Mit tudnak a befektetési alapok?

Kezembe került az OTP Alapkezelő 2016.I.negyedévi kiadványa. Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel az észrevételeimet.A kiadvány jól áttekinthető, részletes képet nyújt az igen széles palettából, amellyel az OTP Alapkezelő rendelkezik.

Pénzpiaci alapok

Sok szót nem érdemes pazarolni ezekre az alapokra, a hozamaik éves szinten 0,5% alatt vannak, ami azt jelenti, hogy a banki költségek figyelembe vételével akár már fizethetünk is azért, hogy a bank vigyáz a pénzünkre. A hozamok csökkenése olyan mértékű volt az elmúlt három évben, hogy csak mély nosztalgiával tekinthetünk a 2013. előtti hozamokra. Természetesen érdemes szem előtt tartanunk, hogy nem a nominális (megkapott), hanem az adók és banki költségek, valamint az infláció figyelembe vételével kialakuló végső hozam az igazán érdekes!

Kötvényalapok

Ez már egy izgalmasabb téma. Általában a befektetők a múltbeli, publikált hozamok alapján hozzák meg a döntésüket, ami a kötvényalapok esetében különösen rossz megközelítés. A kötvények akkor teljesítenek jól, ha az általános kamat környezet csökkenő. Ezért az elmúlt évek hozamait tekintve valóban szép teljesítményeket látunk.

Az OTP Maxima inkább a hosszabb időtávban gondolkozó befektetőknek volt jó választás, a pénz 75%-át államkötvényben tartják, amelynek futamideje 69%-ban 3 évet meghaladó. Az alap teljesítménye 2009-től elég hullámzó volt – követve a hazai gazdaság és az állampapír piac kilengéseit. A 2015. évi hozama már csak 2,9%, ami alatta marad egy Bónusz vagy prémium állampapír éves hozamánál. Szóval tartom a véleményemet: kötvény alap helyett inkább vásároljunk mi magunk állampapírt 3-5 évre. Ennek a megoldásnak előnye a magasabb hozam, a költségmentesség, hátránya viszont, hogy a nyíltvégű alappal szemben meg kell várnunk a pénz kivételével a lejáratot.

Az OTP Optima 1-3 évre ajánlott kötvényalap, hozama 2015-ben a Maximánál kevesebb, 1,14% volt.  A kötvény alapú befektetéseknél figyelnünk kell arra, hogy a csökkenő kamatkörnyezetben inkább jól, az emelkedő kamatok idején kevésbé jól teljesítenek. Az MNB újraindított kamatcsökkentési döntésében sem időben, sem mértékben nincs már sok szufla, így készüljünk fel az emelkedő kamatok és a beköszönő infláció időszakára – úgy 2017 vége, 2018 elejétől.

Érdemes még egy szót szólni az OTP EMEA Alapról, amely forint alapú, de a feltörekvő országok (európai, afrikai és közel-keleti) deviza kötvényeibe fektetve 2015-ben 3,56%-os hozamot produkált. Bár a tájékoztató szerint az árfolyamkockázatot 75%-ban határidős deviza eladással lefedezik, azért a teljesítményben szerepet játszhatott a forint gyengülése is.

Abszolút hozamú alapok

Ennél a hozamcsaládnál a Supra rendkívül népszerű volt az elmúlt években, a hozama is jól alakult. Egyedül a 2015-ös év januárjában bekövetkező svájci frankos jegybanki döntés következményei okoztak olyan veszteséget, hogy az évet – 6,39%-on zárta az alap.  Jelenleg 73%-ban államkötvényben vannak, így a mozgásterük, de a kockázat is kisebb. Azok számára, akik el tudják viselni az alap 10-15%-os szórását, volatilitását, a 3-5 éves intervallumban történő gondolkozást, azok számára ez nem rossz befektetés.

Az Új Európa Alap már lényegesen nagyobb kockázatot tartalmaz, itt az állampapír aránya jelenleg csak 9%, a részvénykitettség 38%-os és elsősorban közép-kelet európai részvények, más feltörekvő piaci részvények találhatóak a portfóliójában. Az A sorozat 2015-ben 6,68%-ot, a B sorozat 7,28%-ot teljesített. Itt azért már nagyobb kockázatra kell felkészülnünk, ezt az alapot és az említett részvénypiacokat én nem szoktam befektetésre javasolni.

Az alapkezelő nagyon büszke az OTP Föld Kincsei Alapok Alapja teljesítményére – megjegyzem teljes joggal, hiszen 2015-ben 24%-os hozamot értek el. Jobban megvizsgálva az előző évek hozamát, a befektetési célokat, azt kell mondanom, hogy ez is rendkívül kockázatos alap, hiszen a nyersanyagoknál a kereslet visszaesése, az olajnál kialakult rendkívüli helyzet nem csak jó nyerési, de komoly kockázati lehetőségeket is jelent. Példaként álljon itt az OTP G10 Euró Származtatott Alap 2015. évi – 35%-os vesztesége…..

Vegyes és részvény alapok

Ezekről az alapokról sok szót nem érdemes vesztegetni, szerintem a vállalt kockázathoz mérten alacsony hozamokat képesek csak termelni. Nem csak az elmúlt évek hullámzó teljesítménye, a magas kockázatvállalási arány, hanem a befektetési célterületek (kínai ingatlan, ázsiai és afrikai részvények, Latin-Amerika, stb.) alapján is magas a kockázati besorolásuk.

A befektetési alapok hozamáról készített korábbi elemzésemet itt olvashatja: Milyen hozamot tudnak a befektetési alapok?

További hasznos befektetési információkra tehet szert a Befektetési Iskola előadásain!

dr.Tatár Attila

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal