Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

2015. július 1-től már használt lakásra, és már egy gyermek után is igényelhető a lakásépítési támogatás.2016-ban pedig jött a CSOK kiterjesztése, a CSOK 10+10! Lássuk a  Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) miről is szól.

Nézzük, hogy mennyi lehet a támogatás maximális mértéke gyermekszám és a lakás alapterülete szerinti megosztásban 2016-tól:

csok-2016Hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

Tehát a támogatás összege a gyermekszámtól, a lakás hasznos alapterületétől és az energetikai minősítésétől függ.

A CSOK 10+10 feltételei

A három vagy több gyermekes új lakóingatlant építő vagy vásároló családokat érintő változások a következők:

 • Már három gyermeket is lehet előre vállalni, melynek határideje 10 év.
 • Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni az igénylésnél, akik után korábban már igénybe vettek lakástámogatást, de ekkor a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió Ft-os kedvezményből le kell vonni.
 • A jelenlegi 60, ill. 70 m2-es alsó méretkorlát lakás esetében egységesen 60 m2-ben, családi ház esetében 90 m2-ben van meghatározva.
 • Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.
 • A támogatás mellett még a lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek, melynek révén az általuk fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3%-ot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió Ft kölcsönösszegig igényelhető.

Óvatosan a CSOK 10+10-el!
CSOK 10+10: ahol lakás, ott nincs család

 

Milyen értékű használt lakást tudok megvenni?

Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár is meg van határozva az alábbi táblázat szerint: csok2-2016

A legfontosabb 2016.évi változások a csok támogatás kapcsán: 

 • Az energiahatékonysági szintet a jövőben nem kell figyelembe venni.
 • Eltörlésre kerül a 160 m2-es felső mérethatár.
 • Külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt fél éves biztosítási időszakba.
 • A vállalt gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.
 • A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket 16 év helyett már 20 éves korukig, a felsőoktatási intézményben nappali tagozatra járó gyermekeket 25 éves korukig figyelembe lehet venni az igénylésnél.
 • Büntetlen előélet szükséges (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében).
 • Igazolni kell, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett lakástámogatás visszafizetésére.

A három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál érvényesülő új előírások:

 • Az igénylő nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben.
 • Az igénylést megelőzően legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett (melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás);
 • Amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

Mi számít új lakásnak?

2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.

Fontos, hogy az ügyintézés során az egyes lépéseket, határidőket tartsuk be!

Figyeljünk oda arra, hogy

 • a támogatás igénylésének határideje
  • építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt
  • vásárlás esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül
  • bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt
 • építési esetén az építési engedély 2008. július 1. után kiadott
 • építés, bővítés esetén a munkálatokat 5 éven belül be kell fejezni
 • az építés, bővítés költségvetésének minimum 70%-a számlával igazolandó, amely számlák keltezése
  • építésnél az építési engedélyt maximum 6 hónappal előzi meg,
 • a  Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!

A támogatást vásárlásnál a vételár részeként utalják, építésnél és bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, és csak akkor, ha az önerő már felhasználásra került!

Hol lehet a támogatást igényelni?

A támogatást bármelyik banknál igényelhetjük, ahol foglalkoznak a CSOK ügyintézésével (nem kötelező nekik).  Lehet igényelni csak a támogatást is, de hitel is felvehető a lakás cél megvalósításához. Ha nem kérünk hitelt, akkor az elbírálásnak van díja. Felmerül továbbá az értékbecslés, valamint az egyes helyszíni szemlék (építés, bővítés esetén) is díjkötelesek. Ezen kívül a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft lehet a bírálat díja. Ha hitelt is kérünk, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel! Ekkor csak abban az esetben kapjuk meg a támogatást, ha a bank hitelképesnek minősített minket.

24 Hozzászólás: “Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)
 1. Hné Laura szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!
  A férjemmel házat szeretnénk épülni és igénybe szeretnénk venni a 10+10M ft-os CSOK támogatást. A kérdésem az lenne, hogy a telek, amit tavaly novemberben vásároltunk beleszámít e az önerőbe?
  Válaszát előre is köszönöm!

 2. S Babett szerint:

  Tisztelt Dr. Tatár Attila!

  A párommal gondolkozunk, hogy igénybe vennénk a Csok-ot. Építkezünk Magyarországon, de jelenleg külföldön dolgozunk. Két gyermek után szeretnénk felvenni. Olvastam egy olyat, hogy a Magyar Állam 10 évig szerepelni fog a tulajdoni lapon, ami azért egy kis agodalommal tölt el. Ezt lehet jelzálogként is értelmezni? A tanácsát szeretném kérni, hogy merjünk-e belevágni, vagy sem. Miféle buktatói lehetnek ha felvesszük?
  Előre is köszönöm válaszát

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Babett,

   Igen, ez egy elidegenítési tilalmat tartalmaz, vagyis nem adhatják el a lakást ez idő alatt. Ez korlátozza a mozgásterüket, de a támogatás felhasználását valahogyan ellenőrizniük kell.
   Ha mégis eladják, akkor a támogatás összegét letétbe kell helyezni arra az időre, amíg ismét lesz ingatlan, amire a támogatás kapcsán ezt bejegyezhetik.

 3. M István szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!
  Kérdésem Ön felé a következő lenne: 2 meglévő és vállalt 3. gyermek mellé igényelnénk a 10+10 milliós CSOK-ot. Építkezni szeretnénk. Van e arra jogszabály, hogy generálkivitelezővel félkész állapotúra készíttetnénk a házat, majd a belső munkálatok elvégzéséhez magunk keresnénk szakembereket. Így is ütemezve juthatnánk a támogatáshoz?
  Vagy ha félkész új házat vásárolunk generálkivitelezőtől, aki eladás céljából építette a házat, és mi azt szakemberekkel befejeztetnénk, akkor a vásárlásra egyösszegben járna a támogatás és utána a befejező munkálatokra lenne ütemezve a maradék támogatás?
  Erről még eddig sehol nem találtam érdemleges kifejtést.

  Köszönettel: István

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Ezt az elején el kell dönteni, ezt jól látja. Szerintem két változat van: generál kivitelező végig vagy saját építkezésnek hívja és egyedileg hozza a mestereket. De a bank szava a döntő, egyeztessen velük.

 4. Kinga szerint:

  dr.Tatár Attila!

  Kérdésem a CSOK személyi feltételeire vonatkozik.
  Férjemnek nincs bejelentett munkahelye, 40 éves.
  Én 37 éves vagyok, jelenleg GYES-en, két gyermekünk van. Folyamatos munkaviszonyom van 10 éve.

  Igénybe vehetjük az új CSOK-t, ha bevállalunk egy harmadik gyereket?

  Köszönöm a választ,

  Kinga

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Kinga,

   Sajnos meglévő munkaviszony kell, a gyes nem felel meg…

 5. N Nóra szerint:

  Tisztelt Tatár Attila!
  Érdeklődni szeretnék CSOK igényléssel kapcsolatban. Jelenleg önkormányzati lakásban lakunk férjemmel, építkezni fogunk. Kettő gyermeket szeretnénk, szeretnénk igénybe venni a két gyermek után járó CSOK-ot. Azt olvastam, hogy aki önkormányzattól bérel lakást, az nem jogosult felvenni. Valóban ez az igazság?
  Köszönettel:
  N Nóra

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Nóra,

   Sajnos így van. 3 gyermek vállalásakor már nem gond, de kettőnél igen. Ilyen lett a szabályozás.

 6. N Nikolett szerint:

  Tisztelt Tatár úr!
  Én 24 éves, 33 hetes terhes vagyok, párom 32 éves, a baba születése után még szeretnénk gyerekeket minimum 2-re gondoltunk, a párommal nem vagyunk összeházasodva. Így is jogosultak vagyunk a CSOK-ra?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Nikolett,

   A meglévő babára mindenképpen, de a vállalt esetében csak házasként jogosultak.

 7. Kornélia szerint:

  Tisztelt Cím!
  Férjemmel betöltöttük a 40 évet, van lakás a nevünkön, de most szeretnénk építeni egy családi házat teljesen önerőből. Van 2 kiskorú gyermekünk, még soha nem igényeltünk sem Szocpolt, sem CSOK-ot. Van esélyünk rá, hogy megkapjuk?
  Élőrre is köszönöm a válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Kornélia,

   Igen, van esélyük a támogatásra, de a meglévő lakást a kérelem beadásáig el kell adni és a pénzt a házba beforgatni.

 8. Eszter szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Úr!
  Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. 3 kiskorú gyermekünk van, még sosem vettünk fel szocpol támogatást. 5 éven belül eladtunk egy 30 milliós értékű házat ( 2,5 millió a végtörlesztés), és vásároltunk egy 16 milliós házat és egy 7millió Ft értékű lakást. Ha a családi házra emeletráépítéssel új lakást alakítunk ki, igényelhetjük-e CSOK-ot, és ha igen a 4,5 milliót tekintik-e önerőnek?
  Válaszát elő is köszönöm,
  Üdv,
  Eszter

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Eszter,

   Szerintem nem reménytelen a történet, érdemes utána nézni a bankban.Azért önerőre még szerintem szükség lesz, de itt saját munkát is betudhatnak. Bővítés és építés egyaránt megfontolandó.

 9. Viktória szerint:

  Kedves Attila! Férjemmel 30 éven aluliak vagyunk, mindenképpen nagy családot szeretnénk. Belevágnánk az új CSOK által kínált 10 milliós támogatásba. A probléma az, hogy a férjem szerepel a BAR listán. A kérdésem az lenne, hogy a 10 milliós támogatásra hitel nélkül jogosultak vagyunk-e, vagy kizáró ok a BAR lista? Azt olvastam, hogy csak akkor kizáró ok, ha hitelt is igényelnénk. Ezzel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni! Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdv.: V.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Viktória,

   Tudtommal az egyik félnek kell “listamentesnek” lennie. Beszéljék meg a bankkal.

 10. K F Gábor szerint:

  A párom eladta az örökölt ingatlanát.A vevők a vètelár hiányzó rèszèt CSOK támogatásból fizettèk volna meg,amit a bank elutasított.Mit lehet ilyenkor tenni??Sajnos a vevő nem tudja teljesíteni amit a szerződèsben vállat (a hiányzó rèsz egyösszegű kifizetèse).Mint eladó mit tehet a párom,hogy őt ne èrje kár,hiszen ő amit a szerződèsben vállalt azt teljesítette.
  Válaszát előre is köszönöm.
  K F.Gábor

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gábor,

   Ilyenkor a vevő bukja a foglalót és visszaáll az eredeti helyzet.

 11. K Vivien szerint:

  Tisztelt Cím!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a gyermekeim igénybe vehetik-e a CSOK-ot. Házat szeretnének vásárolni Magyarországon. Jelenleg külföldön élnek. A házra előleget fizetnének és a teljes vételárat 2016. szeptemberében fizetnék ki. Kölcsönt nem vennének fel. Gyermekük külföldön született.
  Köszönettel

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Vivien,

   Nézzenek utána a részleteknek, mert a külföldi tartózkodás és születés gondot jelenthez. (Melyik ország, van-e magyar állampolgárság, munkaviszony). Szóval sok kérdést kell tisztázni, kezdjék el időben.

 12. róbertné szerint:

  Férjemmel 2 gyermekunk udan hasznalt haz vasarlasara igenyeltuk meg a csokot….apeh igazolast oepes igazolast,az onkormanyzattol igazolast hogy lakhato e az epulet beszereztunk…es minden mas feltetelnek megfeleltunk…hitelt nem igenyeltunk melle csak a CSOKOT ami nekunk 1 millio ft lenne kereken a haztol fuggoen…es elutasitottak minket mert pozitiv bar listan vagyok!!!???vagyis a tartozasomat kifizettuk de meg egy evig rajta leszek ezen a listan es a bankba a KEDVES holgy egybol elkuldott minket nem os adta le a kerelmunket!!!!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Róbertné,

   Sajnos van a csok-nál egy előírás, hogy nem lehet tartozásuk…. A csok igénylés most indult, nincs még sok gyakorlati tapasztalat, így elképzelhető, hogy másik bank nem ennyire szigorú, nézzen utána.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások