktorleállítás azóta, hogy 2011-ben, a fukusimai japán atomkatasztrófa után lekapcsolták a nyolc legrégebben működő német atomreaktort.

Németország 2050-re az áramfelhasználásának 80 százalékát megújuló energiaforrásokból akarja fedezni. A grafenrheinfeldi erőmű lebontását a hatósági engedélyek kiadását követően, 2017-ben tervezik elkezdeni és 2030-ra végeznek a felszámolással.
Forrás: hvg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal