Devizahiteles Konferencia – előadások

A bajba jutott devizahitelesek konferenciáját nem csak a résztvevőknek tartottuk, az első pillanattól az volt a cél, hogy minden információt tegyünk elérhetővé az interneten is. Bárki elolvashassa, a videókat megnézhesse, a véleményét elmondhassa. Segítő szándékkal, legjobb tudása szerint hozzá tehessen ehhez az “adatbázishoz”.

A rendezvény kisebb csúszással kezdődött, de a résztvevők legfontosabb témák összefoglalásaként elkészített kis füzetet olvasgatták és türelemmel vártak Urbán Norina, a nap narrátorának kérésére.

Nehéz helyzetben

Az első előadást dr. Mészáros Aranka tartotta, aki az egyik legnehezebb feladatot vállalta fel: a lelki- érzelmi feldolgozás folyamatáról, a hozzáállásunk megváltozásának, az újrakezdés pszichés nehézségeinek leküzdéséhez adott némi kapaszkodót. Kiemelte annak fontosságát, hogy mennyire oda kell figyelnünk a gyermekeink bevonására az életünk minden részletébe, a nevelésük során a gondok embert formáló, megoldást kereső, családot formáló erejének a felerősítése. A gondolataink megváltoztatása: a negatív, bezárkózó, ellenséges álláspont tudatos, nyitott, megoldást kereső és önértékelést erősítő alakítása.

Hogyan tegyek panaszt?

Ezt követően dr.Tatár Attila a rendezvény egyik szervezője tartott előadást a panasztétel lehetőségeiről. Sokan nem ismerik a lehetőségeiket: ha elégedetlenek a pénzügyi szolgáltatójukkal, akkor hol, milyen formában tudnak panaszt tenni? A banknak 30 napja van a válaszadásra, ezt követően a PSZÁF-nál folytathatjuk az eljárást egy beadvány keretében – ha nem kaptunk kielégítő választ. Beszélt a panaszkezelés bürokratikus elemeiről, a hosszú ügyintézésről. Tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában a lehetőségeikkel és akik elkezdik a panaszuk ügyintézésé, gyakran hamar belefáradnak és feladják.

A másik fontos kérdés a késedelembe eső ügyfeleket érő zaklatás volt. Milyen jogi védelemre számíthatunk? Mit tegyünk, ha zaklat bennünket a bank vagy egy behajtó cég? Mihez van joguk és mihez nincs?

Bank és Ügyfél között

A konferencia másik szervezője Hajós István a bank és a késedelmesen fizető Adós kommunikációjáról, a banki ügyintézés folyamatáról és a hiteladósok banki tárgyalás során folytatott tárgyalási problémáiról, nehézségeiről és a két fél között közvetítő, megegyezést segítő – egyfajta mediátori – szerep lehetőségéről beszélt. Példán keresztül mutatta be egy “átlagos”  nem fizetett jelzálogszerződéshez kapcsolódó banki eljárást, az Adós lehetőségeit, a megnövekedett költségeket és azokat a pontokat, ahol van lehetőség a bankkal történő megegyezésre.

Hogyan is van ez Ausztriában?

Szünetet követően Illa Balázs beszélt arról, hogy a devizahitelek bölcsője Ausztria volt. Ott a gondok kezelésében is előrébb járnak, mint mi, a végrehajtási eljárás menete is más, mint nálunk. A legfontosabb pedig az, hogy az osztrákoknál van magáncsőd és ez jól is működik. Van esély és lehetőség az újrakezdésre, a folyamat nem nyúlik a végtelenbe és minden szereplő előre látja és felkészülhet a folyamat egyes szakaszaira, tudja, hogy mire számíthat és felkészülhet rá.

Felhívta a figyelmet a hazai helyzet egyik visszásságára: nálunk a megkezdett végrehajtás megszüntetése csak  a végrehajtó teljes jutalékának megfizetésével lehetséges, a követelésről való lemondás az adós részére szja-köteles, a bank pedig 27% EHO-t fizet.

Ezt követte dr.Glatz Ferenc előadása, amelyben a jelzáloghitelek szereplőinek értékelésével (érdekek, felelősség és feladatok elemzése) valamint a pénzügyi közvetítő rendszer működésének anomáliáival foglalkozott. Véleménye szerint a bankok mozgástere, lehetőségei beszűkültek és ez nehezíteni fogja a kibontakozást, a megoldáskeresést, a válságból való kilábalást.

A Nemzeti Eszközkezelő végre beindult!

A konferencia egyik fontos kérdésköre a Nemzeti Eszközkezelő által biztosított lehetőség ismertetése volt.  Ezt Hajós István vállalta magára, aki elmondta, hogy az Eszközkezelő programja sok előnnyel jár, azok az érintettek, aki bekerülhetnek, végelemben részesülnek: az eljárás kezdetétől elmúlik a végrehajtás veszélye, a saját lakásukban élhetnek nagyon kedvező bérleti díj fizetését vállalva. Egyéni, szociális szempontos figyelembe vételére nincs mód és a programba kerüléshez a feltételeknek való megfelelés mellett az érintett bank döntése is szükséges!

A banki perek állása

A devizahitelesek részéről a legtöbb várakozás a folyamatban lévő perekkel kapcsolatos. Dr. Veres Zoltán előadásában több konkrét eljárást is értékelt, felhívta a figyelmet a túlzott elvárásokra, a lezárult perek körüli félreértésekre és téves információkra. Az eljárások elhúzódnak, bizonytalan a kimenetelük. Lehetőség szerint a Békéltető testülethez forduljunk. Sorra vette a pertársaságokban történő részvétel előnyeit és hátrányait is.

A konferenciát dr.Tatár Attila összefoglaló előadása zárta. Sorra vette a kormányzati intézkedéseket, bemutatta azok hatásait és a bennük rejlő lehetőségeket, igénybevételük nehézségeit.

A végtörlesztés a devizahitelesek 25%-át segítette ki a bajból, várhatóan az Eszközkezelő a bajba kerültek leginkább rászoruló, szociálisan érzékeny részének szintén negyedét lesz képes kivezetni a reménytelen és lakás elvesztésével járó folyamatból a következő években. De mire számíthatnak a többiek? Számukra jó lehetőség lenne az árfolyamgát, de meglepő módon ezt csak az érintettek közel 30%-a fogja igénybe venni. A bizalmatlanságot és kiábrándultságot jelzi ez az alacsony arány, valamint a kedvezőbbre fordult CHF árfolyamnak is köszönhető. Nagyobb lenne ez a részvételi arány, ha az árfolyama 265 Ft feletti szinten állna…. Viszont állhat még, és akkor ismét sokan lesznek gondban a havi részlet fizetésénél.

A bajba került családok további segítségre nem számíthatnak kormányzati oldalról, az Otthonvédelmi Akcióterv sok eleme pedig nem képes a megoldás nyújtására, csak keveseknek jelent segítséget (25%-os tőkeelengedés és forint hitelre váltás, kamattámogatás, kilakoltatási kvóta).

Számoljunk le az illúziókkal és értsük meg: nekünk kell tennünk a megoldás érdekében! Munkahely kereséssel, új élet kezdésével és a bankkal közös megoldás kialakításával – akár milyen nehéz is ez.

Az előadásokat követően a résztvevők az előadók asztalánál elmondhatták észrevételeiket, feltehették kérdésüket és kérhettek segítséget hitelükkel kapcsolatosan.

A konferencia anyaga folyamatosan felkerül a www.bankpanasz.hu weboldalra. Itt várjuk észrevételeiket, segítő hozzászólásukat, véleményüket.

 

 

 

 

8 thoughts on “Devizahiteles Konferencia – előadások

 1. Szalai László

  Tisztelt Tatár úr ! A konferenciáról készült videó anyagot nem találom a web oldalán , kérem segítsen hogy hol találom meg , nagyon kíváncsi lennék rá . Köszönettel , Szalai László .

 2. dr.Tatár Attila

  Kedves Hozzászólók!

  Az előzetes elképzeléseknek megfelelően a konferenciával kapcsolatos anyagok a http://www.bankpanasz.hu weboldalon találhatóak meg. Ide költöztettem át az itteni hozzászólásokat is, és a jövőben kérem, hogy ezen a helyen írják le észrevételeiket:
  http://www.bankpanasz.hu/konferencia-devizahiteleseknek/

 3. Nagy Ágnes

  én egy a konferencián lévő véleményét osztottam meg itt. Én nem mentem el a konferenciára, mert szerintem nem az árfolyamgát a megoldás ennek a problémának a megoldására, hanem a bankok tisztességtelen viselkedésének megszüntetése, és az ügyfelekkel való együttműködés. Ha ezt a bankok maguktól nem látják be, akkor pedig nincs más út csak a per.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes!

   Úgy fogalmaz meg kritikát és állítja változatlanul, hogy az árfolyamgátról szólt a konferencia, hogy ott sem volt. Ez remek. No komment….

 4. jogkövető

  A bankok forinthitelt adtak ügyfeleiknek és az ügyfelek forintban is törlesztenek! Több olyan anyag áll rendelkezésemre, mely anyagban szakértők -közgazdászok, jogászok- nyilatkoznak arról, írták meg újságokban, mondták el különböző televíziós csatornákon, hogy a magyarországi devizahitelesek hitelei akkor látták az alpesi devizát, amikor a kannás bor szőlőt! – Na már most, mindenki tudja, hogy a kannás bor mikor látta a szőlőt, a különbség a kettő között az, hogy az ilyen olyan alapúnak elnevezett “devizahitel” hátterét ezek szerint egyetlen hatóság sem vizsgálta és vizsgálja ma sem, viszont a piacon megjelenő kannás bor hátterét a NAV – leánykori nevén: Vám-és Pénzügyőrség- nagyon szigorúan vizsgálta! Neves közgazdász és jogásztársaság állítja, hogy bizony banki trükkök – banki indexálási trükk – áll az egész “devizahitelezés” hátterében, melyet a laikus banki ügyfél nyilvánvalóan nem tud kontrollálni!

 5. Nagy Ágnes

  Az alábbi komment is bizonyíték arra amit már régen tudok, ez az oldal és a szerkesztője a bankok oldalán áll! FELHÁBORÍTÓ!!!
  …………
  Csalódás! 2012 ,12,08 KONFERENCIA LURDY HÁZ ,MIT TEHET A DEVIZAHITELES.
  Fel vagyok háborodva ,és el vagyok keseredve. December 8-án bejelentkeztem erre a konferenciára,ahol azt hittem hogy több pontban tudnak az adósoknak segíteni a hitel kivásárlásában.
  E helyett elkezdtek hülyíteni minket ,már megint azzal hogy lépjünk be az árfolyamgátba ,és nagyon vigyázzunk a perekre , és ha lehet az legyen az utolsó lépésünk.
  Meghívták a hírtévét és a egy banki szakjogászt. Szerintetek mit mondott a szakjogász. Azzal kezdte hogy elsősorban a hitelesek pénzét helyezte ki a bank hitelre,és ha a hitelesek nem fizetnek ,akkor veszélybe kerülnek a betétesek ,és Magyarország gazdasága . Valamint a bankok nélkül nem létezik a gazdaság,a bank egy érzékeny rendszer,és ezt a rendszert védeni kell.
  Na ezt nem tudtam tovább hallgatni,fogtam magam és kijöttem a teremből .
  Majd jött egy ügyvéd,aki felsorolta azokat a folyó pereket,amiket mi is ismerünk. Semmi kézzelfoghatót nem mondott.
  A legvégén nyílt ki a bicska a zsebembe ,amikor a konferencia szervezője Dr. Tatár Attila a következőket mondta. Idézem:
  Az emberek értékeljék át hogy mi is az övék. Az ingatlan nem ,mert az a banké ,és az a legjobb ha mérlegelünk,inkább mondjunk le róla ,hagyjuk a sorsára és menjünk el albérletbe.
  Majd zárásként még bemondta a tutit , a bankok forrásként cht-et vásároltak amit nekik is vissza kell fizetni.
  Végszó: Pofátlanul elvették a szombati napomat ,és a szemembe hazudtak ,és rá akartak venni az árfolyamgátra. No KOMMENT!!!!!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Ágnes!

   Változatlanul az a véleményem, hogy az árfolyamgát jó döntés. Ezt Ön is be fogja látni, ha ismét 260 Ft körül lesz a CHF árfolyam és ismét sokan nem fogják tudni fizetni a hitelüket. A konferencián és utána sem fog senki ajánlatot tenni az árfolyamgátba lépésre, bármilyen ahhoz kapcsolódó termékre – nem is erről szólt a konferencia – de ezt Ön valószínűleg nem vette észre.
   Amit szó szerint idéz tőlem, az egyrészt nem szó szerint van és egészen más volt a mondanivalóm lényege. Ez egy az előadásból kiragadott egyetlen mondat.
   Sok információ azért nem jutott el Önhöz, ami eljutott, azt is csak a saját szemüvegén keresztül képes látni.
   A konferencia pontosan arról szólt, hogy ne ellenségeket keressünk, mert ez, ami most zajlik, az nem vezet sehova.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal