Olcsó a magyar munkaerő

Csak négy ország van az unióban, ahol olcsóbban lehet dolgoztatni, mint nálunk.

Az Eurostat jelentése szerint 2014-ben is óriási különbségek mutatkoztak az uniós országok bérköltségeiben. A legdrágább országnak Dánia bizonyult, ahol óránként több mint 40 eurót kell kifizetnie egy munkáltatónak, ezt követi Belgium és Svédország 39,1, illetve 37,4 euróval.

Magyarországon ez az érték mindössze 7,3 euró, ezzel továbbra is a sereghajtók mezőnyébe tartozunk. Rajtunk kívül már csak négy olcsóbb ország van az unióban, ezek sorrendben Bulgária (3,8 euró), Románia (4,6 euró), Litvánia (6,5 euró) és Lettország (6,6 euró). Romániában és Litvániában azonban tavaly nagyobb mértékű volt a bérköltségek emelkedése, mint Magyarországon, vagyis ez a két ország kismértékben felzárkózott hozzánk.

Míg a dán érték majdnem hatszorosa a magyarnak, a szomszédos Ausztriához (31,5 euró) képest is több mint négyszer olcsóbbak vagyunk. Az egykori keleti blokk országai közül Szlovénia (15,6 euróval) és Észtország (9,8 euróval) tudta leginkább megközelíteni az uniós átlagot, amely 24,6 euró volt tavaly.
Forrás: hvg.hu

BankWeb kiegészítés:

Sajnos azt kell mondanom, hogy a munkaerő ára több okból is olyan képet mutat, amilyet…..
Egyrészt meg kell állapítanunk, hogy a szakszervezetek rendkívül gyengék, a munkaerőpiacon nagyon rossz a munkavállalók érdekérvényesítő képessége.

A másik gond az, hogy az alacsony bérek egy átlagot mutatnak, vagyis az alacsony termelékenység, a termelési rendszerek, kapacitások elavultsága, az ország kedvezőtlen gazdasági szerkezete és sok más strukturális gond visszaköszön ebben a számban.

Tehát el kell gondolkoznunk a fenti tény kapcsán egy sor kérdésről, de leginkább cselekednünk kellene, mert láthatóan leszakadóban vagyunk az európai folyamatoktól és a fenti számok is jelzik, hogy az irány rossz!

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal