A jövő gyára

A jövő gyára nemcsak robotokra épül. Fontos szerepet kapnak benne az érzékelők, amelyek a készülékek és gépek internetre csatlakoztatásával felügyelik a hálózatba kötött eszközök állapotát, javítják a gyártósor teljesítményét, és ezzel jelentős költségmegtakarítást eredményeznek. A jövőben fontos tényezővé lépnek elő a teljesen automatizált gyártási folyamatok, amelyek összekötik a termelés és az irányítás helyszínét, ezzel rugalmas termelési rendszereket létrehozva.

Az intelligens, ipari internetre csatlakozó gyárak jelentik a gyártás jövőjét. Az ABB, mint ahogy több mint egy évszázaddal korábban is vezető szerepet játszott a nagyvárosok és a vasutak villamosításában, úgy napjainkban is utat nyit egy új korszak felé az ABB AbilityTM gyűjtőnév alatt kínált digitális termékeivel és megoldásaival.

A negyedik ipari forradalom segítségével a szenzorok széles körben elterjednek majd, a gépeket és a robotokat pedig az ipari internetre lehet csatlakoztatni. A szenzorok mérik a gép és környezetének folyamatait, így például a hőmérsékletet és a rezgést, digitális adatokat állítanak elő, amelyeket a megfelelő szoftver kielemez, majd a gyártók által valós időben alkalmazható információkká alakít, így javítva és adaptálva a termelési folyamatokat.

A negyedik ipari forradalomnak köszönhetően az automatizálás folyamata intelligensebbé válik és egyéni igényekre szabhatóbb lesz. Az ipari forradalmak mindegyike növelte a termelékenységet és a hatásfokot, illetve javította a dolgozók munkakörülményeit. Hasonló folyamat zajlik napjainkban is, a mesterséges intelligencia területén elért eredményeknek köszönhetően a robotok kezdik elérni azt a fejlettségi szintet, amelyen képesek lesznek tanulni a hibáikból, és az ismeretek megosztásával javítani tudják a teljesítményüket.

A 2017-es év elején indított ABB Ability az ABB számos digitális termékét, megoldását és szolgáltatását egyesíti egyetlen platformon. Számos, az ABB Ability portfolióhoz tartozó terméket és megoldást mutattak be Barcelonában, az október elején megrendezett “IOT Solutions World Congress” elnevezésű rendezvényen.

Az üzleti modellek megváltoztatása és az új értékteremtő lehetőségek feltárása céljából alkalmazott digitális technológiák várhatóan közel 1 trillió dollár értéket teremtenek az ügyfelek számára költségcsökkentésekkel, illetve az ABB célpiacain realizálható többletbevételeknek köszönhetően.

Az üzleti szaktanácsadással foglalkozó McKinsey úgy becsüli, hogy a digitalizálás egy szélesebb piacon 2025-re 4 és 11 trillió dollár közötti gazdasági értéket állít majd elő évente. Az ABB azzal számol, hogy 2025-re a célpiacain évi 20 milliárd dolláros árbevételt ér el.

Az ABB heidelbergi üzemében 7 különböző típusú ABB robot működik. A robotok mindegyikét az ipari internetre csatlakoztatják és felügyelik, így biztosítva optimális teljesítményüket. A hálózatra csatlakoztatott robotok bevezetése óta a termelékenység a már korábban is magas szinthez képest további 3%-kal nőtt, és a szerelősor üzeme is rugalmasabbá vált. A szerelősor a korábbiakhoz viszonyítva ma háromszor több termékvariáns gyártására képes.

Guido Jouret, az ABB digitális igazgatója ezt írja blogbejegyzésében: “Ma már mindenki világosan látja, hogy az IoT a digitális forradalom korábbi fejezeteire épül, és az ott elért eredményeket kiterjeszti a valós, fizikai világra. Amíg a web és a mobil esetén digitális rendszerek közötti párbeszéd történik, ezzel szemben az IoT a fizikai világot digitalizálja, majd azt visszaalakítja a fizikai világnak megfelelően.”

A jövő gyárának egyik kulcsfontosságú kelléke a szenzor, amely információkat gyűjt a termelési folyamatról, és feltölti azokat az internetre. Az ABB kifejlesztette a kompakt kialakítású ABB Ability Smart Sensor-t, amely könnyen felszerelhető a kisfeszültségű aszinkron motorok házára. A motorra szerelt szenzorral alapvető paramétereket, így például rezgési és hőmérsékleti adatokat lehet mérni.

Az ABB Smart Sensor-ral való felszerelésnek köszönhetően a villanymotor állásideje akár 70%-kal csökkenthető, élettartama 30%-kal is meghosszabbítható, az energiafogyasztás pedig 10%-kal csökkenthető.

Az ABB jelentős szerepet játszott a második és a harmadik ipari forradalom elindításában is. Napjainkban az a célja, hogy ügyfeleit bevezesse a negyedik ipari forradalom világába, ahol a gépek és a gyárak az ipari internetre csatlakoznak, egyre önállóbbá és öntanulóvá válnak. A jövő gyára megérkezett.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal