Ülnek a pénzen az amerikai vállalatok

Az amerikai vállalatok készpénzállománya 2015 végére megközelítette az 1700 milliárd dollárt, ennek csaknem a harmada öt cégnél koncentrálódott.

Öt technológiai óriás rendelkezik az amerikai vállalatok készpénzállományának 30 százalékával – derül ki a Moody’s Investors Service nemrég közzétett tanulmányából. A nem pénzügyi vállalkozások által tartott készpénz vagy annak megfelelő eszközök értéke az elmúlt években folyamatosan emelkedett, és 2015 végén 1684 milliárd dollárt tett ki. Ebből 504 milliárd dollárnyi az Apple, a Microsoft, az Alphabet (Google), a Cisco és az Oracle számláin pihent. A koncentráció tavaly folytatódott, hiszen 2013-ban még csak 25, 2014-ben pedig 27 százalék volt az arányuk. Az Apple 215,7 milliárd dolláros készpénztartaléka önmagában nagyobb, mint tízből nyolc teljes szektoré összesen.

A vállalati szektor pénzhegyei egyre nagyobb jelentőségűek a befektetők szemében, miután mind a profitnövekedés, mind a részvényárfolyamok emelkedése megállt. Előtérbe került ugyanis az osztalék mint a befektetések fő mozgatója. Az egyesült államokbeli cégek által kifizetett osztaléktömeg 4 százalékkal emelkedett tavaly, és 404 milliárd dollárt tett ki, miközben a beruházásra fordított összeg 3 százalékkal 885 milliárd dollárra csökkent. Ez arra utal, hogy a cégek a rekordalacsony forrásköltségek ellenére sem látnak megfelelően megtérülő beruházási lehetőséget. Ugyanakkor már kevésbé élnek azzal az elmúlt években egyre népszerűbb gyakorlattal is, hogy saját részvényeik vásárlására költik a megtermelt nyereséget. A saját részvény vásárlására fordított összeg 7 százalékkal csökkent tavaly, és 269 milliárd dollárt tett ki. (A sajátrészvény-vásárlás amerikai gyakorlata növeli a befektetők által figyelt részvényenkénti eredmény értékét, mivel a visszavásárolt papírokat legtöbbször bevonják, ezáltal csökken a részvények száma. Így az ezzel az eszközzel élő vállalatok egy részvényre jutó bevételi és nyereség mutatói akkor is javulni tudnak, ha a cég bevétele és profitja egy centtel sem nőtt.)

Az Apple nemcsak készpénzállomány tekintetében áll az első helyen: jó példa arra is, mennyire nem elég önmagában a vaskos számla­egyenleg a befektetők meggyőzéséhez. A részvény árfolyamcsúcsához képest ugyanis a papírok tulajdonosai már összesen 240 milliárd dollárt veszítettek a jelenlegi tőzsdei kurzus alapján. A Moody’s megvizsgálta azt is, hogy a cégek likvid eszközeik mekkora részét tartják otthon, illetve külföldön. A külföldön tartott összegek tekintetében nem meglepő módon ugyanazok a nevek állnak az élen, mint az összesített számoknál: az Apple, a Microsoft, a Cisco, az Oracle és az Alphabet együtt 441 milliárd dollárt parkoltat külföldön, ami készpénzállományuk 87 százalékának felel meg. Ennek okát az Egyesült Államok magas, 35 százalékos társasági adókulcsában kell keresi, a magas sarc miatt a vállalatok a külföldön keletkezett nyereségüket igyekeznek ott is hagyni.

Az USA összes nem pénzügyi vállalata 1200 milliárd dollárt tart külföldön, 100 milliárddal többet, mint 2014-ben, a két évvel ezelőttinél pedig 250 milliárddal magasabb ez az összeg. Ezzel kapcsolatban a Moody’s megjegyzi: a közeljövőben nem is várható, hogy ez a gyakorlat megváltozik, hacsak nem módosítják a társasági nyereségek repatriálására vonatkozó adószabályokat. Ebben azonban eddig kevés előrelépés történt.
Forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük