Merre tovább lakáspiac?

Megjelent az MNB negyedéves lakáspiaci elemzése. Ennek adataiból szemezgettünk.

A hazai lakásárak országos átlagban 15,4 %, míg a fővárosban 22,5 %-os éves növekedést mutattak az elmúlt év végén. Az átlagos adatok mögött természetesen jelentős területi eltérések húzódtak meg – írják az MNB Lakáspiaci jelentésében a szerzők.

A jelentés szerint a keresletet változatlanul a háztartások kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete, valamint az alacsony kamatkörnyezet segítette. Az új lakáscélú hitelek kihelyezése egy év alatt 42 %-kal nőtt, átlagosan a lakásvásárlások mintegy feléhez kapcsolódik hitelfelvétel. A kedvező hitelkamatok hatását azonban ellensúlyozzák az emelkedő lakásárak, így a befektetői – különösen a főváros 5-6-7.kerületében jellemző külföldi vásárlók – jelenléte, kereslete még mindig meghatározó.

Összességében a lakáspiac aktuális folyamatai alapján megállapítható, hogy a piac élénkülése túljutott kezdeti szakaszán, és a lakáspiaci ciklus egy “érettebb” szakaszába értünk, de a lakásárak folyamatos emelkedése még fennmarad, bár az emelkedés mértéke csökken. Így egyelőre nem beszélhetünk túlfűtött lakáspiacról még Budapesten sem, a lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, a korábban elhalasztott vásárlások megjelenése biztosítja a további keresletet.

Az éves tranzakciószám mostanában érte el a válság előtti mértéket, a korábbi években hihetetlenül elmaradt új lakás építések száma pedig 2018-ban történő átadásokkal “tetőzik”, és kitart a kedvezményes ÁFA-hatásnak köszönhetően még pár évig. Drasztikus visszaesésre az építéseknél nem számít a későbbiekben sem az MNB, a legnagyobb kockázatot itt a szükséges munkaerő hiányában látják.

 

Főbb kulcsszavak: Befektetési tanácsadás, családi pénzügyek, lakás befektetés, Pénzügyi képzés, üzleti terv készítés Cimkék: , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

Szakértőnk

dr.Tatár Attila, pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó
dr.Tatár Attila
közgazdász, tanácsadó
- Hírlevél
- V.I.P. Hírlevél

Akciós könyvek

Hogyan válhatok befektetővé? Ajándék e-könyv. Befektetési tanács, külföldi termékek.

Hozzászólások