Szocpol lakás bővítéséhez

A 2015. július 1-től hatályos CSOK rendelet értelmében lakásbővítés esetén a kedvezmény csak akkor igényelhető, ha a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem kezdik el a bővítési munkálatokat.  A munkálatok tehát csak a CSOK iránti kérelem benyújtását követően kezdhetők el, ami legkorábban július 1. után lehetséges.

A kedvezménnyel bővített lakóingatlanban a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az igénylőknek – több igénylő esetén együttesen – legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie és az igénylőn kívül csak az általa eltartott gyermeknek lehet tulajdonrésze.

Lakásbővítés esetén további előírás, hogy a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye legyen, akiknek az igénylés során a paramétereit figyelembe vették (pl. gyerekek). A bővíteni kívánt lakásnak komfortosnak kell lennie vagy a bővítés által komfortossá kell válnia. Energetikai minősítését tekintve legalább “C” (“követelménynek megfelelő”) minősítésűnek kell lennie. Ha ennél kedvezőtlenebb energiaosztályba tartozik az ingatlan, úgy csak abban az esetben igényelhető a kedvezmény, ha a területileg illetékes építési hatóság 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolja, hogy az épület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. Természetesen a bővítés során elvégzett munkálatokkal is elérhető a kívánt besorolás.

Lássuk, hogy mi határozza meg a támogatás mértékét.

Fontos feltétel, hogy bővítési cél esetén a támogatás maximális mértéke a bekerülési költség ötven százaléka, vagyis a szükséges összeg felével az igénylőnek rendelkeznie kell.Természetesen ez az önrész hitel felvételével is biztosítható.

Főbb kulcsszavak: Hitel termék, Lakástámogatás (CSOK), Pénzügyek, Támogatás
36 Hozzászólás: “Szocpol lakás bővítéséhez
 1. H István szerint:

  Üdvözlettel !

  Megköszönném, ha segítene válaszával vagy válaszaival csok-os felújításről egy kicsit bonyolult ügyben.
  Évekkel ezelőtt vettünk egy házat ( akkoriban nem élt a szoc.pol.támogatás lehetősége ), hogy rögtön a két kiskorú gyermekünk nevére került 50-50 %-ban a mi, azaz a két szülő életfogyti haszonélvezezet bejegyzéssel.
  Most van összesen 3 kiskorú gyermekünk és szeretnénk felújítani-bővíteni ( földszinten )-tetőtérbeépíteni. Addig tiszta, hogy 2-2,5 milliós támogatás jár ilyesmihez és gondolom áfa-visszatérítés.

  Kérdéseim:

  1. Kaphatunk-e támogatást mi szülők , mint haszonélvezők, de közben a tulajdoni lapon a támogatott gyereke szerepelnek?
  2.Kaphatunk-e támogatást, ha a földszinti rész a gyerekek nevén maradna, de a tetőtérbeépítés ( egyben vagy külön lakásként? ) a szülők nevére kerülne? Társasház vagy valamiféle más szerződés alapján?
  3. Eddig mindig azt olvastam, hogy a szülőtől nem lehet megvenni az ingatlant csok-kal. Na de a gyerektől?
  Ha “visszavásároljuk” közvetlenül a gyerektől az ingatlant, akkor a felújításhoz (nem a vásárláshoz! ) kapnánk-e csok-ot?
  4. Elméletileg lehetséges, hogy a kiskorúak visszaajándékozzák a szüleiknek (tudom ez már gyámhatósági probléma is, de azt most hagyjuk ) az ingatlant ? És a szülők az ingatlan felújításához kapnának csok-ot? Nem gond- mivel nem vásárlásról van szó – a közvetlen hozzátartozó? Milyen garanciális dolgokat lehet belevenni a kiskorúak érdekében? Lehet a kiskorú gyermeknek életfogyti haszonélvezetet bejegyeztetni?
  5. A felújítási csok igénybevételéhez elég az egyik szülő tulajdonlási joga? Ha igen, akkor 100 %? Vagy lehet 50% szülői tulajdon és 50 % gyermeki tulajdon?
  6. Igen csak furcsa lenne, ha a gyerekek érdekében egy kétszeri adás-vételt kellene lebonyolítani. Mondjuk a gyerekek eladnák az ingatlant valakinek és a szülő meg attól a valakitől venné meg és a gyerekek érdekében bővítené azt.
  7. Testvértől lehet ingatlant venni és csak a vétel utáni felújításhoz csokot igényelni?

  Remélem érti a problémánkat. Csapda. A gyerekek érdekében jószándékkal a nevükre vettük az ingatlant és most nem tudunk igénybevenni állami támogatást az ő érdekükben.

  Bármilyen segítséget, tanácsot, ügyvédi munkát elfogadunk a helyzet optimális megoldásához.

  Köszönettel és Tisztelettel:

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves István,

   Sajnos nem tudok segíteni.
   Ha szülők építkeznek a tetőtérben, az megoldás, de új lakás építésként lehet csak kivitelezni, akkor pedig műszakilag is egy teljes lakásnak kell lennie. A vásárlások nem működnek a csoknál…

 2. Dné Dóra szerint:

  Tisztelt dr. Tatár Attila!
  Tavaly építettünk a házhoz egy teraszt, 6,5*3m-es zárt résszel, az alap a földbe a meglévő lakás alapjáig (95cm) megy le, betonvassal belekötve a régi alapba, fölfelé 50 cm betonzsalu elem, betonvassal.A falak 30 cm-es Porotherm falazó blokkból épültek. A tető egyszintbe hozva a lakás tetőjével. 7,5*15 cm-es borovi fenyő szarufák, 15*15cm-es borovi szelemen, 3*5cm-es borovi fenyő léc, párazáró fóliázva és Lindab lemezzel fedve (akárcsak az egész ház) Az épületen 3 ablak és 1 ajtó nyalás van. A plafon még nincs szigetelve, nincsenek ablakok és nincs ajtó, a fal vakolatlan. Terv és engedély van! Ezt a rész szeretnénk szobának kialakítani. A fűtést gázkonvektorral oldanánk meg. Kérdésem az lenne, hogy ezen (jelenleg még) terasz átalakítására igénybe vehető-e a szocpol. 1 gyermekünk van.A férjem 50%-ban tulajdonos, élvezeti jog mentes. Kérdésem továbbá, hogy a meglévő épületet beszámíttathatjuk-e önerőnek?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Dóra,

   A műszaki kérdésekhez nem értek, a lényeg az, hogy legalább egy szobát kell létrehozni…
   A meglévő munkálatok önerőbe beszámíthatóak. Keressen fel egy bankot…

 3. Linda szerint:

  Tisztelt Tatár úr!

  Olyan kérdésem lenne, ha van egy teraszunk, három oldalról nyitott, tető nélküli (megfelelő alappal), tehát nem kellett rá külön engedélyeztetés, de ennek a terasznak a felét szeretnénk beépíteni, és egy szobával így bővülne a házunk, arra igénybe vehető CSOK?
  Vagy lakásbővítésre csak és kizárólag abban az esetben vehető igénybe, ha a bővítendő szoba teljesen a nulláról indul?
  Olvastam, hogy a min. szoba méret 8nm. Minden esetben ennyi a minimális méret? Vagy nagyon családi ház méretnél ez a minimális méret is nő?
  Előre is köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Linda,

   A szoba meghatározása:
   A szoba négy oldalról zárt, padlóval, mennyezettel ellátott, ajtóval, ablakkal bíró helyiség. Szélessége 2 1/2 m-től kezdve 8-12 m-ig változik, mélysége 4-5 m-től 7-8 m-ig, magassága 2,80 m-től kezdve egész 6-8 m-ig.

   A meglévő elemeket betudhatják önerőnek. Érdemes bankban érdeklődni.

 4. Bné Anna szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Az új CSOK igénylésénél kritérium, hogy összkomfortos legyen a ház. Nekünk derítőnk van, mivel ez a városrész nem rendelkezik csatornahálózattal. Lehetőségünk sincs rácsatlakozni. Ebben az esetben is kizáró tényező a CSOK-nál a derítő?

  Köszönettel!
  Anna

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anna,

   Szerintem a derítő nem lesz akadály, ha minden más feltétel rendben. Egyeztessen egy bankfiókban.

 5. NEdit szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Az lenne a kérdésem, hogy családi házunkkal egybe van építve egy gazdasági épület. Felvehetjük-e a csok-ot, ha azt átalakítva, a lakóépülettel egybenyitva szeretnénk a lakóterületet bővíteni.

  Köszönöm a válaszát.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Nedit,

   Elvileg működhet a dolog, keressenek egy jó lebonyolító bankot.Legalább egy szobával kell bővíteni….

 6. L. Zsuzsa szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!
  A családi házunk tetőterét beépítenénk,mivel bővül a létszám :).Egy éve vettük.A tetőtér jelenleg egyterű, viszont a fűtés és a fürdőrész ki van benne építve,de hivatalosan sosem lakták,nem fizettek utána adót.Amennyiben igényelnénk a bővítésre CSOK-t,akkor ebből nekünk,agy az előző tulajdonosnak lehet problémája?….esetleg a bank beleköthet,hogy ez egy megkezdett bővítés?
  Köszönettel!
  L. Zsuzsa

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zsuzsa,

   Szerintem beszéljék meg a bankkal. Mondják azt, hogy ezeket a munkákat már önök végezték el, ez lenne az önrész.

 7. Anett szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Az lenne a kérdésem,hogy olyan házra amelyben van villany és víz bevezetve,de viszont nincsenek csapok felszerelve sem fürdőkád csak a csövek.És fűtés sincs benne.Új építésű házról van szó.Kaphatnánk-e rá szocpol által valamennyi összeget?Egy gyermekünk van és még kettőt szeretnénk.Válaszát előre is köszönöm.

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anett,

   A lakásnak összkomfortosnak kell lennie. Szóval szerintem fel kell szerelni a szerelvényeket és valamilyen fűtés is kell.

 8. K Zoltán szerint:

  T. Tatár Úr!
  Tavaly vettünk családi házat.
  CSÓK-ot fel lehet használni az alábbiakra is?:
  -kerítésépítés
  -garázsépítés

  Köszönöm válaszát!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Zoltán,

   Sajnos nem. A bővítés legalább egy szobával történő növelést jelent, ami ehhez nem kapcsolható, azt nem finanszírozhatja belőle.

 9. E szerint:

  Tisztelt Cím!

  Olyan kérdésem lenne,hogy az energetikai tanúsítványon 182 m2 alapterület szerepel, a fűthető terület 140,6 m2.
  A CSOK igénylésénél melyiket veszik figyelembe hasznos alapterületként? (A mi mérésünk szerint a szobák falait mérve, ezt összeadva 140-re jön ki.)

  Köszönöm

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves E!

   Leginkább azt, ami a tulajdoni lapon is szerepel. Kérni lehet az adat módosítását….

 10. Gyöngyi szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!
  Férjemmel és kisfiammal egy 50m2- es vidéki házban lakunk.Az ingatlan 100%-ban az én tulajdonomban van, édesanyám haszonélvező de nem velünk él.Második gyermekünket várjuk, és szeretnénk hozzá épiteni a házhoz egy konyhát,háztartási helységeket, teraszt és egy padlásszobát. Kaphatunk támogatást vagy kizáró ok hogy a férjemnek nincs tulajdonjoga. Munkaviszony, önerő van.Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Gyöngyi,

   Szerintem ez nem gond, de a tervezett munkálatokat egyeztessék a bankkal.

 11. Z Józsefné szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Vásároltunk egy használt családi házat, melynek dupla telek, és 2 helyrajzi számon helyezkedik el. A településen még nincs csatornahálózat, ezért szennyvízakna üzemel. A bank azzal utasította el CSOK kérelmet, hogy hiába a mi tulajdonunk mindkét terület, mivel, a szennyvíz akna más helyrajzi számon van mint az ingatlan, így a lakás nem komfortos.Sajnos anyagi lehetőségeink nem teszi teszik lehetővé, hogy átépítsük a fürdő szobát és, új szennyvíz aknát építsünk. Kérdésem, hogy ez miatt valóban nem vagyunk jogosultak a csok-ra?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Asszonyom,

   Nem lehet a két helyrajzi számot összevonni? Lehet, hogy ez lenne a megoldás. A bankot nem értem, de beleszólni a döntésükbe sajnos nem tudok.

 12. Dné Marika szerint:

  Az lenne a kérdésem,hogy egyedüli tulajdonos vagyok a lakásban,és három gyerek gyámjaként bővitésre igényelném a csok-ot.Egy szobával bővítenék. Önerőnek elfogadják e a számlán lévő készpénzt, vagy csak a megkezdett munkát? Család által végzett munkát is elfogadnak?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Marika,

   A szocpol régi szabályaiból kiindulva 20% saját munkavégzést elfogadnak. Az önerő lehet pénz (felhasználását számlával kell igazolni).

 13. Cs Helga szerint:

  Tisztelt Cím!
  Egyedülálló szülőként venném igénybe a CSOK-ot lakásbővítésre, 1 gyermekem van. A lakás hasznos alapterülete kb. 12-13 m2-rel nőne a bővítést követően. A kérdéseim ezzel kapcsolatban:
  – mennyi önerőre van szükség az igényléshez?
  – miket kell számlával igazolni? Csak az építőanyag vásárlást vagy a munkálatok elvégzését is?
  – meg van-e szabva, hogy miként funkcionáljon az új helyiség? (pl. csak szoba lehet, vagy lehet más is?)
  Válaszát előre is köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Helga,

   Kb a költségvetés fele meg kell, hogy legyen, de bizonyos munkákat elfogad a bank, nem kell mindennek kp meglennie.
   Alapvetően szoba kell, de más is beleférhet, a bankkal kell egyeztetni.
   A munkavégzés lehet önerő az önerő része max 20%-ig.

 14. lászló szerint:

  Tisztelt Tatár Úr! A kérdésem hogy én apuka vagyok áprilistól novemberig gyeden vagyok utána megyek dolgozni gyed extrával. Gyed alatt is lehet igényelni a csok-ot? Vagy várjak míg vissza megyek dolgozni?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves László,

   Kérdés az, hogy a korábbi munkaviszonya alapján kiadják-e az OEP igazolást. Ennek járjon utána.

 15. K Viktória szerint:

  Tisztelt Tatár Úr!

  Párommal nem vagyunk összeházasodva, jelenleg terhes vagyok első gyermekünkkel. A kérdésem az lenne, hogy egyedülállóként igénybe vehetem-e a szocpolt (CSOK) bővítésre úgy, hogy ahol lakunk ingatlan a szüleim nevén van?

  Válaszát megköszönve, Tisztelettel:
  K Viktória

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Viktória,

   Tudtommal saját ingatlanon lehet bővítésre támogatást kérni. Egyébként egyedülállóként igényelhet.

 16. Kné Anett szerint:

  Tisztelt Tatár úr!
  Kérdésem lenne hogy bővítésre szeretnénk igényelni a csok-ot de a tulajdoni hányad férjemnek 2/3 nekem 1/3 van a nevemen, akkor ezt már nem igényelhetjük?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Anett,

   Bővítésnél nem gond, hogy van tulajdonuk, sőt így természetes. :) Vagy elváltak?

 17. Ágnes szerint:

  Üdv! Nekem is lenne pár kérdésem a CSOK-kal kapcsolatban, konkrétan a bővítésről. Férjemmel és kisfiunkkal egy Békés megyei városban élünk. A családi házunk 75m2, amit egy kb 10m2-es szobával szeretnénk bővíten, (vállalnánk még 2gyermeket is)!. A bővítendő rész jelenleg teraszként funkcionál,ami nincs rajta a tervrajzon. Ha jól gondolom ezt a részt még az igénylés előtt le kell bontanunk ahhoz, hogy megkaphassuk a segítséget. Olvastam, hogy önerő is szükséges a bővítésre, szeretném tudni, hogy ezt milyen formában kell igazolnunk? Mennyi idő alatt kapjuk meg az összeget? hány részletben? A helyi építéshatóság adja a minősítést? vannak-e rejtett költségek? Köszönöm!

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Ágnes,

   12m2-től szoba egy helyiség, nehogy ez gond legyen. A terasz alapnak betudható, akkor ne bontsák le, lehet “önerő”.
   A részleteket a bankkal egyeztessék. Szakaszos, utólagos folyósítás lesz.

 18. Hné Eszter szerint:

  Tisztelt Tatár úr!

  Az lenne a kérdésem, hogy ezek szerint bővítés esetén csak a költségek 50%-t lehet fedezni a CSOK-ból; ill. kizáró ok, ha a testvéremmel 50-50% arányban közös tulajdonban áll a bővíteni kívánt ingatlan?

  • dr.Tatár Attila szerint:

   Kedves Eszter,

   Nem gond, csak a testvért is be kell vonni az ügyintézésbe. A csok arányát a bank állapítja meg, de kell hozzá önerő.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások