Nő a privát banki szektorban kezelt vagyon

2017. június végével bezárólag a privátbanki szolgáltatóknál lévő vagyon megközelítette a 4000 milliárd forintot, ami december végéhez képest 2,2%-os vagyonbővülést jelent. A bővülés üteme az utóbbi években látott 10% feletti aránytól elmarad, ennek oka részben az, hogy az előző években a Citigold még 2014-es vagyonadatai is szerepeltek a statisztikában, idén viszont a Citi lakossági ügyfeleit az Erste már átvette a privátbanki és főként prémium banki szegmenseibe (a prémium banki adatokat egy soron következő cikkünkben mutatjuk be).

A Citigold ügyfélszámláinak átvételével az ügyfélszámlák számban jelentősebb visszaesés volt idén félévkor, ennek oka, hogy a Cititől átvett ügyfélszámlák döntő többsége is az Erste prémium szegmenséhez került.

Az elmúlt fél évben csak egy szolgáltató változtatott limitet. A Generali a korábbi 30 millió forintos belépési limitet 10 millióra csökkentette, ezzel gyakorlatilag más bankok prémium banki limitjével egy szintre hozta a szolgáltató saját privátbanki belépési korlátját. A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje nem változott, továbbra is a Bank Gutmanné a legnagyobb 300 millióval, ezt követően az UniCredit, az MKB és a K&H holtversenyben van a második helyen 100 milliós limittel. A legalacsonyabb belépési összeghatárok között a Generali 10 milliós belépési határa után a Budapest Banké a második legalacsonyabb 25 millióval.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban az MKB büszkélkedhet a legmagasabb, 252 milliós vagyonnal, nem sokkal mögötte a HOLD Alapkezelő (korábban Concorde Alapkezelő) következik 247 millióval. A teljes piacra vonatkozó adatok szerint egy ügyfél számláján átlagosan közel 100 millió forintos vagyon volt idén félévkor, ami 21%-os növekedés a tavaly év végén mért 81 millióhoz képest, és több mint 28%-os átlagos vagyonbővülés a tavalyi azonos időszakban mért adathoz képest.

A féléves összehasonlításnál maradva, nem meglepő módon az Erste mutatta a legkiugróbb növekedést, a tavaly év végi 2150 ügyfélszámla június végére 3 ezerre duzzadt, ami közel 40%-os bővülés. Az Erste mellett a HOLD Alapkezelőnek és az Equilornak is sikerült nagyobb ügyfélállománnyal bővülnie, előbbinél 13,6%-kal, utóbbinál pedig több mint 17%-kal bővül a számlaszám. A Generalinál annak ellenére csökkent a privátbanki számlák száma, hogy lejjebb vitték a belépési limitet, míg a K&H esetében a csökkenés oka, hogy újraszegmentálták privátbanki ügyfeleiket, valószínűleg többen átkerültek a prémium banki ügyfelek közé.

vagyonbővülés még a számlaadatoknál is biztatóbban fest, 2016 decemberéhez képest közel 8%-kal nőtt a privátbanki vagyon, éves időtávon pedig több mint 15%-os bővülésről beszélhetünk. Ezzel a hazai privátbanki szolgáltatók még saját becsléseiket is felülmúlták, egy évvel ezelőtt a válaszadók többsége 4-12% közötti vagyonbővülést várt egyéves időtávon a piac egészétől. A legnagyobb mértékű vagyonbővülés szintén az Erstéhez köthető 25%-kal, de mindenképpen pozitívum, hogy a K&H és a Bank Gutmann (A K&H esetében az új ügyfélszegmentáció a magyarázat ez esetben is) kivételével minden szolgáltató pozitív féléves vagyonváltozásról számolt be, de csak 4-en közülük büszkélkedhetnek 10% feletti növekedési ütemmel.

Az adatok szerint átlagosan 110 ügyfélszámla jut egy privátbanki tanácsadóra, a legtöbb ügyfélszámlával az OTP-s privátbankároknak kell megküzdeniük, fejenként nagyjából 140-nel, a legkevésbé terhelt privátbankárok pedig a Generalinál vannak, ahol átlagosan 49 ügyfél jut egy tanácsadóra. Minden esetre meglehetősen nagy teher van a bankárokon, gyakorlatilag az iparágban lévő közel 4000 milliárd forintos vagyonért 377 privátbankár felel szektorszinten.

Mindettől függetlenül nem várható, hogy az elkövetkező időszakban a privátbankárok száma érdemben nőni tudna, miután a MiFID 2-nek való megfelelési kényszer nagy terhet ró a szolgáltatókra a privátbankárok oktatásával és továbbképzésével kapcsolatban is.

Forrás: portfolio.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal