Trump és a tőzsdei áresés

Nehéz helyzetbe kerülhet Donald Trump, ha igaz, hogy megkérte James Comeyt, az FBI igazgatóját (akit a múlt héten kirúgott), hogy szüntesse meg az eljárást Mike Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó ellen. Mindenesetre a tőzsdék eléggé pesszimisták….

Trump a kéréssel olyasmit tett, amiért elindíthatják ellene a közjogi felelősségre vonási eljárást, de nincs olyan ügyész, aki bűncselekménnyel vádolná meg. Különbséget kell ugyanis tenni az alkotmányban szereplő súlyos vétség fogalma és a büntetőjogi felelősség között.

Az alkotmányos felelősségre vonás, azaz a híres impeachment beindítása is egy lehetőség, hiszen ha az elnök arra kéri az FBI vezetőjét, hogy ejtsen egy eljárást, akkor azzal egyértelműen visszaél a hatalmával. Ez az, amit az USA alapító atyái az alkotmányban “súlyos vétségként” rögzítettek, így ezt számon lehet kérni az elnökön. Valószínűtlen azonban, hogy a jelenlegi republikánus többségű kongresszus bármelyik háza megtenné ezt a republikánus elnökkel szemben.

Comey emlékeztetője az elnöki kérésről megerősíti azt a gyanút, hogy Trump azért rúgta ki, mert szőnyeg alá akarja söpörni a munkatársai orosz kapcsolatairól folyó vizsgálatot. Mindenesetre az elnök nem lehet biztos abban, hogy jó ötlet volt az FBI igazgató menesztése.
A tőzsdék tegnap egyértelmű választ adtak a kialakult helyzetre. A megnövekedett bizonytalanságra komoly eséssel reagáltak. A technikai papíroknál az elmúlt egy hónap látványos eredménye tűnt el pár óra alatt, de a Dow és az S&P is közel 2%-ot esett, de rossz napja volt a dollárnak is, az EUR/USD a május 12-től tartó euró erősödésben is tudott még újat mutatni, az 1,1188-as ellenállásig meg sem állt az árfolyam. És még csak a story elejénél tartunk….

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal