Milyen most a hitelpiac?

Harmadával több hitelt helyeztek ki a bankok az idei első negyedévben a háztartásoknak, mint egy évvel korábban, de a törlesztések volumene még mindig nagyobb, így nem nőtt a hitelállomány.

A lakosság összesen 5449 milliárd forinttal tartozott március végén a hitelintézeteknek, de jó hír, hogy a bedőlt hitelek állománya mérséklődött: az év elején még megközelítette az ezermilliárd forintot, március végére azonban 967,5 milliárd forintra apadt. Az átstrukturált hitelek volumene is csökkent kissé, de még mindig több mint 900 milliárd forintot tesz ki az az állomány, amelynek törlesztésére már legalább egyszer könnyítést kértek az adósok. Az engedmények az esetek 40 százalékában nem húzzák ki az adósokat a bajból, öt átstrukturált hitelből kettő ismét bedől.

Bár az ingatlanpiac egyértelműen megélénkült, és a CSOK is sok új vevőt, illetve hitelfelvevőt vonz, a lakáshitel-szerződések száma még mindig csökken. Március végén 616,4 ezer lakáshitel-szerződés volt Magyarországon, ezeknek több mint kétharmada piaci kamatozású forinthitel volt. A piaci alapú forintlakáshiteleknél javult a portfóliók minősége, a 90 napon túl késedelmes állomány aránya 15 százalék alá süllyedt.

Deviza-lakáshitelből március végére kevesebb mint 900 maradt az országban, ezeknek több mint negyede viszont 90 napon túl késedelmes. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is még mindig nagyon magas a nem teljesítő portfólió aránya, a forintalapú hiteleknél meghaladja a 31 százalékot. Devizaalapú szabad felhasználású jelzáloghitele már csupán 800 adósnak van, több mint a felük késik a törlesztésekkel már legalább három hónapja.

A forintalapú személyi hitelek állománya az első negyedévben már nőtt, és a szerződések száma is emelkedett. A négyéves csúcson lévő, 280 milliárd forintot meghaladó állomány 11 százaléka számít nem teljesítőnek. Devizaalapú személyi hitelből mindössze 390 maradt március végére, ezek közül szinte mindegyik bedőlt már, az adósok kevesebb mint 4 százaléka törleszt időben.
Forrás: vg.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal