Pénzpumpa menti meg a világgazdaságot?

Nem csak az amerikai, hanem a legtöbb jegybank tovább csökkenti a kamatlábat (már aki még tudja) és önti a pénzt a gazdaságba. Azonban a világgazdaság növekedése bizonytalan pályán áll, bármi megtörténhet.

A Fed történelmi lépést tett a korlátlan idejű és összegű kötvényvásárlási program elindításával. Kérdés, hogy ez az akció mennyire lesz képes, támogatni a munkaerő-piaci folyamatokat, a lakáspiaci helyzetének további stabilizálódását?

A bizonytalanságot a befektetőkben – a várt likviditás bővítés ellenére – változatlanul az erősíti, hogy az amerikai költségvetési szakadék által kikényszerített intézkedések mennyire fogják megakasztani? Ahhoz, hogy 2% felett tudjon nőni jövőre az amerikai gazdaság és ne oltsák ki a jegybanki pénzpumpa kedvező hatását, 200 milliárd dollárnál nagyobb megszorításnak nem kellene bekövetkeznie. Mindenképpen fokozott párbeszéd szükséges a FED és a parlamenti bizottságok között annak érdekében, hogy egy leminősítés lehetőségét elkerüljék és a gazdasági növekedés csírájában ne haljon el.

 Mi a helyzet Európában?

Az EKB szintén jelentős lépésre szánta el magát a korlátlan kötvényvásárlási program bejelentésével. Ez komoly fordulópontot jelenthet a folyamatos válságkezelésben. A stabilitást erősítheti az egységes európai bankfelügyeleti rendszer kiépítése is, bár ez még csak a folyamat elején tart. Európában a gazdasági növekedés legkorábban 2013 közepétől indulhat el, továbbra is a német gazdaság viseli legjobban a visszaesést és lehet a motorja egy beinduló növekedésnek.

Spanyolország nehezen szánja rá magát, de a Quaestor elemzői szerint ősz végéig mentőövet kér az EU-tól. Az olasz gazdaság folyamatai kedvezőbbek, az államháztartás hiányának finanszírozásának költségei kézben tarthatóak.

A tőzsdék jól szerepelnek

Az elmúlt hónapokban a legfontosabb tőzsdéken n a bikák uralkodtak, a jegybanki bejelentések optimizmust hoztak a kereskedésbe. A kockázati étvágy a következő hónapokban erős maradhat, azonban az év végéhez közeledve egyre több a bizonytalansági tényező. Az európai gazdaság stabilizációja még várat magára, annak ellenére, hogy az EKB intézkedései jelentősen csökkentették az eurozóna széthullásának esélyét. A folyamat hosszú és hullámzásokkal teli lesz.

A következő időszakban a figyelem áttolódhat Európáról az Egyesült Államokra, legalábbis ami a problémák forrását illeti, ezért az év hátralévő részében az európai részvénypiac (főleg a német) felülteljesítheti az amerikai indexeket.

Az Egyesült Államokban a harmadik negyedéves jelentési szezon csalódást okozhat a befektetőknek, mivel a vállalatok túlnyomórészt negatív előrejelzéseket, bejelentéseket hoznak nyilvánosságra. Az indokok közötta leggyakrabban az európai gazdasági problémákat említik az amerikai vállalatvezetők, de nagy arányban hivatkoznak a gyenge globális növekedési kilátásokra, az erős dollárra, illetve a kínai gazdaság lassulására is. Az amerikai részvénypiacok szempontjából további kockázatokat hordoz a költségvetési problémák előtérbe kerülése, amely az év végéhez közeledve egyre hangsúlyosabb lesz.

Lássuk a devizapiacokat

Az euró piacán a vételi pozíciók felvételét javasolják a Quaestor szakemberei, mivel komoly mértékben háttérbe szorult az eurozóna széthullására irányuló spekuláció. Vásárolnának a kanadai és az új-zélandi dollárból is, valamint a norvég koronát tartják a jövő favoritjának, mivel ezeknél a devizáknál a legerősebbek a kamatemelési várakozások. Eladnánk az ausztrál dollárt, mivel félő, hogy a bányaipari fellendülés előbb véget ér, mint azzal sokan számolnak. A japán gazdaság visszaesése miatt  megválnának a japán jentől is. A brit gazdaság magához térhet az év hátralévő részében, ezért vevők lennének a font piacán. 

Mi a helyzet a nyersanyagoknál?

A jegybankok likviditásnövelő akciói erősítik a nyersanyag piacokat, főleg az ipari fémek (kiemelten a réz), a nemesfémek és a nyersolaj piacán várható áremelkedés. A nyár slágerei az agrártermékek voltak, viszont itt úgy gondoljuk, hogy az esőzések miatt korrekció indulhat el. (Kukorica, szója és búza eladásra javasolt).

Az arany esetében is a további emelkedésnek nagyobb a valószínűsége, egészen a korábbi csúcsok eléréséig.

A hazai helyzet

A magyar gazdasági kilátások továbbra sem fényesek, jövőre a legjobb esetben is csak szerény bővüléssel számolhatunk, mivel a belső kereslet gyenge, a külső környezet pedig az év vége felé bizonytalanná válik. A dráguló nyersanyagárak és élelmiszerárak miatt az infláció 6% felett lesz az őszi hónapokban és láthatóan nem sietjük el a megállapodást az EU/IMF párossal. Pedig a megítélésünk és a biztonság érdekében erre sort kell keríteni. A forint teljesítménye is az EU/IMF tárgyalásoktól függ elsősorban, ezért a forint vételét csak a megállapodás utánra javasolt időzíteni.

A hazai részvénypiacon továbbra is az Egis a Quaestor kedvence, azonban az alacsony tőzsdei forgalom miatti kockázatokra is figyelni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük