MasterCard a biztonságos digitális fizetésekért

Világszerte növekszik a digitális fizetések aránya. A MasterCard előrejelzése szerint 2020-ra az Európában végrehajtott tranzakcióknak már a 38%-a digitális eszközökön keresztül fog megvalósulni.

A MasterCard MDES (MasterCard Digital Enablement Service) szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy minden fizetési eszköz az iparági sztenderdeknek megfelelő módon kezdeményezzen fizetéseket, hatékonyan támogatja ezt az átalakulási folyamatot.

A MasterCard MDES egy olyan szolgáltatás, amely még biztonságosabbá teszi a mobiltelefonnal vagy más, internethez kapcsolódó okoseszközzel (például okosórával, karkötővel, gyűrűvel) történő fizetéseket. Az MDES rendszere kezeli a tokenizálást, vagyis azt a műveletet, amely során a bankkártyák elsődleges számát lecserélik egy – minden vásárlás során változó – kóddal, ún. tokennel. Ennek a folyamatnak a második része a digitalizálás, azaz a tokennel ellátott (tokenizált) kártyaadatok eljuttatása a mobileszközbe.

2014-ben az Egyesült Államokban indult az első MDES projekt, az Apple Pay. Jelenleg 18 európai országban zajlik ilyen program – összesen több mint 60 projekt -, amelyben kártyakibocsátók és mobiltárca-szolgáltatók vesznek részt. Az Egyesült Királyságban az MDES olyan bankokat köt össze az Apple Pay megoldásával, amelyek a számlatulajdonosok 70%-át képviselik. Az MDES-hez csatlakozó mobiltárca-szolgáltatók közül a Google nemrég jelentette be, hogy az Egyesült Királyságban is elindítja az Android Pay megoldását.

A 2013-ban elindított MDES szolgáltatás a biztonságos digitális fizetések alapját adja. Így a fogyasztók a legmagasabb szintű biztonságot élvezhetik, függetlenül attól, hogy a fizetés mely módját választják. Az Apple Pay 2014-es indulásával az MDES-t az Apple digitális tárcájába építették, ezt követte a Samsung Pay és az Android Pay, amelyek szintén ezt a platformot használják.

A MasterCard amellett, hogy segítséget nyújt a fogyasztói tranzakciók digitális tárcán keresztüli elfogadásában, a tokenizációs szolgáltatások elérését is megkönnyíti. Ehhez az MDES Express és MDES for Merchants (MDES kereskedőknek) termékeket nyújtja. Az MDES Express bevezetése jelentős előrelépés volt, mivel leegyszerűsíti a pénzügyi szolgáltatók és a digitális fizetést nyújtó vállalatok között megvalósuló szerződéskötési folyamatot. Emellett az MDES for Merchants (MDES kereskedőknek) tokenizációs megoldást és tranzakció-alapú titkosítást biztosít az e-kereskedőknek, azért, hogy chipkártya-szintű biztonságot nyújthassanak a „card-on-file” tranzakciókhoz. A szolgáltatás segít abban, hogy a kereskedők minimalizálhassák a visszaéléseket és a kapcsolódó költségeket, csökkentsék a kártyaadatok tárolásával összefüggő kockázatot és költségeket, és javíthassák jóváhagyási rátájukat.

A 2016-os Mobile World Congress alkalmával a MasterCard és a Coin bejelentett egy fejlesztői programot is. Az együttműködés célja az, hogy felgyorsítsák a viselhető eszközök fizetési funkcióval való ellátásának folyamatát, így csökkentve az eszközgyártók előtt álló akadályokat. A fejlesztők most már hozzáférnek az MDES-hez és a Coin szabadalmazott technológiájához, így biztosíthatják a fizetési szolgáltatásokat és bővülhetnek is ezen a téren.

„Az MDES adta az alapját megannyi fejlesztésnek, amely a biztonságos digitális tranzakciók kidolgozásához kapcsolódott. Az újításoknak köszönhetően a fogyasztók gyakorlatilag bárhol és bármilyen módon fizethetnek, miközben nyugodtak lehetnek a tranzakciók és fizetési információk biztonsága felől – mondta Chris Kangas, a MasterCard mobil NFC fizetésért felelős európai vezetője. „Új lehetőségek nyílnak meg a felhasználók előtt a bankkártya digitalizált használatára, hiszen a mobiltárca-szolgáltatók is piacra dobják megoldásaikat”.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal