Milyen befektetést válasszon 2018-ban?

A korábbi évekhez hasonlóan most is elkészítettem az év eleji előrejelzésemet, elemzésemet. Talán soha sem volt még ilyen nehéz dolgom…

Sokkal rövidebb elemzést készítek, mint korábban, akit a részletek érdekelnek, az jöjjön el a Befektetői Iskola előadásaira – ezeket ezért találtam ki.

A világgazdaság elfeledte a válságot

A 2008-as válságot nehezen gyűrte le a világgazdaság, de mára el lehet mondani, hogy a legfontosabb gazdasági gócpontokra egyértelmű gazdasági növekedés a jellemző. A munkanélküliség nem okoz gondot, inkább munkaerő hiány jellemző sok területen , a fogyasztás növekszik, a lakosság úgy veszi fel a hiteleket, mintha sosem lett volna a válság, a devizahiteles mizéria – Amerikában, EU-ban éppen úgy, mint nálunk. Tavaly még sokan féltek a kínai gazdaságtól, hiszen több olyan jelenség is látható volt, ami bizonytalanságra adott okot. Mára a kedélyek megnyugodtak, Kína egész jól veszi az akadályokat, komoly szerkezetváltásban vannak, modernizálják a gazdaságukat, már jó ideje nem csak a tömegtermékek, a gagyi gyártása, hanem a csúcstechnológiák jutnak eszünkbe Kínáról.  Az USA belesüllyed a Trumpizmusba,  a FED végre komolyabban veheti a kamatemeléseket. Az EU gazdasága is jól teljesít, de itt azért jelentős különbségeket lehet látni országcsoportonként. A legnagyobb gond a politikai bizonytalanságokból, a Brexitből és a közelgő EU választásból adódik.

Ha már a nagy optimizmus mellett a gondokat is sorra veszem, akkor nem lehet szó nélkül elmenni a növekvő vagyoni-jövedelmi különbségek által okozott konfliktusok mellett – és ez az USA mellett az EU-ra és az egész világra igaz. Ez komoly társadalmi konfliktusok forrása, alapvetően áthangolja a választási kilátásokat, kedvez a szélsőséges megnyilatkozásoknak. Mindenhol súlyos helyzetet teremt a migráció, az EU-ban ez lesz a legfontosabb megválaszolandó kérdés – ami szétfeszíti a közösséget, tehát kezdeni kell vele valamit záros határidőn belül.

Az EU másik fontos feladata a további fejlődés, a jövő irányainak kialakítása. Milyen legyen a kétsebességes Európa? (Ezzel feladjuk a korábbi álmot, ami még a később csatlakozott országok gyors felzárkózásáról szólt….) Milyen formában támogassa a közösség a felzárkózó országokat? Milyen eszközökkel érheti el a közös szabályok betartását – hiszen a jelenlegi eszköztárról kiderült, hogy nevetséges. A pénzek felhasználása csak a helyi oligarchiákat erősítette, hatékonyságuk a semmihez közelített. Szóval vannak bőven feladatok.
A Brexitről még az is kiderülhet, hogy a britek visszakoznak és semmi sem lesz az egészből, de a konfliktusok nem szűnnek, inkább gyarapodnak.

Sajnos a helyzet az, hogy a 2008-as válságot előidéző okok vagy nem oldódtak meg, vagy ismét felszínre kerülhetnek. A lakosság, az állam, a vállalatok hihetetlenül nagy, a válságban lévőt is meghaladó adóssághegyet halmoztak fel és most már a jegybankok eszközei is kifulladtak, mérlegük tovább nem terhelhető, a kamatemeléssel túl sokáig vártak, az infláció rémképe egy kicsit erősebb, mint korábban, bár a berobbanása továbbra is várat magára.  A tőzsdén, az ingatlan piacokon ismét szép lufik fújódtak, a nyersanyagárak emelkedésnek indultak. A korábban remekül teljesítő BRIC országok nehezebben találnak magukra, de Oroszország ismét egyre jelentősebb hatalmi tényezővé válik. Nem mondom, hogy belátható időn belül ismét kialakulna egy válság, de a jelenlegi nagyon kedvező időszak sok problémát jelző tényezővel terhes. Egyelőre élvezzük a gazdasági növekedés kedvező éveit és ne gondoljunk a rosszra. :)

Hazánkban végre vége a “hét szűk esztendőnek”, 2017. az egyik legjobb évünk volt és még 2018. is a gondok beismerése nélkül fog eltelni. A választások meghatározzák az év elejét, ezt követően azonban a kormányra számtalan felhalmozott és megoldhatatlannak tűnő feladat vár – amit eddig sem volt képes semmilyen kormány felvállalni és végig vinni: a túlméretezett állam leépítése, az egészségügy, oktatás rendbetétele,  gazdasági szerkezetváltás, stb. Most sem oldódnak meg ezek a feladatok, viszont látványosan ki fog derülni, hogy az elmúlt években elvesztegettünk rengeteg időt és (EU) forrást, amit hatékonyabban is felhasználhattunk volna!!!

A bérek nőnek, munkaerő hiány van, aki akar, az dolgozhat és ebben az évben az általam várt és fent kifejtett gondok még nem fognak jelentkezni. Szóval élhetünk mint hal a vízben.

Mibe fektessek 2018-ban?

Nos itt kezdődnek a gondjaim… Egy eléggé bizonytalanra sikeredett elemzést hogyan követhetne egy frappáns befektetési javaslat? Sajnos ilyen nehezen átláthatónak érzem ezt az évet, bár alapvetően minden rendben lesz, mégis inkább a nagy semmit tevés miatt lesz nyugodt (reméljük… hiszen néha a nagy aktivitás is komoly gond lehet, ha rossz irányba mennek a dolgok.)

Befektetői szempontból viszont egyértelműen gondban vagyok, hiszen a tőzsdék túlértékeltek, a hazai lakáspiac is. Befektetési alapot eddig sem javasoltam különösebben, az állampapíroknál olyan mértékben túlzó a lakossági papírok aránya, hogy itt szigorítások (kamatcsökkenés) várható, tehát még gyorsan kellene venni némi Prémium Államkötvényt. Akkor mit vegyünk? Hát levegőt… És szokjuk meg, hogy a nagy hozamok ideje lejárt. Az infláció beindulásával esélyünk sem lesz reálkamatra, szóval nehéz bármi okosat is mondani.

Mindenhonnan azt hallom, hogy a hozam érdekében némi kockázatot kell vállalnunk. Én ezzel nem igazán értek egyet. Sokkal jobbnak érzem azt a hozzáállást, hogy inkább parkoljon biztos helyen a pénz és várjuk a lehetőséget, mint sem veszteségben csücsüljünk!

Tehát idén még az árverési ingatlanok piacán látok némi lehetőséget, aztán hiszek az arany további áremelkedésében, így érdemes lehet a portfólióba kb. 10%-os mértékig bevásárolni, vagy felhalmozási céllal aranyszámlát nyitni.

Változatlanul jó megoldás a nyugdíjbiztosítás is. És akkor már csak egyedi tanácsokra futja tőlem, hiszen mindenki helyzete más, így a befektetési lehetőségei is azok.

Keressen meg, ha befektetési kérdésekben a segítségére lehetek.

dr.Tatár Attila

info@bankvweb.hu

0620/4628850

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal