Módosul a CSOK

Megjelent az új lakást vásárló háromgyerekes családokat tízmillió forintos támogatással kecsegtető kormányrendelet. A közmunkásoknak nem jár majd, a külföldről hazatelepülők viszont megkaphatják a nagy pénzt.

Megjelent a várva várt rendelet, amely alapján jövőre már akár 10 millió forintos állami támogatást is kaphatnak azok, akik három gyereket nevelnek, vagy vállalnak. A 10 millió forintos támogatást úgynevezett fiatal házaspárok – vagyis ahol a férj és a feleség közül legalább az egyik 40 év alatti – megelőlegező jelleggel is igényelhetik, akkor is, ha gyermektelenek, és akkor is, ha egy vagy két gyereket nevelnek már, de összesen legalább hármat terveznek. Az új lakásnak legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie, ha házat építenek, akkor pedig minimum 90 négyzetméteres hasznos alapterület az előírás.

Felelőtlenül nem érdemes beleugrani a nagycsalád vállalásába, ha ugyanis egy pár nem teljesíti a feltételeket, az alapkamat ötszörösével köteles visszafizetni az állami támogatást, ami még a mostani alacsony kamatok mellett is évente 675 ezer forintnyi kamatterhet jelent. Természetesen, ha egy házaspár igazolja, hogy egészségügyi problémák miatt nem lehetett gyerekük, akkor a kamatokat nem kell kifizetni, de a megelőlegezett állami támogatást akkor is visszakérik tőlük utólag.

Az igénylőknek azt is igazolniuk kell majd, hogy rendes munkájuk van, vagyis legalább a házaspár egyik tagja rendelkezik minimum kétéves folyamatos egészségbiztosítással, amiben legfeljebb 15 napnyi megszakítás lehet. Az igénylés előtti utolsó 180 napra még szigorúbb előírások vonatkoznak, nem fogadják el annak a kérelmét, akinek álláskeresési támogatásból, szakképző iskolai tanulmányokból, esetleg közmunkából származik biztosítása. A közfoglalkoztatási jogviszony elismerhetőségének részletes szabályairól külön rendeletet ígérnek a kormányrendeletben. A külföldi munkavállalásból hazatérőket viszont nem zárják ki a támogatásból – ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is hangsúlyozta.

Alacsony kamatú hitel is jár a kiemelt otthonteremtési támogatás mellé. A kamattámogatás a korábbi otthonteremtési támogatásos hitelek ügyleti kamatát csökkenti további három százalékponttal. A támogatás a legfeljebb 10 millió forintos hitel futamidejének első 25 évében jár majd. A hitel kamatperiódusa ez idő alatt legfeljebb ötévente változhat, és az állampapírhozamokhoz igazodik majd. Jelenleg az alacsony kamatok miatt a bankok legfeljebb a jogszabályi maximum, vagyis 6 százalékos kamat mellett folyósíthatják az ilyen támogatott hiteleket, ez a kamatplafon így 3 százalékosra csökkenhet. A bankoknak egyébként valószínűleg nagyon megéri majd így hitelezni, hiszen az állam több mint 3 százalékos kamatot fizet majd nekik a kihelyezések után.

Aki kisebb családot szeretne, az is több pénzt kaphat, ha új lakást vásárol. Két gyereknél 2,6 millió, egynél pedig 600 ezer forint jár új lakásra. Használt lakások vásárlásánál egyszerűsödik a rendelet, nem lesznek külön szorzók az energiaosztályokra, csak a lakás mérete és a gyerekek száma számít majd. Változás a jogszabályban az is, hogy gyereknek számít most már minden 20. évét be nem töltött eltartott, korábban 16 év volt a korhatár.

A lakásáfa is visszajár, az adó-visszatérítés magánszemély is igényelheti, ha lakást vagy házat épít. Legfeljebb 150 négyzetméteres lakás és maximum 300 négyzetméteres összkomfortos háznál lehet visszakérni az áfát az az építési költségekre és a telek árára. Az adó-visszatérítési támogatást egyszer lehet kérni, legfeljebb 2019 végéig. A támogatás összege a kiszámlázott építőanyagok, telek vagy szolgáltatások áfája, de legfeljebb 5 millió forint lehet.
Forrás: vg.hu

19 thoughts on “Módosul a CSOK

 1. B Roland

  Tisztel Ügyvéd Úr!

  Olyan kérdésem lenne, hogy van egy ingatlan a nevemen,amelyet a nagymamám vásárolt és egyből az én nevemre íratta, de ő a haszonélvező és benne is él. Most a családommal használt családi házat szeretnénk vásárolni és igényelni a CSOK-ot.Tehát az a kérdésem hogy megkapjuk a hitelt? Válaszát előre is köszönöm!
  B Roland

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Roland,

   Szerintem nem lesz gond, de nézesse meg előzetesen a papírokat egy bankfiókban.

 2. Rné C Judit

  Tisztelt szakértő!
  Szeretnék érdeklődni.A lányom a 3.-babával várandós.Szeretne lakás megoldást találni mert jelenleg 6-an lakunk egy 56m2-es lakásban.Viszont a párja bárlistás és a lányomnak 153.000-ft nav tartozása van.
  Bérleti jog vásárlásra felhasználhatja-e a 2200000-támogatást?

  Várom válaszát !

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Judit,

   Sajnos a csok támogatásra nincs semmi esélyük.
   Beszélni kellene a helyi önkormányzattal, nekik van-e bérlakásuk, támogatásuk, valami ötletük….

 3. Marcsina

  Meg szeretném kérdezni, hogy ha valaki egyedülállóként veszi fel a CSOK-ot és a CSOK felvétele után esetleg lenne egy élettársa, bejelentheti a terhelt ingatlanba?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Marcsina,

   Szerintem ennek semmi akadálya, a csok nem befolyásolja az életüket.

 4. Julianna

  Tisztelt szakértő!Szeretnénk 2 meglévő gyermekünkre igényelni a CSOK-ot.De van egy kis gond. Párom és az én nevemen nincs ingatlan,viszont 2 kislányunk nevén van 50-50%-ban. Ez miatt nem fogjuk tudni igénybe venni?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Julianna,

   Ez gond lehet, de ha örökölték akkor kezelhető. Beszéljék meg a pontos feltételeket egy hozzáértő banki ügyintézővel.

 5. Csaba

  Üdvözletem!

  Kérdésem az lenne hogy szeretnénk házat venni CSOK-kal…
  Az ingatlan nyaralóként van nyilvántartva!
  Ez okozhat bármi féle problémát az igénylésben?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Csaba,

   Igen, ez gond, hiszen a CSOK csak lakásnál vehető igénybe.

 6. Szilvia

  Tisztelt szakerto,

  En Tajvanon elek mar 3 eve. Itt dolgozom es fizetem az itteni egeszsegbiztositast.
  Szeretnenk igenybe venni a 10millios tamogatast. En ugy olvastam, hogy 180 nap eleg a magyar egeszsegbiztositashoz es munkavallalashoz. Azt terveznenk hogy otthon vallalnank munkat es 180 nap utan palyaznank meg. On szerint ez igy lehetseges?
  Utolag ki lehet fizetni az egeszsegbiztositast 2 evre visszamenoleg? VAgy eleg ha megvan 180 nap?

  Masik kerdesem az lenne, hogy egy 40-50 % keszultsegu uj hazat vennenk meg. Ott az adas-veteli szerzodesben mennyi %-nak kell lenni a CSOK-bol? Es ha nem tartalmazza a CSOK-ot a szerzodes, a haz befejezesehez is megkaphatjuk a tamogatast?
  Valaszat elore is koszonom!

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Szilvia,

   180 napos fizetett egészségbiztosítás kell. a csok mértékét és a szerződésbe kerülő pontos szövegrészt a bank adja meg, vegye fel az egyikkel a kapcsolatot.

 7. H Istvánné

  T. Tatár Úr

  Egyedül álló Főállású anya vagyok három gyermekemmel. Családi házat szeretnék vásárolni a CSOK ag

  segítségével. Alkalmas vagyok-e kedvezményre. ?

  Tisztelettel várom a válaszát.

  Köszönöm.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Asszonyom,

   A kérdés az, hogy munkaviszonyként elfogadja-e ezt a “státuszt” a bank? Tudtommal nem, de változhat a hozzáállásuk. Kérdezze meg több helyen.
   Önerővel rendelkezik?

 8. P Attila

  Tisztelt Tatár úr!

  Arra kérnék választ, hogy ha új építésű házat szeretnék vásárolni, építtetni, akkor milyen módon történik az építés finanszírozása a bankok részéről és milyen szerződést kell kötni, a 10+10 milliós támogatás biztos megkapásához, mert a legtöbb új építésű ház esetében már az alap építés előtt meg kell állapodni a teljes beruházásról, a menetközbeni kivitelezési igényekről és ezt szerintem csak a még meg nem épült,de lekötött építkezésre is kell tudni alkalmazni. Ez egy a végleges adásvételt megelőző előszerződés lenne, ami tartalmazza a végleges feltételekt, de a folyamat csak most indulna?
  Erre várom szerintem sokunknak fontos válaszát!
  köszönettel 2016.02.22.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Attila,

   Igen, előszerződést szoktak ilyenkor kötni. Érdemes előzetesen megnézetni a bankkal.

 9. Margó

  Tisztelt szakértő!
  Én 49 éves (közfoglalkoztatott) férjem 50 éves (20 éves munka viszonnyal rendelkezik) van egy 23 éves nappali tagozaton tanuló főiskolás és egy 19 éves középiskolás gyermekünk.Még nem vettük igénybe a szocpolt,de most szeretnénk használt lakást vásárolni mi is jogosultak vagyunk-e a csok-ra.
  Előre is köszönöm válaszát.

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Margó,

   Szerintem igen, de sok más feltétel is van még….

 10. É Istvánné

  Kérdezni szeretném , hogy amelyik családnak már meg van a 3 gyerek , a szülőknek van munkájuk , de nem akarnak lakást vásárolni , mert önkormányzati lakásban laknak , és az megfelel nekik , – a 10.000.000 Ft. – os támogatást megkaphatják , pusztán a 3 gyerek után ?

  Tisztelettel várom válaszukat !

  Üdvözlettel !

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal