Nem csak a Buda-Cash érintett

A Magyar Nemzeti Bank több évtizetes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés 1 millió forintos korlátozását rendelte el – jelentette be Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.
Az Index hétfő éjjel számolt be arról, hogy rendőrök érkeztek a brókerház budapesti, Ménesi úti központjához. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI kérdésére kedd reggel megerősítette, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nyomozati cselekményt hajtottak végre a Buda-Cash Brókerháznál.

Az első hazai regionális bankcsoport (DRB) korábbi ismertetése szerint a csoporthoz az egy bankon kívül tartozó három szövetkezeti hitelintézet 2013 decemberében kapta meg a felügyeleti engedélyt a kereskedelmi bankká való átalakulásra. A négy hitelintézet bankcsoportként működik, közös MNB felügyelettel és egymást részben átfedő stratégiai vezetéssel.

A csoport egyetlen olyan tagja, amely már korábban is bankként működött, a Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. (DRB) már 2009-ben átalakult, jogelődje a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet volt. A székhelye Siklós, míg a központi operatív funkciók nagy része Pécsre került. A DRB a csoporton belül ernyőbanki funkciókat lát el, elsősorban a kártyaüzletágban és az MNB növekedési és hitelprogramjában.

A csoport legnagyobb egysége a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), amely alapvetően öt takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre: a kazincbarcikai székhelyű “TAKARÉK” Szövetkezeti Hitelintézet mellett a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből.

A legnagyobb fiókhálózattal (36 kirendeltség) a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) rendelkezik, amelynek jogelődje, a Dél-Dunántúli Takarékszövetkezet 2013-ban jött létre a Nagybajom és Vidéke, valamint a Drávamenti Takarékszövetkezet egyesüléséből. A fiókok Somogy megyét fedik le. A Buda Regionális Bank Zrt. (BRB) jogelődje, a Buda Takarék Szövetkezeti Hitelintézet három szervezet egyesüléséből jött létre: a Biatorbágy és Vidéke, a VÉRTES, valamint a Kisdunamenti Takarékszövetkezet.

Forrás: napigazdasag.hu

3 thoughts on “Nem csak a Buda-Cash érintett

 1. R Virág

  Akkor azért nem csökkennek a hitelek sem, hiába fizetünk havi 70 ezer forintot, a felvett hitel dupláját kérik még mindig, pedig forint a hitel. Már a felvételkor is csaltak, mert nem jól tájékoztattak, csak jól lenyultak bennünket. Dehát a kiderült dolgok után mit is várjon az ember. Ezeknek semmi sem elég, lenyulták a betétesek pénzét, valamint a hitelesek befizetett összegeit is, csak jó vastagon fogott a ceruzájuk, amikor mindenféle kamat, meg költség cimén már azt sem tudják mit számoljanak. Ezek hogy fognak elszámolást küldeni az ügyfeeknek? Pfuj!

 2. V Lászlóné

  Most már csak bízzunk abban, hogy ez is nem egy politikai fogás és valóban igazak a vádak, mert a választási kampály kezdetétől elég sok embert vádolt meg a kormánypárt alaptalanul, s pár hónap elteltével vagy elejtették a vádat, vagy parkoltatják az ügyeket.
  Jó lenne, ha végre nem úgy tünnének ezek az ügyek az egyszerű embereknek, hogy koncepciós rágalmazások folynak egyes cégek, emberek ellen, mert az érdekek éppen ezt kívánják.
  Mi egyszerű emberek azt szeretnénk, ha végre valóban elkezdődne egyfajta rend ebben a szerencsétlen országba, de ahogy a jelenlegi állás mutatja, egyenlőre csak az egyes emberek zsebébe kétmarékkal szétszórt pénzeket látjuk és az MNB eszetlen költekezését, ami bennem megfogalmazza azt a kérdést, amit a parlamentben az ellenzék elég sokszor feltesz: nem gurult-e el tényleg odafenn 1-2 embernek a gyógyszere? A baj csak az, hogy az ellenzék is leragadt ennél és látszólag semmilyen komoly jogi lépéseket nem tesznek ennek az eszetlen költekezésnek a megállítására és a korrupció megfékezésére.
  Azért én még mindig hiszem, hogy a remény hal meg utoljára.

  Üdvözlettel: V Lászlóné

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Vargáné,

   Nagyon úgy tűnik, hogy itt bűncselekmény történt, ez nem politikai és koncepciós ügy.
   Arról nem is beszélve, hogy az ügyfelek pénze eltűnt…

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal