Hatalmas kilengések az EKB ülés után

Feszült figyelemmel várta minden befektető a csütörtöki eseményt: az Európai Központi Bank soron következő ülését. A találkozót követő sajtótájékoztatón Mario Draghi arról beszélt, hogy kedvezőek a jelek a globális gazdaságban, egyre több jele van a növekedés beindulásának. Azonban mindenkit elsősorban az eszközvásárlási programmal kapcsolatos nyilatkozat érdekelt.

A döntés nem volt teljesen váratlan, de a piacok felfokozott hangulatát mutatja a bekövetkezett hatalmas kilengés az EUR/USD árfolyamnál és az európai tőzsdéken. Az eszközvásárlási programot kilenc hónappal, 2017 decemberéig meghosszabbították, viszont áprilistól kezdve a havi keretösszeg 80 milliárd euróról 60 milliárdra csökken.

A döntés azért nem volt váratlan, mert láthatóan lépniük kellett valamit a program kiterjesztése érdekében, mert kezdtek elfogyni a vásárlásra felhasználható papírok, így a program technikai feltételrendszerén változtattak, és a jövőben az állami szektorra vonatkozó program lejárati időtartama szélesedni fog: a feltételeknek megfelelő kötvények hátralévő lejáratát két évről egy évre csökkentik. Olyan állampapírokat vásárolhat majd az EKB, amelyeknek a hozama az EKB betéti kamata (-0,4 százalék) alatt áll. Emellett a várakozásoknak megfelelően az irányadó kamatszinteken nem változtattak: az alapkamat továbbra is 0%-on, az egynapos hitelkamat 0,25%-on, a betéti kamat pedig -0,4%-on maradt.

A kezdeti hírekre esni kezdtek a tőzsdék, azonban Mario Draghi beszédét követően heves erősödés bontakozott ki a főbb európai részvényindexekben: a DAX 1,8 százalék, míg a francia CAC40 0,9 százalékos pluszba lendült. A kezdetben látott majdnem 1,09-es csúcshoz képest később tovább erősödött a dollár az euróval szemben, már 1,0628-nál is járt a jegyzés, ami 1,2%-os dollárerősödést jelent szerda estéhez képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük