IIR Magyarország konferencia az azonnali fizetésről

Március 28-án egy izgalmas konferenciára került sor, amelyet az IIR Magyarország rendezett a Gundel Étteremben. A jegybank, a bankok és a megvalósításban érintett vállalkozások résztvevői mellett több külföldi előadó is emelte a rendezvény színvonalát.

Számtalan kérdés merül fel az azonnali fizetés bevezetése kapcsán már a laikusokban is – főleg olyanok, hogy milyen feltételek esetén nevezhető egy rendszer azonnali fizetések lebonyolítására alkalmasnak, valóban szükség van-e idehaza erre, hiszen már most is 1-2 óra alatt megvalósul egy átutalás, mibe kerül ez és fel vannak-e erre készülve a bankok?

Bartha Lajos az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója egy jól sikerült összefoglalóban vázolta a világban már működő azonnali fizetési megoldásokat, elmondta, hogy erre a kisösszegű fizetések, internetes vásárlásokat támogató fizetési megoldások elterjedése miatt van szükség. Érdekes volt bepillantani a kulisszák mögé és megismerkedni a rendszer bevezetését megelőző hatalmas munkával.
Ezt követően Frantisek Jungr a VISA Europe oldaláról mutatta be, hogy milyen fizetési megoldásokkal áll ügyfelei és a felhasználók rendelkezésére a Visa és hogyan működik a Visa Direct.

Ezt követően Barry Kislingbury az ACI Worldwide Ltd. szakértője hívta fel a résztvevők figyelmét több olyan megoldandó feladatra, amelyek az azonnali fizetési rendszerek kapcsán felmerülnek. Hogyan illeszthető ez a rendszer a már meglévő banki rendszerekhez? Milyen feltételeknek kell megfelelni és pár hasznos példán keresztül már működő megoldásokat is ismertetett.
Dr. Leo Lipis Lipis tanácsadója ismertette a Global Payment Systems Analysis (GPSA) alapvetéseit és ennek keretébe illesztett bele az azonnali fizetési megoldások közül többet is, majd a szabályozási környezet több kérdésére is kitért.

Egy finom Gundel ebédet követően a résztvevők egy kerekasztal beszélgetést hallgathattak meg, amelynek főbb témája a banki felkészülés nehézségeit, feladatait és költségeit járta körbe.

Az egész konferenciára jellemző volt az a szakmai hangulat, ami csak olyan esetben érhető tetten, amikor a hallgatóság és az előadók napi feladatkörébe esik az adott tréma, mindnyájan a gyakorlatból és nem csak az elméleti megközelítések szintjén ismerik a felvetődő kérdések apró részleteit, de mégis nyitottak az eszmecserére és a tanulásra.

Egyébként a konferenciát megelőző napon hozta az MNB nyilvánosságra az igazgatósága adott témát érintő határozatát. Eszerint a jegybank tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját. A fejlesztés révén 2019 közepére valósul meg az a pénzforgalmi alaprendszer, melyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani. Az alapinfrastruktúra mindemellett támogatni fogja az innovatív szolgáltatások bevezetését és az új szolgáltatók piacra lépését is. A fejlesztésnek köszönhetően a GIRO Zrt. a jelenleginél fejlettebb szolgáltatásokat tud majd nyújtani a hazai pénzforgalmi szolgáltatók számára, a tranzakciós díjak érzékelhető növekedése nélkül.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal