Kötvény? Részvény? Arany?

Tudom, hogy nem szerencsés pesszimista hangot megütni, amikor mindenhol a tőzsdék szárnyalása, a gazdasági élénkülés üdvözlése van napirenden.

Azonban pár tényre szeretném felhívni a befektetők figyelmét. Egészen pontosan arról van szó, hogy elkészítettem a szokásos év eleji befektetési termékértékelő elemzésemet és arra a következtetésre jutottam, hogy nem szeretem most a kötvényeket, sem a részvényeket. A kötvényeknél a lassan, de biztosan beinduló kamatemelési ciklus és emelkedő infláció okozhat kellemetlen helyzetet. Nehéz lesz reálhozamot elérni, egyértelműen véget ért a korábbi évek kedvező időszaka, amikor bármilyen kötvényen az átlagnál magasabb hozamot lehetett elérni.

Sorolhatnám tovább, mert a betéti kamatok sem ösztönöznek befektetésre, a befektetési alapokat pedig helyből nem szeretem – túl nagy a vagyont kezelők mozgástere.

Nehéz magas hozamú befektetéseket találni – ha az ember nem kimondottan az a típus, aki történelmi csúcson vásárol részvényeket. Szerintem jelenleg túl nagy kockázatot kell vállalnunk túl kicsi hozamért cserébe. Így talán ismét az aranyhoz kellene fordulnunk?

Az arany kimondottan gyengén teljesít az elmúlt hetekben, január közepén még 1216 USD-on volt az árfolyam, innen szánkázott le a mostani 1196 USD-ig. Ha innen nem pattan vissza, akkor sajnos további esésre kell felkészülnünk – bár a dollár gyengülése segíthetné az aranyat, a nyersanyagpiac kedvező hangulata is inkább emelkedést segítő. Meglátjuk, egy biztos, ha a tőzsdéken eljön a korrekció ideje, akkor sokan fognak az aranyhoz menekülni.

Dr.Tatár Attila

Főbb kulcsszavak: arany, Befektetési tanácsadás, Befektetési termék, családi pénzügyek, Pénzügyi képzés, tőzsdei kereskedés Cimkék: , , , , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások