Áremelkedés a garázsoknál

A lakás- és irodafejlesztések miatt eltűnhet sok parkolóhely, több belső fővárosi kerületben máris 10-20 százalékkal drágultak a parkolóhelyek és garázsok.

Az ingatlan.com friss elemzéséből kiderül, hogy az idén több budapesti belső kerületben a garázsok és teremgarázs-beállók bérleti díja emelkedett. Az I. kerületben például a 12-15 négyzetméteres garázsok havi bérleti díja 17 százalékkal, 32-40 ezer forintra nőtt. A VI. kerületben 11-20 százalékkal 22-29 ezer forintra, a VIII. és IX. kerületben pedig 11-15 százalékkal, 15-20 ezer forintra nőttek a havi díjak.

Az eladó garázsok ára a VII., a IX. és a XI. kerületben nőtt a legnagyobb mértékben: 23-30 százalékos volt az átlagos drágulás, így a garázsok és teremgarázs-beállók átlagára 2,5-4,5 millió forintra emelkedett. Akadnak extrémebb esetek is: a ferencvárosi és józsefvárosi garázsoknál előfordult 60 százalékos drágulás is.

A következő két évben várhatóan 15-20 ezer új lakás jelenik meg a piacon a folyamatban lévő és a közeljövőben induló társasház-fejlesztések eredményeként. Az építkezések az irodaház-fejlesztésekkel együtt a garázsok és parkolóhelyek piacát is átrajzolhatják. Budapest belső kerületeiben ugyanis a parkolás eddig sem feltétlenül ment könnyen, a parkolóhelyek száma pedig várhatóan csökkenni fog, mivel az utóbbi években több foghíjteleknél kézenfekvő hasznosítás volt a parkolóként történő üzemeltetés, ám az ingatlanpiaci kereslet miatt a szóban forgó telkek egy részén lakás- vagy irodafejlesztések indulnak a jövőben.

Dubitz András, a főváros több kerületében több mint egy tucat parkolót működtető Star Park Holding vezérigazgatója szerint a 2016-ban és 2017-ben az üresen álló belvárosi telkek 30-40 százalékán indult vagy indul építkezés, ami körülbelül 30 ingatlant jelent. Az új lakásokra jelentős a kereslet, de ugyanez fokozottan igaz a parkolóhelyekre, amit az is jelez, hogy egy újonnan megnyílt XIII. kerületi parkolóban lévő helyek 90 százalékát egy nap alatt lekötötték hosszabb távra.

Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük