Mi lesz a nem teljesítő hitelek sorsa?

Jelenleg 144 ezer nem teljesítő, vagyis több mint 90 napos hátralékkal rendelkező jelzáloghiteles adós van Magyarországon, ők összesen 1100 milliárd forinttal tartoznak a hitelintézeteknek.

Közülük 70-80 ezernek lehetne megoldani a problémáját – közölte Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. A legrosszabb szociális helyzetben lévőkön a Nemzeti Eszközkezelő segíthet, ezzel 120 ezerre csökkenhet a nem fizető hitelesek száma, emellett a magáncsőd is megoldást jelenthetne 15 ezer adósnak. Sokak helyzetén javíthatna, ha átstrukturálnák a hitelét, ehhez az ügyfelek és a bankok részéről is nagyobb aktivitás kellene.

Az ügyfelek együttműködési hajlandóságával viszont sokszor gond van: az adósok többsége ugyan tisztában van azzal, hogy elveszítheti az ingatlant, amelyben él, ezt de sokan nem reális fenyegetésként élik meg. Nagyon magas az elutasítottsága az olyan megoldásoknak, amelyek az ingatlan elvesztésével, kisebb rezsijű lakásba költözéssel járnak. Ezt az is alátámasztja, hogy bár állami kamattámogatást lehetne igénybe venni, ha valaki kisebb lakásba költözik, erre a konstrukcióra egyáltalán nem volt kereslet. A megkérdezett adósok 15 százaléka kategorikusan elutasított minden megoldási javaslatot a hitelének rendezésére, döntő többségük újabb adósmentő csomagra vár.

Bár az adósok kétharmada elvileg megszabadulhatna a tartozástól az ingatlan eladásával, ha annak értéke nagyobb az adósságnál, ez a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. A bedőlt hitelesek többsége nem luxuslakásban él, a fedezeti ingatlanok kétharmada 10 millió forintnál kisebb értékű, csak 10 százalékot tesznek ki a 20 millió forintnál értékesebb lakások, így a többség számára nem megoldás a kisebb lakásba költözés. A fedezetek 70 százaléka ráadásul községekben vagy kisebb városokban található, ahol egyébként is nehezebb eladni a lakásokat.

A jegybank a nem teljesítő adósok jövedelmi helyzetét is megvizsgálta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) bekért adatok alapján. Ezek ugyan csak a bevallott jövedelmet tartalmazzák, de ez alapján is kiderült: a nem teljesítő jelzáloghitelesek 19 százalékának elég jövedelme van a tartozás rendezésére, de csaknem 60 százalékuk egyáltalán nem törleszt. Az adatok tükrében 43 százalék volt azoknak az aránya, akiknek van ugyan jövedelmük, de túl kicsi az adósságukhoz képest, 38 százalékuknak pedig nincs jövedelme. Azoknak az adósoknak egy része is fizet egyébként időnként, akiknek egyáltalán nincs vagy a tartozáshoz képest kicsi a bevallott jövedelmük.

Forrás: vg.hu

4 thoughts on “Mi lesz a nem teljesítő hitelek sorsa?

 1. V Lászlóné

  Biztosan baj van az adósokkal is, de a saját tapasztalatom szerint sajnos a bakok hozzáállásával is baj van. Ők továbbra is követelik a tisztességtelenül kiszámított hitelek teljes összegét. A Fiam 2006-ba vett fel 6.800.000 forintot. 2013-ig becsületesen fizette is, de ennek ellenére a már befizetett kb. 6.000.000 forint ellenére a bank még mindig 12.000.000 Ft-ot követel az elszámolás után is. Szinte hihetetlen, hogy a kormány ezt nem látja és nem tesz ellene, pedig ezeket az adatokat ők is tudják. Mi ez, ha nem uzsora kamat? A Fiam e-miatt külföldre ment, mert időközben a munkahelye megszűnt, (“hála” pártunknak és kormányunknak, mert ők juttaták csődbe a céget, ahol sok évig dolgozott és jól keresett, ugyanis nem fizették ki a munkájukat, ami sok milliárd forint volt és a cég kénytelen volt csődöt jelenteni) de sajnos kint is annyit keres, hogy viszonylag normálisan meg él belőle. Itthon még ez a lehetősége sem volt meg.
  Én próbáltam a bankkal egyezkedni, hogy valamennyi összeget engedjenek el belőle és akkor mi fizettük volna tovább a részletet. A bank viszont mereven elutasított minden kezdeményezésünket. Így valószínű a lakás árverésre kerül, de a bank nem biztos, hogy megkapja a tőlünk követelt összeget, mert a lakás kb. 5,5 – 6 millió forintot ér a jelenlegi piaci helyzet szerint. Normálisak? Mert, hogy a Fiamon elég nehéz lesz külföldön érvényesíteniük a követelésüket, haza pedig nem jön, mert külföldön akar letelepedni.
  Ezt azért írtam meg, hogy jó, ha sokan tudják, bizony a bankokkal is sok baj van.
  Köszönöm a türelmüket.
  Üdvözlettel: V Lászlóné

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   Köszönöm, hogy megosztotta velünk a véleményét.
   Teljes mértékben egyetértek Önnel. Szerintem sem segítettek a hiteleseken, megint csak a sok duma ment. Abban is egyetértünk, hogy sajnos a bankok – számomra is érthetetlen módon – nem együttműködőek és a lehetséges egyezségnél rosszabbul jönnek ki a legtöbb esetben, de akkor sem engednek az ügyfélnek.
   Sok ügyfelem, olvasóm ment hasonló okokból (de más okokból is persze) külföldre és nagyon sajnálom ezt, mert az ország a legértékesebb részét veszti el. Olyan ez, mint egy amputáció….

 2. Anikó

  Igen ez a mai helyzet valóban. Bár el tudnám rendezni az adósságomat azzal, ha kisebb lakásba költöznék, azonnal megtenném. De nekem személyi kölcsönöm van devizában. Azonban tényleg érdekes, hogy vannak akik tudnának fizetni mégsem teszik! Szegény hölgy akinek négy gyermeke van és agydaganata őt kitették az önkormányzati lakásából. Az a meglátásom, hogy minél esettebb egy ember annál jobban taposnak rajta, minél több pénze van valakinek annál több dolgot megtehet. A bankok egyáltalán nem segítőkészek, én például még októberben küldtem levelet, nem értek egyet az elszámolással, azóta sem válaszoltak, ma küldtem a másodikat, ha erre sem kapok választ akkor nem marad más mint a másik út, amit szerettem volna elkerülni.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Anikó,

   Sajnos egyetértek, teljes mértékben hasonlóan látom én is a helyzetet.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal