Lakáspiac: fizessen jutalékot a vevő is

Magyarországon elsőként vezeti be az Otthon Centrum azt a megbízástípust, amelynek lényege, hogy az ingatlanközvetítési díjnak csak a felét fizeti az eladó, a másikat pedig a vevő.

Az ingatlanpiac élénkülésének köszönhetően a fővárosban, a befektetők által keresett lakások esetében a vevők már olyan versenyben vannak, hogy egyre gyakrabban alakul ki licit egy-egy értékesítés során. Az áralku mértéke a 2013-as mélyponthoz képest 4 százalékponttal csökkent, idén már 10 százalék alatti, ami jól tükrözi a kereslet növekedését.

A trendekre reagálva az Otthon Centrum (OC) bevezeti azt az USA-ban és Nyugat-Európában már ismert és használt konstrukción alapuló megbízástípust, amely a magyar piacon eddig ismeretlen volt, és amelynek lényege, hogy az ingatlanközvetítési díjnak csak a felét fizeti az eladó, a másikat pedig a vevő.
Az október 1-jétől elérhető szolgáltatás várhatóan elsősorban azokon a területeken lesz népszerű, ahol erős keresleti piac, azaz akár licit is kialakulhat a potenciális vevők között a kiszemelt ingatlanért.
Bár egyelőre korántsem mondható jellemző tendenciának, a felfelé irányuló licitek száma jelentősen megszaporodott, főleg a budapesti belső kerületekben – állapítja meg az OC közleménye.

„Érettnek látjuk a piac e szegmensét arra, hogy ott ezzel az új típusú együttműködéssel is értékesítsünk” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a Felezőcsomag nevű konstrukcióban a megbízási díj teljesen átlátható módon oszlik meg az ingatlan tulajdonosa és a vevő között.

Jelenleg a piacon még kisebbségben vannak az alku nélküli tranzakciók, de a keleti megyékben és a fővárosban is megduplázódott azon adásvételek aránya, ahol nem történt árengedmény. A fővárosban az esetek 75 százalékában, a vidéki területeken 80-85 százalékban regisztrált az OC valamilyen mértékű árengedményt az eladó részéről az értékesítés során.
Forrás: vg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük